Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Τεράστιο όπλο η γαστρονομία για τη Νάξο



Ο βραβευμένος αρχιμάγειρας Δημήτρης Παπαδόπουλος μιλάει για την εμπειρία της συμμετοχής του στην έκθεση HORECA 13 – Μιλάει για την επίσκεψη της κ. Κεφαλογιάννη στο περίπτερο της Νάξου, για το ζαμπόνι που έκλεψε τη παράσταση και για το Παγκόσμιο συνέδριο Γαστρονομίας του 2016 και τη συμμετοχή της Νάξου -  Η ομελέτα με γραβιέρα Νάξου από το Ναξιώτικο πρωινό περιλαμβάνεται στο μενού που σερβίρεται κάθε Σαββατοκύριακο στο Μουσείο της Ακρόπολης
Ξεκινάμε ανάποδα. Όχι και άσχημα βέβαια, αλλά… Εάν περάσετε από το πανέμορφο και ίσως το πλέον σύγχρονο Μουσείο αυτή τη στιγμή της Ευρώπης, αυτό που βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη και θελήσετε να πάρετε πρωινό ίσως να νιώσετε μία πολύ όμορφη έκπληξη. Κι αυτό γιατί στο μενού που προσφέρει το εστιατόριο του 2ου ορόφου στο Μουσείο Ακρόπολις υπάρχει και Ναξιακό προϊόν. Όπως είναι γνωστό από την αρχή του Φεβρουαρίου και κάθε σαββατοκύριακο με πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου για την καθιέρωση Ελληνικού Πρωινού στα ξενοδοχεία (και όχι μόνο) θα σερβίρεται Ελληνικό παραδοσιακό πρωινό. Και στο κατάλογο βρίσκουμε ανάμεσα στα είδη που σίγουρα όλοι θα θελήσουν να απολαύσουν Ομελέτα με γραβιέρα Νάξου, Στραπατσάδα με φρέσκια ντομάτα, παξιμαδάκια Κυθήρων, καπνστό Σύγκλινο Μάνης, Ελιές Καλαμών, κουλούρι Θεσσαλονίκης και Κορινθιακή Σταφίδα. Από την αναφορά των προϊόντων αυτών – των μοναδικών που έχουν τοπωνύμιο είναι αυτονόητο ότι η Γραβιέρα Νάξου, ίσως το ωραιότερο και γευστικότερο τυρί στην Ελλάδα κλέβει την παράσταση.

Παράσταση
Όπως έκλεψε την παράσταση πριν από δύο εβδομάδες περίπου η αντιπροσωπεία της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων που βρέθηκαν στην έκθεση Horeca 2013 στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη και πληρέστερη Έκθεση για τα Ξενοδοχεία και τη Μαζική Εστίαση, την 8η HO.RE.CA. 2013, στο Metropolitan Expο με τα νησιά που αποτελούν το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να συγκεντρώνουν όλα τα βλέμματα καθώς μικροί και μεγάλοι, επίσημοι καλεσμένοι ή απλοί επισκέπτες έψαχναν με αγωνία το περίπτερο για να απολαύσουν τα τοπικά προϊόντα και το φημισμένο πλέον πρωινό του… Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νάξος ήταν αυτή που άνοιξε στην ουσία την έκθεση όπου σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, έγινε η πρώτη πανελλαδική παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού από τη Νάξο σε προτάσεις του Executive Chef Δημήτρη Παπαδόπουλου.

Κορυφαίο
Διακόσια και πλέον κιλά τυρί κόπηκε και μοιράστηκε στους επισκέπτες της έκθεσης ενώ οι μάγειρες (Παπαδόπουλος από Νάξο, Γαβαλάς από Ηρακλειά και Χάλαρης από Τήνο) εκπροσωπώντας τις Κυκλάδες μαγείρεψαν εκπληκτικά φαγητά (προβάτσες γλινερό, αυγό μπουλέρι, χορτόπιτα Ηρακλειάς στο τηγάνι, λουκάνικο ντόπιο και ζαμπόνι) κάνοντας τους επισκέπτες να γλύφουν τα δάκτυλά τους. Ανάμεσά τους και η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία δεν δίστασε να πάρει με τα δάκτυλα το ζαμπόνι («ίσως το κορυφαίο αλλαντικό στην Ελλάδα» όπως τόνισε λίγη ώρα αργότερα ο κ. Γιώργος Πίττας, γενικός γραμματέας ξενοδόχων Ελλάδας) ζητώντας μάλιστα από τις κάμερες να διακόψουν την μαγνητοσκόπηση των κινήσεων της, ώστε να απολαύσει το ναξιακό αυτό προϊόν.

Μικρή Κρήτη
Δεν ξέρουμε εάν έκλεισε τα μάτια φέροντας στον ουρανίσκο της το γευστικό προϊόν της Νάξου, γνωρίζουμε όμως ότι μιλάει με τα καλύτερα λόγια για το νησί των Κυκλάδων. Αιτία; Οι οικογενειακές σχέσεις του πατέρα της Γιάννη (απεβίωσε πρόσφατα) με τον Βαγγέλη Παπαδόπουλο, πατέρα του Δημήτρη και οι συχνές επισκέψεις του στη Νάξο με την υπουργό Τουρισμό να απευθύνεται στους συνοδούς της λέγοντας «η Νάξος είναι μία μικρή Κρήτη και την έχω πάντα στην καρδιά μου. Βέβαια έπαιξε ρόλο και ο πατέρας μου, αλλά κάθε φορά που γεύομαι ναξιακά προϊόντα αντιλαμβάνομαι τον πλούτο αυτού του νησιού». Η κ. Κεφαλογιάννη είχε θερμή χειραψία και ανταλλαγή σκέψεων με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο στην πρεμιέρα της έκθεσης αφιερώνοντας αρκετό χρόνο στο περίπτερο της Νάξου. Ένα περίπτερο που παρουσίασε τα τοπικά προϊόντα των νησιών, υπήρχε ένα καλαίσθητο έντυπο του Δήμου (αναφορά στην γαστρονομία και τους ντόπιους παραγωγούς των νησιών) και επιμελήθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή και αγάπη η Ένωση Ξενοδόχων και ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Ενώ από την πλευρά του Δήμου το παρών έδωσε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Λιανός που επιδόθηκε σε μία σειρά επαφών με όλους τους αρμόδιους φορείς σε ότι έχει να κάνει με τον τουρισμό και την γαστρονομία

Εμείς
Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος μερικές ημέρες αργότερα και ενώ ετοιμάζεται για το επόμενο project σε σχέση πάντα με την γαστρονομία της Νάξου μας μίλησε εν τάχει για όσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες και έβγαλε και το παράπονό του για το «εγώ» που ακόμη αποτελεί εμπόδιο για την μεγαλύτερη ανάπτυξη του νησιού με σημείο αναφοράς πάντα την γαστρονομία. «Η διαφήμιση που έγινε στο νησί της Νάξου αλλά και στις Μικρές Κυκλάδες ήταν σημαντική όσον αφορά την εγχώρια αγορά όπου απευθύνονταν η συγκεκριμένη έκθεση. Επίσης όλοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τα προϊόντα μας που ήταν άλλωστε και μοναδική αφορμή ώστε να διαφημιστούν και βέβαια ο τουρισμός καθώς απευθύνονταν σε ένα νέο είδος επισκέπτη, που αποφασίζει με όπλο την γαστρονομία. Δεν ήταν εύκολο να συμμετάσχουμε με τους δικούς μας όρους στην έκθεση γιατί δεν θέλαμε να γίνει γνωστό στα άλλα νησιά και να έχουμε ανταγωνιστές. Με τους συλλόγους των ξενοδόχων και Εστίασης έγιναν όλες οι ετοιμασίες, ο Δήμος είχε το δικό του μερίδιο και μαζέψαμε προϊόντα από όλους τους παραγωγούς. Δεν θελήσαμε να απευθυνθούμε μόνο σε έναν, αλλά σε όλους. Και εάν ήθελαν να μας έδιναν τα προϊόντα τους. Οι μικροπρέπειες δεν έχουν θέσει πλέον σε μία γενικότερη πολιτική. Πρέπει να τις ξεπεράσουμε για να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο. Το «εγώ» πλέον δεν έχει θέσει στην παρούσα κατάσταση. Μόνο με το «Εμείς» μπορούμε να πάμε ένα βήμα ακόμη πιο μπροστά. Και το σκεπτικό της προβολής φαίνεται μέσα από το «εμείς», όπως φάνηκε και στον τρόπο λειτουργίας του περιπτέρου. Δεν προτάξαμε κανέναν παραγωγό εις βάρος κάποιου άλλου. Όλοι λειτουργούν υπό τη σκέπη της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων»

Άνοδος
«Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι πλέον όλοι γνωρίζουν τη Νάξο. Ο κ. Πίττας, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων μας είπε ότι σε τέσσερα χρόνια η άνοδος της Νάξου είναι εντυπωσιακή. Από 8ο νησί όσον αφορά τις προτιμήσεις των Ελλήνων έφτασε στο Νο 3 και το πιο σημαντικό ρόλο έπαιξε η γαστρονομία του νησιού. Οι επισκέπτες τρώνε καλά και αυθεντικά. Δεν φοβούνται μήπως βρεθούν προ αρνητικών εκπλήξεων. Ναι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο επίπεδο της Σαντορίνης όπου όλοι οι παραγωγοί είναι ενωμένοι και μας κάνουν να αισθανόμαστε παράξενα όταν μιλάμε για εξαγωγές κρασιού, φάβας ή τομάτας σε όλο τον κόσμο. Το ευχάριστο είναι ότι η Γραβιέρα της Νάξου έχει κερδίσει ακόμη και τους πιο δύσκολους. Θεωρείται το πιο καλό μαλακό τυρί καθώς έχει ήπια γεύση και είναι κατάλληλο κυρίως για τα παιδιά. Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια είναι η τιμή της κι εκεί θα πρέπει να δοθεί μάχη ώστε να μπορέσει να μπει στο ελληνικό πρωινό στα ξενοδοχεία. Δεν είναι εύκολο να συναγωνιστεί ένα τυρί όπως το Gouda που κοστίζει 50% φτηνότερα, αλλά όμως η διαφορά ποιότητας είναι τέτοια που θα πρέπει να φέρει τη Γραβιέρα σε κάθε ξενοδοχείο. Το ευχάριστο είναι επίσης ότι ο κόσμος πλέον ψάχνεται. Δεν τους ενδιαφέρει μόνο να φάνε φτηνά. Τους ενδιαφέρει να υπάρχει ποιότητα και να φάνε καλά. Η Νάξος στο τομέα αυτό μπορεί να έχει ρόλο στην πίτα καθώς παρέχει πολύ καλή ποιότητα φαγητού»

Δέκα πιάτα
Κι εδώ έχουμε μία καινοτόμο πρόταση που έρχεται από το στόμα του Δημήτρη Παπαδόπουλο αλλά είναι προϊόν συνεργασίας όλων των παραγόντων του νησιού. «το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μία σειρά από 10 πιάτα Νάξου που θα μπορεί ο καθένας να τα βρίσκει σε όλα τα εστιατόρια του νησιού. Έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα τόσο με το Δήμο όσο και με τη Μαζική Εστίαση και είναι σύμφωνοι. Θα πρέπει να μαζευτούμε όλοι και να συζητήσουμε πάνω σε μία φόρμουλα που θα φέρει 10 τουλάχιστον παραδοσιακές συνταγές της Νάξου σε όλα τα καταστήματα. Θα έχουν πιστοποίηση από τους αρμόδιους φορείς και θα προβάλουν με τον πλέον μοναδικό τρόπο (μέσω της γαστρονομίας) το νησί μας. Τα οφέλη θα είναι πολύ σημαντικά καθώς και μεσοπρόθεσμα, καθώς ο επισκέπτης φεύγοντας από το νησί θα έχει πάρει μαζί του αρώματα και γεύσεις Νάξου. Και στη συνέχεια έχοντας στο μυαλό του τις γεύσεις του νησιού μας θα μπορεί πλέον να προτείνει ο ίδιος σε φίλους και γνωστούς τη Νάξο ως τον επόμενο σταθμό των διακοπών τους». Και σχολιάζοντας για το ελληνικό πρωινό για το οποίο άλλωστε γίνεται τόση κουβέντα τονίζει «αυτό που έχει σημασία είναι να μπορούν να μπουν τοπικά προϊόντα στα ξενοδοχεία, όπως τα φρούτα, αλλά και συνδυασμοί που είχαμε απολαύσει μικροί, τους όποιους όμως ξεχάσαμε αργότερα στο όνομα του γκουρμέ. Έπρεπε να δείτε τους ξένους όταν σερβίραμε παξιμάδι με πελτέ ντομάτας ή με ελαιόλαδο πως έκαναν καθώς οι γεύσεις είναι καθαρές και αγγίζουν τον ουρανίσκο…»

Ολυμπιάδα
Στον επίλογο της συζήτησης είχαμε την αναφορά στο 37ο Παγκόσμιο συνέδριο της Γαστρονομίας που θα διεξαχθεί στην Αθήνα το 2016 και λειτουργεί ως Ολυμπιάδα Μαγειρικής καθώς υπάρχουν διαγωνισμοί σε κρέας, ψάρι, βούτυρο και τυρί. Ήδη γίνεται μία προσπάθεια να πραγματοποιηθεί στη Νάξο ένας από τους διαγωνισμούς (βλ τυρί ή βούτυρο) ενώ η εναλλακτική πρόταση είναι να μπουν στον διαγωνισμό ναξιακά προϊόντα με τα οποία θα διαγωνιστούν μερικοί από τους κορυφαίους σεφ στο κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προηγούμενη Ολυμπιάδα που έγινε στη Γερμανία, το χρυσό μετάλλιο πήρε η ομάδα της Σουηδίας, το παρών έδωσαν περίπου  1600 σεφ από περισσότερες από 50 χώρες, 300 και άνω εκθέτες και κάλυψαν το γεγονός περισσότεροι από 350 εκπρόσωποι media από κάθε γωνιά του πλανήτη. «Φαντάζεστε νομίζω τη σημασία που θα αποκτήσει η Νάξος εάν είναι μέσα σε ένα τέτοιο γεγονός. Μάλιστα, στη διάρκεια της έκθεσης έγινε ένα αντίστοιχο event αλλά με πρωταγωνιστές φοιτητές και μάλιστα μία κοπέλα από τη Σαντορίνη ήταν εντυπωσιακή. Εκεί ζητήσαμε τρία πράγματα μέσα από το μαγείρεμα: την οπτική παρουσία, τη πιστή εφαρμογή της συνταγής και βέβαια την γεύση που αφήνει το πιάτο. Πολλοί όμορφοι …αγώνες με πρωτότυπα πιάτα έστω κι εάν δεν είχαν πάντα επιτυχία»… Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος πριν αποχωρήσει για να χαθεί στη κουζίνα του τονίζει «η ανάμνηση της έκθεσης και των όλων γεγονότων ήταν γλυκιά. Θέλω όμως να δω όλα αυτά πως θα μεταφραστούν στη διάρκεια του καλοκαιριού, εκεί όπου φαίνονται τα δυνατά σημεία μας αλλά και οι αδυναμίες μας. Και κάποια στιγμή πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για τη Νάξο»… 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου