Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Νοσοκομείο Νάξου: Να μην χαθεί όπως το λιμάνι



Με το νόμισμα να πέφτει στα κομμάτια του νοσοκομείου και του αναπληρωτή διοικητή κ. Λάμπου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το μεσημέρι η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Νοσοκομείο Νάξου -  Συνάντηση εν πλω ανάμεσα στους Δημάρχους Νάξου και Πάρου με σημείο αναφοράς το υγειονομικό αεροπλάνο του Βελέντζειου

Η Τρίτη ήταν η ημέρα …υγείας όσον αφορά τη Νάξο καθώς τόσο εντός του νησιού όσο και….  εκτός (βλ στην Αθήνα) οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. 

Από τη μία εντός του νησιού είχαμε αφενός την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο ζητώντας την ανάκληση της απόφασης του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τη συγχώνευση του Νοσοκομείου Νάξου με αυτό της Σύρου αφετέρου εντός του Νοσοκομείου είχαμε τη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίττας των εργαζομένων με την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας Καλλινίκου με το νόμισμα να πέφτει ανάμεσα στο νοσοκομείο και τον αναπληρωτή διοικητή του. Κάτι που θεωρήθηκε αν μη τι άλλο καλός οιωνός σχετικά με το μέλλον του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας στη Νάξο…

Συναντήσεις
Εκτός Νάξου είχαμε τις γνωστές συναντήσεις της επιτροπής Αγώνα τόσο με τον γγ του Υπουργείου Υγείας κ. Καλλίρη όσο και με τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ κ. Ευδοκιμίδη όπου συζητήθηκε το αίτημα των Ναξίων για ανάκληση της γνωστής απόφασης με το ΦΕΚ του Δεκεμβρίου όπου συγχωνεύονται τα Νοσοκομεία Σύρου και Νάξου. Όμως είχαμε και δύο ακόμη συναντήσεις με πρωταγωνιστή τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλη Μαργαρίτη. Η πρώτη έγινε παρουσία των κ. Στρατούρη (πρόεδρο των ξενοδόχων Νάξου) και Γ. Κάβουρα (πρόεδρο των Δωματιούχων Νάξου) στο γραφείο του Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση με θέμα όχι μόνο το νοσοκομείο της Νάξου, αλλά και τα ζητήματα που αφορούν τους ξενοδόχους και δωματιούχους μετά τις αλλαγές του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την υπαγωγή των Δωματιούχων και μικρών Ξενοδοχειακών μονάδων στο ΤΕΒΕ. Η δεύτερη συνάντηση ήταν σε προσωπικό επίπεδο ανάμεσα στον κ. Μαργαρίτη και τον ομόλογό του Δήμαρχο Πάρου κ. Βλαχογιάννη στη διάρκεια του ταξιδιού από Πειραιά προς Πάρο και Νάξο όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα υγείας οι δύο άνδρες και να ανανεώσουν το ραντεβού τους για την επόμενη εβδομάδα…

Αναβάθμιση
Ας δούμε όμως τι έγινε στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίττας το μεσημέρι της Τρίτης όπου το παρών έδωσαν εκτός του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Μαράκης, η πρόεδρος του Εμποροεπεγγελματικού Συλλόγου Σοφία Καπινιάρη και βέβαια οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου. Όπως αναφέραμε το φλουρί (νόμισμα) της Πίττας έπεσε στο Νοσοκομείο (και ένα μέρος του στον αναπληρωτή Διοικητή του κ. Λάμπου) με τον Σεβασμιώτατο να το χαρακτηρίζει ως τον καλύτερο δυνατό οιωνό ενόψει των εξελίξεων που περιμένουμε όλοι από μέρα σε μέρα. Και με το κομμάτι της πίττας που παρέδωσε στον Διοικητή, ο Σεβασμιώτατος παρέδωσε και μία εικόνα της Παναγίας, για να προστατεύει το Νοσοκομείο… Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος έκανε μία μίνι αναδρομή στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο («ποτέ δεν λειτούργησε ως νοσοκομείο και έχουμε την απαίτηση στη καλύτερη περίπτωση να λειτουργήσει ένα σωστό επαρχιακό νοσοκομείο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες μας»), τόνισε ότι οι Παριανοί κινητοποιήθηκαν για το Κ.Υ. του νησιού τους και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη καθημερινή μάχη που δίνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές στο νοσοκομείο και ευχήθηκε όπως τη χρονιά που διανύουμε να δούμε το Νοσοκομείο μας να λειτουργεί σωστά και να μην υποβαθμιστεί αλλά αντίθετα να αναβαθμιστεί και να δίνει δύναμη σε όλους μας. Άρα μιλάμε για ελπίδα, χαρά και ικανοποίηση που μας προσφέρει η ορθή λειτουργία του».

Κρίμα
Ο κ. Λάμπου εμφανίστηκε με διάθεση ενότητας και ζήτησε όπως οι τοπικοί άρχοντες κάνουν το δικό τους έργο για να μπορέσει το νοσοκομείο να λειτουργήσει σωστά. Η δήλωσή του μάλιστα «το θετικό της υπόθεσης είναι ότι έχουμε σταθεί όρθιοι, δεν έχουμε λυγίσει» δείχνει τη μαχητικότητα που διαπνέει την οικογένεια του Νοσοκομείου ενόψει της δύσκολης μάχης που δίνει για το μέλλον του ως αυτοδιοίκητο. Από την πλευρά του ο κ. Μαράκης είχε περισσότερο ρόλο ενημερωτικό μιλώντας για τις εξελίξεις που υπήρχαν έως εκείνη την ώρα από τα ραντεβού της Αθήνας και μάλιστα ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η πρόσληψη πέντε γιατρών που αναμένεται να ενσωματωθούν άμεσα στην δύναμη του Νοσοκομείου. Αντίθετα, ο γιατρός Γερμανός Καπίρης εμφανίστηκε περισσότερο ρεαλιστής και προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και μικρό καλάθι σχετικά με το μέλλον των εξελίξεων καθώς αποκάλυψε ότι αρκετά είναι τα νησιά στις Κυκλάδες (Πάρος και Σαντορίνη) που διεκδικούν αυτά για λογαριασμό τους την ίδρυση Νοσοκομείου. Παράλληλα τόνισε την διαφορά ανάμεσα στις περιπτώσεις των Νάξου – Ικαρίας και Λήμνου λέγοντας ότι αυτά τα νησιά έχουν προχωρήσει αρκετά ενώ εμείς έχουμε αργοπορήσει στις διεκδικήσεις μας και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Έριξε τη βόμβα για το Πρωτοδικείο Νάξου λέγοντας ότι «υπάρχουν νησιά που το θέλουν να το πάρουν από εμάς και να το έχουν δικό τους» ενώ για να ανεβάσει λίγο την αδρεναλίνη τόνισε «δεν πρέπει να μένουμε απαθείς και να βλέπουμε τις εξελίξεις να τρέχουν. Το Νοσοκομείο το δικαιούται η Νάξος. Κι εάν το χάσουμε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος που έγινε με το αεροδρόμιο και το Λιμάνι παλαιότερα. Γιατί εάν χαθεί, τότε θα χαθούν οι εργαζόμενοι αλλά και ότι έχει σχέση με το νοσοκομείο»

Αρωγός
Και πάμε στις συναντήσεις του κ. Μαργαρίτη. Η πρώτη αφορά τον κ. Βρούτση που για μία ακόμη φορά εμφανίστηκε αρωγός των προσπαθειών που κάνουν οι συμπατριώτες του ώστε να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα είτε αυτά έχουν σχέση με το Νοσοκομείο είτε με τα ζητήματα των Ξενοδόχων. Η δεύτερη συνάντηση έγινε εν πλω με πρωταγωνιστές τους δύο δημάρχους, Νάξου και Πάρου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του κ. Βλαχογιάννη υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές την προηγούμενη εβδομάδα αλλά ελέω της απεργίας των πλοίων δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί στη Πάρο και πλέον το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη εβδομάδα όπου ο κ. Μαργαρίτης θα συζητήσει το ζήτημα του υγειονομικού αεροπλάνου, το οποίο νομικά ανήκει στο Βελέντζειο Ίδρυμα. Στη διάρκεια της συζήτησης όπως τονίζεται «μιλήσαμε για τα κοινά μας προβλήματα που είναι κυρίως η υγεία. Και δεν μπορούν τα δύο νησιά να κινούνται σε διαφορετικό επίπεδο».

Μαζί
Ο κ. Βλαχογιάννης ανέφερε ότι «όταν βρήκα τον κ. Λυκουρέντζο δεν του μίλησα μόνο για εμάς αλλά και για τη Νάξο. Δεν γίνεται να ζητάμε και οι δύο νοσοκομείο. Εμείς έχουμε το υγειονομικό αεροπλάνο, η Νάξος έχει έτοιμο το Νοσοκομείο. Πώς να διεκδικήσουμε Νοσοκομείο όταν υπάρχει έτοιμο δίπλα μας. Αυτό που είπα στον Υπουργό είναι ότι πρέπει να βοηθήσει ώστε να αναβαθμιστεί το Νοσοκομείο στη Νάξο γιατί θα είναι καλό και για εμάς αλλά και να εντάξει το υγειονομικό αεροπλάνο στο ΕΚΑΒ, να καλύπτει δηλαδή τα έξοδά του για να μπορούμε να απαλλαγούμε σε μεγάλο βαθμό από τις διακομιδές με τα πλωτά μέσα. Του είπα για το κόστος και έμεινε με το στόμα ανοιχτό. Δεν ήξερε τα χρήματα που χάνονται κάθε χρόνο από τον κρατικό κορβανά για το θέμα της διακομιδής. Μου ζήτησε μία αναλυτική κατάσταση και μία τεχνολογική έκθεση την οποία και θα την του παραδώσω τις επόμενες ημέρες. Για να δει με τα μάτια του μέσα από τους αριθμούς τι ακριβώς συμβαίνει. Από τη στιγμή που λειτουργούν ως λογιστές, θα κάνω κι εγώ το ίδιο»…

Υπογραφή
Όσο για τη συνεργασία με τη Νάξο τόνισε «Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία θα συζητήσουμε για το υγειονομικό αεροπλάνο και πως θα μπορέσει να βοηθήσει τη Νάξο όσον αφορά τις διακομιδές». Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο τέλος του χρόνου (2012) υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στο Δήμο Πάρου και το Βελέντζειο σχετικά με τη χρήση του Υγειονομικού πρακτορείου ώστε να μπορεί και η Νάξος πλέον υπογράφοντας σχετικό μνημόνιο με το Δήμο Πάρου να προχωρήσει στην αξιοποίηση του … δώρου που λέγεται υγειονομικό αεροπλάνο.   
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου