Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

«ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΟ» «ΝΤΟΥ» ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΑΞΟΥ

Πρόεδρο κατά την γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Αιγαίου Χρ. Καλογήρου έχει η Δημοτική Κοινότητα Νάξου. Σύμφωνος με το περιεχόμενο του σχετικού εγγράφου Καλογήρου είναι και ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλης. Μαργαρίτης. Κάθετα αντίθετη είναι η άποψη του μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 αδιαφιλονίκητου προέδρου τα Δεν λόγω δημοτικής κοινότητας Βαρσαμά Συμεώνογλου, ο οποίος δεν συμμερίζεται την άποψη του δημάρχου και επισημαίνει ότι, «ο νόμος έτσι όπως είναι διατυπωμένος, ορίζει και πάλι εμένα ως πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας. Εγώ, ψηφίστηκα από τον κόσμο. Εμένα ανέδειξε ο κόσμος πρώτο σε ψήφους, γι’ αυτό και δικαιωματικά είμαι πρόεδρος και τώρα.»
Ο κ. Συμεώνογλου δεν παρέδωσε ποτέ τα κλειδιά του Γραφείου της κοινότητας στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Την ίδια ώρα, ο διάδοχός του, σύμφωνα με την απόφαση της κας Καλογήρου, Σπύρος Παπαδόπουλος, σχεδόν καθημερινά κάνει ένα πέρασμα, πότε μικρής διάρκειας και πότε μεγάλης, από το Δημοτικό κατάστημα Νάξου και διεκπεραιώνει κάποιες υποθέσεις της Δ.Κ.Νάξου στο γραφείο του αντιδημάρχου κ. Λιανού ή αλλού, εντός δημοτικού καταστήματος.


Υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει εδώ και κοντά δύο μήνες τεράστιο πρόβλημα στην Δημοτική Κοινότητα Νάξου. Δεν λειτουργεί αυτή εξ αιτίας ενός νόμου που δεν αποσαφηνίζει πλήρως – επαρκώς ποιος από 1ης Ιανουαρίου 2013 είναι ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου. Ο κ. Συμεώνογλου ο οποίος με την ψήφο του λαού της Χώρας εξελέγη πρώτος σε ψήφους και ο οποίος μεσούσης της μέχρι σήμερα θητείας του ανεξαρτητοποιήθηκε από τον συνδυασμό με το ψηφοδέλτιο του οποίου εξελέγη, ή, ο κ. Παπαδόπουλος, (δεύτερος σε ψήφους στις εκλογές του 2010);
Ασφαλώς και το μεγάλο ζητούμενο για όλους όσοι κατοικοεδρεύουν μόνιμα και ψηφίζουν στην Δημοτική Κοινότητα Νάξου δεν είναι ο κ. Συμεώνογλου ούτε ο κ. Παπαδόπουλος. Είναι το συμφέρον της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου, η οποία επιβάλλεται να «τρέξει» επ’ ωφελεία των χιλιάδων κατοίκων της αρκετά, μικρά και μεγάλα έργα. Όλος αυτός ο κόσμος διαπιστώνει καθημερινά ότι υπάρχει πρόβλημα – πρόβλημα αξεπέραστο.
Συμεώνογλου
«Γίνεται διάρρηξη του γραφείου μου. Αυτοί είναι οι παράνομοι και όχι εγώ.»
«Έλα να δεις τι γίνεται εδώ. Διάρρηξη του γραφείο της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου κανονική. Τι είναι αυτά τα πράγματα. Αλλάζουν τώρα την κλειδαριά.
Μπήκανε με το έτσι θέλω μέσα και ο δήμαρχος και η νέα γραμματέας και η Δημοτική Αστυνομία, ανοίξανε με το έτσι θέλω το ντουλάπι μέσα στο οποίο υπήρχε όλη η αλληλογραφία και τα διάφορα έγγραφα της Δημοτικής μας Κοινότητας και τα αφαίρεσαν. Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη. Τον ρώτησα να μου πει πού είναι ο Εισαγγελέας (…) και γιατί μπήκε όπως μπήκε στο γραφείο της Κοινότητας και μου απάντησε ότι «αυτός είναι ο δήμαρχος και ότι κάνει ό,τι θέλει. Ο Δήμαρχος γνωρίζει πολύ καλά ποιος είναι ο πρόεδρος της κοινότητας. Έχει ενημερωθεί από το πλέον αρμόδιο Υπουργείο, των Εσωτερικών σχετικά, αλλά πήγε να προλάβει με την πράξη του αυτή την απόφαση του Υπουργείου με μια πραξικοπηματική, κανιβαλιστική και βάρβαρη πράξη, την οποία και καταγγέλλω. Ντρέπομαι για λογαριασμό τους. Ξέρουν πολύ καλά τόσο ο κ. Μαργαρίτης όσο και ο κ. Παπαδόπουλος ποιος είναι ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου. Προσπαθεί με παράνομες πράξεις να παρακάμψει τον πρόεδρο τον οποίο ήδη αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών. Δε θα μείνει εδώ το θέμα. Η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει.
Δεν λέω… Η Δημοτική μας Κοινότητα πρέπει να λειτουργήσει και να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει αυτή την εποχή. Είμαι, με βάση το νόμο, ο πρόεδρος. Γιατί δεν αφήνουν λοιπόν την Κοινότητα να λειτουργήσει; Δεν θέλουν εμένα για πρόεδρο, Γιάννη. Τι να κάνω δηλ. εγώ. Να συμφωνήσω μαζί τους; πρόβλημά τους που δεν με θέλουν. Κάνω ό,τι λέει ο νόμος. Αυτοί είναι οι παράνομοι και όχι εγώ…
Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του νόμου είναι ότι ο δήμαρχος τοποθετεί τον οποιοδήποτε αρεστό του πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας, ειδάλλως θα το έγραφε ο νόμος (…) Ίσα – ίσα οι πρόεδροι εκλέγονται (…) Ο δήμαρχος – με μία πράξη του, με μία υπογραφή του – τοποθετεί τον “άλφα” για αντιδήμαρχο. Ο νόμος του δίνει το δικαίωμα και να τον καθαιρέσει από αντιδήμαρχο. Εγώ δεν είμαι αντιδήμαρχος κανενός, ούτε με διόρισε σε αυτή τη θέση κάποιος (…) Τους προέδρους των κοινοτήτων δεν τους τοποθετεί κανένας, δεν τους ψηφίζει κανένας για να είναι, παρά μόνο ο λαός και παραμένουν εκεί και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τους καθαιρέσει κι από μέλη των συμβουλίων (…) Όσο για το ποιος είναι πρόεδρος, είμαστε ακριβώς στη δικαστική αμφισβήτηση, να επαναλάβω. Σύντομα θα υπάρξει κάποια απόφαση, η οποία θα είναι σεβαστή. Δεν είμαστε όλοι υπεράνω του νόμου, αλλά δεν μπορεί και να ερμηνεύουμε και κυρίως να γράφουμε σε επίσημα έγγραφα “κατόπιν προφορικής… ” (…) Όταν γράφουν κάποια έγγραφα και επικαλούνται το άρθρο τάδε, παράγραφος τάδε να γράφουν και ποιου νόμου, γιατί έχω δει και τέτοια φαινόμενα»επεσήμανε σε άλλο σημείο ο κ. Συμεώνογλου, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του δημάρχου κ. Μαργαρίτη.».
Μαργαρίτης: «Ό,τι έγινε, έγινε για το συμφέρον χιλιάδων δημοτών.»
Ο δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης, σχολιάζοντας το συμβάν της προηγούμενης Παρασκευής, υπεστήριξε:
«Την ευθύνη για το Δημοτικό Μέγαρο και τα Γραφεία του έχει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κι εγώ (…) και κανένας άλλος. Κανένας δεν έχει ιδιόκτητα γραφεία εδώ μέσα. Πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσει η Δημοτική Κοινότητα Νάξου που είναι εδώ και καιρό ‘νεκρή’ με υπαιτιότητα Συμεώνογλου. Πού τα βρήκε αυτά γραμμένα. Κανένας δεν έχει ιδιόκτητα γραφεία μέσα στο Δημοτικό Μέγαρο. Εγώ, βάσει νόμου, έχω την ευθύνη για όλα τα γραφεία  και των αντιδημάρχων και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των Υπηρεσιών και βέβαια και της Δημοτική Κοινότητας Νάξου η οποία στεγάζεται μέσα στο Δημοτικό Μέγαρο. Συνομίλήσα πριν ζητήσω από ξυλουργό να ανοίξει το γραφείο του κ. Συμεώνογλου ο οποίος πεισματικά εδώ και πολλές μέρες το κλειδαμπαρώνει λες και του ανήκει. Δεν ξέρει ότι το γραφείο αυτό είναι όλων των δημοτών. Γιατί δηλαδή το Γραφείο το δικό μου ανήκει σε όλους τους δημότες και ο χώρος που στεγάζεται η Δημοτική Κοινότητα Νάξου αποτελεί αποκλειστικό χώρο του κυρίου Συμεώνογλου. Κάποιοι θέλουν οπωσδήποτε να ονομάζονται πρόεδροι. Δε μπορώ να το καταλάβω αυτό. Πρέπει, ως δήμος, να κάνουμε τον προϋπολογισμό. Πρέπει να ξεκινήσουν κάποια έργα. Μέσα σε αυτά είναι και κάποια σημαντικά έργα που έχουν να κάνουν με την Δημοτική Κοινότητα Νάξου. και ο κ. Συμεώνογλου με τίποτε δεν έλεγε να παραδώσει, ως όφειλε, τα κλειδιά στον δήμο και στον κ. Παπαδόπουλο. Δηλαδή, να υποπτευθώ ότι δεν θέλει να γίνουν έργα στην Δημοτική Κοινότητα Νάξου για ένα γινάτι και ένα καπρίτσιο; Τι να πω, δεν ξέρω., Δεν μπορώ να συνεννοηθώ μαζί του. Θέλαμε μιαν απόφαση της γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Την πήραμε. Λέει η γ.γ. ότι πρόεδρος είναι ο κ. Παπαδόπουλος. Γιατί δεν μας έχει δώσει τα κλειδιά από την ημέρα που εκδόθηκε η απόφαση που δικαιώνει την δική μου ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία από την πρώτη του περασμένου Γενάρη ο κ. Συμεώνογλου από την στιγμή που ανεξαρτητοποιήθηκε από τον συνδυασμό μας με το ψηφοδέλτιο του οποίου εκλέχτηκε πρώτος σε ψήφους -θα τους έπαιρνε αυτές τις ψήφους αν κατέβαινε μόνος του;- έπρεπε να παραδώσει στον δεύτερο σε ψήφους μέχρι χτες αντιπρόεδρο της κοινότητας Νάξου Σπύρο Παπαδόπουλο; Γιατί; Έτσι την εννοεί την δημοκρατία ο κύριος Συμεώνογλου; Λυπάμαι. Ό,τι έγινε, έγινε για το συμφέρον χιλιάδων δημοτών. Αν αυτό δεν αρέσει στον κ. Συμεώνογλου και δεν εξυπηρετεί τις κοντόφθαλμες επιδιώξεις του είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει όσους τον στήριξαν».
Συμεώνογλου προς Καλογήρου…
Προς την κ. Καλογερά, γ.γ της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Αιγαίου απέστειλε ειδική διοικητική προσφυγή ο κ. Βαρσαμάς (Μάκης) Συμεώνογλου για την ακύρωση της αποφάσεως – ανακοινώσεως του δημάρχου Νάξου Μανώλη Μαργαρίτη, να ορίσει πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Χώρας τον κ. Σπύρο Παπαδόπουλο.
Ο κ. Συμεώνογλου κοινοποίησε το ίδιο έγγραφο στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκεντρωμένης Διοικήσεως και Ηλεκτρονικής Διακυβερνήσεως, στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη, στον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Πουσσαίο καθώς και στα μέσα μαζικής ενημερώσεως Νάξου.
Ο κ. Συμεώνογλου επικαλούμενος τις διατάξεις του αρ. 6 παρ. 16 Ν.4071/2012 ισχυρίζεται ότι ο κ. Μαργαρίτης ουσιαστικά τον καθαίρεσε από πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νάξου, αφού βάση του παραπάνω νόμου ο ίδιος θα έπρεπε να συνεχίσει να κατέχει αυτήν την θέση, αφού ήταν ο υποψήφιος του συνδυασμού της πλειοψηφίας, που στις εκλογές του Νοέμβρη 2010, συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους.
Στο «Δια Ταύτα» της προσφυγής του ο κ. Συμεώνογλου, σημειώνει (στις 14 Ιανουαρίου 2013): «Προσφεύγω κατά της υπ’ αριθμ. πρωτ. 141/7-1-2013 απόφασης – ανακοίνωσης του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Εμμανουήλ Μαργαρίτη και ζητώ την ακύρωση και εξαφάνισή της.
ΖΗΤΩ ομοίως την ακύρωση και εξαφάνιση κάθε προηγούμενης σχετικής απόφασης ως μη νόμιμης και έγκυρης λόγω των ελλείψεών τους και την μη τήρηση των προβλεπομένων από τη κείμενη  και ισχύουσα νομοθεσία.
ΖΗΤΩ επίσης με την παρούσα κατ΄ άρθρο 228 Ν.3852/2010 την αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλομένης πράξης μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της παρούσας προσφυγής μου, δεδομένου ότι από την εκτέλεση της προσβαλλομένης απόφασης και μέχρι την εξέταση της υπό κρίσης προσφυγής, θα ζημιωθεί ανεπανόρθωτα το Δημόσιο συμφέρον η δε βλάβη που θα υποστώ εγώ ως εν ενεργεία πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας θα είναι δυσχερώς επανορθώσιμη, αφού μέχρι τότε θα έχω απομακρυνθεί από τη θέση και τα καθήκοντά μου.»
Η γ.γ Χ. Καλογήρου προς Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
Στο με αρ. πρωτ. 4816/1471 που απέστειλε προς τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων χθες αργά το μεσημέρι, αναφέρει:
«Σε απάντηση των ανωτέρω σχετικών εγγράφων, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 224 του Ν. 3852/2010 οι αποφάσεις των μονομελών οργάνων των δήμων είναι εκτελεστές. Επίσης σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 11/2007 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής, όπως και η άσκησή της, δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης.
Κατόπιν των ανωτέρω, εφόσον ο γενικός γραμματέας δεν έχει αποφανθεί ακόμη επί της σχετικής προσφυγής, ούτε έχει αναστείλει με απόφασή του την εκτέλεση της προσβαλλόμενης υπ’ αριθμ. 141/7-1-2013 πράξης του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η εν λόγω πράξη ισχύσει από την έκδοσή της και πρέπει να εφαρμοστεί.»
Ας σημειωθεί ότι, όπως τονίζεται στην παραπάνω επιστολή, η κα Χρ. Καλογήρου έλαβε υπ’ όψιν της τα εξής πέντε (5) έγγραφα η γ.γ. της «Αποκεντρωμένης»: 1) Το με αρ. 887/24-1-2013, 2) Το με αρ. 290/22-11-2011 έγγραφο της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου, 3) Την με αρ. 16-1-2013 αίτηση του κ. Β. Συμεώνογλου, 4) Το με αρ. 16-1-2013 έγγραφο του κ. Βαρσαμά Συμεώνογλου και 5) Την με αρ. 141/7-1-2013 απόφαση του δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλη Μαργαρίτη,  απεφάνθη!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου