Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Ε όχι και να μας πιάσει κατάθλιψη;



Εντυπωσίασε η αντιπεριφεριάρχης για θέματα τουρισμού κ. Ελευθερία Φτακλάκη στην ανοιχτή σύσκεψη με τους φορείς της Νάξου για θέματα τουρισμού, όμως την παράσταση έκλεψε η λεκτική μονομαχία Λιανού – Γκούφα όσον αφορά την διαχείριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ από το Δήμο και τη Περιφέρεια

Γοητευτική ως γυναίκα, με πολύ όμορφο και σωστό λόγο κυρίως δεν απόλυτα ενημερωμένη όσον αφορά τα προγράμματα που τρέχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφορούν τον τουρισμό, ήρθε στη Νάξο, εξέφρασε την άποψή της, ανέλυσε την στρατηγική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όσον αφορά την τουριστική της προβολή, ενημερώθηκε στην ανοιχτή συζήτηση που είχε αργά το απόγευμα με φορείς και πολίτες του νησιού και στη συνέχεια αποχώρησε…


 Προηγουμένως βέβαια είχε ιδιαίτερη επαφή με τους αρμόδιους φορείς του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στο γραφείο του Δημάρχου στο Δημαρχειακό Μέγαρο όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την τουριστική προβολή τόσο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όσο και του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καθώς και η συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης. Ο λόγος για την Ελευθερία Φτακλάκη, την αρμόδια αντιπεριφεριάρχη για θέματα τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο που κέρδισε τις εντυπώσεις σε όποιο πάνελ κι εάν κάθισε. Δεν ήταν άλλωστε και …δύσκολο..

Ομπρέλα
Η ουσία είναι ότι και η ίδια αποκόμισε τις καλύτερες εντυπώσεις από την ωριμότητα όπως τόνισε χαρακτηριστικά των φορέων της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων οι οποίοι γνώριζαν ακριβώς τι θέλουν και πώς να το διεκδικήσουν ενώ μιλώντας για τον σκοπό των συναντήσεων τόνισε ότι «Το brand μας έχει να κάνει με τον γενικότερο προορισμό που αφορά στο Αιγαίο, για εμάς είναι το Αιγαίο, το απέραντο γαλάζιο, με τα 48 πανέμορφα μοναδικά νησιά μας, όπου το κάθε νησί έχει τη δική του ταυτότητα. Ουσιαστικά έχει το δικό του brand και βεβαίως εμείς επ’ ουδενί δεν θέλουμε να χαθεί αυτή η ταυτότητα. Για εμάς, κάθε νησί είναι μοναδικό και αυτός είναι ο στόχος και της τουριστικής μας προβολής. Εμείς θέλουμε να αναδείξουμε τον κάθε προορισμό και αυτοτελώς, αλλά σίγουρα και συνδυαστικά στη λογική του “island hopping”. Απλά εμείς είμαστε η ομπρέλα που αγκαλιάζει τα νησιά μας, τα ενώνει και τα προωθεί δυναμικά και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Από εκεί και πέρα, τόνισε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τον δήμο Νάξου σε πολλαπλά επίπεδα, η οποία θα αφορά, μεταξύ άλλων, στη συμμετοχή του νησιού στις εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις του 2013, στην πολυποίκιλη προβολή και προώθησή του, στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού (π.χ. του περιπατητικού και του θρησκευτικού), ακόμη και στη «σύνδεση» της νέας ιστοσελίδας που ετοιμάζει ο δήμος με την ψηφιακή πλατφόρμα της Περιφέρειας, που θα είναι έτοιμη τον Απρίλιο. Επίσης ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά εκπονείται ένα ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης, που έχει να κάνει όχι μόνο με την προβολή, αλλά και με παράπλευρες δράσεις, όπως είναι το Παρατηρητήριο Αειφόρου Τουρισμού. Και ο ρόλος του Παρατηρητήριου θα είναι να συλλέγει πρωτογενή ερευνητικά στοιχεία καλύπτοντας το κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη συγκέντρωση πραγματικών και συγκεκριμένων δεδομένων για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Έφυγε, παίρνοντας μαζί της και ένα βιβλίο, έκδοση του Δήμου Νάξου (2006) σχετικά με την ιστορία του νησιού ενώ στο πλευρό της βρίσκονταν τόσο ο πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γκούφας, όσο και το εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Νάξου κ. Λάζαρος Θεόφιλος. Επίσης στο πάνελ αλλά και στη συζήτηση που είχε με τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτη συμμετείχαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα Τουρισμού κ. Δημήτρης Λιανός αλλά και το πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής κ. Γιάννης Μαργαρίτης…

Απολογία
Κι ενώ στη σύσκεψη όλοι μιλούσαν για τον τουρισμό και τις προοπτικές που υπάρχουν για την ανάδειξη συγκεκριμένων τομέων αλλά και την καταγραφή των προβλημάτων (αεροδρόμιο, ακτοπλοΐα, νοσοκομείο, οδικό δίκτυο) ήρθε μία παρέμβαση από τον Μιχάλη Μαστρογιαννόπουλο για να δώσει μία άλλη τροπή στη συζήτηση. Λέγοντας ουσιαστικά ότι η Νάξος έχει μείνει σε θέματα υποδομών και το νησί μοιάζει να έχει …κοιμηθεί μέσα στο χρόνο μετέφερε άθελά του αλλά κατ’ ουσία  τη κουβέντα σε πολιτικό επίπεδο, καθώς Θεόφιλος, Γκούφας και Λιανός ανέλαβαν ο καθένας από τη δική του θέση και με βάση το ρόλο του να απαντήσουν αφήνοντας στην άκρη τα θέματα τουρισμού και μοιάζοντας όλα αυτά να λειτουργούν ως μία μίνι αντιπαράθεση σε πάνελ ενόψει προεκλογικού αγώνα… Ο κ. Θεόφιλος τόνισε ότι «δεν είναι σωστό να τα ισοπεδώνουμε όλα. Δεν έχει σχέση η Νάξος του 20ου αιώνα μ’ αυτή του 21ου και δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση. Προφανώς κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα, χρίζουν σίγουρα βελτίωσης και αυτό που δεν πρέπει να κάνει η περιφέρεια είναι να απολογείται για θέματα που δεν είναι της δικής της αρμοδιότητας. Γι΄ αυτά θα πρέπει να απολογηθούν άλλοι»…

Σύνδεση
Βλέπετε είχε προηγηθεί η απάντηση του κ. Γκούφα που ως πρώην πρόεδρος της περιφέρειας ένιωσε την υποχρέωση να απαντήσει στην όποια πολιτική τοποθέτηση. Και δεν έχασε και την ευκαιρία να αφήσει τα δικά του υπονοούμενα σχετικά με την δυνατότητα του Δήμου να αξιοποιεί τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Όπως τόνισε « η περιφέρεια έχει ως ρόλο να εντοπίζει τα προβλήματα του Νοτίου Αιγαίου και τίποτα περισσότερο. Δυστυχώς οι περισσότεροι έχουν ταυτίσει την περιφέρεια με το ΠΑΣΟΚ λόγω της πολιτικής κατάστασης, εικόνα η οποία είναι λανθασμένη. Οφείλουμε να στρώσουμε τον Καλλικράτη καθώς ως νέος νόμος έχει ανάγκη βελτίωσης μέσα από τις πράξεις και τις δομές και όχι να στρεφόμαστε όλοι εναντίον του με χαρακτηριστική ευκολία και να τον κρίνουμε. Και αυτές οι κρίσεις ενδεχομένως να οδηγήσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμη και σε διορισμό των περιφερειαρχών μέσω των αρμόδιων υπουργείων» Στη συνέχεια σχολίασε το τι συμβαίνει όσον αφορά το Νοσοκομείο, τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και βέβαια το οδικό δίκτυο τονίζοντας χαρακτηριστικά «εμείς είμαστε δίπλα στο κόσμο και δεν πρέπει να κρύψουμε ότι το οδικό δίκτυο είναι του 1923, δεν έχει σήμανση, ούτε κάγκελα με αποτέλεσμα να θρηνούμε θύματα. Πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός και προγραμματισμός ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές. Για το Νοσοκομείο υπάρχει πρόταση από την Περιφέρεια για ένα νησιωτικό ΕΣΥ και ΕΚΑΒ ενώ για τις συγκοινωνίες ο κ. Πουσσαίος ολοκληρώνει την πρότασή του σχετικά με την καλύτερη διασύνδεση των νησιών μέσω των λιμανιών που έχει σε κοντινές αποστάσεις» Και αποκάλυψε εδώ ότι ήδη δύο εταιρίες ετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση για ζεύξη ανάμεσα στο Πίσω Λιβάδι (Πάρο) και την Αγία Άννα (Νάξο) με την χρήση …κλειστών πλοίων. 

Απόλλωνας
Παράλληλα τόνισε ότι «Λυπάμαι ως Ναξιώτης γιατί δυστυχώς δεν προχωρούν έργα στο νησί και δεν προγραμματίζονται ώστε να έρθουν στην περιφέρεια και να προωθηθούν. Κάτι που γίνεται με μεγάλη ευκολία από τα νησιά των Δωδεκανήσων και η απορροφητικότητα είναι πολύ μεγάλη. Αγαπώ τη Νάξο, επέλεξα να ζήσω εδώ αλλά με πονάει που το λιμάνι στον Απόλλωνα δεν έχει προοπτική πλέον από τη στιγμή που μπλέχτηκε το Συμβούλιο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, ενώ το φράγμα του Τσικαλαριού παρά την προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν νομίζω ότι θα σταματήσει. Εάν ήταν στο ΣτΕ ίσως να ήταν διαφορετικά. Αλλά έργα ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ δεν σταματούν τόσο εύκολα» Και κατέληξε λέγοντας «πρέπει να σας πω ότι ο Δήμος Νάξου έχει απορροφητικότητα μόλις 4%, της Πάρου 7% ενώ η περιφέρεια έχει 65% στα έργα του ΕΣΠΑ και είναι κρίμα γιατί τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν πίσω, στην Ευρωπαϊκή Ένωση»…

Απορρόφηση
Όπως ήταν αναμενόμενο με αφορμή το ποσοστό του Δήμου όσον αφορά την απορροφητικότητα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ο Αντιδήμαρχος κ. Λιανός απάντησε λέγοντας «για να αποφύγουμε την κατάθλιψη καλό θα είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν κινδυνεύουμε να δούμε διορισμένους από την κυβέρνηση περιφερειάρχης. Δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο». Από εκεί και πέρα διαφοροποιήθηκε όσον αφορά το ποσοστό του Δήμου σχετικά με την απορροφητικότητα των χρημάτων από το ΕΣΠΑ και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στη Νάξο ετοιμάζονται να τρέξουν αρκετά έργα τα οποία εντάχθηκαν πρόσφατα και όπως είναι λογικό δεν έχει γίνει ακόμη η αποταμίευση χρημάτων για να μπορέσει να προσμετρηθεί στο ποσοστό απορροφητικότητας. Αντίθετα, η περιφέρειας ουσιαστικά θρέφει καρπούς των προσπαθειών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια κυρίως σε επίπεδο Νομαρχιών κι έτσι έχει την δυνατότητα να φαίνεται ότι απορροφά περισσότερα χρήματα. Και βέβαια αυτό το 4% που λογίζεται ως ποσοστό απορροφητικότητας από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έρχεται σε σύγκριση με τα άλλα 47 νησιά του Νομού και όχι με την Περιφέρεια…  
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου