Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Με λαμπρότητα ο Αγιασμός των Υδάτων στη Νάξο αλλά και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες...

Γύρω στις 10:30 το χιονόνερο και ο δυνατός αέρας στο λιμάνι της Νάξου, και σε όλο το νησί γενικότερα, έκανε αρκετούς να λένε πως «ο αγιασμός των υδάτων, φέτος, όπως τα πάει ο καιρός, ή δεν θα γίνει στην ώρα του ή θα γίνει άμα φτειάξει ο καιρός, αργότερα…». Όμως, ο καιρός βελτιώθηκε σε περίπου μισή ώρα μέσα. Σταμάτησε το χιονόνερο να πέφτει, «μαλάκωσε» ο αέρας και η πομπή από την ιερά μητρόπολη Παροναξίας ξεκίνησε κατά τα ειωθότα με προορισμό την Μικρή Σκάλα. Για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες γύρω στις 11 στην Χώρα, ο κόσμος που συνόδευσε το ιερατείο που με επικεφαλής τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο δεν ήταν λίγος. Αλλά και επί του κεντρικού παραλιακού δρόμου πολλοί ήσαν εκείνοι που από μακριά παρακολούθησαν τον αγιασμό των υδάτων.    

Αγιασμός ονομάζεται η ιεροτελεστία της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε ανάμνηση της βάπτισης του Χριστού, αλλά και το αγιασμένο νερό.
Αυτοδιοικητικοί παράγοντες με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Μαργαρίτη, στελέχη του λιμεναρχείου και άλλοι έδωσαν το «παρών» στην ημίωρης διάρκειας τελετή.
Στο σημείο αυτό ας αναφερθεί ότι υπάρχει ο Μικρός και ο μεγάλος Αγιασμός.
Ο Μικρός Αγιασμός τελείται την πρώτη ημέρα κάθε μήνα και έχει δική του Ακολουθία.
Ο Μεγάλος Αγιασμός είναι Ακολουθία του Μεγάλου Βασιλείου και τελείται την παραμονή και την ημέρα των Θεοφανίων (5 και 6 Ιανουαρίου).
Μετά την ακολουθία του (Μικρού) Αγιασμού των υδάτων το νερό θεωρείται αγιασμένο και ο ιερέας ραίνει με αυτό τους πιστούς και το χώρο είτε με ένα κλωνάρι βασιλικό είτε με ειδικό σκεύος, την αγιαστούρα. Μετά την ακολουθία οι πιστοί συνηθίζουν να γεμίζουν με το αγιασμένο νερό δοχεία που έχουν μαζί τους και τα φέρνουν σπίτι τους και είτε το πίνουν είτε το φυλάσσουν.
Στα Θεοφάνια είθισται στις παραθαλάσσιες περιοχές να αγιάζονται τα ύδατα της θάλασσας. Κατά την τελετή ο ιερέας πετά τον σταυρό στην θάλασσα και πιστοί βουτούν για να τον ανασύρουν. Σε περιοχές που δεν είναι παραθαλάσσιες η τελετή μπορεί να γίνει σε ποτάμι, λίμνη ή και σε υδραγωγείο.
Τα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας θεωρούν ότι ο αγιασμός είναι προστατευτικός και για το λόγο αυτό πίνουν αγιασμό και στη συνέχεια φυλάσσουν μπουκαλάκια με αυτόν, είτε αυτό τον Θεοφανίων, είτε από το μηνιαίο (μικρό) αγιασμό.
Χθες, ανήμερα των Θεοφανίων, στην πόλη της Νάξου, μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού στον ιερό μητροπολιτικό ναό Ζωοδόχου Πηγής πόλεως Νάξου, χοροστατούντος του επισκόπου Παροναξίας, Καλλινίκου και στον Ι.Ν. Παντανάσσης, ακολούθησε η καθιερωμένη κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων, στην Μικρή σκάλα, όπως προαναφέραμε…
Αντίστοιχες τελετές έγιναν και σε άλλα παραλιακά σημεία του νησιού μας, όπως ο Απόλλωνας, η Αγία Άννα, αλλά και στις Μικρές Κυκλάδες.
Εχθές, την ευλογία της Εκκλησίας και του Τιμίου Σταυρού πήραν όλοι όσοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά της Μικρής Σκάλας για να πιάσουν τον Τ. Σταυρό. Όπως και πέρυσι, έτσι και εφέτος τον Τ. Σταυρό ανέσυρε από τα παγωμένα νερά ο συντοπίτης Γιώργος Μανωλάς, ο οποίος, λίγο μετά την λήξη της τελετής, περιχαρής δήλωσε στην «Κ»: «Πέρυσι, η θάλασσα ήταν πιο κρύα. Με τη Χάρη του Κυρίου, έπιασα κι εφέτος το Σταυρό! Του χρόνου πάλι… να ‘μαστε καλά! Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο!» 
Γ.ΒΛΑΧ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου