Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Ο λόγος στον κ. Μιχάλη Καλαϊτζή, πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Δαμαριώνα…Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ, Η ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ



Προκειμένου να γίνει με τον καλύτερο τρόπο η κεντρική διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, θα πρέπει αφού συγκεντρωθούν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία με ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των αποβλήτων, να γίνει από το δήμο ανάθεση μελέτης σκοπιμότητας και διερευνήσεως τεχνολογιών διαχειρίσεως επεξεργασίας των αποβλήτων των ελαιοτριβείων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε τον περασμένο Οκτώβριο όλοι όσοι πήραν μέρος στην προγραμματισμένη σύσκεψης στο Δημαρχιακό Μέγαρο Νάξου. Μεταξύ άλλων, στην εν λόγω σύσκεψη, το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δαμαριώνα, Μιχάλης Καλαϊτζής.

 
Ο κ. Καλαϊζτής είναι ο σημερινός φιλοξενούμενος της «Κ». Μας αναλύει στις σκέψεις του για τον Δαμαριώνα και σχολιάζει όλα όσα απασχολούν τους συγχωριανούς του και τον ίδιο (στον Δαμαριώνα).
 «Θέλουμε φίλτρα»
Τον κ. Καλαϊτζή τον απασχολεί η καθαριότητα, όμως αυτό είναι ένα πρόβλημα που διογκώνεται τους μήνες του καλοκαιριού, τον απασχολεί η εικόνα των αγροτικών δρόμων που χρειάζονται συντήρηση, τον απασχολεί η λειτουργικότητα του αποχετευτικού δικτύου που όμως δεν είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα για την τοπική κοινότητα της οποία προΐσταται…
«Θέλουμε φίλτρα… Η γεώτρηση ‘βγάζει’ άλατα μαγγανίου…», «Σε κακό χάλι είναι οι αγροτικοί δρόμοι της κοινότητάς μας», «Μόνον για τέσσερις (4) μήνες, το καλοκαίρι έχουμε έναν υπάλληλο για την καθαριότητα», δηλώνει…
Δεν απογοητεύεται. Είναι δύσκολα τα πράγματα, ομολογεί, αλλά δεν το βάζει κάτω… Θέλει οι στόχοι του να ευοδωθούν.
 «Η γεωργία και η κτηνοτροφία… Μεγάλη η παραγωγή λαδιού…»
Είναι πεισματάρης. Προσπαθεί. Καταγράφει τα «μείον» και επιδιώκει τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Επιθυμεί καλύτερη συνεργασία με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Δηλώνει περήφανος για το χωριό του. και υπογραμμίζει: O Δαμαριώνας Νάξου είναι ένα ημιορεινό παραδοσιακό χωριό στο κέντρο της Νάξου και ένα από τα 38 χωριά και οικισμούς που υπάγονται στο Δήμο Δρυμαλίας. Είναι χτισμένος στους πρόποδες του βουνού Ράχη στην άκρη του λεκανοπέδιου της Τραγαίας και σε υψόμετρο 300 μέτρων περίπου. Απέχει 16 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Νάξου, την Χώρα, και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Στο διοικητικό διαμέρισμα του Δαμαριώνα υπάγονται επίσης τα χωριά ΑγιασσόςΒουρβουριάΔαμαλάς, και Πυργάκι. Οι οικισμοί Αγιασσός και Πυργάκι είναι υπήνεμοι, παραλιακοί, με μεγάλες ωραίες αμμουδιές και βρίσκονται νοτιοδυτικά του Δαμαριώνα σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων».
Βασική ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Τα πολλά ελαιοτριβεία φανερώνουν τη µμεγάλη παραγωγή λαδιού που είχε κάποτε το χωριό. Υπάρχει στο χωριό μας ίσως το πιο σύγχρονο του νησιού. Το λέει όλος ο κόσμος αυτό. Εξίσου μεγάλη είναι και η παραγωγή τυριού, λόγω των μεγάλων εκτάσεων βοσκοτόπων καθώς και βελανιδιών, από το μεγάλο παλιό δάσος µε τις βελανιδιές, στην Ράχη.
Αξιοθέατα του Δαμαριώνα είναι η προτομή του μεγάλου Δαμαριωνίτη φιλικού της Επανάστασης του 1821 Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου, το μνημείο των πεσόντων Δαμαριωνιτών στους εθνικούς μας αγώνες, η προτομή του ιατρού Γεωργίου Βερώνη στην είσοδο του χωριού, οι πλακόστρωτοι στενοί δρόμοι του, η Πλατεία του Πάτελου, η Πλατεία Ποτηρού με τον τεράστιο γέρικο πλάτανο, τα αρχοντικά Προμπονά, Βασιλικούλας και Μπακάλαινας. Στο Δαμαριώνα λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο, και Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο. Ο ιερός ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Υπάρχει, επίσης, και ιδιωτική λαογραφική συλλογή, η οποία είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες.
Στον Δαμαριώνα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος κ. Καλαϊτζής, υπάγονται πολλά γραφικά παλαιοχριστιανικά εκκλησάκια στην περιοχή του Μπαούζη και η περίφημη παλαιοχριστιανική εκκλησία, η Καλορίτσα, χτισμένη σε σπηλιά στη δυτική πλευρά του βουνού Αι-Λιάς. Στην εν λόγω ιστορική κοινότητα υπάρχει επίσης λαογραφική συλλογή του δικηγόρου Γιάννη Βερώνη, που περιλαμβάνει περίπου 1.000 αντικείμενα του 19ου και των αρχών του 20ού αι. και η οποία εκτίθεται σε έναν μεγάλο ισόγειο χώρο στην είσοδο του οικισμού. Τα αντικείμενα αυτά είναι συγκεντρωμένα σε θεματικές ενότητες. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται σύνεργα που έχουν σχέση με την παραδοσιακή διαδικασία της αρτοποιίας, από την παραγωγή του σιταριού έως το ψήσιμο του ψωμιού (ξύλινο αλέτρι, ξύλινη σκάφη, πλάστης και πινακωτή), εργαλεία από παραδοσιακό τσαγκάρικο, γεωργικά εργαλεία, κυνηγετικά όπλα των αρχών του 20ού αι., είδη οικιακής χρήσεως, μουσικά όργανα και φιγούρες από ήρωες του Καραγκιόζη. Ανάμεσα σε όλα αυτά ξεχωρίζει ο λύχνος, ένα μαρμάρινο πρωτόγονο εργαλείο παραγωγής λαδιού, ένα εργαλείο (σκάλα) με το οποίο έφτιαχναν σπάγκο από δέρμα ζώου (το ονομαζόμενο συρήμι), καθώς και ένας πρωτόγονος τύπος αναπτήρα, με τον οποίο άναβαν ψίχα από κορμό δέντρου (ίσκα).
 «ΠΕΡΙ ΑΠΑΞΙΩΣΕΩΣ… / Δεν ενημερωνόμαστε…»
Πέντε πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, προ καιρού είχαν συνάντηση κατά την διάρκεια της οποίας συζήτησαν τα μικρά και μεγάλα προβλήματα των κοινοτήτων τους. Είχαν δε την ευκαιρία να εκφράσουν την αγωνία τους, όπως επεσήμαναν, για την εγκατάλειψη των χωριών τους από τη Δημοτική Αρχή. Για παξίωση των κοινοτήτων τους έκαναν τότε λόγο… Συγκεκριμένα, διαμαρτυρήθηκαν, γιατί, όπως υπογράμμισαν, η Δημοτική Αρχή έχει απαξιώσει τον ρόλο των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων και αποφασίζει ερήμην τους για τις εργασίες που πραγματοποιούνται στα όρια των κοινοτήτων τους.
Στην συνάντηση εκείνη το «παρών» έδωσαν οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Κορωνίδας, Ιάκωβος Μπαρδής, Κορώνου, Νίκος Χουζούρης, Χαλκείου, Γιάννης Αδριέλλος, Δαμαριώνα, Μιχάλης Καλαϊτζής  και Μελάνων Σταύρος Κουτελιέρης.
Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν ήταν τα εξής: 1) Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (η δημοτική Αρχή) έχει απαξιώσει τον ρόλο των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων και αποφασίζει ερήμην τους για τις εργασίες που πραγματοποιούνται στα όρια των κοινοτήτων τους. 2) Δεν τους επιτρέπει να διενεργούν πληρωμές από την πάγια προκαταβολή της Κοινότητας (όπως ορίζεται από το άρθρο 82 του Καλλικράτη). 3) Δεν έλαβε υπόψη της κατά τον επιμερισμό των κονδυλίων της ΣΑΤΑ την ορεινότητα, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν κονδύλια ύψους 70.000€ από τα χωριά της Δρυμαλίας στην Νάξο. 4) Δεν αποδίδει τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι κάτοικοι των Κοινοτήτων στα χωριά τους – με κορυφαίο παράδειγμα την μη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για απόδοση των εσόδων από την μίσθωση του Δημοτικού Ξενώνα της Κορωνίδας για έργα στο χωριό. 5) Πραγματοποιεί επιλεκτικές εργασίες, στα όρια των Κοινοτήτων τους, με τα μηχανήματα του Δήμου, κατόπιν εντολών των Αντιδημάρχων χωρίς να ενημερώνει τους Προέδρους. 6) Δεν υπάρχει Γραμματειακή Υποστήριξη στα Κοινοτικά Γραφεία με αποτέλεσμα την παρουσίαση προβλημάτων στην εξυπηρέτηση του κοινού και στην σύνταξη / αρχειοθέτηση εγγράφων της Κοινότητας (άρθρο 84, παράγραφος 9 Καλλικράτη)   
«Είναι πεποίθησή μας ότι τα προβλήματα θα πρέπει να τα επεξεργάζεται η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τους εκλεγμένους προέδρους και κοινοτικούς συμβούλους, οι οποίοι είναι πολύ καλοί γνώστες των θεμάτων που απασχολούν της Κοινότητά τους», υπογράμμισαν.
 Η ΥΔΡΕΥΣΗ «ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ, ΤΟ ΝΕΡΟ…»
«Υπάρχει πρόβλημα με τα άλατα μαγγανίου. Πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα με το νερό»
«Γιάννη, η έλλειψη του νερού είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Δε φτάνει το νερό. Δεν επαρκεί. Υδροδοτούμε, βλέπεις, τις περιοχές Αγιασσού, Πυργακίου, Μπαούζι κ.ά. Νοικιάζουμε γεώτρηση για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Υπάρχει πρόβλημα με τα άλατα μαγγανίου που εμπεριέχονται στο νερό της γεώτρησης, γι’ αυτό και χρειαζόμαστε φίλτρα ειδικά που θα συγκρατούν τα άλατα αυτά.
Το πρόβλημα αυτό είναι μεγάλη ανάγκη να το επιλύσουμε. Είναι κρίμα για την δική μας την κοινότητα, μια κοινότητα με μεγάλη παράδοση και ιστορία να υπάρχει αυτό το πρόβλημα που σχετίζεται με την έλλειψη νερού.
Κάνουμε προσπάθειες και πιστεύω πως κάποια στιγμή θα δώσουμε την πρέπουσα λύση στο πρόβλημά μας.
 Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Δεν μπορώ να πω ότι μέσα στην κατοικημένη περιοχή υπάρχουν τρομακτικά προβλήματα. Εκεί που θα πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση είναι στους οικισμούς, στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητάς μας.
Για τέσσερις (4) μήνες το καλοκαίρι μας στέλνουν έναν εργαζόμενο στην Υπηρεσία Καθαριότητας. Αντιμετωπίζεται τότε η κατάσταση. Όμως, αυτός ο υπάλληλος απασχολείται μόνον για τέσσερις (4) επαναλαμβάνω μήνες. Δεν είναι, Γιάννη, λύση αυτή. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε σωστά το πρόβλημα με την καθαριότητα. Αυτό άλλωστε επισημαίνουν και οι άλλοι συνάδελφοί μου, των άλλων τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων.
 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Εδώ, μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Κάποια μικροπροβληματάκια σημειώνονται αραιά και πού, όμως δεν μπορώ να πω ότι ο δημοτικός φωτισμός είναι το μεγάλο πρόβλημα του χωριού μας. Σου επαναλαμβάνω, το πρόβλημα έχει να κάνει με την μη επάρκεια νερού ιδίως τους μήνες της αιχμής.
Πάντως, και σε κάθε περίπτωση, είναι ανάγκη να συντηρείται το δίκτυο ηλεκτροδοτήσεως. Και αυτό κάνουμε. Τα πιο πολλά προβλήματα ‘βγαίνουν’ τους μήνες του χειμώνα… Ξέρεις… τα βραχυκυκλώματα κ.λπ.
 Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
Μέσα στην κοινότητα δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Εκεί, που υπάρχουν προβλήματα είναι στους παραλιακούς οικισμούς. Χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση το πρόβλημα στους οικισμούς αυτούς. Το δίκτυο άλλωστε δεν είναι καινούργιο. Και ως εκ τούτου βγάζει προβλήματα.
 ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
Σε κακό χάλι είναι οι αγροτικοί δρόμοι, Γιάννη. Θέλουν συντήρηση. Εάν δεν τους συντηρείς τους δρόμους αυτούς. Το παιχνίδι είναι χαμένο. Κάθε χρόνο, τους μήνες του χειμώνα, σημειώνονται προβλήματα. Γίνονται δύσβατοι οι δρόμοι σε σχεδόν όλο το δίκτυο. Αντίθετα, το οδικό δίκτυο το δημοτικό δεν θα έλεγα ότι είναι κακό. Μπορεί να χρειάζεται κάποιες παρεμβάσεις μεν, αλλά δεν είναι σε κακή κατάσταση. Και αυτό πάντως, χρειάζεται συντήρηση. Αν το αφήσεις, θα σε αφήσει κι αυτό…
 ΠΑΡΚΟ…
Ένα από τα μεγάλα έργα που επιθυμούμε και επιδιώκουμε να κάνουμε στην δημοτική μας κοινότητα είναι αυτό που έχει να κάνει με το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαιδεύσεως. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ανάθεση του έργου αυτού. Κάποια χρήματα υπάρχουν. όμως, το θέμα της ανάθεση είναι σημαντικό.
Υπάρχει χώρος κα μάλιστα μεγάλης έκτασης. Πρόκειται για τον χώρο που είναι στην περιοχή Λαγκάδα, ή Πλατιά Ράχη, έξω από τον κυρίως οικισμό της κοινότητάς μας. Εκεί υπάρχει μεγάλη έκταση, περίπου 80 στρεμμάτων.
Επιβάλλεται να γίνουν όλες οι ενδεικνυόμενες και επιβαλλόμενες από το νόμο ενέργειες. Προμελέτες, μελέτες κ.λπ. Το κόστος τους έχει να κάνει με ένα σεβαστό κονδύλι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου