Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Διαρκές οικολογικό έγκλημα στην Ποταμιά



Για όλα όσα απασχολούν την τοπική κοινότητα Ποταμιάς (οικισμούς Άνω, Μεσαίας και Κάτω) μίλησε στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας της «Κ», ο πρόεδρος (της τοπικής κοινότητας) Ανδρέας Σαλταφέρας. Υπάρχουν θέματα – προβλήματα στα οποία έχουν δοθεί απαντήσεις αλλά και άλλα που αφορούν στην «καθημερινότητα» τα οποία – όπως μας επεσήμανε ο κ. Σαλταφέρας - «επιλύονται με λίγα λεφτά, φτάνει να υπάρχει θέληση»... Κάνει αφορά στα λύματα που από τα λιοτρίβια της κεντρικής Νάξου κατηφορίζουν στην κοινότητά του και επισημαίνει: «Είναι οικολογικό έγκλημα. Συνέχεια τρέχει αυτό το μαύρο ποτάμι… Συνέχεια. Και μολύνει το χωριό. Τα λύματα από τα ελαιοτριβεία της κεντρικής Νάξου ‘τρέχουν’, διασχίζουν και μολύνουν την περιοχή μας και φτάνουν μέχρι κάτω στην περιοχή του Λιβαδιού. Έχουμε κάνει πολλές καταγγελίες, αλλά το δίκιο μας δεν το έχουμε βρει…»


 
Να, τί δηλώνει στην «Κ», ο πρόεδρος της εν λόγω τοπικής κοινότητας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για Ύδρευση, Άρδευση, Αποχέτευση, Περιπατητικά μονοπάτια, Ιατρείο και Γιατρό, Κοινοτικό Κοιμητήριο, Δημοτικό φωτισμό, Αγροτικούς και αμαξιτούς κοινοτικούς δρόμους και άλλα πολλά.
 ΙΑΤΡΕΙΟ – ΙΑΤΡΟΣ: Μετά από τέσσερις (4) μήνες ήρθε γιατρός στο χωριό μας. Σήμερα (χθες) κάναμε την πρώτη γνωριμία.
Το Ιατρείο του χωριού μας είναι σε καλή κατάσταση και έχει και θέρμανση. Το έχουμε προχωρήσει αυτό.
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Θέλουν οι σωληνώσεις άλλαγμα. Έχω συνεννοηθεί με τους αρμοδίους του δήμου και θα τις αντικαταστήσουνε. Θα αποκατασταθεί έτσι πλήρως η ύδρευση. Σ’ αυτόν τον τομέα οι υπηρεσίες του δήμου είναι πολύ θετικές. Όμως, με την ευκαιρία που σου μίλησα για τους σωλήνες του σχολείου, να σου θίξω ένα άλλο θέμα. Μας ‘καίει’ το θέμα της δεξαμενής. Είναι μια δεξαμενή πολύ παλιά στο Πάνω χωριό.
Έκανα τις επαφές μου με τον δήμαρχο και θέλουμε να κατασκευάσουμε μια καινούργια σε άλλο χώρο, δημοτικό χώρο, ώστε να δώσουμε έτσι μια ανάπτυξη στο χωριό μας. Τον είδα να συμφωνεί μαζί μου. Θα το βάλουμε το έργο στο τεχνικό Πρόγραμμα του ’13.
Και οι τρεις οικισμοί, Άνω, Μεσαία και Κάτω Ποταμιά, υδρεύονται από αυτή τη δεξαμενή που έχουμε τώρα, την παλιά. Το νερό το παίρνουμε από την γεώτρηση του χωριού. Να σου πω ακόμη ότι οι σωλήνες ύδρευσης του χωριού, ειδικά στη μεσαία Ποταμιά θέλουν άλλαγμα. Και στην Πάνω Ποταμιά θέλουν αντικατάσταση. Οι σωλήνες αυτοί, ως έργο, μπήκαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του ’12 και τώρα θα μεταφερθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του ’13.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ: Εθελοντισμός. Τα καλοκαίρια καθαρίζουμε εμείς. Και ο σύλλογός μας μάς βοηθά, ο σύλλογος των Αθηνών. Τον χειμώνα οι κάτοικοι από μόνοι τους καθαρίζουν τα χωριά μας. Η παρουσία της Υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου μας είναι αραιή και μόνο κάθε καλοκαίρι. Στέλνει κάθε καλοκαίρι, αλλά δεν μας λύνει το πρόβλημα με τα σκουπίδια. Γιάννη: Υπάρχουν ανάγκες σε όλο το νησί και στα χωριά μας για μεγάλα και μικρά έργα. Τα μεγάλα έργα θέλουνε λεφτά πολλά. Και ξέρουμε κι εμείς, όλος ο κόσμος πάρα πολύ καλά ότι πολλά λεφτά δεν υπάρχουν πια. Γι’ αυτό και δεν είμαστε απαιτητικοί. Δε ζητάμε μεγάλα έργα. Ζητάμε όμως τα μικρά. Ζητάμε τα έργα που είναι για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Αυτά τα έργα, αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν τα πολύ μικρά επιλύονται με λίγα λεφτά, φτάνει να υπάρχει θέληση...
ΚΑΔΟΙ: Είναι παλιοί. Θέλουν αντικατάσταση και δεν επαρκούν. Εναποθέτουν οι κάτοικοι τα σκουπίδια κάτω και έρχεται ο αέρας και τα παίρνει. Υπάρχει πρόβλημα. Θέλουμε, και γράψε το, κλάδους καινούργιους και περισσότερους. Τουλάχιστον τέσσερα (4) πέντε (5) ‘κομμάτια’ ακόμη… Τώρα, έχουμε μόνο εφτά (7)…
Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ: Είναι ικανοποιητικός. Κάναμε έργο, φέτος. Προ μηνών τον αποκαταστήσαμε πλήρως στην Κάτω Ποταμιά και στη Μεσαία.
ΑΡΔΕΥΣΗ: Με την χρηματοδότηση της καταργηθείσας νομαρχίας μάς ‘βγήκε’ ένα κονδύλι και πέρυσι κάναμε καλή δουλειά στην Κάτω Ποταμιά. Το κονδύλι ήταν 35.000 €. Ένα ‘κομμάτι’ που ξεκινάει από την Άνω Ποταμιά μέχρι τη Μεσαία θέλει αποκατάσταση. Ζητήσαμε από την Περιφέρεια την τωρινή ενίσχυση οικονομική αλά διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Μας μίλησαν για οικονομικό πρόβλημα που αυτή την εποχή αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση.
Σε συνεργασία με το δήμο θα φτειάχνουμε ‘κομμάτι’ – ‘κομμάτι’, μήπως και μπορέσουμε και το αποκαταστήσουμε γιατί το νερό θα είναι πολύτιμο σε λίγα χρόνια από τώρα.
ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ: Είναι σε καλή κατάσταση. Κάθε χρόνο το συντηρούμε και ‘κρατάει’. Δεν είναι σακατεμένο. Τα προβλήματα εστιάζονται στην Κάτω Ποταμιά και λίγο στη Μεσαία.
 «Θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει τα περιπατητικά μονοπάτια ο δήμος»
Έχουμε έναν θησαυρό, Γιάννη. Αναφέρομαι στα περιπατητικά μονοπάτια που θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει ο δήμος μας. Έρχεται κόσμος το καλοκαίρι και τα περπατάει. Θα μπορούσε ο δήμος αρχές Μαΐου να βάλει κάποιους εργάτες να οδηγήσουν τα νερά προς τα άκρα, γιατί δημιουργείται ποτάμι που κατεβάζει τα μπάζα. Γύρω στους 200 με 250 ανθρώπους έχουμε κάθε μέρα τους μήνες του καλοκαιριού στα χωριά μας εδώ οι οποίοι περνοδιαβαίνουνε στα περιπατητικά μονοπάτια μας. Χρειαζόμαστε βοήθεια να τα φτειάξουμε.
Τα μονοπάτια τα πολλά ξεκινούν από την Μεσαία και καταλήγουν στην Άνω Ποταμιά.
Οι εκκλησίες μας οι παλιές που έχουν μεγάλη ιστορική αξία είναι ανοιχτές το καλοκαίρι και τις επισκέπτονται οι τουρίστες.
ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ: Το κοιμητήριο σε κάθε οικισμό, είναι άρτιο. Και τα τρία τα έχουμε αποκαταστήσει πλήρως.
ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ: Είναι στην Μεσαία Ποταμιά. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Και είναι περιουσιακό στοιχείο της κοινότητάς μας.
Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ: Την αποχέτευση δεν την έχουμε αποκαταστήσει μέχρι σήμερα. Από παλιά, από την εποχή το προ-προηγούμενου δήμου την παλεύουμε αλλά δεν έχουμε καταφέρει να την κάνουμε όπως πρέπει. Εδώ μέσα σε αυτό το ποταμό πέφτει η αποχέτευση. Εδώ μέσα χύνεται…
Είχανε κάνει μια μελέτη, παλιά σου λέω τώρα, αλά δεν έγινε τίποτα. Επί Κόκκοτα όλα αυτά. Ούτε και στη συνέχεια, επί Μαράκη, έγινε κάτι. Ούτε και τώρα βλέπω να γίνει κάτι. Είναι δαπανηρό έργο. Και τώρα που δεν υπάρχουν πολλά λεφτά δε βλέπω να γίνει κάτι. Καμιά 800ριά χιλιάδες €., χρειάζονται για να γίνει σωστή αποχέτευση. 
 Κοίτα ένα μαύρο ποτάμι που μας δηλητηριάζει…»

Τα λύματα… Η Κάτω Ποταμιά… Το διαρκές οικολογικό έγκλημα…
Το πρόβλημα το μεγάλο, Γιάννη, είναι αυτό με τα λύματα. Πολύ μεγάλο πρόβλημα. Μας έχει διαλύσει. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα ίδια και τα ίδια. Δε ξέρω κι εγώ που θα πάει αυτή η κατάσταση. Δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα. Κανείς μα κανείς δε λέει να μας βοηθήσει. Καταστρέφεται όλη αυτή η περιοχή που είναι μέσα στο πράσινο και κανένας δεν ενδιαφέρεται έχουμε κάνει ούτε κι εγώ ξέρω πόσες καταγγελίες. Πάρα πολλές. Ε, και που τις ‘έχουμε κάνει, τί βγήκε; Τίποτα... Τίποτα.. Τίποτα... Είμαι σε απόγνωση. Και όχι μόνο εγώ, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής και όλων και των τριών οικισμών. Βλέπουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή να τρέχουν τα λύματα και να έρχονται από την κεντρική Νάξο, από εκεί όπου υπάρχουν τα ελαιοτριβεία… Τρέχουν τα λύματα αυτά από αυτή την εποχή μέχρι την περίοδο που τα κλείνουν τα ελαιοτριβεία. Αλλά και μετά μέχρι να στραγγίξουν, τρέχουν… Τρέχουν και πάνε μέχρι κάτω στα χωριά του λιβαδιού. Πες μου σε παρακαλώ: Δε βρομίζουν την περιοχή; Δε καταστρέφουν ό,τι ζωντανό υπάρχει στην περιοχή. Ακόμη και κάτοικοι της Κάτω Ποταμιάς μου έχουν πει ότι τα ζώα τους άμα πιουν νερό ψοφάνε.
 «Καταστρεφόμαστε. Πρέπει να φωνάξουμε μήπως και μας ακούσουν. Γι’ αυτό γράψε τα όλα αυτά που βλέπεις. Τράβα και φωτογραφίες για να τις δούνε οι αρμόδιοι»
 Μέσα σε αυτό το ποτάμι που κάποτε ήταν καθαρό υπήρχαν χελώνες. Και όχι μόνο χελώνες αλλά και πάπιες κ.λπ. Τώρα, δε στεριώνει τίποτα. Αυτή η μαύρη λάσπη από τα λύματα είναι σκέτη καταστροφή. Να δεις το καλοκαίρι τι γίνεται εδώ. Μπορεί να είναι στεγνός ο ποταμός αλά το κουνούπι, κουνούπι. Πάρει σύννεφο. Γίνεται της κακομοίρας εδώ. Μας μολύνουν αυτά τα νερά. Μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Δε ξέρω πώς κάποιοι ποτίζουν κάτω εκεί στο Λιβάδι. Εμείς εδώ αποφεύγουμε να ερχόμαστε σε επαφή με αυτά τα τρεχούμενα μαύρα νερά. Τι κακό είναι αυτό. Έχουμε, Γιάννη, κάνει… ένα εκατομμύριο καταγγελίες. Έχουν όλες πάει στα Δικαστήρια, αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει καμία. Καμία… Καμία… Έτσι, συνεχίζεται και… διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση. Από μικρό παιδί που ήμουν τα θυμάμαι όλα αυτά. Τώρα τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν χειροτερέψει τα πράγματα.
Γράψε σε παρακαλώ, και κάλεσε κάθε αρμόδιο κάτι να κάνει για το χωριό της Κάτω Ποταμιάς και όλη την ευρύτερη περιοχή. Καταστρεφόμαστε. Πρέπει να φωνάξουμε μήπως και μας ακούσουν. Γι’ αυτό γράψε τα όλα αυτά που βλέπεις. Τράβα και φωτογραφίες για να τις δούνε οι αρμόδιοι. Πού είναι οι Οικολόγοι και όλοι οι άλλοι που μας έχουν πρήξει τα αφτιά με τις οικολογικές ευαισθησίες τους. Πού είναι; Πού είναι οι Αρχές του τόπου; Δε βλέπουν τι γίνεται εδώ πάνω; Ποιος θα μας γλυτώσει από αυτή τη σαπίλα;
Μολύνεται ο υδροβιότοπος. Έρχονται από το λεκανοπέδια της Τραγαίας, όμως δεν θέλουν να τα πάρει ο Βιολογικός τους αυτά τα λύματα και έτσι ‘τρέχουν’ κάτω ‘δω. Είναι καθαρά λύματα των ελαιοτριβείων. Τραγαία, Μονή, Δαμαριώνας μάς επιβαρύνουν. Για τελευταία φορά πρόπερσι τα καταγγείλαμε αυτά τα πράγματα. Όμως, όλο… αναβολές, αναβολές, αναβολές…
Εμείς, δε λέμε να κλείσουν τα ελαιοτριβεία και να ζημιωθεί ο κόσμος που ‘δουλεύει’ το λάδι. Εμείς θέλουμε να συνυπάρξουμε μαζί με όλους. Και εμεί και αυτοί. Όχι μόνο αυτοί. Και αυτοί να δουλέψουν αλλά και εμείς εδώ να μην επιβαρυνόμαστε από τα λύματά τους. Κοίταξε εδώ πέρα χάλι… Κάτι πρέπει να γίνει. Χαρτιά και κόντρα χαρτιά κάνουμε, αλλά αποτέλεσμα κανένα δεν έχουμε…
Όλα τα πηγάδια της περιοχής είναι καταστρεμμένα. Κανένας δε ποτίζει πια…
Μας έχουν πει και έχει αποδειχτεί αυτό ότι αυτά τα λύματα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό τοξικά. Δε πάει άλλο… Δε γίνεται…
Αυτό το ποτάμι από το Δαμαριώνα μέχρι εδώ πέρα που βλέπεις είναι ένα μαύρο ποτάμι 15 χιλιομέτρων. Και σε ρωτώ: Τι μπορεί να επιβιώσει εδώ πέρα;
Αυτό το γνωστό χάλι εμφανίστηκε πριν από λίγες ώρες, μετά τη βροχή την τελευταία.
Ό,τι υπάρχει εδώ, ό,τι πράσινο υπάρχει ξεραίνεται. Ούτε δέντρο δεν ποτίζουνε οι χωρικοί.
Το νερό αυτό περνάει από την περιοχή όπου έχουνε πει ότι θα γίνει το φράγμα του Τσικαλαριού. Και ρωτώ: Αυτό πως θα το σταματήσουμε άμα θα γίνει κάποια μέρα το φράγμα; Θα καταστεί ποτέ δυνατόν να καθαριστεί αυτή περιοχή που επιβαρύνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου