Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Μπήκαμε στα …Χριστούγεννα



Ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ με εκδηλώσεις που έχουν σχέση με τον εορτασμό των Χριστουγέννων αλλά και οι δραστηριότητες που έχουν ως στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου – Στη πλατεία Μπραντούνα το επίκεντρο των εκδηλώσεων με τη τοποθέτηση Χριστουγεννιάτικου δέντρου – Αλλαγές στο παρκινγκ στο ΔΑΚ Νάξου

Μπορεί να ακούγεται λίγο υπερβολικό αλλά ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μέσω του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ αρχίζει να κινείται σε Χριστουγεννιάτικους ρυθμούς. 


Τι κι εάν το ημερολόγιο «έγραφε» την Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο το Οργανισμού έφερε στο …τραπέζι της συζήτησης προτάσεις σχετικά με τον έγκαιρο προγραμματισμό ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων ενώ προσπάθησε μέσα από μία σειρά προτάσεις να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου αλλά να τους ..προκαλέσει ώστε και οι ίδιοι να βάλουν ένα χεράκι προς την κατεύθυνση αυτή; Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Η πρόταση για διαγωνισμό με σκοπό να αναδειχθεί η πιο όμορφα στολισμένη γειτονιά. Πρόταση που μπορεί εάν θέλει ο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ να την διατηρήσει καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς ώστε οι κάτοικοι να μεριμνούν για την καθαριότητα (επιστροφή στις παραδόσεις) και να αισθάνονται ότι προσφέρουν κάτι στον τόπο τους. Το έπαθλο; Η πραγματοποίηση εκδήλωσης στη γειτονιάς τους. Όπως κι εάν έχει, είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη πρόταση ουσιαστικά αποτελεί βίωμα για τους κατοίκους των περισσοτέρων ευρωπαϊκών πόλεων (μικρών και μεγάλων) ενώ και παλαιότερα όπως πληροφορηθήκαμε είχε κατατεθεί στον πρόγονο του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ (στα τέλη της δεκαετίας του 90) χωρίς όμως να έχει συνέχεια…

Εκδηλώσεις
Σημασία όμως όπως είπαμε είναι να έχουμε εκδηλώσεις που θα φέρνουν χαμόγελο και θα λειτουργούν υπέρ των κατοίκων του Δήμου. Και τα φετινά Χριστούγεννα αναμένεται αν μη τι άλλο εντυπωσιακά καθώς στην ατζέντα του οργανισμού βλέπουμε ακόμη και δημιουργία του χωριού του Άη Βασίλη. Προφανώς μπαίνουν τέλος στα πλαστικά χωριουδάκια που τα παίρνει ο αέρας με τον Δήμο να προχωρεί σε λύσεις που δεν θα είναι απλά για 10 ημέρες αλλά θα έχουν συνέχεια και κυρίως θα μένουν στις υπηρεσίες του Δήμου ώστε να χρησιμοποιούνται και σε άλλες χρήσεις. Ανάμεσα στις προτάσεις που κατατέθηκαν σχετικά με τις εορταστικές εκδηλώσεις ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς έχουμε: Οδοιπορικό στα χωριά, μεταφέροντας εορταστική ατμόσφαιρα (δρώμενα δρόμου, μοίρασμα γλυκών κ. ά.)
- Στολισμός μεγάλου χριστουγεννιάτικου δέντρου (3 μέτρα) στην πλατεία Μπραντούνα, και έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων με άναμμα στα φωτάκια του δέντρου  στις 15 Δεκεμβρίου. Αυτό που επίσης προτάθηκε είναι στην ίδια πλατεία να γίνει και εκδήλωση υποδοχής του καινούριου χρόνου.
 - Δημιουργία του χωριού του Άη Βασίλη. Θα αγοραστούν 5 ξύλινα σπιτάκια για το στήσιμο του «χωριού», που θα στολιστούν ανάλογα και θα τοποθετηθούν ή στο Άλσος της Έλλης (εάν το επιτρέπουν τα έργα για τη δημιουργία της παιδικής χαράς που άμεσα ξεκινούν και θα ολοκληρωθούν στις 31 Δεκεμβρίου), ή στο αλσάκι στο ΚΕΓΕ ή τέλος στο χώρο μπροστά στο κλειστό γυμναστήριο. Στο «χωριό του Άη Βασίλη» θα πραγματοποιούνται καθημερινές δράσεις για τα παιδιά ενώ θα ζητηθεί και η συνεργασία του Εμποροεπαγγελματικού συλλόγου και άλλων φορέων για το στολισμό με φυτά, προσφορά γλυκισμάτων κ.ά.
- Σειρά εκδηλώσεων όλο το Δεκέμβριο στο κλειστό γήπεδο όπως έκθεση βιβλίου, παζάρι χειροποίητων αντικειμένων, γλυκών κ.λ.π.
- Παιδική θεατρική παράσταση. Αρχικά προτάθηκε η παράσταση «Ο θησαυρός του Οδυσσέα» για την οποία όμως αρκετά μέλη του Δ.Σ είχαν ενστάσεις ως προς το θέμα το οποίο θεώρησαν ότι θα πρέπει να έχει χριστουγεννιάτικο περιεχόμενο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Ιάκωβος Ναυπλιώτης - Σαραντηνός θα απευθυνθεί στη θεατρική ομάδα της Σύρου.
-  Μουσική παράσταση με χριστουγεννιάτικη και άλλη μουσική (κουαρτέτο).
- Μουσική παράσταση με εκκλησιαστικούς ύμνους με τον Ζαφείρη Κουτελιέρη, η οποία θα δοθεί στο παρεκκλήσι (Καπέλα Καζάντζα) στο Κάστρο το οποίο σύμφωνα με τον κ. Ναυπλιώτη συνδυάζει την άνεση του χώρου με εκπληκτική ακουστική.
Και βέβαια θα έχουμε την Φιλαρμονική του Δήμου, η οποία θα δώσει παραστάσεις τόσο στις γειτονιές της Χώρας όσο και στα χωριά, κάτι που έκανε και την περσινή περίοδο… Κατατέθηκε και η πρόταση για έρευνα ενοικίασης παγοδρομίου ώστε να έρθει στη Νάξο για περίπου 10 ημέρες όσον διαρκούν οι γιορτές ώστε μικροί και μεγάλοι να μπορέσουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα όμως νεώτερα θα έχουμε τις επόμενες ημέρες και βέβαια η ενοικίασή του θα εξαρτηθεί και από το κόστος του.

Δράσεις
Από εκεί και πέρα, έγινε συζήτηση για το θέμα της μετακόμισης (πήρε εκ νέου παράταση έως το τέλος του χρόνου) στο νέο κτήριο του Βρεφονηπιακού σταθμού στη περιοχή της Γρόττας, το κόστος που χρειάζεται ώστε να είναι έτοιμο να υποδεχτεί τα παιδιά ενώ τις επόμενες ημέρες θα το επισκεφθεί ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ώστε να έχει πλήρη γνώση της πορείας του έργου. Ανακοινώθηκαν επίσης δράσεις όσον αφορά τις αμέσως επόμενες ημέρες όπως η παραδοσιακή παραγωγή ρακής (Ρακιντζό) στην Μονή, η παραδοσιακή εξαγωγή λαδιού στον  Δαμαλά Νάξου, η διεξαγωγή ημερίδας Οινολογίας. Επίσης θα πραγματοποιηθούν μαθήματα οικοτεχνίας και μαγειρικής (από το μάγειρα Δημήτρη Πρίντεζη) στα χωριά της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, ενώ στις προθέσεις του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ είναι η δημιουργία δύο CD. Το ένα με εκκλησιαστικούς ύμνους σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Παροναξίας και το δεύτερο με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια σε συνεργασία με την ΟΝΑΣ. Παράλληλα είναι στη σκέψη των ανθρώπων του ΔΣ  η δημιουργία χορωδίας παραδοσιακής μουσικής για νέους σε συνεργασία με τον κ. Άγγελο Κουρομιχελάκη και η δημιουργία χορωδίας βετεράνων.

Πρωτάθλημα
Επίσης έγινε η πρόταση για την διοργάνωση του 8ου Πακλυκλαδικού πρωταθλήματος σε επίπεδο υποδομών (ακαδημίες ποδοσφαίρου) το οποίο πέρυσι πραγματοποιήθηκε στη Πάρο με μεγάλη επιτυχία στα τέλη Ιουνίου με τη συμμετοχή 12 σωματείων από πέντε διαφορετικά νησιά και περίπου 400 αθλητών. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από το ΔΣ θα χρησιμοποιηθούν τα γήπεδα του ΠΑΣ Νάξου και το ΔΑΚ (χωρισμένο σε δύο γήπεδα) και ουσιαστικά ο ΝΟΠΠΑΠΠΑ θα είναι συνδιοργανωτής (κύριος οργανωτής των αγώνων η ομάδα ΠΑΣ Νάξου του Πέτρου Μαράκη) με ένα ποσό της τάξης των 6.000 ευρώ που θα καλύψει τα έξοδα διαιτητών και γιατρών καθώς όλα τα άλλα έξοδα καλύπτονται από τις ομάδες και τους αθλητές. Όπως αναφέρθηκε ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή τέσσερις μεγάλες ομάδες της Αθήνας, κάτι που σημαίνει ότι «σπάει» τα σύνορα του νομού Κυκλάδων και οι διοργανωτές περιμένουν τουλάχιστον 600 παιδιά (χωρίς να υπολογίσουμε συγγενείς και φίλους) που θα δώσουν 80 αγώνες (!!!) σε διάστημα μίας εβδομάδας. Παράλληλα, ο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ πήρε την απόφαση να «μπλοκάρει» τη χρήση πάρκινγκ στο χώρο ανάμεσα στα δύο γήπεδα καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τοποθετηθούν κάγκελα ώστε η χρήση του χώρου να γίνεται από είτε τους γονείς το πρωί που θα φέρνουν στα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο (δίπλα στο λύκειο) είτε από τους επισκέπτες που θα θέλουν να δουν αγώνες στο ανοιχτό και κλειστό γήπεδο του ΔΑΚ Νάξου. Αυτόματα λοιπόν πάρκινγκ στο συγκεκριμένο χώρο θα είναι ελεγχόμενο. Παράλληλα εγκρίθηκε δαπάνη ύψους περίπου 30.000 ευρώ για προμήθεια τάπητα δαπέδου για το κλειστό, λαμπτήρων, δίκτυ και ορθοστάτες αλλά και κλιματιστικών ώστε το γήπεδο να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για αγώνες ακόμη και Α1 κατηγορίας. Επίσης υπάρχει η σκέψη για ανακατανομή των χώρων στα δύο γήπεδα ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησής τους προς όφελος αθλητών και νέων παιδιών (αλλά και την διαμόρφωση γραφείων για τη διοίκηση του σταδίου) ενώ η πρόταση για την κατασκευή προπονητηριών για ποδόσφαιρο (8Χ8 γήπεδο) και μπάσκετ, βόλεϊ (μπαλόνι χωρίς εξέδρες αλλά μόνο αγωνιστικό χώρο) είναι προς συζήτηση και μελέτη εφόσον το επιτρέπουν τα οικονομικά του Οργανισμού…..

Απολογισμός
Τέλος, είχαμε και την έγκριση του απολογισμού για την περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος του 2011 με τα τελικά βεβαιωθέντα έσοδα να είναι της τάξης των 1,156 χιλιάδων ευρώ εκ των οποίων τα τακτικά έσοδα ήταν 396 χιλιάδες και τα έκτακτα 210 χιλιάδες. Αντίθετα τα έξοδα για το 2011 ήταν της τάξης των 440 χιλιάδων ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το ταμειακό υπόλοιπο του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ είναι στα 710.000 ευρώ. Όχι κι άσχημα ε;
 ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου