Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ, ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ...ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!

Για εργολαβίες μαϊμού κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού και Εργατοτεχνικού Προσωπικού του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Γιαννης Αναματερός, που χωρίς καμία συστολή, στρέφει τα βέλη του σήμερα εναντίον του αρμοδίου καθ’ ύλην αντιδημάρχου (Καθαριότητας) κου Μανώλη Πολυκρέτη.
Του ζητήσαμε να μας μιλήσει για την καθαριότητα, τώρα που το καλοκαίρι αποτελεί παρελθόν και που όλοι μας κάνουμε αξιολογούμε πράγματα, πρόσωπα κα… καταστάσεις σε τούτο το νησί… Κι αυτός ξέσπασε!

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΧΑΚΗ
Να, ο διάλογος που είχαμε μαζί του:
«Κ»: Επειδή πολλά λέγονται και πολλά και από εμάς γράφονται για το θέμα της καθαριότητας, τι έχεις εσύ να μας πεις:
Ι. Αναματερός: Οι προτάσεις μας είναι να μην κάνουμε εργολαβίες, και να παίρνουν μόνιμους
«Κ»: Μα για πρόσληψη μονίμων ουδείς λόγος μπορεί να γίνει ετούτη την εποχή…
Ι. Αναματερός: Το ξέρω. Πάντως, εμείς μιλάμε για πρόσληψη 60-7- μονίμων κα… σταθερών υπαλλήλων για την καθαριότητα. Όμως όπως έχουν γίνει τα πράγματα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Το ξέρω. Να σου πω όμως κάτι;
«Κ»: Ναι…
Ι. Αναματερός: Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Πολυκρέτης προσέλαβε μέσω εργολαβιών 60-70 άτομα από τους οποίους ζήτημα είναι να δουλεύανε οι 20-25. Και πολλούς είπα. Οι άλλοι ήταν σπίτια τους και παίρνανε το μεροκάματο «έτσι»…
«Κ»: Πότε έγινε αυτό;
Ι. Αναματερός: Τώρα, μες το καλοκαίρι…
«Κ»: Τώρα, που είναι αυτοί;
Ι. Αναματερός: Δεν ξέρω. Ψάξε βρες τους.
«Κ»: Δηλ. τι θες να πεις; Εξακολουθούν αυτοί να δουλεύουν;
Ι. Αναματερός: Η εργολαβία είναι από 13 Αυγούστου...
«Κ»: Για πόσα άτομα;
Ι. Αναματερός: Εγώ, έχω μια λίστα με 67 άτομα. Άμα τους βρεις πες μου… τα χωριά είναι όλα ασκούπιστα. Δεν ξέρω που τους στέλνει ο Πολυκρέτης, τι κάνουνε… Εν τω μεταξύ, ο ένας είναι μάστορας, ο άλλος είναι μπογιατζής, στα γραφεία είναι τρείς (3). Γράψτο κι αυτό ότι σου το ‘πα. Ότι μέσα στα Γραφεία είναι τρία (3) άτομα του εργολάβου. Εργάτες ύδρευσης και καθαριότητας, δεν ξέρω τι άλλο είναι…
«Κ»: Καλά για πόσες εργολαβίες μιλάμε;
Ι. Αναματερός: Είναι πέντε, και τις έχουν πάρει δύο (2). Είναι ο Μανδηλαράς που είναι στην ύδρευση και στον ΒΙΟ.ΚΑ. και είναι και ένας Καιρίδης από την Θεσσαλονίκη που είναι στις εργολαβίες καθαριότητας. Και στα νεκροταφεία απασχολούνται τρία (3) άτομα. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχουν καθαρίσει κανένα νεκροταφείο. Είναι εργάτες νεκροταφείου αυτοί οι τρείς (3)
Η μία εργολαβία, ας πούμε, είναι 188.000 € και απασχολεί δεκαεννέα (19) άτομα. Κάνε τη διαίρεση για έξι (6) μήνες…
«Κ»: …Και που είναι όλοι αυτοί;
Ι. Αναματερός: Δεν ξέρω… Πήγαινε ρώτα τον Πολυκρέτη να σου πει. Εγώ, το κατήγγειλα και μέσα στη Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων. Ούτε υπάρχει εργαζόμενος στην καθαριότητα που να τους επιβλέπει και να τους επιστατεί ούτε η Επιτροπή Ελέγχου της Εργολαβίας ξέρει που βρίσκονται και τι κάνουνε ούτε έχουνε συγκεκριμένους τομείς να καθαρίζουνε. Πρέπει να έχουνε συγκεκριμένους τομείς να καθαρίζουνε
«Κ»: Για να ξέρεις δηλ. που είναι «καθαρά» και πότε είναι «καθαρά»…
Ι. Αναματερός: …Να αναλάβει ο εργολάβος, ας πούμε, να κάνει τον οδοκαθαρισμό της Χώρας. Να ξέρεις ότι η Εργολαβία σκουπίζει όλη τη Χώρα. Όχι… ανακατεμένοι. Αυτή τη στιγμή έχει και μονίμους που σκουπίζουν και εργαζόμενοι στην Εργολαβία. Και σε ρωτώ: πώς θα κρίνεις εσύ ότι ο εργολάβος έκανε καλό έργο για να τον πληρώσεις. Πες μου;
Σου ξαναλέω υπάρχει μια λίστα με 70 άτομα, και απ’ αυτούς εγώ δεν είδα να δουλέψουν ούτε 20-25… και πολλούς είπα.
«Κ»: …Και σε ρωτώ: Γιατί λένε ότι «δεν έχουν κόσμο»;
Ι. Αναματερός: Δε ξέρω. Αυτές τις εργολαβίες και τους υπαλλήλους τους εργολάβου… δεν ξέρει κανένας που πάνε, υπάλληλος εννοώ, αλλά τους διαχειρίζεται αποκλειστικά ο Πολυκρέτης, οι αντιδήμαρχοι…
«Κ»: Οι μόνιμοι και «οι με αορίστου χρόνου» εργαζόμενοι πόσοι είναι:
Ι. Αναματερός: Έξι (6) στην Δρυμαλία συνολικά και 29 συνολικά στον παλιό Κάτω Δήμο. Δηλ. 35 στο σύνολο.
«Κ»: Με μόνο εσάς η δουλειά δηλ. δεν βγαίνει…
Ι. Αναματερός: Στη Σύρο μόνο εργάτες καθαριότητας έχει ο Δεκαβάλλας, ογδόντα (80) άτομα που είναι και πιο μικρό το νησί σε έκταση.
«Κ»: Δεν θα έπρεπε να «στρωθείτε» όλοι σας, μόνιμοι, «οι με αορίστου», οι των εργολάβων γύρω από ένα τραπέζι, μαζί σας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και να πείτε…
Ι. Αναματερός: Επανειλημμένως, τα έχουμε πει αυτά του κ. Λιανού και του κ. Πολυκρέτη… Τα έχουμε καταγγείλει αυτά τα πράγματα…
«Κ»: Εννοώ πως θα πρέπει να μοιράσετε τη δουλειά…
Ι. Αναματερός: Δε μοιράζω εγώ με κανένα τίποτα. Ό,τι θέλουν ας κάνουν. Δε με ενδιαφέρει τίποτα. Δε μοιράζω εγώ δουλειά.
«Κ»: Τους ζήτησες εσύ ποτέ να κάτσετε και να κουβεντιάσετε;
Ι. Αναματερός: Εγώ, θέλω να τηρείται η νομιμότητα.
«Κ»: Στην προκειμένη περίπτωση;
Ι. Αναματερός: Νομιμότητα σημαίνει να υπάρχει συγκεκριμένος τομέας που καθαρίζει ο εργολάβος, με συγκεκριμένα άτομα… και να πει: «Θα κάνω αυτή τη δουλειά. Θα καθαρίζω για έξι (6) μήνες το Γλινάδο. Για να ξέρει ο δημότης ότι τη συγκεκριμένη περιοχή την καθαρίζει ο συγκεκριμένος εργολάβος και ότι τους εργαζόμενους τους επιβλέπει ο τάδε υπάλληλος του δήμου. Γιατί τους εργαζόμενους δεν… είναι για να τους επιβλέπει ο αντιδήμαρχος.
Τώρα, να πάω να συζητήσω τι; Που έχουνε τρία (3)  άτομα του εργολάβου μέσα στα γραφεία… εργάτες, που τους πληρώνεις εσύ σαν δημότης για την καθαριότητα.
«Κ»: Αυτό είναι μεμπτό…
Ι. Αναματερός: Τι μεμπτό; Αυτοί τουλάχιστον πάνε στη δουλειά τους… Οι άλλοι που δεν πάνε καθόλου;
«Κ»: Οι υπόλοιποι που είναι; Μιλάς για πολύ κόσμο…
Ι. Αναματερός: Δε ξέρω… Πήγαινε ρώτα τον Πολυκρέτη να σου πει…
«Κ»: Εσείς πώς την βγάζετε τη δουλειά; Βγάζετε πρόγραμμα εσείς πού θα πάτε; Ή, μήπως, συνεργάζεστε με τον . Πολυκρέτη;
Ι. Αναματερός: Δε συνεργαζόμαστε με τον κ. Πολυκρέτη. Βγαίνει το πρόγραμμα από τον Επόπτη Καθαριότητας. Αυτός βγάζει το πρόγραμμα για τα απορριμματοφόρα… που θα πάνε… Εμείς, ξέρουμε τη δουλειά μας ποια είναι…
Αν τον ρωτήσεις στο δήμο «τι δουλειά κάνει ο Αναματερός, δε ξέρει να σου πει. Κανένας στο δήμο δε ξέρει…
«Κ»: Άρα, εδώ δεν υπάρχει συντονισμός;
Ι. Αναματερός: Ο αντιδήμαρχος δε χρειάζεται να συντονίζει. Ο αντιδήμαρχος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος, συντονισμό θα πρέπει να άνουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι.   
Τα ψηφίσματα… / Οι «εργολαβίες ‘μαϊμού’»
Τα ψηφίσματα και οι ανακοινώσεις του συλλόγου διοικητικού και εργατοτεχνικού προσωπικού του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που ελήφθησαν κατά την έκτακτη Γ. Σ. της 19ης Σεπτεμβρίου 2012, και τα οποία υπογράφονται από τον πρόεδρο του δ.σ. Γιάννη Αναματερό και τον γραμματέα Απόστολο Φυρογένη, είναι τα παρακάτω:
1. «Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, στην έκτακτη συνεδρίασή της την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012, καταγγέλλει τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης των εργολαβιών καθαριότητας και συντήρησης δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης του Δήμου.
Οι ανωτέρω εργολαβίες έχουν καταστεί εργολαβίες «μαϊμού», καθώς μόνος στόχος είναι η διαχείριση της «πελατείας» της εκάστοτε δημοτικής αρχής και η συνακόλουθη ομηρεία των εργαζομένων σε αυτές, καθώς και προσπάθεια υποβάθμισης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των ΟΤΑ με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του, σύμφωνα και με τις επιταγές της Τρόικα και της συγκυβέρνησης.
Αναφορικά με τις ανωτέρω εργολαβίες, καταγγέλλουμε ότι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εργαζόμενοι στις ανωτέρω εργολαβίες να εκτελούν καθήκοντα διοικητικής φύσης ενώ έχουν προσληφθεί ως εργάτες καθαριότητας ή ύδρευσης - αποχέτευσης, εργαζόμενοι της μιας εργολαβίας να ασχολούνται με αντικείμενο άλλης, να γίνεται χρήση εξοπλισμού και μηχανημάτων – οχημάτων του Δήμου, να μην υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και αντικείμενο εργασίας και γενικά να επικρατεί πλήρης αδιαφάνεια και αδυναμία ελέγχου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Δήμου.
 Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και στο δημόσιο έχουν δεχτεί τα τελευταία χρόνια ανελέητο πόλεμο λάσπης και κατασυκοφάντησης, με τις ευλογίες της Τρόικα και των μνημονιακών κυβερνήσεων – συγκυβερνήσεων, προκειμένου να θεωρηθούν ως αποκλειστικά υπεύθυνοι για την κατάσταση του Δημόσιου Τομέα και με απώτερο στόχο την ευκολότερη προώθηση των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, για πλήρη ισοπέδωση μισθών – συντάξεων – εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και πλήρη ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιας υπηρεσίας και κάθε κοινωνικού αγαθού.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να κατανοήσει την τεράστια πίεση που ασκείται στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, να αντιληφθεί την ανάγκη της κοινωνίας για διαφάνεια, δικαιοσύνη και αξιοκρατία και να σταματήσει τις ψηφοθηρικές - πελατειακές πρακτικές του «παρελθόντος» που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.
2. Ψήφισμα έκτακτης Γ.Σ.:
«Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, στην έκτακτη συνεδρίασή της την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012, καταγγέλλει την πρακτική της δημοτικής αρχής, η οποία με παρέμβαση του αντιδημάρχου διοικητικών υπηρεσιών κου Λιανού, επιχείρησε να αποτρέψει τους εργαζόμενους από τη συμμετοχή τους σε αυτήν, που έγινε στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που είχε αποφασίσει και εξαγγείλει η ΠΟΕ ΟΤΑ και αφορούσε τρίωρη συμβολική κατάληψη των δημαρχείων και διενέργεια γενικών συνελεύσεων για την αναλυτική ενημέρωση των εργαζομένων για τις επιπτώσεις των νέων μέτρων.
Αντί, η δημοτική αρχή να σταθεί αρωγός στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, ο αντιδήμαρχος με ιδιαίτερο ζήλο, ενημέρωνε προσωπικά τις υπηρεσίες, για την πιστή εφαρμογή του συνδικαλιστικού νόμου που προβλέπει τη διενέργεια γενικών συνελεύσεων εκτός ωραρίου εργασίας και κατά συνέπεια την «υποχρέωση» για περικοπή μισθού στους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις εργαζόμενους.
Ωστόσο, την ίδια ώρα, για την δημοτική αρχή δεν υφίσταται «υποχρέωση» περικοπής μισθού των αιρετών για τις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ, δεν υφίσταται «υποχρέωση» ανάθεσης καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας και Γιατρού Εργασίας, δεν υφίσταται «υποχρέωση» για διάθεση χώρου για γραφείο του σωματείου των εργαζομένων κ.λπ., κ.λπ.
Δεδομένου ότι τα νέα βάρβαρα μέτρα μείωσης των συντάξεων και των μισθών, ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων αλλά και των άμεσων ή έμμεσων απολύσεων στο Δημόσιο Τομέα που απαιτεί η Τρόικα και αδυνατεί να «αρνηθεί» η συγκυβέρνηση, οδηγούν στη διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και τη μετατροπή της χώρας σε ζώνη φθηνής και χωρίς δικαιώματα εργασίας, καλούμε τη δημοτική αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιληφθεί ότι η μόνη διέξοδος και ελπίδα για την ανατροπή της κατάστασης είναι ο κοινός αγώνας όλων μας».
Έπεται ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου