Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

«Αυτοί έπρεπε να με ντρέπονται και όχι εγώ αυτούς...»

ΜΟΝΟΝ αποκαλυπτική δεν ήταν η  «προσέγγιση» του «Μεσόγειος» και της εκπομπής Από την Νάξο με Αγάπη (με την Ρούλα Μπράουν) αναφορικά με το θέμα που άνοιξε προ ημερών ετούτη η εφημερίδα και το οποίο έχει να κάνει με τις εργολαβίες Καθαριότητας, Υδρεύσεως, Αποχετεύσεως και ευπρεπισμού των Κοιμητηρίων.
ΣΤΑ περί «σοβαρού ρεπορτάζ» που ανέφερε, στην παρέμβασή του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλης Πολυκρέτης, ο οποίος και κάλεσε την κα Μπράουν να κάνει, η απάντηση της «Κυκλαδικής» και του υπογράφοντος είναι ότι η εφημερίδα ετούτη έφερε στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας στοιχεία αδιάσειστα που στην καλύτερη των περιπτώσεων υποχρεώνουν τους αρμοδίους να αποσαφηνίσουν πρόσωπα και πράγματα.
Οι επιδερμικές αναφορές Πολυκρέτη και τα όχι έξω από τα δόντια σχόλια του κ. Αναματερού, ουδένα έπεισαν…
Από τον κ. Αναματερό δεν περιμέναμε περισσότερα πράγματα, οφείλουμε να πούμε. Άλλωστε, είναι εργαζόμενος και ως τέτοιους βλέπει και όλους όσοι για λογαριασμό της Εργολαβίας Καιρίδη εργάζονται. Όμως, από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, οπωσδήποτε και περιμέναμε να μιλήσει για την «ταμπακέρα». Και να πει επίσης, «γιατί επί Μαράκη διαρρήγνυε τα ιμάτιά του για τις ζημιογόνες για τον τότε ‘καποδιστριακό’ δήμο, Εργολαβίες;»
Η εκπομπή του «Μεσόγειος», προσωπικά πιστεύουμε, σε κάθε περίπτωση δεν κάλυψε τον υπογράφοντα (που είναι στέλεχος του «Μεσόγειος»). Ο δε φιλοξενούμενός της, αντιδήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης ουδέν σημαντικό είπε για ένα θέμα που κουβεντιάζεται εδώ και κοντά μία εβδομάδα στο νησί με αφορμή και αιτία τα απανωτά δημοσιεύματα της εφημερίδας μας και του υπογράφοντα.
Σήμερα, επανερχόμενοι στα όσα προ ημερών ο κος Αναματερός μας κατήγγειλε, δημοσιεύουμε το τελευταίο μέρος των δηλώσεών του.   
Ι. Αναματερός: Κανονικά με τόσα άτομα θα έπρεπε να υπάρχει ένας εργάτης σε καθένα χωριό καθημερινά.
«Κ»: Το πρόγραμμα από ποιον βγαίνει καθημερινά;
Ι. Αναματερός: Πολυκρέτης... Αυτός διαχειρίζεται τα πάντα. Πού θα πάει ο καθένας, πόσες ώρες θα δουλέψει, τι θα κάνει τι… τα πάντα…
«Κ»: Του τα ‘χεις πει εσύ αυτά όλα που μου λες;
Ι. Αναματερός: Τι να που πω; Δεν ακούει τίποτα Τι να του πω; Πήγαινε πες του τα εσύ, να δεις θα σε κάμει από δέκα χωριά… Από δέκα χωριά θα σε κάμει… Δε μου μιλάει. Μέσα στο Γραφείο του δημάρχου τσακωθήκαμε γι’ αυτά τα πράγματα.. Τα ίδια γίνανε και πέρυσι., αλλά εφέτος είναι χειρότερα… Χειρότερα… Άκου: έστειλε εργάτη ο Πολυκρέτης, τότε που ήτανε του Σταυρού, της Σταυροπηγής, έστειλε ένα εργάτη του εργολάβου να πάει να καθαρίσει στην Σταυροπηγή κάτω, εκεί που είναι τα πλατανόφυλλα … εκεί που ήτανε γεμάτο … που θα πήγαινε ο κόσμος της άλλη μέρα.. Ε, αυτός ο εργάτης δεν πήγε ποτέ εκεί να καθαρίσει. Ξέρεις που ήτανε; Ξεφόρτωνε ένα φορτηγό της Ένωσης με κριθάρια και με καλαμπόκια…
«Κ»: Δηλαδή με βάση αυτά που μου λες, και αν δούλευαν 50-60 άνθρωποι το νησί θα ήταν πιο καθαρό…
Ι. Αναματερός: Ααα, μπράβο!... Αυτούς σου είπα τους διαχειρίζεται… Άσε που έχουνε πάρει στην ύδρευση και στο Βιολογικό δε ξέρω πόσα άτομα, τα οποία, πιστεύω, δεν χρειάζονται…
«Κ»: Το δικό σας το πρόγραμμα, το πρόγραμμα των μονίμων, βγαίνει καθημερινά ή εβδομαδιαίως;
Ι. Αναματερός: Για μια εβδομάδα βγαίνει…
«Κ»: Και το βγάζει το δικό σας πρόγραμμα ποιος;
Ι. Αναματερός: Ο Αδελφουλάκος.
«Κ»: Μάλιστα…
Ι. Αναματερός: Ο Αδελφουλάκος, κοίταξε… Έχει ένα βιβλίο το οποίο όποια ώρα πας εσύ, ως δημοσιογράφος, και του πεις: πού είναι ο Αναματερός; Θα σου πει: ‘Έχει ρεπό’. Ή, θα σου πει: ‘είναι στο απορριμματοφόρο 1540’. «Και πού πάει το 1540;’ Θα σου πει: ‘Στην Αγία Άννα’ Το κατάλαβες;
«Κ»: Ο Αδελφουλάκος ξέρει τί του γίνεται δηλαδή;
Ι. Αναματερός: Το μόνιμο προσωπικό ξέρουμε όλοι μας τί μας γίνεται. Γιατί το διαχειριζόμαστε εμείς οι εργαζόμενοι. Του εργολάβου δε ξέρουμε ‘που είναι ποιος;’ Και ‘ποιος δουλεύει…’. Ο Αδελφουλάκος δε ξέρει καν ποιοι είναι οι υπάλληλοι του εργολάβου. Άσε, στο Δήμο Δρυμαλίας τί γίνεται… Πάντως, σου επαναλαμβάνω: όλη τη διαχείριση του προσωπικού των εργολαβιών, της εργολαβίας καθαριότητας, την έχει ο Πολυκρέτης.
«Κ»: Εντάξει… Την πήρε απάνω του όλη τη δουλειά… Το θέμα είναι να την διεκπεραιώνει...
Ι. Αναματερός: Αυτό το πράγμα … για να κουμαντάρεις κόσμο πρέπει να έχεις κάνει διοίκηση επιχειρήσεων, κάτι να ‘χεις κάνει. Πού το έμαθε αυτό;
«Κ»: Γιάννη, αφού το πήρε επάνω του όλο το έργο θα πρέπει να το φέρει εις πέρας… Αυτό ξέρω εγώ.
Ι. Αναματερός: Κοίταξε, όλοι ψηφοφόροι του είναι, ρε Γιάννη, τί να φέρει εις πέρας; Άλλος για Χίο τράβηξε, πήγε, κι άλλος για Μυτιλήνη! Αυτά γίνονται με τις εργολαβίες. Παλιά ήτανε οι ψηφοφόροι του Μαράκη, τώρα είναι οι ψηφοφόροι του Πολυκρέτη….
«Κ»: Μάλιστα…
Ι. Αναματερός: Κι άμα τους πει και καμιά κουβέντα, θα του πούνε: ‘Τί λες Μανωλάκη, εγώ που σου ‘δωσα 40 ψήφοι … έλα να δεις στις άλλες εκλογές τι θα … ξαναπάρεις… Γι’ αυτό τα ‘χουνε με τους μόνιμους Οι μόνιμοι όμως τη δουλίτσα τους την κάνουνε. Για δες τα απορριμματοφόρα τι ώρα βγαίνουνε έξω και μαζεύουνε… Τα απογευματινά έχουνε σταματήσει τώρα. Το καλοκαίρι είχαμε ποιο πολλά δρομολόγια. Τώρα είναι πέντε δρομολόγια στους δρόμους του νησιού. Τρία (3) εδώ και δύο (2) επάνω στη Δρυμαλία…
«Κ»: Τί χρήματα παίρνει ένας μόνιμος εργαζόμενος;
Ι. Αναματερός: Ένας εργαζόμενος χωρίς παιδιά και αυτοί που μπήκαν τελευταία με αορίστου χρόνου», 750 €., με επιδόματα, με όλα… Για κάθε παιδί παίρνει 50€ επιπλέον. Χώρα η ασφάλειά του. Δουλεύει, τώρα, πενθήμερο.
«Κ»: Δε ξέρω πόσο δίκιο έχεις τελικά…
Ι. Αναματερός: Αν έχω άδικο πήγαινε ρώτα ένα εργαζόμενο να σου πει… διαφορετικά πράγματα… Μωρέ, και ο Λιανός τα ίδια κάνει με τους εργαζόμενους. Το ρεζουμέ είναι ότι δεν υπάρχει έλεγχος στις εργολαβίες ‘μαϊμού’. Αν δεν γράψεις αυτά όλα που σου είπα, δεν πρόκειται να ξαναπώ κουβέντα σε κανένα. Αυτοί έπρεπε να με ντρέπονται και όχι εγώ αυτούς. Γιατί εγώ κι εσύ, ας πούμε, τους έχουμε εκεί πέρα που ‘ναι. Την άλλη φορά δεν θα ψηφίσω κούκους για να φέρουνε την άνοιξη την άλλη φορά. Θα ψηφίσω άνοιξη… Εγώ δε θα ψηφίσω τον κούκο που θα φέρει την άνοιξη, αλλά την άνοιξη… Αυτά να τα γράψεις για να τα διαβάσουνε… Γιατί ξέρω ότι σε διαβάζουνε… Άντε γεια!...»
Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Μεσόγειος» ο κ. Αναματερός, μεταξύ άλλων, δήλωσε χθες:
-«Οι εργολάβοι παίρνουν τσάμπα λεφτά…»
-«Η εργολαβία των νεκροταφείων κλαίει τους νεκρούς… 43.560 €., συμπεριλαμβανομένου και Φ.Π.Α. 9%. Δια 8 μήνες … οι τρεις εργαζόμενοι κοστίζουν στον δήμο 5.445 €. … δια 3, 1815 € στον δήμο … Ανάθεμά με, αν παίρνουνε πάνω από 600 €., ο καθένας. Με τα ένσημά τους 1.000 €., τα άλλα 815 που είναι; Στον εργολάβο, φυσικά…»
-«Ο εργολάβος είναι ο μεσάζον ο οποίος παίρνει τσάμπα λεφτά…»
-«Να τους προσλαμβάνουν μέσω Α.Σ.Ε.Π. …»
-«Κατήγγειλα και στη Γενική Συνέλευση ότι ούτε οι μισοί δεν είδα να δουλεύουνε… Δεν τους έχω δει πουθενά. Κανένας δεν τους έχει δει πουθενά»
-«Υπάρχουν εργαζόμενοι που δούλευαν ως εθελοντές, πριν την εργολαβία. Αν γινόταν ατύχημα, τι θα γινόταν τότε;». Τους ρωτήσαμε: «Ποιος σου είπε να ‘ρθεις;’ Λέει: ‘ο Πολυκρέτης’»
- «Υπ’ όψιν: υπάρχουν άτομα του εργολάβου, τρία άτομα, που δουλεύουν μέσα στα γραφεία του δήμου…»
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης - ο οποίος τεχνηέντως απέφυγε να μπει στην ουσία των πραγμάτων, των δηλώσεων Αναματερού στην «Κ» και στον υπογράφοντα…, αν και οφείλουμε να πούμε πως δεν ρωτήθηκε σχετικά από την Ρούλα Μπράουν που από μικροφώνου τον φιλοξένησε στην ίδια εκπομπή του «Μεσόγειος» -, υποστήριξε ανάμεσα στ’ άλλα:
-«Ποια είναι αυτή η δημοτική αρχή που δεν θέλει να πάρει μόνιμους;»
-«Εγώ και στα Δικαστήρια υποστήριξα τους μόνιμους…»
-«Εγώ, ξέρω που είναι οι εργαζόμενοι…»
-«Έχουμε δύο (2) άτομα της Εργολαβίας στο δήμο για να μετράνε τα ρολόγια…»
Να δοθούν επαρκείς απαντήσεις
Σε όλα τα παρακάτω που φέραμε στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας, οφείλουν οι αρμόδιοι να δώσουν πειστικές και ξεκάθαρες απαντήσεις.
Έχουν έτσι, τα πράγματα;
-ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ Νο1: Εργασία «Συντήρηση δικτύων υδρεύσεως – αποχετεύσεως Δημοτικής Ενότητας Δρυμαλίας Νάξου»: Συμφωνητικό ποσού 97.000,00 €., συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.
-ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ Νο2: Εργασία: «Συντήρηση δικτύων υδρεύσεως – αποχετεύσεως Δημοτικής Ενότητας Νάξου»: Συμφωνητικό ποσού 97.000,00 €., συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.
-ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ Νο3: Εργασία: «Καθαριότητα και συγκέντρωση Απορριμμάτων Δημοτικής Ενότητας Δρυμαλίας Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων»: Συμφωνητικό ποσού 158.400,00 €., συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 9%
-ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ Νο 4: Εργασία: «Καθαριότητα και συγκέντρωση Απορριμμάτων Δημοτικής Ενότητας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων»: Συμφωνητικό ποσού 188.100,00 €., συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 9%
-ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ Νο 5: Εργασία: Καθαριότητα, ευπρεπισμός και συντήρηση κοιμητηρίων Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων»: Συμφωνητικό ποσού 43.560,00 €., συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 9%
-Συνολική δαπάνη για το 6μηνο 10 και 13 Αυγούστου έως 10 και 13 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα, 584.060 € 
-ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ:
Εργολαβίες: Νο 3, Νο 4 και Νο 5: Ανάδοχος: Χριστόφορος Καιρίδης (με έδρα την Θεσσαλονίκη)
Εργολαβίες: Νο 1 και Νο 2: Ανάδοχος: Μ.Τ. Α.Τ.Ε. - Ευστάθιος Μανδηλαράς (με έδρα την Αθήνα)
Με την Εργολαβία Καισίδη τα «Συμφωνητικά» υπεγράφησαν στις 13 Αυγούστου 2012
Με την Εργολαβία Μανδηλαρά τα «συμφωνητικά» υπεγράφησαν στις 10 Αυγούστου 2012
-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Κατάσταση προσωπικού εργολαβίας υδρεύσεως – αποχετεύσεως Δημοτικής Ενότητας Νάξου: 10 εργαζόμενοι
Κατάσταση προσωπικού εργολαβίας καθαριότητας Δημοτικής Ενότητας Δρυμαλίας: 20 εργαζόμενοι
Κατάσταση προσωπικού εργολαβίας καθαριότητας Δημοτικής Ενότητας Νάξου: 26 εργαζόμενοι
Κατάσταση προσωπικού εργολαβίας υδρεύσεως-αποχετεύσεως Δημοτικής Ενότητας Δρυμαλίας: 11 εργαζόμενοι
ΣΥΝΟΛΟ: 67 + 3 (απασχολούμενοι στα δημοτικά κοιμητήρια) = 70
-Βαθμός αποτελεσματικότητας σε ό,τι αφορά στην καθαριότητα σε Χώρα Νάξου και στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες του νησιού μας: Όχι καλός…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου