Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Μετά δωρεάν παραχώρηση καταλλήλου οικήματος ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΩΜΙΑΚΗΣ Παράδειγμα προς μίμηση οι κληρονόμοι του Ευσταθ. Χωριανοπούλου



Γράφει ο συνεργάτης μας Κωστής Στυλ. Λεβογιάννης
                                                              levos@otenet.gr
   Μόνο δημόσιος έπαινος εμπρέπει στην γεναία και ρηξικέλευθη πρωτοβουλία των τέκνων και κληρονόμων του αειμνήστου σοφού ιεροψάλτη και διατελέσαντος πάλαι ποτέ προέδρου της άλλοτε Κοινότητος Κορωνίδος Ευσταθίου Χωριανοπούλου, να παραχωρήσουν δωρεάν στον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για μακροχρόνια χρήση, την παλαιά και ιστορική οικία του πατέρα τους και και ιεράς και επιφανούς αυτής μορφής του χωριού.
   Με την απόφασή τους αυτή που αποτελεί ελάχιστη προσφορά προς το χωριό εις μνήμην του πατέρα τους, τα τέκνα και κληρονόμοι αυτού Αικατερίνη χήρα Γεωργίου Σιδερή, Σοφία χήρα Αναστασίου Κατσίλα και Ιωάννης Χωριανόπουλος αποσκοπούν να συμβάλουν στην πραγμάτωση της ιδέας που από μακρού χρόνου απασχολεί τους Κωμιακίτες, την ίδρυση δηλαδή στο χωριό Μουσείου Ιστορίας και Πολιτισμού. Στην απόφασή τους αυτή μάλιστα ωθήθηκαν και από την διακαή, προς τούτο,  επιθυμία των Μανώλη, Ειρήνης και Στάθη Γεωργίου Σιδερή, εγγόνων του Ευσταθίου Χωριανοπούλου, του Σταθάκη όπως ήταν γνωστός και αγαπητός σε όλους τους Κωμιακίτες.
   Διατρανώνοντας τη θέλησή τους να προχωρήσουν τάχιστα στην υλοποίηση της δωρεάς τους, οι τρεις κληρονόμοι συναντήθηκαν προ ημερών στο Δημαρχιακό Μέγαρο με τον δήμαρχο Μανώλη Μαργαρίτη και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητος Κορωνίδος Ιάκωβο Μπαρδή προς τους οποίους ενεχείρισαν σχετική επιστολή κοινοποιουμένη και προς το Πνευματικό Κέντρο Κωμιακής, το Σύλλογο Γυναικών του χωριού και τους εν Αθήναις συλλόγους Κορωνίδος και Απολλωνιατών.
   Εμφανώς συγκινημένη και έμπλεως πατριωτικής υπερηφανείας η εγγόνη του Σταθάκη Ειρήνη, λαβούσα τον λόγο, αφού εξήρε το θεάρεστο έργο που επετέλεσε στο χωριό ο Ευπατρίδης πάππος της, ετόνισε ότι η σκέψη της οικογενείας για την δωρεάν παραχώρηση της πατρικής οικίας με σκοπό την δημιουργία μουσείου ενδυναμώθηκε και από την ζωηρή και δεδηλωμένη βούληση όλων των κατοίκων της Κωμιακής προεξαρχόντων των επιστημόνων – μελετητών της Ιστορία και του Πολιτισμού του χωριού. Περαιτέρω η ιδία ανέλυσε τις προτάσεις της οικογενείας επί των τεχνικών λεπτομερειών του ευγενούς αυτού εγχειρήματος και υπεγράμμισε την ανάκγκη της επισπεύσεως των σχετικών διαδικασιών,ώστε η έμπνευση αυτή να μετουσιωθεί ,το ταχύτερο δυνατό, σε ζώσα πραγματικότητα.
Ο αοίδιμος Ευστάθιος  Χωριανόπουλος,εμβληματική μορφή της ευάνδρου Κωμιακής
Στην προρρηθείσα συνάντηση παρέστη και εμπλούτισε τη σχετική συζήτηση με τις πολύτιμες επισημάνσεις του  ο επί εικοσαετίαν πρ. πρόεδρος της Κορωνίδος και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κωμιακής Αντώνης Ν. Αλιμπέρτης, ο οποίος  αφού εχαιρέτισε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου την ωραία και πρωτοπόρο αυτή κίνηση συνεχάρη τους δωρητές, ανεφέρθη διά μακρών στο ιστορικό αυτό έργο – κιβωτό του κωμιακίτικου πολιτισμού και διεβαίωσε τον δήμαρχο ότι σύμπασα η Κωμιακή θα συμβάλει-ως εις άνθρωπος και διά παντός μέσου-ώστε να το εν λόγω έργο να λάβει σάρκα και οστά και να συγκεντρώσει, επιτέλους, η Κωμιακή μέρος του «θησαυρού» της  μέσα σ΄ αυτόν τον χώρο που θα ονομάζεται «Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού της Κωμιακής – Ευστάθιος Χωριανόπουλος».
   Σε χρήσιμες παρατηρήσεις, επίσης, προέβησαν με παρεμβάσεις τους ο έγγονος του Σταθάκη Μανώλης Σιδερής, ο καθηγητής Νικόλαος Δ. Κορρές, η πρ.πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δρυμαλίας Κατερίνα Σιδερή και η αρχιτέκτων Ειρήνη Λεβογιάννη, οποία μαζί με τον Αλέξανδρο Ν. Μυλωνά, πολιτικό μηχανικό και προϊστάμενο της πολεοδομίας Νάξου θα αναλάβει δωρεάν την τεχνική μελέτη του έργου.
   Κατά την αντιφώνησή του ο δήμαρχος της Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλης Μαργαρίτης εδήλωσε ότι ο ίδιος και το Δημοτικό Συμβούλιο ασμένως αποδέχονται την υποδειγματική αυτή πράξη των μελών της οικογενείας του Ευσταθίου Χωριανοπούλου και υποσχέθηκε ότι ο δήμος όχι μόνο δεν θα περιορισθεί στην αποδοχή της δωρεάς, αλλά θα κινήσει, αμελλητί, την προσήκουσα διαδικασία ώστε η ιστορική Κωμιακή να αποκτήσει το μουσείο που της αξίζει.
   Ο υπογράφων το παρόν ως συνεργάτης της «Κυκλαδικής» και η διεύθυνση της εφημερίδος συγχαίρουμε εκθύμως τους δωρητές, ελπίζουμε η πράξη τους να εύρει μιμητές σε ολόκληρη τη Νάξο και ευχόμεθα σ΄ αυτούς άθραυστη υγίεια και μακροημέρευση επ΄ αγαθώ του Κωμιακίτικου λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου