Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Τώρα αρχίζει η φθινοπωρινή μάχη για το επιχειρηματικό "αύριο" της Νάξου


ΤΑ ΠΡΩΤΑ φθινοπωρινά «λουκέτα» «χτύπησαν» ουκ ολίγες επιχειρηματικές πόρτες στο νησί μας και δη στην καρδιά της πόλεως Νάξου. Αναμένονταν τα «λουκέτα» - αναμενόμενα ήσαν αυτού του είδους τα «επεισόδια» στην (κλειστή) αγορά του νησιού μας.
Δεν είναι μόνο η Νάξος που πληρώνει τα σπασμένα της μνημονιακής οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται κατά γράμμα (και) από την νυν Συγκυβέρνηση. Θύματα της αδιέξοδης αυτής πολιτικής οι μικρές, οικογενειακές κυρίως επιχειρήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εύρωστες μέχρι τα χτες επιχειρήσεις που απασχολούν δεκάδες εργαζομένους δεν έχουν μπει σε διαδικασία φτωχοποιήσεως. Φθίνουσα η πορεία τους. Μη αναστρέψιμα τα οικονομικά τους.
Σε απόγνωση πολύς, πάρα πολύς κόσμος. Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι ετούτες τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου γεύονται τους (οικονομικά) πικρούς καρπούς του δέντρου που «φύτεψε» ο Πρωθυπουργός του … Καστελόριζου προ ετών και το οποίο δέντρο αυτό άρχισε ήδη να θεριεύει και να καταπνίγει μικρούς, μεσαίους και μεγάλους επιχειρηματίες, αλλά και όλους όσοι δουλεύουν για λογαριασμό των επιχειρήσεων των τελευταίων.

ΕΚΕΙ στην Παπαβασιλείου – στον κατ’ εξοχήν, θα λέγαμε, εμπορικό δρόμο της Χώρας, το μέχρι τα χτες γνωστό μας εμποροεπιχειρηματικό σκηνικό ημέρα με την ημέρα αλλοιώνεται, ημέρα με την ημέρα η εικόνα του μεταβάλλεται. Φθίνει.
Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, ο επιχειρηματικός κόσμος - σε κάθε γωνιά της χώρας (μας) - δίνει μια άνιση μάχη ενάντια στην οικονομική κρίση, η οποία δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για όλους τους κλάδους της αγοράς. Σ' αυτό το δύσκολο περιβάλλον, οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να παραμείνουν στην ζωή. Δεν αντέχουν όμως όλες την ασφυκτική πίεση, το «στρίμωγμα» το οικονομικό που «τρώνε» από τα αντιεπιχειρηματικά μέτρα που λαμβάνονται «κάθε τρείς και λίγο» προς χάριν του Μνημονίου.

Το φορολογικό
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ουδέποτε εισακούστηκε από τους εκάστοτε αρμοδίου καθ’ ύλη υπουργούς – από τους εκάστοτε κυβερνώντες, γενικότερα.
Η «Συνομοσπονδία» επανειλημμένα έχει εκφράσει την άποψη ότι το νέο φορολογικό σύστημα θα πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένες αρχές, ώστε να ανταποκρίνεται στο αίτημα επιχειρήσεων και φορολογουμένων για ένα δίκαιο, απλό, κατανοητό, έντιμο και με αναπτυκτικά χαρακτηριστικά σύστημα φορολογήσεως. Με βάση την διαφάνεια, την ισότητα, την ισονομία, την ισορροπία, την ουδετερότητα, την βεβαιότητα, την σταθερότητα, την αναλογικότητα, την λειτουργικότητα και την νομιμότητα θα πρέπει να συμβάλει προς την κατεύθυνση δημιουργίας φορολογικής συνειδήσεως στους πολίτες και την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και φορολογουμένων, με τρόπο που θα "κλείνει" κάθε παράθυρο φοροδιαφυγής.
Υπογραμμίζουν οι της Ε.Σ.Ε.Ε. ότι, η αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών είναι εθνικό θέμα, αλλά δεν αντιμετωπίζεται μεαναδρομική και έκτακτη φορολόγηση, ούτε με συνεχή χαράτσια που οδηγούν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε αναγκαστική στάση πληρωμών.
Οι φορολογικές διακρίσεις με εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια δεν μπορεί να είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση, ούτε συμφωνούμε με την καθιέρωση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου τριών ταχυτήτων, αφού παραβιάζει τουλάχιστον τις μισές από τις δέκα αρχές του φορολογικού σχεδιασμού.

 Ο Φ.Π.Α. / Η φοροδιαφυγή
Η μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος, η σταδιακή μείωση του ΦΠΑ κ.λπ., για τις επιχειρήσεις, αποτελούν δεσμεύσεις της Κυβερνήσεως και θα πρέπει να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του νέου φορολογικού νόμου. Η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων και στοιχείων, οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις αλλά και η ηλεκτρονική καταβολή ΦΠΑ είναι πάγια αιτήματα του εμπορίου, αφού καταργούν τις όποιες αχρείαστες "χειραψίες" και περιορίζουν την φοροδιαφυγή.
Το ζητούμενο της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι η ξεκάθαρη αποτύπωση στις φορολογικές δηλώσεις όλων των εσόδων και εξόδων, ενώ θα πρέπει να επιβάλλεται φόρος στη διαφορά πραγματικού εισοδήματος και δαπανών, ώστε να σταματήσει επιτέλους η άδικη φορολόγηση επί ανύπαρκτων τεκμαρτών εισοδημάτων. Με την αναγνώριση όλων των δαπανών και την έκπτωσή τους από το εισόδημα, αντί ποσοστού από το φόρο, θα λειτουργήσει σωστά το μέτρο συλλογής αποδείξεων με ή χωρίς τη χρήση φοροκάρτας και κάθε άλλης μορφής πλαστικού χρήματος.

«Σωσίβια μέτρα»
Προτείνει, επίσης, η Συνομοσπονδία τον ορισμό και τη νομοθέτηση της ΜΜΕ ατομικής και προσωπικής υπερχρεωμένης επιχειρήσεως με συγκεκριμένα κριτήρια τζίρου, οφειλών και δανεισμού κατά την διάρκεια της τριετίας της κρίσεως, με σκοπό να βοηθηθούν και να συνεχίσουν να λειτουργούν. Προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να είναι η εκλογίκευση των ποινικών διώξεων και κυρίως η αναστολή της αυτόφωρης διαδικασίας στους χιλιάδες μικρομεσαίους με βεβαιωμένες οφειλές που αδυνατούν να τις καταβάλουν λόγω ανέχειας. Τέλος, για κάθε μέτρο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να θεσπιστεί το αντίμετρο συμβολικής εκπτώσεως φόρου στις εμπρόθεσμες και εφάπαξ καταβολές φόρου ως κίνητρο αναγνώρισης της συνεπούς φορολογικής συμπεριφοράς.
Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ στοχεύουν στην πλήρη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και στη μετά ΚΒΣ εποχή, ενώ είναι βασισμένες στη λογική μιας συνολικής και ενιαίας φορολογικής αναδόμησης και όχι αποσπασματικών ρυθμίσεων».
ΟΙ ΔΕΚΑ προτάσεις της, για άμεσες ενέργειες στην φορολογική μεταρρύθμιση είναι οι παρακάτω:
Νομοθέτηση του ορισμού της υπερχρεωμένης μικρομεσαίας επιχειρήσεως και διακανονισμός όλων των εκκρεμών φορολογικών, τελωνειακών και κοινωνικοασφαλιστικών της οφειλών.
Η ρύθμιση των οφειλομένων σε πολλές δόσεις ανεξαρτήτως ποσού και νομικής μορφής εταιρείας και περίοδος "παγώματος" έξι μηνών, μέχρι τέλος του χρόνου και όχι χαρίσματος, όλων των ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και Μμε επιχειρήσεων για να συνέλθει η αγορά και να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.
Ο εξορθολογισμός των κυρώσεων (πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων) και η ισχύς αυτών και επί των εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια, η άμεση τροποποίηση των διατάξεων για την αναστολή εκτελέσεως πράξεων της Διοικήσεως και η αναθεώρηση των διατάξεων που προβλέπουν αυτόφωρη διαδικασία και ποινές φυλάκισης για μικρομεσαίους μικροοφειλέτες του Δημοσίου.
Η δραστική μείωση των παραβόλων και της προβεβαιώσεως του φόρου για την προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια και η καθιέρωση ανεξάρτητου μηχανισμού για εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών με διαιτητικά χαρακτηριστικά, ώστε να αποφεύγεται η χρονοβόρα και γραφειοκρατική σημερινή κατάσταση.
Η άμεση εφαρμογή του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες, με καταγραφή κινητής και ακίνητης περιουσίας (το προβλέπει ο ν.3842/2010), η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων και καταβολή ΦΠΑ.
Η μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α., με άμεση εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 19% και ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α. 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένης και της εστιάσεως και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Αναφορικά με τον τρόπο φορολογίας εισοδήματος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, είτε ως προσωπική εταιρεία (Ο.Ε., Ε.Ε. κλπ), είτε ως κεφαλαιουχική (Α.Ε., Ε.Π.Ε., κλπ), προτείνουμε φόρο με συντελεστή 15% επί των κερδών. Για τα διανεμόμενα στους εταίρους ή μετόχους κέρδη να υπάρχει φορολογία μερισμάτων με συντελεστή 15% και εξάντληση της φορολογικής υποχρεώσεως
Άμεση ρύθμιση για φορολογία της ακίνητης περιουσίας, με το Φ.Α.Π., με αφορολόγητο όριο στα 400.000,00 € ανά φυσικό πρόσωπο, με απαλλαγή φόρου για όσα ακίνητα είναι ανεκμετάλλευτα και για όσο χρονικό διάστημα, αυτά δεν αποφέρουν έσοδα.
Ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας με τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Περιοχών σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας και στα λιμάνια. Στις περιοχές αυτές θα υπάρχει ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς και transit υπηρεσίες οι οποίες θα ενισχύσουν το διαμετακομιστικό εμπόριο.
Το ελληνικό εμπόριο είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει σε κάθε σοβαρή προσπάθεια αναθεώρησης του φορολογικού συστήματος με την καθιέρωση επιβολής φόρου στην διαφορά εισοδήματος-δαπανών, ώστε να λειτουργήσει επιτέλους η έκδοση αποδείξεων.
Άνιση «μάχη»

Η αγωνία
Εδώ και δύο χρόνια, ο επιχειρηματικός κόσμος δίνει μια άνιση μάχη ενάντια στην οικονομική κρίση, η οποία δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για όλους τους κλάδους της αγοράς. Σ' αυτό το δύσκολο περιβάλλον, οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να παραμείνουν στην ζωή. Αγωνίζονται ενάντια στην ύφεση, στην έλλειψη ρευστότητας, στην εξοντωτική φορολόγηση, αλλά και σε μια σειρά από χρόνια προβλήματα που πλήττουν την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.
Δυστυχώς η Πολιτεία, λειτουργώντας υπό την πίεση των δανειστών της, δείχνει αυτή την στιγμή να κωφεύει στις πραγματικές ανάγκες και τα αιτήματα της αγοράς. Αντί να εφαρμόζει γενναίες αναπτυκτικές πολιτικές, επιμένει σε οριζόντια μέτρα λιτότητας που επιτείνουν την ύφεση. Αντί να καταπολεμά τα εκατοντάδες καταγεγραμμένα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα, επιτίθεται σε δομές και θεσμούς που στηρίζουν παραδοσιακά τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η πρόσφατη απαίτηση για κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια, αλλά και τα κατά καιρούς σχέδια περί συγχωνεύσεων, δείχνουν ότι ο Επιμελητηριακός Θεσμός βρίσκεται στο στόχαστρο εγχώριων και ξένων παραγόντων.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος καλείται να είναι ισχυρή, με υψηλό βαθμό συσπείρωσης και ξεκάθαρο διεκδικητικό λόγο.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, εκφράζοντας την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, που βιώνει με δραματικό πλέον τρόπο τις συνέπειες της παρατεταμένης ακυβερνησίας και αντιμετωπίζει το ορατό ενδεχόμενο εσωτερικής παύσης πληρωμών και χρεωκοπίας της αγοράς, καλεί τον πολιτικό κόσμο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Επισημαίνουν οι της Συνομοσπονδίας: Λίγο πριν την ολοκληρωτική αυτοκαταστροφή μας, επιχειρηματίες και πολιτικοί, οφείλουν να κινηθούν σε ένα νέο πεδίο συνεννόησης το οποίο θα χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία η επαναδιατύπωση μιας νέας και ευρείας συμφωνίας ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και την αγορά η οποία θα πρέπει να είναι η βάση για το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό σχέδιο.
Στις απαρχές της κρίσης το ελληνικό εμπόριο απηύθυνε μια έκκληση για «Οικονομικό και Κοινωνικό Πατριωτισμό». Αυτή ήταν μια στάση ευθύνης που καθιστούσε τους μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες συμμέτοχους των λύσεων που θα έπρεπε να δοθούν και όχι παθητικούς δέκτες των αποφάσεων άλλων. Ωστόσο, οι προηγούμενες Κυβερνήσεις αλλά και όλα τα κόμματα, επέλεξαν τον αδιέξοδο δρόμο της αυτιστικής επιβολής αναποτελεσματικών και αδιαπραγμάτευτων μνημονιακών μέτρων.
Στην εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε όπου η οικονομία της χώρας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, η ΕΣΕΕ καλεί το πολιτικό σύστημα της χώρας να αφουγκραστεί την αγωνία της κοινωνίας και να εμπιστευτεί την επιχειρηματική τάξη της χώρας. Από την άλλη πλευρά καλεί τον επιχειρηματικό κόσμο να δεσμευτεί ότι θα συμβάλλει με τη σειρά του στην αναστροφή της καταστροφικής πορείας. Η ανεπάρκεια, η άγνοια κινδύνου, οι πολιτικές ρητορείες και υποσχέσεις, αλλά και οι κυβερνήσεις υπό προθεσμία και υπό περιορισμό οδήγησαν τη χώρα επιχειρηματικά σε διεθνή αποκλεισμό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου