Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Αναμένοντας την βροχή



Τέσσερις μήνες συμπληρώθηκαν από την τελευταία βροχή στη Νάξο – και την τριετία (2007 – 09) δεν έριξε ούτε σταγόνα το καλοκαίρι 
του ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΛΙΑΝΟΥ

Η αλήθεια είναι ότι τα νησιά των Κυκλάδων και δη η Νάξος δεν φημίζεται και τόσο για την …υγρασία της, καθώς οι βροχές αποτελούν μάλλον είδηση που καλύπτει και τα πρωτοσέλιδα του τοπικού Τύπου. Με την ολοκλήρωση του φετινού υδρολογικού έτους (από τον Σεπτέμβριο έως τον Αύγουστο) η παρατήρηση που κάνουμε είναι ότι ήταν το δεύτερο χειρότερο από το αντίστοιχο του 2004 -05. Να σκεφτεί κανείς ότι πολύ απλά η τελευταία φορά που έπεσε νερό στο νησί ήταν τα ξημερώματα της 19ης Μαΐου. Ήτοι πριν από 122 ημέρες είχαμε την τελευταία φορά που νιώσαμε την υγρασία, αλλά και την ευεξία που δημιουργεί η βροχή. Γιατί μπορεί σε αρκετούς από εμάς να αρέσει η βροχή και γιατί όχι να τραγουδάμε, όμως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι αυτοί που κυρίως επιζητούν το άνοιγμα των …ουρανών σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε η γη να προσφέρει καρπούς. Και να μην φτάνουμε στο σημείο οι ξενιτεμένοι να ρωτούν με αγωνία «έβρεξε άραγε στη Νάξο;» Εδώ και δύο ημέρες τα σύννεφα δίνουν προμηνύματα σχετικά με επικείμενη βροχή, η υγρασία αγγίζει ακόμη και το 95% αλλά οι σταγόνες της βροχής δυστυχώς δεν έπεσαν. Εκτός από κάτι λίγες που ουσιαστικά μας άνοιξαν την όρεξη αλλά μείναμε με το …χαμόγελο.

Προβλήματα
Η Νάξος για φέτος δέχτηκε με βάσεις τις παρατηρήσεις του Μετεωρολογικού σταθμού της Χώρας κάτι περισσότερο από 315 χιλιοστά βροχής με τον Φεβρουάριο να είναι ο πιο βροχερός μήνας (το 1/3 περίπου έπεσε εκείνο το μήνα στη Νάξο) ενώ για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι δεν έπεσε ούτε σταγόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση το ιστορικό ο Ιούλιος είναι ο πλέον άνυδρος μήνας για την Νάξο και τα τελευταία χρόνια όλοι θυμούνται τον Ιούλιο του 2005 όταν είχε πλημυρίσει η παραλία της χώρας με την καταγραφή χιλιοστών να φτάνει στα 22,7 (!!!) Χαρακτηριστικό όμως είναι ότι και την τριετία 2007 – 09 είχαμε άνυδρα καλοκαίρια που είναι ένα …τεράστιο χρονικό διάστημα που δημιουργεί ουκ ολίγα προβλήματα κυρίως στους αγρότες. Ειδικά στις καλλιέργειες που έχουν σχέση με τα οπωροκηπευτικά είναι τεράστιο το ζήτημα από τη στιγμή που ειδικά το καλοκαίρι αναπτύσσονται αυτές οι καλλιέργειες ενώ και τα εσπεριδοειδή αντιμετωπίζουν το πρόβλημα όσον αφορά την ωρίμανσή τους. Εάν δεν υπάρχει βροχή αυτόματα και τα προϊόντα διψούν και σκάνε ή δεν έχουν τους χυμούς που θα είχαν εάν υπήρχαν σταθερές βροχοπτώσεις σε ήπια μορφή στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Πρόβλημα επίσης εντοπίζεται και στην καλλιέργεια των ελιών καθώς λόγω της ξηρασίας είναι ευάλωτα τα δέντρα στον δάκο…

Σταθμοί
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι η τεχνολογία βοηθάει σημαντικά στην καταγραφή των δεδομένων και στο Δήμο Νάξου έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε σταθμούς εκτός από τον Μετεωρολογικό, στο κτήριο του Δήμου αλλά και στη Μικρή Βίγλα, το αεροδρόμιο και στο Κυνίδαρο ενώ ερασιτεχνικοί σταθμοί έχουν τοποθετηθεί σε Γαλανάδο, Δονούσα και Ηρακλειά. Μάλιστα το δίκτυο μεγαλώνει συνεχώς καθώς αναμένεται σύντομα να εκπνεύσουν οι σταθμοί από Απόλλωνα και Κόρωνο ώστε να καλύψουν με αντικειμενικότερα κριτήρια τα δεδομένα από την ορεινή Νάξο που συνήθως έχει διπλάσιες τιμές σε σχέση με τα πεδινά…

Προβλέψεις
Αυτό που σίγουρα δεν θα σταματήσει ποτέ είναι οι προβλέψεις του καιρού με βάση τα σημάδια της φύσης… Είτε μιλάμε για τη …Δύση, όπου εάν είναι καθαρή την ώρα του ηλιοβασιλέματος μιλάμε για καλοσύνη την επόμενη ημέρα, ενώ όταν στο βάθος καλύπτεται από ένα τεράστιο γκρίζο χρώμα σημαίνει κακοκαιρία. Παράλληλα έχουμε και το « φεγγάρι του χειμώνα». Όταν το φεγγάρι περικλείεται από ένα φωτεινό στεφάνι σημαίνει βροχές ή δυνατοί άνεμοι. Στην περίπτωση που το φεγγάρι εκπέμπει μία άγρια αστραφτερή λάμψη γύρω του, κακοκαιρία με χιόνια, κρύο και καταιγίδες έρχονται στο νησί. Η καλύτερη περίοδος για βροχή είναι το γέμισμα του φεγγαριού. Αν περάσει αυτή η περίοδο και δεν βρέξει θα πρέπει να περιμένουμε το νέο φεγγάρι.
Τη νύχτα όταν βλέπουμε τα αστέρια να τρέμουν αναμένουμε τα μελτέμια. Πρόβλεψη του καιρού γίνεται από τα δέντρα και τα φυτά. Συγκεκριμένα αν οι αμυγδαλιές αργήσουν να ανθήσουν το Φλεβάρη, κρύο και χιόνια μας περιμένουν. Τον Σεπτέμβριο το φυτό με την ονομασία άντρικας αν αναπτυχθεί και κάνει άνθος σημαίνει πως η χρονιά θα είναι καρπερή από τις πολλές βροχές. Αν κατά τη βλάστηση του ξεραθεί λίγες θα είναι οι βροχές. Όπως κι εάν έχει πάντως, το νησί θα συνεχίζει να ζει με την ελπίδα της βροχής του χειμώνα για ένα ηλιόλουστο καλοκαίρι. «Άλλωστε η Γη δεν μπόρεσε ποτέ, να σταματήσει την βροχή.»

Τι έγινε φέτος (2011 – 12) 
Μήνας            Ποσότητα
Σεπτέμβριος   00,0
Οκτώβριος     60,6
Νοέμβριος     04,0
Δεκέμβριος    72,0
Ιανουάριος    43,0
Φεβρουάριος  104,7
Μάρτιος        19,5
Απρίλιος        15,9
Μάιος           16,1
Ιούνιος         00,0
Ιούλιος         00,0
Αύγουστος    00,0

Από το 2004 έως το 2012
Σεζόν Ποσότητα
2004-05         312,6
2005-06         381,9
2006-07         398,6
2007-08         504,5
2008-09         378,3
2009-10         460,3
2010-11         438,0
2011-12         335,8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου