Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Στο τέλος του καλοκαιριού να γίνει καθαρισμός των φρεατίων…

Τα φρεάτια
Συμβαίνει οι δρόμοι, κεντρικοί και ημικεντρικοί, στο δικό μας το νησί, πάρα πολλές φορές να χρησιμεύουν και σαν ανοικτοί αγωγοί αποχετεύσεως των ομβρίων υδάτων. Όπου υπάρχουν υπόγεια δίκτυα ομβρίων προβλέπονται φρεάτια με σχάρες μέσω των οποίων οδηγούνται τα όμβρια στο υπόγειο δίκτυο. Βέβαια στα φρεάτια αυτά καταλήγουν και πάρα πολλά άλλα αντικείμενα που εμείς οι ίδιοι ασυνείδητα πετάμε στο δρόμο, αλλά και λάσπες. Χρειάζονται λοιπόν καθάρισμα στο τέλος τού καλοκαιριού τουλάχιστον αν όχι και ενδιάμεσα το χειμώνα. Ωστόσο πολλές φορές τα φρεάτια αυτά δεν απορροφούν το νερό τής βροχής όχι γιατί δεν είναι καθαρά αλλά γιατί έχει «φρακάρει» το δίκτυο αποχέτευσης.
Και για να τονίσουμε ακόμη μία φορά πόσο εγκληματικό είναι να συνδέουμε τα όμβρια στα λύματα ή το ανάποδο, ας τονίσουμε δύο φαινόμενα. Πρώτον, πάρα πολλές φορές με καταιγίδα ανοίγουν καπάκια φρεατίων λυμάτων και ξεχειλίζουν από εκεί νερά στο δρόμο, γιατί κάποιοι ασυνείδητοι πιο πριν, συνέδεσαν στο δίκτυο λυμάτων κάποια όμβρια νερά. Δεύτερον, όλοι μας έχουμε δει να σκεπάζουν οι περίοικοι φρεάτια ομβρίων γιατί μυρίζουν. Γιατί μυρίζουν; Γιατί κάποιοι εξ ίσου ασυνείδητοι με τους προηγούμενους συνέδεσαν λύματα σε δίκτυο ομβρίων.
Τα ρέματα
Με την ευκαιρία ας κάνουμε και μια αναφορά στα ρέματα. Στα μπαζωμένα ρέματα.
Τα ρέματα είναι τελικά οι ... συνήθεις ύποπτοι σε όλες τις μεγάλες πλημμύρες. Όσο διαρκούν τα προβλήματα (σ.σ.: συνήθως κατά τους μήνες του χειμώνα) δέχονται τα αναθέματα όλων μας, για να ξεχαστούν όμως την επομένη μιας σφοδρής και ισοπεδωτικής πλημμύρας. Να σας θυμίσω τί έγινε στον Λυώνα, προ ετών, μήπως;
Είναι ενδεικτικό ότι από τα μέσα τής τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα (;) η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ είχε προαναγγείλει ότι είναι θέμα ημερών η προώθηση αποφάσεως για τους όρους δομήσεως γύρω από τα ρέματα, αλλά... “έκτοτε αγνοείται η τύχη της”.
Οι παλαιοί βόθροι
Η κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι υπόγειοι υδροφορείς τής Νάξου δεν οφείλεται... στην Φύση, αλλά στη δραστηριότητα των Ναξιωτών. Ελάχιστες είναι οι περιοχές που δεν έχουν σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης νερών.
Ποιος ευθύνεται για τη ρύπανση των νερών; Πολλοί όπως πολλά είναι και τα αίτια.
Τα προβλήματα ρυπάνσεως δε ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή του νησιού μας.
Οι κύριες πηγές τής ρυπάνσεως είναι οι παλαιοί βόθροι, είτε χρησιμοποιούνται ακόμη είτε όχι, οι διαρροές στο αποχετευτικό δίκτυο του νησιού μας.
Στα ορεινά ελλείψει βιολογικών καθαρισμών λύματα πέφτουν σε ρέματα και παλαιά πηγάδια ή γεωτρήσεις. Στις νότιες περιοχές (σ.σ.: περιοχή Λιβαδιού) και σε συγκεκριμένα σημεία τους υπάρχει υφαλμύρωση των υπογείων υδάτων, όχι όμως σε πολύ μεγάλο βάθος.
O υπόγειος υδροφορέας του Λιβαδιού έχει σαφώς υποστεί τεράστια επιβάρυνση λόγω της υπεραντλήσεως των υδάτων για γεωργική χρήση, αλλά και λόγω τής ανεξέλεγκτης χρήσεως λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, για σειρά ετών.
Θα πρέπει να εννοήσουμε ότι ένα από τα σύγχρονα θέματα ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής του νησιού μας είναι η διαχείριση του τοπίου και των υδάτινων πόρων. Τόσο το τοπίο όσο και οι υδάτινοι πόροι έχουν παραμεριστεί από την ανάγκη κάλυψης οικιστικών και οικονομικών αναγκών στο πλαίσιο μιας κοντόφθαλμης και επιδερμικής πολιτικής αντιλήψεως για την έννοια των αναγκών και τής αναπτύξεως

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου