Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Πήραν μία πρώτη γεύση οι μικροί ιστιοπλόοι της Νάξου


Ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα ιστιοπλοΐας που διοργάνωσε ο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ που είχαν διάρκεια δύο εβδομάδων και έδωσαν το παρών 55 παιδιά – Τι αναφέρει ο προπονητής Αλέξανδρος Κοττάκης και ποιες προτάσεις καταθέτει ώστε η Νάξος να αποκτήσει κάποια στιγμή καλύτερη επαφή με το …νερό

Επί δύο εβδομάδες τα παιδιά της Νάξου (ως επί τω πλείστο) μάθαιναν τα μυστικά της ιστιοπλοΐας από τον Αλέξανδρο Κοττάκη και με την διακριτική παρουσία του ναυαγοσώστη Κωνσταντίνου Βατικιώτη. Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων χάρη στον ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ είχε την δυνατότητα να προσφέρει κυρίως στα παιδιά των ναξιωτών την δυνατότητα να γνωρίσουν τι σημαίνει ιστιοπλοΐα και κυρίως να έρθουν ακόμη πιο κοντά με το υγρό στοιχείο. Είχαν άλλωστε προηγηθεί και τα μαθήματα κολύμβησης στον ίδιο χώρο καθότι μιλάμε για το Βίντσι (θεωρείται ιδανικός τόπος για τα πρώτα βήματα των παιδιών στα μαθήματα θαλάσσιων σπορ) όπου το καλοκαίρι αποτελεί το σημείο αναφοράς στις αθλοπαιδιές των μικρών παιδιών… Η τελετή παράδοσης των διπλωμάτων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή όπου το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης αλλά και ο πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ κ. Ιάκωβος Ναυπλιώτης – Σαραντινός οι οποίοι και απέδωσαν τα διπλώματα στους νεαρούς ιστιοπλόους που έδειξαν να απολαμβάνουν την όλη διαδικασία.

Επένδυση
Με την λήξη των υποχρεώσεων μιλήσαμε με τον προπονητή ιστιοπλοΐας Αλέξανδρο Κοττάκη ο οποίος και μας έθεσε τους προβληματισμούς του σχετικά με τα δρώμενα στη Νάξο… «Είναι η 3η φορά που έρχομαι στο νησί για να κάνω μαθήματα και αυτό που με εντυπωσιάζει κάθε φορά είναι η δίψα των παιδιών. Αυτό που ακούω είναι «πότε θα κάνουμε πάλι μάθημα»… Η πρώτη χρονιά ήταν το 2009, είχαμε πάλι μαθήματα το 2010 ενώ πέρυσι δεν έγιναν καθώς υπήρχε η σκέψη να αναλάβει τα μαθήματα ο όμιλος. Φέτος είμαστε πάλι εδώ με τον Δήμο σε ρόλο οργανωτή. Είχαμε περίπου 80 αιτήσεις αλλά κρατήσαμε μόλις τα 55 παιδιά, εκ των οποίων το 95% προέρχονται από τη Νάξο. Τα μαθήματα ήταν καθημερινά για δύο εβδομάδες και πρέπει να σας πω ότι με βάση την εμπειρία μου  - από τον Ναυτικό Όμιλο Αίγινας και του Καλαμακίου όπου εργάζομαι το χειμώνα – ο Δήμος κάνει μεγάλη προσπάθεια. Αυτά τα μαθήματα δίνονταν δωρεάν όταν στην Αθήνα το αντίστοιχο κόστος είναι 200 με 300 ευρώ ανά παιδί. Άρα είναι μία επένδυση που γίνεται από το Δήμο και θα πρέπει να έχει συνέχεια ώστε να μην πάει χαμένη».

Ορεκτικό
Τι μαθαίνουν τα παιδιά στο διάστημα αυτό; «η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να μάθουν και πολλά πράγματα. Οπότε μένουμε στα βασικά. Τους κανόνες της ιστιοπλοΐας, να διαβάζουν τον καιρό, να κάνουν κόμπους και βέβαια πλεύσεις με αναστροφή. Ουσιαστικά μιλάμε για την πρώτη επαφή με την αγωνιστική ιστιοπλοΐα. Τους δίνουμε ένα ορεκτικό που όμως δυστυχώς δεν έχει συνέχεια. Στα παιδιά που έχουν κάνει τα προηγούμενα χρόνια, προσπαθούμε να τους δίνουμε πιο δύσκολα πράγματα ώστε να μην βαριούνται και να είναι συνεχώς σε εγρήγορση. Βέβαια εάν υπήρχε όμιλος, όλα θα ήταν διαφορετικά»… Τι μπορεί όμως να γίνει από το Δήμο ώστε αυτή η «πρώτη γεύση» να μην πάει χαμένη; Ο Αλέξανδρος Κοττάκης τονίζει ότι «έχω μιλήσει ήδη με τους ανθρώπους του Δήμου και έχω καταθέσει τις σκέψεις μου πάνω σ’ αυτό το πρότζεκτ. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι τα σαββατοκύριακα και μιλάμε για τους μήνες Σεπτέμβρη – Οκτώβριο και Νοέμβριο αλλά και τον Μάρτιο – Απρίλιο – Μάιο να δημιουργήσουμε μικρά γκρουπ των 8-10 αθλητών (κάτι που γίνεται και στην Αθήνα) και εκεί σιγά σιγά να βάλουμε τις βάσεις ώστε να μπουν στην λογική της αθλητικής ιστιοπλοΐας».

Αγάπη
Ο κ. Κοττάκης εκφράζει την απορία του για το γεγονός ότι η Νάξος δεν έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια κάποιο ιστιοπλοϊκό όμιλο και το αποδίδει κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχει έντονο το αθλητικό στοιχείο στο νησί, είτε με ομάδες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ ή ακόμη και στίβου ενώ το καλοκαίρι για τα περισσότερα παιδιά είναι απλά παιχνίδι και όχι ευκαιρία για άθληση. «όμως μέσα από έναν ιστιοπλοϊκό όμιλο τα παιδιά θα μπορέσουν να μάθουν το νερό, να αγαπήσουν τα αθλήματα που δραστηριοποιούνται και μιλάμε κυρίως για ότι έχει σχέση με την ανοιχτή θάλασσα. Που έχει άλλωστε και το μικρότερο κόστος. Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ειδικά για την ιστιοσανίδα υπάρχουν σχολές εδώ στη Νάξο που απευθύνονται κυρίως σε ξένους. Άρα γιατί να μην υπάρχει κάτι ανάλογο με τα λιγότερα δυνατά έξοδα όλο το χρόνο για τους παιδιά του νησιού; Μάλιστα σχετικά με τα μαθήματα ιστιοσανίδας, είναι κάτι που το έχουμε προτείνει τα προηγούμενα χρόνια και ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να γίνει στο άμεσο μέλλον»

Προβολή
Και ο κ. Κοττάκης ολοκληρώνει τις σκέψεις του λέγοντας ότι «το είπα και προηγουμένως, η οργάνωση και η διάθεση από το Δήμο είναι δεδομένη, όπως και το ενδιαφέρον ώστε τα παιδιά να είναι σε μία διαρκή επαφή με το νερό και τα αγωνίσματά του. Είναι ένα καλό έναυσμα για μία σωστή προβολή γιατί με την δημιουργία ακόμη και ομίλου θα μπορέσει να ακουστεί σε όλη την Ελλάδα. Δεν μιλάμε για κινήσεις επιπέδου Πάρου που είναι κινείται σε επίπεδο Πανευρωπαϊκό, αλλά μπορεί κάλλιστα να φέρει αγώνες εδώ. Ή και στάσεις αγώνων όπως της Ρεγκάτας του Αιγαίου που διεξάγεται αυτές τις ημέρες. Τι καλύτερο δηλαδή έχουν τα άλλα νησιά; Με τόσα πολλά παιδιά, έναν Δήμο που δείχνει συνεχώς το ενδιαφέρον του και βέβαια φυσικές ομορφιές που έχει το νησί είναι κρίμα να μην το εκμεταλλεύεται και να μετουσιώνει σε πράξεις αυτή την καλή του πρόθεση». 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου