Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Νίκος Μαϊτός: Με οδηγό τη …Νάξο


Ο Νίκος Μαϊτός από τη θέση του προέδρου της ΟΝΑΣ μιλάει για το «Φως του Αιγαίου», εξηγεί πως θα ήταν η ιδανική λειτουργία της Ομοσπονδίας αλλά και του Καλλικρατικού Δήμου - γιατί μιλάει για «δικαιοσύνη» στην πολιτική και επιμένει ότι η φοροδιαφυγή θα παταχθεί μέσα από αλλαγή νοοτροπίας της Κυβέρνησης

του Νικόδημου Λιανού

Δεν έχει καμία διάθεση να μείνει μόνιμα στη καρέκλα του προέδρου της ΟΝΑΣ. Θεωρεί ότι κάθε αιρετός (είτε αυτός είναι σε πολιτιστικό σύλλογο είτε σε θέση τοπικής αυτοδιοίκησης ή μέλος της Βουλής) οφείλει να έχει ορισμένο χρόνο… ζωής κι αυτό γιατί πρέπει να ανανεώνονται τα πρόσωπα κυρίως με νεώτερα που να προσφέρουν φρέσκιες ιδέες. Κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι ήδη έχει στο μυαλό του την αποχώρηση από τη θέση του προέδρου της ΟΝΑΣ ή πιο σωστά τη μη ανανέωση της θητείας του μέσα από τις επόμενες εκλογές. Το όνομά του έχει ακουστεί έστω και σε φιλολογικό επίπεδο για τη πρώτη θέση ψηφοδελτίου της πολιτικής παράταξης που εκπροσωπεί για τη θέση του Δημάρχου στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Με ένα μικρό μειδίαμα αποφεύγει να απαντήσει λέγοντας «έχω πετύχει αρκετά πράγματα στη ζωή μου και δεν έχω ανάγκη για προσωπική προβολή. Εάν όμως οι συνθήκες το επιτρέπουν και βέβαια υπάρχει μία πρόταση τέτοια που να καλύπτει περισσότερους χώρους και κυρίως να έχει όραμα και προοπτική για μία καλύτερη και ενωμένη Νάξο, τότε ναι, θα δώσω το παρών ακόμη και ως απλός …στρατιώτης. Από σήμερα εάν είναι δυνατόν….»

Πρωτοτυπία
Ο Νίκος Μαϊτος έχει κερδίσει το δικαίωμα να μην χρειάζεται προλόγους…. Από τη θέση του ως υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ κέρδισε τα φώτα της δημοσιότητας με την ανάδειξη της υπόθεσης του Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ από τη θέση του ως προέδρου της ΟΝΑΣ (Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων) έχει καταφέρει να ανεβάσει πολύ ψηλά το πήχη των προσδοκιών, όσον αφορά τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από την Ομοσπονδία, οι οποίες δεν μοιάζουν με τις υπόλοιπες που διεξάγονται είτε στο νησί είτε στην Αθήνα, καθώς η πρωτοτυπία είναι αυτή που έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο… Με αφορμή την εκδήλωση «στο Φως του Αιγαίου» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στα Υρια, το Ιερό του Διονύσου βρήκαμε την ευκαιρία για μία κουβεντούλα που ουσιαστικά ήταν εφ’ όλης της ύλης: από τα συμπεράσματα της παράστασης έως τον τρόπο λειτουργίας της ομοσπονδίας και από τα πολιτικά δρώμενα έως τον ΣΔΟΕ και τη φοροδιαφυγή με σημείο αναφοράς το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά τα νησιά έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των ελέγχων που διεξάγονται με την παραβατικότητα η αλήθεια είναι να χτυπάει …κόκκινο.

Αιτίες
Οπότε και το ξεκίνημα της κουβέντας περιλαμβάνει ένα σχόλιο γύρω από τα τεκταινόμενα της περασμένης Πέμπτης και τη γεύση που του άφησε η εκδήλωση «Πρέπει να σου πω ότι με φόβισε η φετινή εκδήλωση αφενός λόγω της περσινής επιτυχίας που είχε ανεβάσει πολύ τις προσδοκίες αφετέρου λόγω της δυσκολίας του θέματος που δεν ήταν αυτό που λέμε εμπορικό. Όμως, η ωριμότητα του κοινού και τα σχόλια που ακούσαμε μου έδιωξαν όλες τις αμφιβολίες. Ήταν από τις καλύτερες δουλειές που έχουμε κάνει, οι θεατές σεβάστηκαν απόλυτα την ιερότητα του χώρου και στο τέλος ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος για το θέαμα που παρουσιάσαμε. Ο στόχος της εκδήλωσης δεν ήταν να μαζέψουμε χρήματα, αλλά να παρουσιάσουμε κάτι πρωτότυπο, διαφορετικό και να κλείσουμε μέσα από την προσφορά των συμπολιτών μας τα όποια κενά χρειαζόμασταν ώστε να είμαστε ταμειακά εντάξει. Τι θέλω να πω; Ότι έδωσαν το παρών περίπου 1200 άτομα εκ των οποίων περίπου το 1/3 έδωσε χρήματα. Δεν πιέσαμε κανέναν, αλλά ελεύθερα ο καθένας πρόσφερε ότι ήθελε». Δεν ήταν λίγοι αυτοί που είπαν ότι για τα δεδομένα της παράστασης ο κόσμος ήταν… λίγος. Από τη πλευρά του ο Μαϊτός απαντάει λέγοντας « υπάρχουν θεωρώ τρεις βασικοί παράμετροι που λειτούργησαν ώστε να μην έχουμε μεγαλύτερη  προσέλευση. Ο ένας έχει να κάνει με το γεγονός ότι φέτος είχαμε πάρα πολλές εκδηλώσεις και υπήρχε η αίσθηση της πληρότητας. Ο δεύτερος με το γεγονός ότι φοβήθηκαν το …χώρο. Αν και είχαμε εξασφαλίσει περίπου 15 στρέμματα για χώρο παρκινγκ από τις προηγούμενες εκδηλώσεις, υπήρχε η αίσθηση ότι δεν θα έβρισκαν χώρο να παρκάρουν και τέλος, η συγκυρία της κακής ψυχολογίας απ’ όσα συμβαίνουν καθημερινά στη ζωή των Ελλήνων»…

Έτοιμη
Ο Νίκος Μαϊτός πλέκει το εγκώμιο του στενού συνεργάτη του Δρ. Σπύρου Σπηλιάκου λέγοντας «αυτό που πρέπει να τονίσω είναι η δουλειά που γίνεται από τον κ. Σπηλιάκο και τους συνεργάτες του. Οι συντελεστές των παραστάσεων επί έξι μήνες ζουν και αναπνέουν μόνο γι’ αυτή την εκδήλωση. Με ένα μαγικό τρόπο το κάνουν δικό τους και το παρουσιάζουν με μία μοναδικότητα που σε συναρπάζει, σε καθηλώνει. Και βέβαια επειδή είναι παιδί μας ακόμη κι εάν δεν πάει καλά, δεν μπορώ να πω κάποιο άσχημο λόγο. Το παράξενο σ’ αυτή την ιστορία είναι ότι από την επόμενη ημέρα δουλεύουμε ήδη το πρότζεκτ της χρονιάς που έρχεται. Ναι, έχουμε σκεφτεί με τον Σταύρο (σ.σ. εννοεί τον Δρ Σπηλιάκο) ποια θα είναι η θεματική ενότητα για του χρόνου, αλλά ακόμη είναι νωρίς για να το δημοσιοποιήσουμε. Θα προσπαθήσουμε πάντως να έχει ανάλογη επιτυχία όσον αφορά την πρωτοτυπία της με την φετινή εκδήλωση. Και βέβαια να παραμείνει το κόστος σε ακόμη πιο χαμηλό επίπεδο. Η μεγαλύτερη επιτυχία για εμάς δεν είναι άλλη από την έκφραση του προσώπου που έχουν οι θεατές όταν αποχωρούν από την εκδήλωση. Εάν είναι χαρούμενοι, ικανοποιημένοι τότε έχουμε πετύχει το στόχο μας».

Επένδυση
Παίρνοντας ως αφορμή μία από τις παραμέτρους που ανέφερε «περί πολλών εκδηλώσεων» ζητάμε ένα σχόλιο για το φετινή πολιτιστικό καλοκαίρι στη Νάξο και μας τονίζει ότι «αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η Νάξος αποδεικνύει ότι έχει πολιτισμό και μάλιστα ιδιαίτερα δυνατό κυρίως στην ορεινή Νάξο. Και είναι ένας πολιτισμός λαϊκός, ο οποίος μπορεί στο μέλλον να λειτουργήσει ως οδηγός για την τουριστική ανάπτυξη ακόμη περισσότερο του νησιού. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε πληθώρα εκδηλώσεων. Δεν έχει λογική όλος ο Αύγουστος να είναι γεμάτος από χορούς και πανηγύρια. Πρέπει να υπάρχει ένας σωστός προγραμματισμός από πολύ νωρίς, ακόμη και τον Φεβρουάριο εάν είναι δυνατόν για να μπορέσεις να επενδύσεις πάνω σε ποιοτικές εκδηλώσεις και γιατί όχι να τις πουλήσεις στους ξένους. Να γνωρίζουν που να έρθουν και τι να δουν. Αλλά αυτό να μην γίνεται μόνο τον Αύγουστο. Να γίνεται όλο το χρόνο. Να εκμεταλλευτείς όλα τα δυνατά στοιχεία του πολιτισμού που έχεις και εκεί να στοχεύσεις. Να επιστρέψουμε με σωστό τρόπο στο παρελθόν, τότε όπου καλούσαν στα πανηγύρια τους κατοίκους γιατί ήταν πραγματικά γιορτή. Όπου το προσκλητήριο έλεγε «βάλτε τα καλά σας και ελάτε για γιορτάσουμε»… Και να σου πω και το πιο χαρακτηριστικό; Όταν προετοιμάζαμε την πρώτη εκδήλωση της ΟΝΑΣ στο κτήμα Μπέη στο Γλινάδο, ο Σπύρος μου είπε πει «εάν η εκδήλωση δεν έχει χημικές τουαλέτες τότε να μην την κάνουμε?» Τι ήθελε να πει; Ότι για να έχει επιτυχία μία εκδήλωση πρέπει να έχει προβλέψει ακόμη και την πιο μικρή λεπτομέρεια. Και όχι να γίνεται απλά και μόνο για να γίνεται…»

Αφορισμοί
Από το «Φως του Αιγαίου» περνάμε στα δρώμενα της Ομοσπονδίας, τα «Ναξιακά» και την υποτιθέμενη κόντρα με το σύλλογο των Εγγαριτών με τις φήμες να αναφέρουν ότι έχουν ζητήσει να αποχωρήσουν από την ΟΝΑΣ… «Τα «Ναξιακά’ είχαμε θέσει ως στόχο να εξασφαλιστούν οικονομικά καθώς δεν μπορούσαμε να έχουμε έσοδα από μία τέτοια έκδοση για πολλούς και διάφορους λόγους. Ήταν μία υπόσχεση που είχαμε δώσει και την κρατήσαμε. Βέβαια η έκδοση πλέον είναι ετήσια και ο κ. Φακίνος (σ.σ. ο εκδότης) έχει αναλάβει την κάλυψη του οικονομικού μέρους με την συγκέντρωση των εσόδων. Όμως μέσα από τις εργασίες που έγιναν υπάρχει επικαιροποίηση της ύλης και το πιο σημαντικό είναι ότι πλέον το περιοδικό είναι μόνο Νάξος. Και με βασικό στόχο το να δημιουργεί θέματα για προβληματισμό πάνω στο νησί. Δυστυχώς αναβλήθηκε η παρουσίαση του περιοδικού στη Νάξο λόγω ενός προσωπικού προβλήματος του εισηγητή που είχαμε και θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο κατά πάσα πιθανότητα. Από εκεί και πέρα, η ΟΝΑΣ έχει προγραμματίσει για τον Οκτώβριο ένα συνέδριο στη Νάξο με θέμα τις πρωτογενές μορφές ανάπτυξης (γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία) του νησιού καθώς θεωρούμε ότι εκεί πρέπει να στραφεί πλέον ο κάτοικος του νησιού μέσα από μία αναδιάρθρωση καλλιεργειών που όμως δεν θα γίνει απλά με τα λόγια. Μέσα από πράξεις και κίνητρα και κυρίως με διάλογο που ελπίζουμε να ανοίξουμε με αφορμή αυτό το συνέδριο. Για το ζήτημα των Εγγαρών με αφορμή το ΧΥΤΑ πρέπει να πω ότι εμείς δεν έχουμε μάθει επίσημα τίποτα. Μέσα από κάτι blog το διάβασα. Άλλωστε, στο ΔΣ έχουμε δύο μέλη (σ.σ. τον 2ο αντιπρόεδρο Σπύρο Αρσένη και την Ειδική Γραμματέα Σοφία Μάρκου) τα οποία αφενός δεν μας έχουν πει τίποτα, αφετέρου κανονικά δίνουν το παρών στις συνεδριάσεις. Εάν υπήρχε ζήτημα αποχώρησης θα μας είχαμε ενημερώσει και οι ίδιοι. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι είναι λάθος να την πληρώσουμε εμείς που ουσιαστικά είμαστε μη υπεύθυνοι για την εξέλιξη αυτή στον ΧΥΤΑ. Εμείς ούτε χαράξαμε πολιτική, ούτε είχαμε λόγο στις εξελίξεις. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βάλουμε τα πράγματα στην σωστή τους βάση: να μιλήσουμε για ανάγκη ανακύκλωσης και σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων και στην μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ. Η εποχή των αφορισμών έχει τελειώσει και το μόνο ζητούμενο είναι οι εφικτές λύσεις»

Συνεννόηση
Για τη σχέση του με τον Δήμο και δη το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ ο Νίκος Μαϊτός από τη θέση του προέδρου της ΟΝΑΣ τονίζει ότι « Αυτό που ζητάμε είναι συνεργασία και τίποτα περισσότερο. Αυτό γίνεται και επιβεβαιώνεται μέσα από τις εκδηλώσεις όπου ο Δήμος είναι συνδιοργανωτής. Αλλά αυτό που τονίζω είναι ότι για να μπορέσει να υπάρχει προοπτική στην επίτευξη των στόχων που θέτουμε, χρειάζεται η κοινή πορεία όλων των φορέων. Το είχα πει και πέρυσι. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία στρογγυλή τράπεζα όπου θα καθίσουμε όλοι μαζί και θα συμφωνήσουμε για τις προτεραιότητες που έχει το νησί. Και να παλέψουμε μαζί. Εάν το πρώτο ζητούμενο είναι το λιμάνι να πάμε όλοι μαζί και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο και μεγαλύτερο λιμάνι. Μόνο μέσα από τη συνεννόηση και τη συνεργασία μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Αυτό φαίνεται και από τον τρόπο λειτουργίας των άλλων νησιών δίπλα μας, της Σαντορίνης ή της Μυκόνου. Πρέπει να μπει επιτέλους η Νάξος στην κορυφή της ιεραρχίας των αναγκών μας και όχι οι προσωπικές μας ανάγκες ή οι κομματικές μας επιδιώξεις. Μόνο η Νάξος και το καλό ενός νησιού που είναι αυτάρκες, που έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης μέσα από τους πρωτογενείς τομείς, αλλά που δυστυχώς λόγω της έλλειψης συνεννόησης δεν μπορεί να αποφέρει τους καρπούς που πραγματικά είναι σε θέση να παράγει».

Αγώνας δρόμου
Στη συνέχεια της συζήτησης (πέρασε τις δύο ώρες είναι η αλήθεια) ζητάμε από τον κ. Μαϊτό ως πολιτικό πρόσωπο ελέω της θέσης του να μας δώσει το στίγμα της πολιτικής κατάστασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και μας τονίζει ότι «δυστυχώς αυτή τη στιγμή η χώρα κάνει έναν αγώνα δρόμου επιβάλλοντας οριζόντια, άδικα μέτρα που προέρχονται από την πίεση που ασκείται από τους εκτός Ελλάδας παράγοντες. Και αυτό που λείπει από την καθημερινότητά μας είναι η «Δικαιοσύνη». Είναι ένα σύνθημα που πρέπει να γίνει πράξη όμως για να έχει αποτέλεσμα. Δυστυχώς, λόγω της πίεσης για το αύριο δεν υπάρχει ο χρόνος για να γίνουν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις σε διοικητικό επίπεδο που θα δώσουν λύσεις. Και όσο παράξενο κι εάν ακούγεται ακόμη κι εάν επιστρέψουν τα… κλεμμένα με την υπάρχουσα διοικητική διάρθρωση του κράτους το αποτέλεσμα σε μικρό διάστημα θα είναι το ίδιο. Όσο υπάρχει η λογική του μικρομάγαζου, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει στη χώρα. Όσο για το ευρώ; Αυτή τη στιγμή παίζονται παιχνίδια μέσα από τις αγορές που είναι πάνω από εμάς. Όμως δεν τίθεται θέμα αποχώρησης από το ενιαίο νόμισμα γιατί νομίζω ότι ενδεχομένη έξοδος θα φέρει τη χώρα σε μία εποχή που δεν θα έχει προηγούμενο. Αυτό όμως που θα μπορούσε να γίνει κατά την προσωπική μου άποψη ήταν η διαπραγμάτευση στη μη οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων. Αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Και ίσως να είναι καλό που βρίσκεται η τρόικα εδώ γιατί ίσως να ολοκληρωθούν κάποια στιγμή και οι διορθωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα».

Όργανο
Και περνάμε στο Δήμο (βλ Καλλικράτης) και τη Νάξο με τον Νίκο Μαϊτό να αναφέρει ότι «ο Καλλικράτης είναι ένας νέος θεσμός και μόνο μέσα από την εμπειρία και την πράξη θα μας δείξει τις αδυναμίες του, αλλά και τα δυνατά του σημεία. Είναι μία ιστορική στιγμή, καθώς δίνεται το δικαίωμα στους Δήμους να λειτουργούν σαν μικρές κυβερνήσεις που θα έχουν άποψη και μέσα από τη πολιτική βούληση και χωρίς το φόβο του κόστους θα μπορούν να παράγουν έργο. Θα είναι σε θέση να θέτουν πολιτικούς στόχους και με βάση τη βούληση που έχουν, θα μπορούν να τους πετύχουν. Για το πώς θα επιβάλεις αυτούς τους στόχους είναι δικό σου θέμα. Ο θεσμός δεν είναι ένα γραφειοκρατικό σύστημα όπως οι περισσότεροι θεωρούν, αλλά ένας διοικητικός μηχανισμός που παράγει έργο. Αρκεί να έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους δίπλα σου. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η εποχή όπου τα κόμματα με την παραδοσιακή τους μορφή, αυτή που ξέραμε έως σήμερα, έχει περάσει. Αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι να αναπτύξουμε κουλτούρα συνεργασίας για το κοινό καλό του τόπου. Πρέπει να βρούμε τι μας ενώνει, ποιοι είναι οι κοινοί μας στόχοι και βέβαια ποιοι άνθρωποι είναι εκεί έξω που μπορούν να δώσουν χείρα βοηθείας. Εάν οι αρμόδιοι φορείς κοιτάζουν μόνο το κόμμα ή τις προσωπικές τους επιθυμίες τότε χάνεται το δάσος. Πιστεύω ότι σήμερα υπάρχουν άνθρωποι ικανοί σε κάθε χώρο που είναι σε θέση να βοηθήσουν ώστε η Νάξος να έχει ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη συνεργασία. Κι σε προσωπικό επίπεδο; Δεν έχω διάθεση να διεκδικήσω κάποιο ρόλο, καθώς θεωρώ ότι μέσα από τη δουλειά μου έχω πετύχει κάποια πράγματα. Όμως, εάν υπάρχει μία προσπάθεια που θα στηριχτεί στην αρχή της συλλογικότητας, σε δημοκρατικές λειτουργίες με στόχο το κοινό καλό του νησιού, όπου η Νάξος θα είναι πάνω απ όλους, είτε πρόσωπα, είτε κόμματα, είτε συμφέροντα, τότε ναι μπορώ να βοηθήσω»

Καταγγελίες
Και στον επίλογο αφήσαμε το ΣΔΟΕ και τη φοροδιαφυγή, το αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων « αυτό που πρέπει να ξέρουν όλοι είναι ότι με τα νησιά ασχολούμαστε στο ΣΔΟΕ για περίπου δύο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, με το 1/3 των υπαλλήλων μας. Άρα δεν έχουμε ως στόχο να κυνηγάμε χωρίς λόγο τους επαγγελματίες στα νησιά. Ο τουρισμός είναι ο ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας αλλά πρέπει να ξέρετε ότι κάνουμε ελέγχους εκεί όπου υπάρχουν καταγγελίες. Δεν μπορείς να αψηφήσεις τις καταγγελίες όταν αυτές δείχνουν ένα βαθμό παραβατικότητας που περνάει το 70% γιατί πολύ απλά θα έχεις ως υπάλληλος ποινικές ευθύνες. Εμείς καταθέτουμε συνεχώς προτάσεις για την βελτίωση και την αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που πλέον δεν κυνηγάμε τις επιχειρήσεις, αλλά τους επιχειρηματίες. Είναι σύνηθες φαινόμενο να υπάρχουν φτωχές επιχειρήσεις και πλούσιοι επιχειρηματίες. Μέσω του πόθεν έσχες μπορούμε πλέον να αναπροσαρμόσουμε την τακτική μας. Για πολλά χρόνια η πολιτική των κυβερνήσεων απέναντι στην φοροδιαφυγή ήταν αμυντική. Αυτός ήταν και ο λόγος που επέλεγαν την αύξηση των φόρων αντί για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Και βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και η συνείδηση που πρέπει να έχει ο πολίτης απέναντι στο φαινόμενο αυτό. Γιατί πολύ απλά πρέπει να κατανοήσει ότι εάν δεν παταχτεί η φοροδιαφυγή ο δικός του μισθός θα μειώνεται μέσω αυτής της πολιτικής του κράτους. Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει είναι γνωστές, δείξαμε το δρόμο μέσω από συλλήψεις επιχειρηματιών ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή. Όμως η πολιτική ηγεσία αυτή τη στιγμή είναι υπό την πίεση του αποτελέσματος και δεν μπορεί με ηρεμία να προχωρήσει στις τομές εκείνες που θα βελτιώσουν την εικόνα στο συγκεκριμένο τομέα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου