Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Είστε σίγουροι ότι θα περικόψετε… αριθμούς στους ΟΤΑ;


Στα όρια διάλυσης οι Δήμοι εάν εφαρμοστούν οι περικοπές ύψους ενός δις για την διετία 2013 – 14. Μειώνονται οι μισθοί των αιρετών αλλά και οι συμβασιούχοι – Τι αναφέρει η επιστολή του Δημάρχου Μήλου προς ΚΕΔΕ – Προς αφαίρεση δημοτικών τελών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Την περασμένη Τρίτη είχαμε την συνεδρίαση της ΚΕΔΕ παρουσία και του αρμόδιου Υπουργού κ. Στυλιανίδη αλλά τα νέα για το μέλλον των Δήμων δεν είναι και τα καλύτερα δυνατά καθώς το μαχαίρι των περικοπών πλήττει σκληρά και τη λειτουργία των Δήμων. Και το μόνο που μπορεί να κάνει ο υπουργός κ. Στυλιανίδης είναι να … κλαφτεί προς τους δανειστές αλλά και τον πρωθυπουργό. Βλέπετε η πολιτική απόφαση είναι να μειωθούν τα χρήματα που δίνονται προς την τοπική Αυτοδιοίκηση κατά 1 δις ώστε να βρούμε τα περίφημα 11,6 δις για τη περίοδο 2013 – 14. Όμως ο κ. Στυλιανίδης θα ψιθυρίσει ότι από το 2009 οι μειώσεις για δήμους και περιφέρειες έχουν φτάσει στο 62%, είναι όμως αρκετό αυτό το επιχείρημα; Παράλληλα θα μεταφέρει και το αντίγραφο των προγραμματικών του δηλώσεων όπου είχε τόνισε ότι οι πόροι έχουν μειωθεί προς τους Δήμους κατά 300 εκατομμύρια ευρώ από τους ΚΑΠ και οφείλονται περίπου 213 εκατομμύρια (δηλαδή η 4η δόση των οφειλόμενων ΠΟΕ (Παρελθόντων Οικονομικών Ετών) Βλέπετε όπως παραδέχτηκε και παράγοντας του ΥΠΕΣ προς τους διαχειριστές της ιστοσελίδας aftodioikisi.gr «Πρόκειται για κονδύλια που απαιτούνται, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οι δήμοι στις φετινές τους ανάγκες».

Μειώσεις
Αλλά είπαμε, άλλες διαθέσεις έχουν οι δανειστές και έτσι είναι άγνωστο τι θα γίνει τα δύο επόμενα χρόνια. Ο ίδιος παράγοντας προεξοφλούσε ότι τα κονδύλια που θα δοθούν μέσω των ΚΑΠ σε δήμους και περιφέρειες θα είναι σημαντικά μειωμένα. Σύμφωνα δε με συγκλίνουσες πληροφορίες στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι περικοπές για το ΥΠΕΣ να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ τη διετία. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την τελευταία συνάντηση συζητήθηκαν (αρχικές)περικοπές 500-600 εκατ. ευρώ. Τι θα αντιπροτείνει ο κ. Στυλιανίδης; Στα συρτάριά του βρίσκονται σχέδια τόσο για κινήσεις συμβολικού χαρακτήρα όσο και εξορθολογισμού των δαπανών δήμων και περιφερειών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται: Μείωση των ειδικών συμβούλων δημάρχων και περιφερειαρχών και μείωση των μισθών δημάρχων, περιφερειαρχών, αντιδημάρχων και αντιπεριφερειαρχών, ενώ στη δεύτερη κατηγορία έχουμε:
- Μείωση του αριθμού των συμβασιούχων που φέτος φτάνει το 10% ενώ δεν αποκλείεται τα επόμενα δύο χρόνια να είναι ακόμη μεγαλύτερος
-Μείωση του λειτουργικού κόστους δήμων και περιφερειών με την ενεργοποίηση «ανενεργών» υπαλλήλων που όπως λέει ο ίδιος παράγοντας του ΥΠΕΣ «θα πρέπει να μετακινηθούν από τα γραφεία στις υπηρεσίες για τις οποίες προσλήφθηκαν». Με αυτό τον τρόπο θεωρείται εφικτό να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες από τους δήμους ακόμη και με λιγότερους συμβασιούχους.
-Εξοικονόμηση κονδυλίων με την αξιοποίηση ανενεργών κτιρίων που θα μπορούσαν να στεγάσουν υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών και τη μείωση του ύψους των ενοικίων που καταβάλουν.

Αξιοποίηση
Παράλληλα το υπουργείο δηλώνει έτοιμο να παράσχει κάθε βοήθεια για την αξιοποίηση της περιουσίας των δήμων, την αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων είτε του ΕΣΠΑ είτε μέσω ΣΔΙΤ και χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών ευελπιστεί ότι μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων και κυρίως του ΕΣΠΑ είναι δυνατόν να συνεχίσουν να λειτουργούν και κοινωνικές δομές όπως οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, το «Βοήθεια στο Σπίτι» κλπ. Μέσα σε όλα πάντως οι Δήμοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αν όχι άμεσα αλλά από το 2013 το αντίκτυπο της κίνησης που σκέφτονται οι παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών για απαλλαγή του λογαριασμού της ΔΕΗ από τα δημοτικά τέλη, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% των λογαριασμών. Μπορεί να είναι δίκαιο προς τους πελάτες όμως πως θα μπορέσουν οι Δήμοι να εισπράξουν αυτά τα χρήματα; Ποιος πολίτης θα δεχτεί να πληρώνει ξεχωριστά τέλη προς τον Δήμο; Αρα, και πάλι το Κράτος κινείται μονόπλευρα δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα απ αυτά που θέλει να λύσει

Αγώνας
Ο κ. Στυλιανίδης πάντως μιλώντας κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τις περικοπές που αναμένονται να γίνουν απάντησε « Υπάρχει προγραμματισμός ώστε να κόβονται νούμερα πίσω από τα οποία δεν κρύβονται ανθρώπινες ψυχές». Και αναφέρθηκε στη διπλό προσπάθεια του υπουργείου:
«από τη μια να εξορθολογήσουμε τα οικονομικά και να εκσυγχρονίσουμε την λειτουργία των ΟΤΑ και από την άλλη βεβαίως να κρατήσουμε όρθια και δυναμικά τα δίκτυα κοινωνικής ασπίδας τα οποία μας είναι χρήσιμα στον πόλεμο κατά της φτώχειας που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα με διάφορα κοινωνικά προγράμματα». Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως επέμεινε στο σχέδιο του για τη δημιουργία Δικτύου κατά της φτώχειας, με επίκεντρο τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, και αυτό παρά τις περικοπές που σχεδιάζει ή ήδη έχουν γίνει, σημειώνοντας: «Η συγκυρία είναι δύσκολη αλλά αυτό που νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να μείνει όρθιο και να αποτελέσει εργαλείο ανάκαμψης και επαναφοράς της αξιοπρέπειας στην κοινωνία μας είναι μια πολιτική κοινωνικής ασπίδας που θα σταθεί διπλά σε αυτούς που σήμερα δοκιμάζονται και που πλήττονται από την κρίση».

Προσωπικό
Παράλληλα όμως πρέπει να αναφέρουμε ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ διαβάστηκε και επιστολή του Δημάρχου Μήλου, Γεράσιμου Δαμουλάκη που ανέφερε ότι οι σύμβουλοι είναι ένα σημαντικό, συμβουλευτικό «εργαλείο» στα χέρια των δημάρχων και τυχόν περικοπή τους θα επιβαρύνει περισσότερο τους δήμους. Αναφερόμενος στην έλλειψη προσωπικού και πόρων τόσο το δικού του δήμου όσο και πολλών νησιωτικών δήμων σημειώνει πως δε βοηθά στην προώθηση του τουριστικού τους «προσώπου». «Οι όποιες προσπάθειες από πλευράς δήμων για την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους επισκέπτες των νησιών μας και τη δημιουργία συγκριτικού πλεονεκτήματος προσκρούουν στην αδυναμία της Διοίκησης να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για αυτό, μία εκ των οποίων είναι η επαρκής στελέχωση των δήμων μας με επιπρόσθετο εποχικό προσωπικό κατά την περίοδο της καλοκαιρινής αιχμής», υπογραμμίζει.
NIΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου