Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Ανοιχτή πληγή για τον ελληνικό τουρισμό είναι τα ελληνικά λιμάνια


ΤΟ...
φθινόπωρο με τα πρώτα (...) χειμωνιάτικα ''μποφόρια'' δεν είναι μακριά, και σε λίγο καιρό θα λουστούμε και μία ακόμη χρονιά τις ακαταλληλότητες και τις ανεπάρκειες τού κεντρικού προβλήτα τού νησιού μας.
Είναι να αναρωτιέται κανείς, φίλες και φίλοι: Πού «πήγαν» τα 3 δισ. «ευρώ», που δανείστηκε προ ετών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων η κυβέρνηση για την πραγματοποίηση λιμενικών έργων.
Τα λιμάνια των νησιών μας είναι ανεπαρκή. Θα πρέπει να το γράψουμε και να το ξαναγράψουμε όσες πιο πολλές φορές γίνεται αυτό, μπας και αποφασίσει αυτό το Κράτος, που ζει και αναπνέει από τον τουρισμό να τα σουλουπώσει.
Η συντριπτική πλειοψηφία των λιμένων είναι πεπαλαιωμένοι, με προβληματικές υποδομές και επισφαλείς εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τις κατά καιρούς ετήσιες εκθέσεις τής Πανελλήνιας Ενώσεως Πλοιάρχων, δεκάδες είναι τα λιμάνια, που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, και τα οποία έχουν προβληματικές υποδομές. Παρά δε, τις επαναλαμβανόμενες κατ' έτος εκκλήσεις και παρατηρήσεις που υποβάλλει με υπομνήματά της η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού για την βελτίωση των συνθηκών των λιμένων των νησιών μας, η πολιτεία τις αγνοεί και τα προβλήματα παραμένουν.
Οι προβλήτες σε πολλά λιμάνια δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα περισσότερα του ενός πλοία και σχεδόν σε όλα εκτός ελαχίστων εκλείπει η δυνατότητα πρυμνοπλαγιοδετήσεως τόσο των συμβατικών πλοίων όσο και των ταχυπλόων. Σε πολλά λιμάνια έχει υποσκαφτεί η θεμελίωση των προβλητών. Έχουν δημιουργηθεί σπηλαιώσεις και υπάρχει ο κίνδυνος τής καταρρεύσεως. Επίσης, αρκετά λιμάνια δεν διαθέτουν τον ανάλογο χερσαίο χώρο, ώστε να εξυπηρετηθούν τα οχήματα που πρόκειται να φορτωθούν στα πλοία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το λιμάνι του νησιού μας. Μήπως κάνω λάθος;
Δυστυχώς το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων είναι ουσιαστικά χωρίς λιμάνι. Μετά το μπλοκάρισμα των έργων από το Συμβούλιο τής Επικρατείας δεν βρέθηκε ακόμη λύση για το τί έργο τελικά θα γίνει πότε και πού.
Τα περισσότερα λιμάνια εδώ στις Κυκλάδες είναι λιμάνια χωρίς λιμενοβραχίονες, με αβαθείς λιμενολεκάνες, ελλιπείς και σπηλαιωμένες προβλήτες υπό κατάρρευση, χωρίς φωτισμό και επιβατικές υποδομές.
Η πολιτεία έχει τον πρώτο λόγο σε ό,τι αφορά στην αποκατάστασή τους. Και βεβαίως οι κατά τόπους δημοτικές Αρχές.
Αυτό το ερείπιο που καλύπτει τις ακτοπλοϊκές ανάγκες του νησιού μας κι εφέτος παρέμεινε στα (...) χάλια που και πέρυσι και πρόπερσι κ.ο.κ., είχε...
-...Το ''πουλάκι'' που ακούει στ' όνομα ''αποκατάσταση'' ούτε κι εφέτος το (...) ''ακούμπησε''. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Κακοτεχνίες Λιμένων Υφαλη Αυτοψία,βίντεο εδώ: http://youtu.be/8rSeV4K0cxg

    ΥΦΑΛΗ ΠΡΟ ΑΥΤΟΨΙΑ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Ν.ΘΗΡΑΣ δες βίντεο εδώ: http://youtu.be/YOFn6ZR4NEo

    ΑπάντησηΔιαγραφή