Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Νίκος Χουντής: Ζούμε μία αυτοκρατορικού τύπου Ένωση


Ο Ευροβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής βρέθηκε στη Νάξο για ιδιωτική επίσκεψη και μίλησε για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και προέβλεψε ότι έως το 2014 ενδεχομένως οι αλλαγές σε κοινωνικό επίπεδο να είναι εντυπωσιακές 

 Συνεντευξη στον Νικοδημο Λιανο

Βρέθηκε στη Νάξο για μερικές ημέρες με σκοπό να βρει απαντήσεις πάνω σε ένα προσωπικό ζήτημα που απασχολεί τη σύζυγό του. Επισκέφθηκε το Δήμο Νάξου όπου είχε ιδιωτικές συναντήσεις τόσο με τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτη όσο και με τον πρόεδρο του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ κ. Ναυπλιώτη. Μάλιστα με τον κ. Ναυπλιώτη υπήρχε και μία μίνι συζήτηση πάνω σε θέματα συνεργασίας λόγω της παρουσίας του επισκέπτη μας σε μόνιμη βάση στις Βρυξέλες. Ο λόγος για τον Ευροβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, ο οποίος για χάρη της συζύγου του Ευμορφίας Σαγκανά (γιατρού στο επάγγελμα) βρέθηκε στο «νησί της Αριάδνης» αναζητώντας τις ρίζες της οικογένειάς της. Και βρήκαν τις πρώτες απαντήσεις με δεδομένο ότι η κ. Σαγκανά - Χουντή έχει καταγωγή από το γένος Ναυπλιώτη με ρίζες στο Σαγκρί. Οπότε δεν αποκλείεται να τους δούμε και πάλι στη Νάξο αυτή τη φορά για περισσότερες ημέρες, καθώς είναι όπως όλα δείχνουν συντοπίτες μας. 

Όμορφο νησί
Η γνωριμία έγινε μέσω κοινού γνωστού του κ. Κώστα Βερνίκου, του προέδρου Συλλόγου Σαγκριωτών Νάξου και Μέλος της ΟΝΑΣ που έπαιξε και το ρόλο όπως αποδείχτηκε του συνδετικού κρίκου ώστε η κ. Σαγκανά να βρει τις ρίζες της. Το ραντεβού με τον κ. Χουντή ήταν τηλεφωνικό καθώς λόγω του πιεσμένου προγράμματος του δεν ήταν εύκολη μία συζήτηση κατ’ ιδίαν με τον Ευροβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει «είχα ακούσει πολύ καλά λόγια για το νησί της Νάξου από φίλους που είχαν έρθει παλαιότερα για διακοπές. Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί δεν ήταν υπερβολικοί στις περιγραφές τους. Η Νάξος απ όσο πρόλαβα να δω είναι πολύ όμορφη και καλύπτει τις ανάγκες κάθε είδους επισκέπτη». Όμως, η συζήτηση έστω και μικρή σε διάρκεια είναι σε πολιτικό επίπεδο και κυρίως πως αντιμετωπίζει από τη θέση του Ευρωβουλευτή τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη σε σχέση πάντα με την Ελλάδα…

Γενικό πρόβλημα
«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι οι Ευρωβουλευτές είναι αιρετοί, εκλέγονται από τους πολίτες κάθε κράτους και άρα έχουν μία καλύτερη σχέση με την καθημερινότητα στα κράτη τους σε σχέση με τους μόνιμους αξιωματούχους του κοινοβουλίου στις Βρυξέλες. Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα που είχαν παρουσιάσει για τους Έλληνες τόσο η Μέρκελ όσο και οι υπόλοιποι παράγοντες κυρίως της Γερμανίας είχε δημιουργήσει μία αρνητική εντύπωση για την Ελλάδα. Χαρακτηρισμοί όπως «σπάταλοι», «τεμπέληδες» κ.α. έγιναν γρήγορα αποδεκτοί από την πλειοψηφία που θεωρούσε ότι η κρίση ήταν μόνο Ελληνική και τίποτα περισσότερο. Όμως, όταν η κρίση γενικεύτηκε και πέρασε από την Πορτογαλία και την Ιρλανδία φτάνοντας στην Ισπανία, την Ιταλία και γιατί όχι και στη Γαλλία τότε όλοι άρχισαν να κατανοούν ότι δεν ήταν πρόβλημα μόνο της Ελλάδας. Ότι είχε σχέση με την διαχείριση των πόρων και το τραπεζικό σύστημα. Και βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και η πολιτική τοποθέτηση καθενός από τους βουλευτές. Με δεδομένο ότι όλοι ανήκουν σε κάποια ομάδα είναι αναμενόμενο να υπάρχει και η αντίστοιχη τοποθέτηση. Και η προσπάθεια που έγινε από το Λαϊκό κόμμα όπου μέλη της είναι η ΝΔ της Ελλάδας αλλά και το κόμμα της κ. Μέρκελ για απαξίωση της Ελλάδας νομίζω ότι δεν είχε το προσδοκώμενο εν τέλει αποτέλεσμα»

Ανασυγκρότηση
Ποιος είναι ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου σήμερα; Ο κ. Χουντής ακούγεται απόλυτος «δυστυχώς ζούμε σε μία εποχή όπου ο νεοφιλελευθερισμός έχει κυρίαρχο ρόλο στην πολιτική σκηνή και ουσιαστικά οι αγορές είναι αυτές που παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο. Χρόνο με το χρόνο υποβαθμίζονται οι θεσμοί και ουσιαστικά ζούμε και μία κρίση θεσμών μέσα σε όλη αυτή την οικονομική μάχη. Θεωρητικά με βάση την Συνθήκης της Λισσαβόνας το ευρωκοινοβούλιο ως θεσμός αλλά και οι επιτροπές που έχει θα έπρεπε να είναι περισσότερο ενισχυμένες, κάτι που όμως στην καθημερινότητα δεν διαφαίνεται, αντίθετα έχω την αίσθηση ότι υποβαθμίζεται. Είναι άλλωστε πάγιο αίτημα όλων για περισσότερη δύναμη όμως δεν κρύβω ότι αρκετές φορές πολλές από τις αποφάσεις για σημαντικά θέματα έρχονται με καθυστέρηση για ενημέρωση των αρμόδιων οργάνων. Ενώ δηλαδή θα μπορούσαμε όλοι μαζί να εργαζόμαστε για το καλό της Ευρώπης, ουσιαστικά είμαστε σε δεύτερη μοίρα. Άρα είναι απαραίτητη η ανασυγκρότηση του θεσμού, εάν θέλουμε να έχει συνέχεια στο χρόνο.

Δέσμιοι
Και ο ευροβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «πρέπει να σου δώσω ένα παράδειγμα. Ζητούν μέσα από την σημερινή κατάσταση να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος των κρατών σε επίπεδο οικονομίας με τον έλεγχο των προϋπολογισμών που όμως κάτι τέτοιο είναι αντιδημοκρατικό. Πολλές θέματα όπως είπαμε δεν συζητούνται καν και οι αποφάσεις κυρίως σε επίπεδο κομισιόν είναι προϊόν της σχέσης που υπήρχε ανάμεσα στην Μέρκελ και τον Σαρκοζί. Ουσιαστικά είχαμε την κυριαρχία του Γερμανικό – γαλλικού άξονα που είχε ως αποτέλεσμα την απαξίωση των θεσμών. Και δεν νομίζω ότι το μέλλον μπορεί να είναι ευοίωνο για μία τέτοια πολιτική. Από τη στιγμή που η Γερμανία κινείται στη λογική της Ένωσης σε μία τύπου Αυτοκρατορικής Ένωσης, τότε είναι λογικό ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις από τους πολίτες και μην αποκλείσουμε ανατροπές ακόμη και στο άμεσο μέλλον»

Εξελίξεις
Και ο κ. Χουντής γίνεται περισσότερο σαφής λέγοντας « όταν μιλάμε για ανατροπές πρέπει να δούμε πως κινούνται κυρίως οι κάτοικοι του Νότου, των χωρών δηλαδή που έχουν χαρακτηριστεί ως PIIGS. Είναι πλέον μόνιμα στους δρόμους και διαμαρτύρονται για την πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις αυτών των κρατών. Και η ανατροπή νομίζω ότι είναι πλέον θέμα χρόνου. Έχουμε άλλωστε εκλογές το 2014 σε επίπεδο Ευρωεκλογών. Πολλά μπορούν να γίνουν. Και όταν μιλάμε για ανατροπές ας έχουμε στο μυαλό μας το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Όπου από το 5% εκτοξεύτηκε στο 27%. Και έχω την αίσθηση ότι ενδεχομένως να μην μπορέσουμε ούτε εμείς να προβλέψουμε τις εξελίξεις. Έρχονται εκλογές στη Γερμανία ενώ και στην Ισπανία όσο και στην Ιταλία κανείς δεν αισθάνεται σίγουρος στην καρέκλα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή»

Νόμισμα
Πολύ συζήτηση γίνεται σχετικά με την παρουσία της Ελλάδας στο Ευρώ και τη δύναμη που έχει αυτή τη στιγμή το ενιαίο νόμισμα στη ζωή της Ευρώπης. Ο κ. Χουντής μας τονίζει ότι « Αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Ελλάδα ο Καναδός οικονομολόγος Ρόμπερτ Μαντέλ καλεσμένος του κ. Δούκα, που έχει χαρακτηριστεί ως ο πατέρας του «Ευρώ» με δεδομένο ότι στην δική του εργασία την δεκαετία του 70 περί νομισματικής δυναμικής στηρίχτηκε η δημιουργία του κοινού νομίσματος. Αυτός λοιπόν ο οικονομολόγος μας λέει ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα θέματα ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει υπέρ όλων το νόμισμα. Πρέπει να υπάρχει ενιαίος προϋπολογισμός και κυρίως να παίζει σημαντικό ρόλο η Κεντρική Τράπεζα. Και βέβαια πρέπει να κατανοήσουμε ότι ένα νόμισμα δεν είναι φετίχ. Από τη στιγμή που έχει δομικά λάθη και ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται στον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε τότε είναι λογικό να πηγαίνουμε σε εναλλακτικές λογικές που να λειτουργεί υπέρ των πολιτών. Ακόμη και οι συντηρητικοί που αποτελούν τους υπερασπιστές του κοινού νομίσματος είναι επιφυλακτικοί ενώ θεωρώ ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για τις αλλαγές εκείνες σε πολιτικό επίπεδο που θα δώσουν απαντήσεις. Όμως το ερώτημα που έχει προκύψει είναι απλό: Ποιοι θέλουν τελικά το ευρώ;

Δικό του παιχνίδι
Του ζητάμε να μας σχολιάσει το ρόλο που έχει παίξει στο Ευρωκοινοβούλιο ο Σερ Νάιτζελ Φάρατζ, ο Άγγλος αρχηγός των εθνικιστών που αρκετές φορές έχει επιτεθεί λεκτικά μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο κατά των αρχηγών της Κομισιόν με σκληρές εκφράσεις και δίνοντας την αίσθηση του φιλέλληνα. «ο Σερ Φάρατζ μπορεί να δείχνει δημοφιλής για τους Έλληνες λόγω των θέσεων του αλλά αυτό που κάνει είναι ότι παίζει το παιχνίδι των Βρετανών. Υπερασπίζεται τα δικά του πιστεύω και της χώρας που εκπροσωπεί που δεν πιστεύει σε μία ενοποιημένη Ευρώπη και εκμεταλλεύεται ουσιαστικά τη συγκεκριμένη κατάσταση με δεδομένο ότι είναι και αρχηγός ομάδας ώστε να παρεμβαίνει και με εξεζητημένες ομιλίες να βάλει εναντίον του Μπαρόζο ή του Ολι Ρεν και τον Βαν Ρομπάι με βαρείς χαρακτηρισμούς»

Αριστεροί
Και στο τέλος του ζητήσαμε την άποψή του σχετικά με το ρόλο των Ελλήνων Ευρωβουλευτών την δεδομένη στιγμή στις Βρυξέλες «Ο Ρόλος μας δεν είναι πάντα εύκολος. Σε θέματα όπως εξωτερικής αποστολής ο συντονισμός είναι δεδομένος γιατί το ζητούμενο είναι ένα. Από εκεί και πέρα μετέχουμε όλοι σε συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες και είναι πολύ δύσκολο να κινήσει μέσα σ’ αυτές. Π.χ. Έχουμε μία κίνηση πολιτικής ομάδας για την λήψη μέτρων λιτότητας. Πως μπορούν  να ανταποκριθούν οι Έλληνες όταν ενδεχομένως επηρεάζουν και την χώρας μας; Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι οι Έλληνες βουλευτές αυτή τη στιγμή είναι στο αριστερό άκρο της πολιτικής ομάδας που ανήκουν. Είναι οι ..πιο αριστεροί όλων καθώς ακροβατούν ανάμεσα στη πολιτική ομάδα που ανήκουν στην Ευρώπη και στην ομάδα που εκπροσωπούν στη χώρα τους. Πόσο εύκολο είναι αλήθεια για τους βουλευτές της ΝΔ να ανήκουν στον ίδιο χώρο με την Μέρκελ. Για σκεφτείτε το»…

Μίνι βιογραφικό

Ο Νίκος Χουντής γεννήθηκε στα Λαγκάδια της Αρκαδίας το 1953, όπου τελειώνοντας το Γυμνάσιο στους Αγίους Αναργύρους Αττικής το 1971, σπούδασε στο Πολυτεχνείο. Είναι πτυχιούχος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός) και του Παντείου Πανεπιστημίου (Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σπουδές). Εντάχθηκε στις γραμμές της Αριστεράς την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα και οργανώθηκε στην ΚΝΕ και μετέπειτα στο ΚΚΕ. Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 1987, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας μετά το 13ο Συνέδριο το 1991. Συμμετέχει στον Συνασπισμό από την ίδρυσή του και είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας από το 1992. Από το 1996 έως το 2000 Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΝ. Το 2000 έως το 2004 Υπεύθυνος για την Εξωτερική και Ευρωπαϊκή πολιτική του ΣΥΝ και για το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Διετέλεσε Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ το έτος 2004 και μετά το 4ο Τακτικό Συνέδριο του ΣΥΝ Συντονιστής της Πολιτικής Γραμματείας. Τον Μάιο του 2005 εκλέχθηκε Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Τον Φεβρουάριο 2008 επανεκλέχθηκε Γραμματέας της ΚΠΕ στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου μετά το 5ο Συνέδριο του Κόμματος. Στις ευρωεκλογές του 2009 εκλέχτηκε ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου