Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Μια προσευχή για τους …τολμηρούς

Γράφει ο Γιώργος Καρανίκας
Το ακούσαμε να το ψελλίζουν και ορισμένοι να το χρησιμοποιούν ως κεντρικό τους μότο για το ξεκίνημα της υπουργικής τους θητείας.
Είναι εκείνο το πασίγνωστο ως δήλωση τσιτάτο που έμεινε στην ιστορία και το είπε ο Καραμανλής όταν πήρε από το Παρίσι το αεροπλάνο να έρθει στην Ελλάδα μετά την πτώση της χούντας.
“Gays pray for me” που σημαίνει «παιδιά προσευχηθείτε για μένα. Ναι τελικά αυτό ως ρήση ή δήλωση έχει ουσία στην συγκεκριμένη χρονολογική στιγμή που μια κυβέρνηση την οποία αποτελούν στελέχη από τρία κόμματα, έρχεται να κυβερνήσει ένα ρημαγμένο καράβι, χωρίς άλμπουρα και ναύτες που ξέχασαν την ναυτοσύνη τους, ένα πειρατικό κατ’ ουσία που πρέπει να πλεύσει σε άγριες θάλασσες και να έχει αξιόμαχους ναύτες και καπετάνιο.
Το καράβι μου λέγεται Ελλάδα θέλει ρότα γερή και προσανατολισμένη και σαν κάθε αρχή θέλει και το κλασικό ευχέλαιό της διότι από την πρώτη μέρα ο πρωθυπουργός πήγε με μπαταρισμένο μάτι στο νοσοκομείο και ο τσάρος με συμπτώματα καρδιάς,
Με λίγα λόγια η κυβέρνηση αυτή που αποτελείται από μια ελπιδοφόρα ομάδα ανθρώπων είναι καταδικασμένη να επιτύχει και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο.
Αν δεν το πράξει τότε οι συνέπειες για το πολιτικό προσωπικό που την αποτελούν θα είναι ολέθριες, Λάθη δεν συγχωρούνται και φυσικά ζητείται αποτελεσματικότητα.
Αν διανοηθεί κάποιος από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς αλλά και οι κορυφαίοι αρχηγοί των κομμάτων που συνετέλεσαν να σχηματιστεί αυτή η κυβέρνηση ότι υπάρχει περιθώριο να κάνουν …τα παλιά τους, τότε νύχτα θα αποχαιρετήσουν την πολιτική σκηνή γιατί νύχτα θα τους κυνηγήσει ο ελληνικός λαός.
Κι έγινε μια συμφωνία την οποία παρακαλώ έχουμε κάθε υποχρέωση να την φυλάξουμε και να ζητήσουμε λογαριασμό όταν έρθει η ώρα:
Παράταση του ... χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια. Η συλλογική αυτονομία και η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επανέρχεται. Αποκατάσταση αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά επιδόματα κλπ.) με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα. Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορολογουμένων για φέτος, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους (τα υπόλοιπα σε δύο ετήσιες δόσεις). Επέκταση του επιδόματος ανεργίας για ένα ακόμα χρόνο (1+1) από κοινοτικούς πόρους. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας και σε μη μισθωτούς (αυτο-απασχολούμενους, επιτηδευματίες κλπ.) που έχασαν τις δουλειές τους, εφ’ όσον πληρούν εισοδηματικά κριτήρια (επίσης από κοινοτικούς πόρους). Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Μείωση των εξής φορολογικών συντελεστών: ΦΠΑ για την εστίαση στην προηγούμενη κλίμακα. ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, σε χαμηλά κλιμάκια. Όχι απολύσεις στο δημόσιο. Αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και όλων των φόρων επί της Ακίνητης Περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο. Αγροτική Τράπεζα: ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανσή της. Διαφύλαξη του χαρτοφυλακίου υποθηκών αγροτικής γης. Αποκατάσταση του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστικών ταμείων με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και πόρους δημόσιας περιουσίας. Εφαρμογή της χρηματοοικονομικής πρότασης που έχει γίνει δεκτή και από τους ομολογιούχους-φυσικά πρόσωπα και από το Λογιστήριο του κράτους. Άμεση προτεραιότητα έχουν και πρόσθετα μέτρα κοινωνικής προστασίας για πολίτες και νοικοκυριά. Για όλους καθολική υγειονομική προστασία χωρίς προϋποθέσεις (ένσημα, χρόνος ασφάλισης). Για τους ανέργους, ιδιαίτερα τους νέους, αξιοποίηση ειδικών προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας (αυτεπιστασία Δήμων, προγράμματα κατάρτισης, θεσμοί κοινωνικής μέριμνας). Για τους δανειολήπτες εφαρμογή της ρύθμισης ότι: «η δόση δεν ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος», με την εξαίρεση των υψηλών εισοδημάτων. Επέκταση της ρύθμισης σε ατομικές μικρές επιχειρήσεις. Για τα νοικοκυριά, καταπολέμηση της ακρίβειας με κάθε πρόσφορο μέτρο: σπάσιμο των καρτέλ, έλεγχος ενδο-ομιλικών συναλλαγών κλπ. Για τα ΑΜΕΑ ενίσχυση επιδομάτων από κοινοτικούς πόρους. Ενοποίηση και εξορθολογισμός επιδομάτων – ουσιαστικός έλεγχος. Συμφωνία για λαθρομετανάστευση και ασφάλεια Επιλογή υψίστης κυβερνητικής προτεραιότητας η ασφάλεια του πολίτη. Με τις απαραίτητες προσαρμογές νομικού, επιχειρησιακού και σωφρονιστικού πλαισίου, ώστε να ελεγχθεί η εγκληματικότητα και να σταματήσει η ατιμωρησία. Βασική αρχή η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και η πεποίθηση ότι η ίδια η Ασφάλεια είναι κι αυτή ουσιώδες δικαίωμα των πολίτη και υποχρέωση της δημοκρατικής πολιτείας. Μόνο έτσι θα ελεγχθούν και τα κρούσματα αυτοδικίας.
Αυτό είναι το κείμενο και περιμένουμε να τραβήξουμε γραμμές με κόκκινο μολύβι σε ότι πραγματοποιείται. Η κυβέρνηση έχει περιορισμένο χρόνο 2-3 χρόνια που πρέπει όλα αυτά να τα υλοποιήσει.
Να γιατί όλοι ζητούν τις δικές μας προσευχές. Θα τις έχουν, και ια ελέγχονται για τις πράξεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου