Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Το κάγκελο που τοποθετήθηκε στο λιμάνι της Νάξου για την αντιμετώπιση των πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων, δέχθηκε ... επίθεση από τον βοριά και σωριάστηκε κάτω...


Το κάγκελο του λιμανιού το πήρε και το σήκωσε ο ισχυρός βοριάς!...
Στο προστατευτικό κιγκλίδωμα αναφέρομαι. Χθες το πρωί, και πριν τον κατάπλου του πρώτου ταχύπλοου στο λιμάνι του νησιού μας, βοριαδάκι (...) ζωηρό σηκώθηκε. Μιλάμε για άνεμο  σαρωτικό. Για έναν βοριά πολύ ζωηρό που φαίνεται πως δεν εγνώριζε (;) πως το κιγκλίδωμα που είχε εγκαταστήσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου στον δρόμο που οδηγεί προς τον κεντρικό προβλήτα δεν ήταν σωστά (καλά) στηριγμένο. Γι' αυτό και φύσηξε δυνατά προξενώντας - χωρίς να το ... θέλει (;) - την πλήρη κατάρρευση του εν λόγω περιφράγματος.
“Ευτυχώς”, δήλωσαν άνθρωποι του λιμανιού, “που εκείνη την ώρα δεν πήγαινε προς την προβλήτα κόσμος”. “Θα είχαμε τραυματισμούς”, παρατήρησαν.
Χωρίς μεγάλη καθυστέρηση οι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου έσπευσαν και (...)  μάζεψαν το μεγάλου μήκος κάγκελο που είχε καταπέσει επί τους οδοστρώματος.
Εικάζεται πως μέσα στα επόμενα 24ωρα θα επανατοποθετηθεί και “δεθεί-καρφωθεί” με μεγαλύτερη ασφάλεια, στην ίδια θέση...   
-“Τρέχει” το καλοκαίρι και πάει μάλιστα με χίλια (...) και δυστυχώς ούτε και το εφετινό θέρος δεν θ' απολαύσουμε (...) λιμάνι – λιμάνι σωστό και ασφαλές.
“Κολλάει” το όλο έργο που αφορά στην αποκατάσταση του λιμανιού και στον περαιτέρω εξωραϊσμό της χερσαίας ζώνης. Και “κολλάει” στην “Εναλίων”. Η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων βλέπετε, για ό,τι πάει να γίνει στην κεντρική προβλήτα επάνω αλλά και στην χερσαία ζώνη του λιμανιού του νησιού μας, ζητεί πιστή τήρηση και του «πνεύματος» αλλά και του «γράμματος» του νόμου.
Ασφαλώς και έχει λόγους πολλούς και σοβαρούς η «Εναλίων» να «μπλοκάρει» λιμενικά έργα και παρεμβάσεις στα λιμάνια όλης της χώρας. Όμως, από ένα σημείο και πέρα, η αυστηρή τήρηση των τύπων που αγγίζει τα όρια της αδικαιολόγητης γραφειοκρατικής διαδικασίας μόνο ζημιογόνος για την αναβάθμιση ενός τόπου-τουριστικού προορισμού είναι.
Η γραφειοκρατική αυτή πολιτική είναι το μεγάλο εμπόδιο για την υλοποίηση και της πιο μικρής, ανεπαίσθητης, επιδερμικής όσο και αθώας λιμενικής παρεμβάσεως σε αυτό που όλοι ονομάζουμε “Λιμάνι Νάξου”.
Τα αιτήματα που κατά καιρούς οι θεσμοθετημένοι αρμόδιοι καθ' ύλην φορείς έχουν υποβάλει προς την “Εναλίων”, έχουν πέσει στο κενό. Χαμπάρι από “αιτήματα” δεν παίρνει η εν λόγω Εφορία! Θέλει κάθε φορά, θα λέγαμε, το δικό της να γίνεται.
-Αυτές οι ανώφελες και χρονοβόρες τυπικότητες μάς έχουν “φάει” σε ετούτη την χώρα. Αυτές οι ανώφελες και χρονοβόρες, χρονοβόρες και “δυσκοίλιες” τυπικότητες μάς έχουν πάει πίσω σε ετούτη την χώρα. Δεν βλέπουν, θα 'θελα να 'ξερα, οι χριστιανοί, πως το λιμάνι της Νάξου είναι επισφαλές.
Όλοι επάνω στην κεντρική προβλήτα διαμαρτύρονται από το ξεκίνημα της προηγούμενης ανοίξεως. Και υποστηρίζουν ότι “οπωσδήποτε θα πρέπει να αποκατασταθεί και ο δρόμος που οδηγεί στην κεντρική προβλήτα, αφού ο κόσμος επάνω στον παλιόδρομο αυτόν δεν μπορεί να σύρει τις βαλίτσες του που ''πιάνουν'' κάτω”
Αναζητήσαμε να μάθουμε το “γιατί” δεν φτειάχνεται ο δρόμος, και πληροφορηθήκαμε ότι η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων λέει «όχι», ζητώντας προμελέτες, μελέτες για το περιβάλλον και άλλα πολλά…
-Ακατάλληλος είναι ο δρόμος αυτός. Όμως, «στοπ» λέει η εν λόγω Υπηρεσία.
-Ε, και τότε, εμείς, τί κάνουμε;
-Να κάνουμε προμελέτες και μελέτες. Να κάνουμε ό,τι ζητούν, μπας και συμμαζέψουμε την “κατάσταση” εκεί επάνω...  
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου