Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Γυρω-γύρω όλοι, στη μέση ο Μανόλης...


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΧΑΚΗ
Τα τραπεζοκαθίσματα σε γωνιακό τμήμα της κεντρικής παραλίας της Χώρας Νάξου και το θέμα Μπαρδή κυριάρχησαν στην χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη, στον “μεσόγειος” και στην Ρούλα Μπράουν, του δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλη Μαργαρίτη.
Κατά γενική ομολογία δεν ήταν σαφής η τοποθέτησή του σε ό,τι αφορά στο μείζονος σημασίας θέμα των τραπεζοκαθισμάτων. Εκείνο που ο πολύς ο κόσμος κατάλαβε είναι ότι το “μπαλάκι” της υποθέσεως αυτής το πέταξε στα χέρια του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου. -Αβέβαιον το “αύριο των τραπεζοκαθισμάτων, κατόπιν τούτου...
Σε παρόμοια υπόθεση, προ πολλών ετών, ο άλλοτε δήμαρχος κ. Κόκκοτας προήδρευσε συνεδριάσεως του δ.σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου παρουσία μάλιστα του τότε προέδρου κ. Δημητροκάλλη, προκειμένου να ελέγξει καταστάσεις και ν' αναλάβει η τότε δημοτική Αρχή τις ευθύνες της. Τώρα τί;
Μάλλον δεν πρόκειται ποτέ το εν λόγω θέμα να έρθει σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη...
Είπαμε να ξεκινήσουμε από τα σοβαρά ζητήματα...
Είναι γεγονός ότι έχει ξεκινήσει μία υπόθεση που συζητείται πάρα πολύ έντονα τις ημέρες αυτές, και σε όλη αυτή την κόντρα που υπάρχει προσπαθούν να πουν ότι ο δήμος θα πρέπει να πάρει θέση, ο δήμος φταίει κ.λπ.
Πραγματικά πρέπει να πάρουμε μια θέση, και επειδή είμαι άνθρωπος που θέλω να παίρνουμε σοβαρές αποφάσεις και με λίγα λόγια να λέγονται και όχι καθημερινά στα ράδια και στις εφημερίδες, προτιμώ λίγα λόγια απλά και ... σύντομα.
Το θέμα της παραχώρησης έκτασης της χερσαίας ζώνης ανήκει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και όχι στο δήμο. Το υπογραμμίζουμε αυτό για οποιαδήποτε τυχόν παρανόηση.
Βεβαίως και θα πάρει θέση ο δήμος. Αλλά όπως είπαμε το θέμα της παραχώρησης ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο. Λοιπόν, το Λιμενικό Ταμείο είναι ένα Νομικό Πρόσωπο, είναι ένα αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο, έχει διοικητικό συμβούλιο και οι ίδιοι αποφασίζουν για θέματα των αρμοδιοτήτων τους. Το υπογραμμίζουμε αυτό το πράγμα.
Είναι γεγονός ότι το θέμα παρόλο που αφορά σε αίτηση ιδιώτη επιχειρηματία εξελίχτηκε σε πολιτικό ζήτημα λόγω της εμπλοκής της ιδιοκτήτου του καταστήματος με τα δημοτικά δρώμενα. Είναι γεγονός αυτό. Βέβαια προσέξτε κάτι: ως δημοτική αρχή εμείς δεν επιζητούμε την εμπλοκή μας στις αποφάσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου σε καμία περίπτωση. Ωστόσο θεωρούμε ότι όλα τα αιτήματα των καταστηματαρχών για την παραχώρηση χώρου στην κεντρική πλατεία θα μπορούσαν να επανεξεταστούν. Έγινα αντιληπτός;
Έχω συναντηθεί αυτή τη στιγμή με όλους τους συνεργάτες μου και με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου...
Εμείς γνωρίζουμε τη δυνατότητα των καταστηματαρχών και των ιδιοκτητών να χρησιμοποιούν τις προβολές τους, πάντα βέβαια μέσα στα πλαίσια τα σωστά. Το ξεκαθαρίζω αυτό. Από εκεί και πέρα μέλημά μας είναι να υπάρχουν χώροι ελεύθεροι για παιχνίδι για περίπατο και χώροι ανοιχτοί για τους συμπολίτες μας. Γι' αυτό κιόλας εμείς ούτε επιβάλλουμε τις θέσεις στο Λιμενικό ταμείο ούτε προτρέπουμε ούτε τίποτε...
Η θέση μας είναι ότι όλα τα αιτήματα των καταστηματαρχών για παραχώρηση χώρου στην κεντρική θα μπορούσαν να επανεξεταστούν. Εδώ δεν υπάρχει ένα αίτημα. Υπάρχουν πολλά μαζί...
Είπα προηγουμένως και επαναλαμβάνω ότι αναγνωρίζουμε στους καταστηματάρχες το δικαίωμα να μπορούν να πάρουν τις προβολές τους. Από εκεί και πέρα πάλι όμως μέλημά μας είναι, επαναλαμβάνω, να υπάρχουν χώροι για παιχνίδι και περίπατο. Και αυτό το αποδεικνύουμε ως δημοτική αρχή καθημερινά. Μην ξεχνάτε ότι αυτή τη στιγμή για όλη τη Νάξο στην προσπάθειά μας αυτή, στην γενικότερη πολιτική μας, έχουμε μισθώσει έντεκα χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων γύρω – γύρω, προκειμένου η πόλη να λειτουργήσει. Για φέτος έχουμε πέντε ή έξι χώρους τέτοιους καινούργιους. Και αυτό έχει άμεση σχέση με όσα είπα παραπάνω. Διότι με τον τρόπο αυτό φροντίζουμε την ευταξία της πόλης και την άνεση του πολίτη με αυτό το πράγμα.
Για παράδειγμα αναφέρω ότι – επειδή θεωρούμε ότι τα σχολεία είναι χώρος για παιδιά – κλείσαμε το 1ο Δημοτικό, το 2ο και το Γυμνάσιο, και δεν χρησιμοποιηθούν σαν πάρκινγκ. Θέλω να πω ότι είναι θέμα πολιτικής. Φροντίζουμε τον πολίτη. Κλείσαμε λοιπόν τα σχολεία αυτά, δεν τα χρησιμοποιούμε για πάρκινγκ και γύρω – γύρω στην πόλη δημιουργήσαμε νέα πάρκινγκ. Έτσι δίνουμε τη δυνατότητα στο δημότη μας να ζήσει καλύτερα μέσα σ' αυτή τη πόλη.
Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο πιστεύουμε ότι και σε εκείνη την πλατεία θα υπάρχει χώρος που θα είναι για την άνεση και την άνετη μετακίνηση του κόσμου για τη βόλτα του, για όλα. Παράλληλα όμως υπάρχει η δυνατότητα στους επαγγελματίες στους καταστηματάρχες να διεκδικούν ορισμένα κομμάτια μπροστά στα καταστήματά τους. Η δυνατότητα, επαναλαμβάνω. Γι' αυτό άλλωστε όλοι οι καταστηματάρχες της παραλίας έχουν τις προβολές τους. Το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.
Όλα αυτά είναι προς συζήτηση...
Για όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο το οποίο αυτό το ίδιο αποφασίζει. Θα ήθελα να πω ότι κανονικά ο δήμαρχος είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, όπως είναι πρόεδρος σε όλα. Όμως, μη μπορώντας να εξασκήσει όλες αυτές τις αρμοδιότητές του παραχωρεί την αρμοδιότητα για την προεδρία ενός Νομικού Προσώπου σε κάποιον άλλον στη θέση του.
Σήμερα έχω ορίσει στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου αντ' εμού τον κύριο Μαμουζέλο. Ο κύριος Μαμουζέλος λοιπόν είναι ο πρόεδρος μαζί με το συμβούλιο και αυτοί μαζί αποφασίζουν.
Εμείς ... υπάρχει η άποψή μας, την εξέφρασα προηγουμένως ...
Εμάς η προτεραιότητά μας είναι εξυπηρέτηση των δημοτών και η ασφάλεια των παιδιών.
Εγώ, θεωρώ αυτή τη στιγμή ότι όλες οι φωνές που ακούγονται ... καλά κάνουν και ακούγονται, αλλά θα ήθελα σ' αυτές δίπλα τις φωνές ν' ακουστεί και το έργο που γίνεται σήμερα στο λιμάνι της Νάξου, από το Λιμενικό Ταμείο και τον δήμο.
Αντί να κοιτάξουμε το ''μεγάλο'' που γίνεται καθόμαστε για λόγους πολιτικής και ασχολούμαστε με τα μικρά. Θέλω να πώ ότι: σήμερα, όποιος κατέβει κάτω στην παραλία βλέπει ότι σε σχέση με τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πλήρης αποκατάσταση του τόπου. Δεν υπάρχει σήμερα μετά και τις εργολαβίες που βάλανε και δουλέψανε, μία πλάκα να λείπει από πουθενά. Δεν υπάρχει ένα βότσαλο να λείπει από πουθενά. Μέχρι το Βίντσι να πάτε είναι όλα στρωμένα με απόλυτη τάξη. Ενώ όλοι θυμόμαστε πριν πως ήτανε. Εγκαταλειμμένα και σπασμένα τα πάντα.
Μέσα στο χώρο αυτό έχουν γίνει χώροι που βλέπετε μικρούς χώρους πράσινου μέσα στο λιμάνι, υπάρχει μία πλήρης ευταξία ... μέσα στις ζαρντινιέρες πια είναι όλα φτειγμένα, μπήκανε τα ''πίλαρς'' να εξυπηρετήσουν το χώρο και τους αλιείς μας, έχουμε κάνει αίτημα και προχωράμε στην νομιμοποίηση της χερσαίας ζώνης ... ένα θέμα που θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ... αυτό σημαίνει πάρα πολλά ... δηλαδή η ''νομιμοποίηση'', διότι η χερσαία ζώνη ως έχει ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία. Δεν υπάρχει νομιμοποίηση. Κάνουμε, λοιπόν, εμείς, έναν τιτάνιο αγώνα προκειμένου να γίνει νομιμοποίηση του λιμανιού μας, και αυτό γίνεται όχι μόνο εδώ στην Νάξο αλλά και στα γύρω νησιά του δήμους μας, ώστε να μπορέσουμε μεθαύριο μαζί με το Υπουργείο, όταν έρθουν στα χέρια μας όλα αυτά, να μπορέσουμε να επιβάλλουμε την ευταξία  κάτω στην παραλία. Διότι σήμερα είναι η Κτηματική Υπηρεσία κάτω στην παραλία και δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας σε απόλυτο βαθμό.
Πρέπει να ακούγονται αυτά τα πράγματα.
Σήμερα, για παράδειγμα καταγινόμαστε με την επούλωση των σπηλαιώσεων του λιμανιού μας. Επίσης είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην χωροθέτηση του νέου εμπορικού λιμανιού.
Είναι υτά τα πράγματα, πράγματα που χαράσσουν την ιστορία της Νάξου σήμερα. 
Όταν λοιπόν τώρα μιλάμε εμείς ότι προσπαθούμε να χωροθετήσουμε νέους λιμένες και να βελτιώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση παντού στο νησί, μπαίνουνε τα θέματα με τα τραπεζοκαθίσματα κ.λπ., με συγχωρείται πάρα πολύ νομίζω ότι παραπλανούμε τον κόσμο δηλαδή...
Δηλαδή, γίνονται τόσο μεγάλα πράγματα και προσπαθούμε με δύο τραπεζοκαθίσματα να δημιουργήσουμε πρόβλημα.
Κλείνοντας να αναφέρω ότι ο δήμος έχει την θέση του. Πρέπει να υπάρχουν οι ελεύθεροι χώροι οι οποίοι να εξυπηρετούν τον κόσμο και τα παιδιά.
Έχω κάνει αίτημα στον περιφερειάρχη, στον κύριο Μαχαιρίδη να μου παραχωρήσει να μου παραχωρήσει το κτήριο του παλιού ΠΙΚΠΑ στο ΚΕΓΕ για να τον μετατρέψω σε χώρο πράσινου και χώρο και τους δημότες μας. Θα το γκρεμίσουμε ώστε να μπορεί να μπαίνει ο κόσμος μέσα,. Και να μπαίνουν μέσα και τα παιδιά για να ψυχαγωγούνται.
Εμείς σεβόμαστε το κάθε ιδιοκτήτη καταστήματος ... το κάθε καταστηματάρχη.
Αυτό που δημιουργήθηκε είναι θέμα πολιτικής που θέλουν να κάνουν κάποιοι σε βάρος μας, την ώρα που γίνεται ένα μεγάλο έργο στο νησί.
Όλα αυτά τα θέματα, όπως το θέμα με τα τραπεζοκαθίσματα, θα μπορούσαν να επανεξεταστούν. Εμείς ως δήμος ούτε επιβάλλουμε πράγματα ούτε τίποτε.
Απλώς μια άποψη λέμε.  

“Ψεύδεται ο κ. Μπαρδής”
Απόρησα με τις δηλώσεις του κυρίου Μπαρδή στην “Κ”. Γνωρίζουν όλοι στο νησί και αφήνω τον κόσμο να κρίνει αν τον χαρακτήρισα εγώ ''κομματόσκυλο''. Τι θα πει ''κομματόσκυλο'', δηλαδή;
Ποιον εκπροσωπώ εγώ δηλαδή; Εκπροσωπώ κάποιο κόμμα και θα πω τον άλλον κομματόσκυλο;
Εγώ ψηφίστηκα από ένα κομμάτι της ΝΔ, μεγάλο κομμάτι και ένα μεγάλο κομμάτι από το ΠΑΣΟΚ και άλλες παρατάξεις.
Υπάρχουν 26 πρόεδροι. Υπάρχει άριστη συνεργασία με όλους. Διενέξεις υπάρχουν. Δεν είναι δυνατόν αυτοί οι 26 άνθρωποι να μπαίνουν κάθε μέρα στο γραφείο μου και να με απειλούν. Αυτό συμβαίνει με τον κύριο Μπαρδή.
Δεν είναι έτσι τα πράγματα όπως γράφτηκαν. Άλλα λέει στο ένα μέσο και άλλα στο άλλο ο κύριος Μπαρδής... κανένας δεν έχει κανένα δικαίωμα να μπαίνει στο γραφείο του δημάρχου μέσα και να απειλεί.

Μπαρδής: “Ήταν και αντιδήμαρχοι μπροστά που με αποκάλεσε κομματόσκυλο”
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κορωνίδας Ιάκωβος Μπαρδής μιλώντας σε εκπομπή του Μεσόγειος επιβεβαίωσε το σχετικό χθεσινό δημοσίευμα τη “Κ”, υπογραμμίζοντας ότι “ήταν και κόσμος στο Δημαρχείο την ώρα που με έδιωξε από το γραφείο του ο δήμαρχος, αποκαλώντας με ''κομματόσκυλο'' και κομματικοποιημένο''΄.
Να πώς έχει μέρος των χθεσινών σχετικών δηλώσεων του κ. Μπαρδή στην “Κ”:

“Με πέταξε έξω από το γραφείο του. Μου είπε ''είσαι κομματικοποιημένος. Είσαι κομματόσκυλο''. Και του απάντησα: Από πού με διώχνεις; από το σπίτι σου...
Με καπελώνουν κάθε φορά που πάω να κάνω κάτι στην Κωμιακή. Με υποτιμούν και με υποβιβάζουν. Με απαξιώνουν.
Σκέψου, Γιάννη, ότι έβαλαν για το έργο του Μυρισιού στο Τεχνικό κωδικό χωρίς να με ενημερώσουν. Χωρίς καν να με ρωτήσουν.
Εγώ ό,τι γίνεται θέλω να γίνεται σωστά και καλά.
Γιατί αυτή η συμπεριφορά απέναντί μου. Μήπως αν γίνει κάτι καλό στο χωριό μου κερδισμένοι δεν θα βγουν αυτοί. Η Πλειοψηφία θα κερδίσει από μια τέτοια περίπτωση. Δεν το καταλαβαίνουν;
Εγώ, είμαι κομματόσκυλο και κομματικοποιημένος; Με είπε ''κομματόσκυλο και με έδιωξε. Γιατί;”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου