Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Πρόβλημα ξήρανσης του κεδροδάσους του Αλυκού;


Ανησυχία προκαλεί μία παράξενη μόλυνση που έχει αρχίσει εδώ και μερικά χρόνια να κτυπάει το κεδροδάσος του Αλυκού – Τι λέει ο Θωμάς Ντάλλας, προϊστάμενος του Δασονομείου Νάξου

Όταν κάποιος επιχειρεί να ταξιδέψει προς το νότιο μέρος της Νάξου είναι δεδομένο ότι θα μαγευτεί από τη περιοχή του Αλυκού με το κεδροδάσος και τις αμμοθίνες του, τη λιμνοθάλασσα Γλυφάδα και τον ευαίσθητο βιότοπο Ποταμίδες που παρουσιάζει ορνιθολογικό ενδιαφέρον….. Περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μάλιστα το κεδροδάσος του Αλυκού είναι ένα από τα οκτώ εναπομείναντα στην Ελλάδα… Αυτό που προκαλεί δυστυχώς θλίψη είναι ότι κάθε καλοκαίρι βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όχι για την ανεκτίμητη ομορφιά του αλλά για την κόντρα που υπάρχει ανάμεσα σε κατασκηνωτές και ιδιοκτήτες καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή…

Παράδεισος
Το κεδροδάσος δεν είναι τίποτα λιγότερο από έναν σπάνιο οικότοπο. Με έκταση 800 στρέμματα και με δέντρα που έχουν μέση ηλικία από 200 έως 300 χρόνια, αλλά και πλαισιωμένο από σκίνους, θυμάρια και ασπαλαθιές δημιουργεί μία εικόνα που χαίρονται οι επισκέπτες να απολαύσουν. Μάλιστα, το μεγαλύτερο δέντρο που έχει καταγραφεί είναι ύψους 6 μέτρων και έχει διάμετρο κορμού περίπου ενός μέτρου. Συν τοις άλλοις αποτελεί και καταφύγιο άγριας ζωής κι αυτός είναι ο λόγος που το Δασονομείο έχει απαγορεύσει όχι μόνο το κυνήγι αλλά και την βοσκή των ζώων ώστε να μπορούν ανενόχλητα φυτά και άγρια ζώα να απολαμβάνουν αυτό το μικρό παράδεισο, όπου ο επισκέπτης έχει την δυνατότητας να οδηγηθεί σε απομονωμένους μαγευτικούς κολπίσκους, με καταγάλανα νερά και χρυσή άμμο.

Ξήρανση
Όμως, όπως όλοι οι παράδεισος έχει και αυτό τα προβλήματά του. Εδώ και μερικά χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι δέντρα που βρίσκονται κυρίως κοντά στη λίμνη έχουν παρουσιάσει σταδιακή ξήρανση, η οποία χρόνο με το χρόνο ..κερδίζει έδαφος. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο που καταλαμβάνει όλο το δέντρο αλλά κινείται τμηματικά κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και στο ίδιο κλαδί μπορεί το μισό να είναι υγιές και το υπόλοιπο να έχει αποξηρανθεί (!!!) Συν τοις άλλοις το φαινόμενο δεν έχει συνέχεια όσον αφορά τα δέντρα, δηλαδή δεν παρατηρείται σε διαδοχικά ή κοντινά δέντρα αλλά χωρίς να υπάρχει λογική στον τρόπο μετακίνησής του… Δηλαδή μπορεί να βρεθεί σε ένα δέντρο κοντά στη λίμνη και το άλλο δέντρο να βρίσκεται ακόμη και πενήντα δέντρα μακριά σε διαφορετική κατεύθυνση και γιατί όχι διαφορετικές ηλικίας… Πριν από δύο ημέρες το δασονομείο συνέλεξε μετά από καταγγελία κάτοικου της περιοχής δείγματα από το κεδροδάσος και τα απέστειλε σήμερα στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων με σκοπό να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις και να βρεθεί το αίτιο που προκαλεί αυτή την …ξήρανση.

Οι παράγοντες
Ζητήσαμε τη γνώμη του προϊστάμενου Δασονομίας Νάξου κ. Θωμά Ντάλλα, ο οποίος μας είπε ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημίας. Είναι μία σταδιακή εξέλιξη που παρατηρείται περίπου πέντε χρόνια. Ενημερωθήκαμε και τώρα στέλνουμε τα δείγματα στο Ινστιτούτο για να πάρουμε τεκμηριωμένες απαντήσεις και να αντιδράσουμε ανάλογα. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ο τρόπος εξάπλωσης καθώς δεν έχει μία λογική συνέχεια. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το κεδροδάσος όπως και όλο το οικοσύστημα έχει επηρεαστεί από τις αλλαγές του μικροκλίματος. Η έλλειψη νερού, η αλλαγές στην θερμοκρασία, η σκόνη και η ρύπανση θεωρώ ότι αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για την εμφάνιση αυτού του φαινομένου. Όμως καλύτερα να αφήσουμε τους ειδικούς να μας τεκμηριώσουν την απάντησή τους. Και βέβαια οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν τίθεται θέμα δολιοφθοράς , με την μορφή ραντίσματος. Εάν είχε γίνει κάτι τέτοιο, θα υπήρχε λογική συνέχεια και σίγουρα δεν θα ήταν ένα κλαδί υγιές και ένα άλλο ξηραμένο….»
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου