Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

3μερο Αγίου Νικοδήμου: 8.161, φέτος, 7.886, πέρυσι...


Το τριήμερο 12-13-14 Ιουλίου εφέτος με τα πλοία της γραμμής Πειραιάς – Νάξος στο νησί μας ταξίδεψαν (και) για το τριήμερο της μεγάλης τοπικής εορτής του Αγίου Νικοδήμου 8.161 ημεδαποί, αλλοδαποί και άλλοι επιβάτες.
Το αντίστοιχο περσινό διάστημα ο αριθμός των αφίξεων ήταν 7.886.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εφέτος το τριήμερο “έπεσε” Πέμπτη-Παρασκευή και Σάββατο, 12-13 και 14 Ιουλίου αντίστοιχα, ενώ πέρυσι 12 Ιουλίου ήταν ημέρα Τρίτη, 13, Τετάρτη και 14 Πέμπτη.
Τούτο σημαίνει ότι το εφετινό τριήμερο 12-13 και 14 αναμενόταν καλύτερο - και ήταν, αφού ο αριθμός των αφίξεων ήταν αυξημένος κατά 275 ταξιδιώτες -, αφού περιέκλειε και το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο.
Ας σημειωθεί ότι πέρυσι Παρασκευή και Σάββατο, 15 και 16 Ιουλίου αντίστοιχα με προορισμό το νησί μας ταξίδεψαν από τον Πειραιά 6.666 επιβάτες. Εφέτος, το ίδιο διάστημα, 5.821. Ήτοι, -845, επιβάτες εφέτος πήραν από τα λιμάνια του λεκανοπεδίου Αττικής τα πλοία για το νησί μας.
Κατά τ' άλλα, και σύμφωνα με όσα λιμενεργάτες, καβοδέτες και άλλοι που απασχολούνται στην κεντρικοί προβλήτα του νησιού μας, και όχι μόνο αυτοί, υπογραμμίζουν ότι “η κίνηση είναι πεσμένη”. Αναφορικά δε με τα “μείον” του λιμανιού μας, σχολιάζουν: “Χρόνια τώρα ακούμε πως θα φτειχτεί το λιμάνι. Δεν βλέπουμε όμως τίποτε. Να σκεφτείς, Γιάννη, πως όταν δένει ένα μεγάλο “πλοίο της γραμμής” οι ''προπελιές'' του ακούγονται σχεδόν κάτω από τα τραπεζάκια του καφενείου της προβλήτας. Είναι ''σκαμμένο'' από κάτω όλο το λιμάνι. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα.”
Με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι ο φωτισμός της κεντρικής προβλήτας είναι επαρκής.
Ένα από τα “αγκάθια” του λιμανιού είναι και αυτό που έχει να κάνει με τις τσιμεντοενέσεις που έγιναν προ ετών πλησίον της μετόπης (στο κεφαλόσκαλο, που λένε).
Οι ισχυροί κυματισμοί του χειμώνα έχουν “ροκανίσει” το σκυρόδεμα με συνέπεια σχεδόν καθ' όλη την διάρκεια του έτος με αλυσοπρίονα ''οι άνθρωποι του λιμανιού'' να κόβουν τις ''μπετόβεργες'' που βγαίνουν μέσα από τα θαλασσομαδημένα τσιμέντα.
Κατά τ' άλλα τις από ξηράς ανάγκες ελλιμενισμού των πλοίων καλύπτουν καθημερινά εννέα (9) καβοδέτες.
Η δουλειά (οι βάρδιες) βγαίνουν. Προβλήματα μέχρι σήμερα δεν έχουν παρατηρηθεί. Άλλωστε οι αφιξοαναχωρήσεις των πλοίων κατά την εφετινή χρονιά είναι ... ευδιακρίτως λιγότερες από πέρυσι.
Και ο λιμενάρχης Νάξου ως προς αυτό συμφωνεί. Ωστόσο, υπογραμμίζει ο κ. Αποστολόπουλος ότι “άρχισε να ''ζεσταίνεται'' η κίνηση, γεγονός που χαροποιεί τον κόσμο που δραστηριοποιείται στον τουρισμό.
Και οι βάρδιες όλων όσοι υπηρετούν στο Λιμεναρχείο Νάξου “βγαίνουν”. Καλύπτονται, όπως και χθες διαπιστώσαμε, και πληροφορηθήκαμε, επαρκώς.
Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι, χθες κατά την πρόσδεση του ταχύπλου Super Jet στον κεντρικό προβλήτα ''καβάκι'' του εν λόγω πλοίου (εξ' αιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν εκείνη την ώρα) κόπηκε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στα ''πλευρά' ο καβοδέτης Στέλιος Κριτζιώτης. “Ευτυχώς (...) τα πλευρά του δεν έσπασαν. Συνήλθε γρήγορα”, μας είπαν συνάδελφοί του.       Γ.ΒΛΑΧ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου