Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

«Φοβούνται ότι θα τους χιμήξουμε»


Ο Μανώλης Σέργης μέλος της πενταμελούς αποστολής από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Γερμανία μιλάει για την εμπειρία του, τις συζητήσεις και τις επαφές που είχε η αντιπροσωπεία  - Εξηγεί το ρόλο των media και αναφέρει τις επόμενες κινήσεις που αναμένεται να γίνουν

Ο στόχος από την αρχή ήταν ξεκάθαρος σε όλους «πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους Γερμανούς ότι εξακολουθούμε να είμαστε φιλόξενος και ασφαλής προορισμός και μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία» τόνιζε με κάθε ευκαιρία όχι μόνο ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Άλλωστε τα νέα από την Γερμανία, μία χώρα που λατρεύει τις …διακοπές (εργάζονται 11 μήνες για να «εξαφανιστούν» για έναν μήνα σε διάφορες χώρες του κόσμου αφήνοντας και το μεγαλύτερο κατά αναλογία χρηματικό ποσό από κάθε άλλο επισκέπτη) μόνο καλά δεν είναι καθώς όπως τονίζει ο Μανώλης Σέργης «το κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην Γερμανία δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό. Επί μία εβδομάδα όλα τα κανάλια σχεδόν έπαιζαν το κάψιμο της γερμανικής σημαίας. Τα επεισόδια στην Αθήνα και οι διαδηλώσεις σε πρώτο πλάνο. Τουλάχιστον ένα -45% σε σχέση με την περσινή χρονιά γύριζε την πλάτη του στην Ελλάδα. Τι να κάνουμε;» Κι έτσι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Μαχαιρίδης προσπάθησε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Πραγματοποίησε κάλεσμα σε όλους τους αρμόδιους φορείς της περιφέρειας (Δωδεκανήσων – Κυκλάδων) για μία ενωτική κίνηση που θα έχει ως στόχο την αλλαγή του ρεύματος εις βάρος της Ελλάδας. Στο πλευρό του βρέθηκαν οι δύο αντιπεριφεριάρχες (κ. Πουσσαίος από Κυκλάδες και Χατζηδιάκος από Δωδεκάνησσα) ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης και ο Μανώλης Σέργης εκ μέρους του ΔΣ της Ενωσης Ξενοδόχων Νάξου…

Συναντήσεις
Η αποστολή έμεινε για πέντε ημέρες στην Γερμανία (από Δευτέρα έως Παρασκευή) είχε ουκ έστι αριθμός συναντήσεων με αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας και με παράγοντες τουρισμού της χώρας. Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το ταξίδι στο Κίελο (λιμάνι στην Βόρεια Γερμανία) που μοιάζει αρκετά με την λογική που επικρατεί στις Κυκλάδες καθώς υπάρχουν τουριστικά νησιά όπου διοχετεύονται μέσω Κίελου οι επισκέπτες… Παράλληλα έγιναν συναντήσεις με την ιδιωτική εταιρία που διαχειρίζεται τις υποδομές στο Κιέλο (υπό ιδιωτικό καθεστώς το λιμάνι , ο σιδηροδρομικός σταθμός και τα λεωφορεία) με τη Σχολή Τουρισμού & Μάνατζμεντ και με τον πρόεδρο των περιφερειακών ενοτήτων (νομαρχιών) του Κιέλου, διαφάνηκαν οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που υπάρχουν για στενότερη συνεργασία. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα ιδρύματα “Κόνραντ Αντενάουερ” και “Φρίντριχ Έμπερντ” του Χριστιανοδημοκρατικού και του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, αντίστοιχα, ενώ ουσιαστική ήταν η συνάντηση και με την αναπληρώτρια επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ελκε Φέρνερ. Σημαντικό ρόλο στις συναντήσεις και συζητήσεις είχε ο υφυπουργός Εργασίας και υπεύθυνος της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία Χάνς Γιοάχιμ Φούχτελ,με τον οποίο ο Περιφερειάρχης είχε συνεργασία μέχρι και λίγο πριν την επιστροφή της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα. Χείρα βοηθείας έδωσε και η Γερμανική Πρεσβεία στην Ελλάδα που είχε αναλάβει την οργάνωση της αποστολής ενώ εξέχουσα σημασία είχε η συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων (εκπροσωπεί περίπου 2,.500 πράκτορες) Χανς – Γκούσταφ Κοχ αλλά και με την εταιρία Gebeco στο Κίελο, η οποία πρότεινε να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις μορφές εναλλακτικού τουρισμού με δεδομένο ότι αρκετοί είναι οι επισκέπτες πλέον που επιλέγουν τόπους προορισμού με βάση τα θρησκευτικά τους πιστεύω, την γαστρονομία ή δίνουν βάρος στην πεζοπορία ή τον αγροτικό τουρισμό.

Υπερβολές
Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Μανώλη Σέργη ο οποίος και μας μετέφερε την εμπειρία του από το ταξίδι στη Γερμανία που ήταν τόσο γεμάτο από συναντήσεις και μετακινήσεις (μιλάμε για μία τεράστια χώρα όπου οι αποστάσεις είναι χαώδης) που όπως λέει έστω και γελώντας «να σκεφτείς ότι δεν πρόλαβα να πιω με ησυχία έστω μία …μπύρα»…. Τι μας είπε λοιπόν; ¨Αυτό που θέλαμε ήταν να τους δείξουμε ότι η Ελλάδα και δη η περιφέρεια του Αιγαίου είναι μία ασφαλής περιοχή και να πείσουμε τους tours operators ότι οφείλουν να προτιμήσουν την Ελλάδα από την Τουρκία ή τις άλλες χώρες καθώς η Ελλάδα είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή. Ναι δεν ήταν εύκολο να τους πείσουμε. Άλλωστε εσύ πως θα αισθανόσουν εάν έβλεπες επί μία εβδομάδα στην τηλεόραση να καίγεται η σημαία της πατρίδας σου; Θα πήγαινες να επισκεφτείς αυτή τη χώρα; Κι εδώ τα Media έχουν το δικό τους μερίδιο. Αρκετοί μας είπαν ότι η στάση των γερμανικών  ΜΜΕ ήταν υπερβολικά εχθρική απέναντι στην Ελλάδα. Είχαν δώσει τόσο μεγάλη σημασία στο κάψιμο μίας σημαίας ή της σκηνής με τον Τράγκα που δείχνει την Μέρκελ με τη στολή των Ναζί ενώ δεν αναφέρθηκαν ούτε για ένα δεύτερο στην διάσωση της γυναίκας πριν από μία εβδομάδα νομίζω με Super Puma στη Ρόδο. Φαντάζεσαι να είχε συμβεί το μοιραίο; Οι γερμανοί συνομιλητές μας είπαν ότι το κλίμα είναι τέτοιο από τα Media που οι πολίτες φοβούνται ότι εάν έρθουν στην Ελλάδα θα τους χιμήξουμε. Και αυτές τις υπερβολές παλέψαμε για να τις απαλείψουμε…»

Για Νάξο
Ο Μανώλης Σέργης μιλάμε για το ρόλο του Φούχτελ, ο οποίος την Παρασκευή στην κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσε το παρών. «Είναι πολύ σημαντικό να ακούς ένα μέλος της Κυβέρνησης να δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι «Είναι επιθυμά της Αγκελα Μέρκελ να βοηθήσουμε την Ελλάδα και όχι μόνο τουριστικά». Νομίζω ότι και μόνο αυτή η δήλωση δείχνει ότι το κλίμα αντιστρέφεται και μάλιστα εκ των έσω. Πολλοί δημοσιογράφοι ήταν αυτοί που μας έπιασαν και μας είπαν ότι ήταν η καλύτερη κίνηση που θα μπορούσε να είχε γίνει από την μεριά της Ελλάδας. Να δουν δηλαδή οι γερμανοί πολίτες, φορείς αρμόδιους με τον τουρισμό να τους καθησυχάζουν. Θεωρώ ότι η επίσκεψη πήγε πολύ καλά και είχε την καλύτερη δυνατή υποδοχή αλλά και αντιμετώπιση». Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο εκπρόσωπος των Ξενοδόχων από τη Νάξο είχε μαζί του τοπικά προϊόντα (σ.σ. τα πήρε από την ΕΑΣ) και τα μοίρασε στους γερμανούς εκπροσώπους τύπου μαζί με τουριστικούς οδηγούς του νησιού και μίλησε για τη Νάξο λέγοντας ‘τους είπαμε για την αναβάθμιση των παροχών που έχει πλέον το νησί, την διαφορά υπέρ των επισκεπτών του κόστους παραμονής με τα παρεχόμενα προϊόντα, τους μιλήσαμε για την κουζίνα μας και τα προϊόντα μας κάτι που μάλιστα επιβεβαίωσαν και κάποιοι που είχαν επισκεφθεί παλαιότερα τη Νάξο με επιφωνήματα επιδοκιμασίας».

Διαβασμένοι
Τι ήταν όμως αυτό που εντυπωσίασε τον κ. Σέργη; «Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι οι γερμανοί tour operators είχαν απίστευτα σωστή εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας. Μας είπαν για την έλλειψη ενδοεπικοινωνίας στα νησιά, για τις ελλείψεις στα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Ακόμη και για τα σκουριασμένα σκέπαστρα μας είπαν. Για την ασυνέπεια στα δρομολόγια των πλοίων ή των αεροπλάνων. Ακόμη και για την άγρα στα λιμάνια μας είπαν… Οι χώρες που είναι ψηλά στη λίστα των γερμανών πολιτών αυτή τη στιγμή είναι η Ισπανία και η Τουρκία. Η Ισπανία έχει το πλεονέκτημα ότι είναι κοντά στη Γερμανία (μικρή απόσταση και κόστος μετακίνησης) αλλά δεν έχει την νησιωτικότητα της Ελλάδας ενώ η Τουρκία είναι ένας φτηνός προορισμός με πολύ καλά και καινούργια ξενοδοχεία. Όμως, πουλάνε Ελλάδα και παράλια Αιγαίου καθώς στα πακέτα που δίνουν βάζουν μέσα και βόλτα στα δικά μας τα νησιά του Αιγαίου».

Προοπτικές
Από εκεί και πέρα, ο Μανώλης Σέργης μίλησε για το άνοιγμα που ετοιμάζει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προς την Ρωσία με δεδομένο ότι αναπτύσσεται ραγδαία ο τουρισμός στην μεγαλύτερη χώρα της γηραιάς ηπείρου με την οποία μάλιστα υπάρχουν και δεσμοί θρησκευτικοί αλλά και προς την Τουρκία. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά «τουλάχιστον δύο εκατομμύρια τούρκοι είναι έτοιμοι να περάσουν στην Ελλάδα και να κάνουν διακοπές. Εντάξει, έχουν δίπλα τους τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά κάλλιστα μπορούν να έρθουν και προς τις Κυκλάδες αρκεί να υπάρχει η σωστή μετακίνηση» Και εδώ βγήκε και μία ακόμη είδηση καθώς ο κ. Σέργης μας είπε ότι στο ΣΑΣ που θα διεξαχθεί Πέμπτη και Παρασκευή στην Νάξο θα υπάρξει πρόταση για συχνότερη και καλύτερη ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων με τα Δωδεκάνησα.
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου