Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΝΑΞΟΥ Ζητάμε ίσα δικαιώματα


Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση γονέων με τρία παιδιά στη Νάξο – το παρών έδωσε και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλης Μαργαρίτης – Τι διεκδικούν, πόσες οικογένειες τριτέκνων υπάρχουν στη Νάξο

Το περασμένο Σάββατο είχαμε μία διαφορετική εκδήλωση. Πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο του Αγίου Νικοδήμου μετά από προσωπική μάχη που έδωσαν συγκεκριμένα πρόσωπα με σκοπό να αναδείξουν μία κατηγορία οικογενειών που κανονικά θα έπρεπε να λογίζονται ως πολύτεκνοι με βάση τουλάχιστον το δημογραφικό πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα και το ανέδειξε για πρώτη φορά ο Νικηφόρος Βρεττάκος το 1993. Και αναφερόμαστε στις τρίτεκνες οικογένειες που με το καλημέρα όπως αποδείχτηκε μετρούν στην Νάξο περί τις 160 και ο αριθμός καθημερινά ανεβαίνει… Αυτό τουλάχιστον μας είπε η Γεωργία Λεγάκη μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Συλλόγου και από τα ιδρυτικά μέλη μαζί με την αδελφή της Μαρία… Και βέβαια το πρώτο ζητούμενο είναι η στέγαση του συλλόγου για να μπορέσει να αρχίσει η γραφειοκρατική δουλειά καθώς οι υποχρεώσεις που απορρέουν βάση των νόμων είναι ουκ ολίγες.

Αγώνας δρόμου
Και ο σύλλογος τρέχει με σκοπό να προλάβει τις προθέσεις γιατί ο μεγάλος στόχος δεν είναι άλλος από την ένταξη στο πρόγραμμα «Δωρεάν διανομή τροφίμων σε άπορες οικογένειες από ΕΕ» το οποίο εκπνέει στις 31 Μαρτίου 2012. Και τα δικαιολογητικά που οφείλουν να προσκομίσουν οι οικογένειες αν μη τι άλλο είναι ουκ ολίγα. Οπότε είναι αναγκαία η παροχή ενός χώρου για να τρέξει η… χαρτούρα, με τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Στέλιο Μαυρογιαννόπουλο να αναφέρει ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί χώρος για να καλυφθούν οι ανάγκες. Από εκεί και πέρα στην εκδήλωση που ήταν περισσότερο γνωριμίας το παρών έδωσε ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης με την ιδιότητα του τρίτεκνου και μάλιστα στο σύντομο χαιρετισμό του έπλεξε το εγκώμιο των πρωτεργατών του συλλόγου και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους. Επίσης το παρών έδωσαν και οι πρόεδροι του ΝΟΠΠΠΑΠΠΑ και της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Νυαπλιώτης – Σαραντινός και Μαυρογιαννόπουλος, αλλά και η Κατερίνα Σιδερή, ένα πρόσωπο που κατά γενική ομολογία στέκεται αρωγός σε όλες σχεδόν τις προσπάθειες που γίνονται μέσα από τους δύο αυτούς οργανισμούς…

Προνόμια
Επίσημος καλεσμένος του νεοσυσταθέν συλλόγου ήταν η Κατερίνα Κατεράκη, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων από το σύλλογο Γονέων με Τρία Παιδιά Αττικής η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης που δίνουν οι τρίτεκνοι ώστε να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει και μάλιστα στο πλευρό των πολύτεκνων καθώς κατ’ ουσία είναι στο ίδιο επίπεδο. Τόνισε ότι η Νάξος δίνει μάχη εδώ και τρία χρόνια για να μπορέσει να φτιάξει το σύλλογο (χείρα βοηθείας έδωσαν οι Κατερίνα Σιδερή αλλά και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φώτης Μαυρομμάτης που συνέταξε το καταστατικό) και ανέφερε ότι υπάρχουν 57 σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα. Εξήγησε ότι αρκετοί είναι οι Δήμοι που προχωρούν σε θέσπιση παροχών και προνομίων προς τους τρίτεκνους με σημείο αναφοράς τη Πάρο που έχει μειωμένα δημοτικά τέλη (ύδρευση) προς τους τρίτεκνους αλλά και μειωμένα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από συγκεκριμένες εταιρίες, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις μετά από συνεννόηση με τους συλλόγους.

Προσωρινές
Ο βασικός νόμος που δίνει τουλάχιστον 31 προνόμια στους τρίτεκνους είναι ο 3454 του 2006 αλλά αυτό που ενοχλεί τους τρίτεκνους είναι ότι τα προνόμια αυτά έχουν χαρακτήρα προσωρινά (έως το 25 έτος της ηλικίας του μικρότερου παιδιού) και όχι μόνιμα όπως είναι αυτά των πολυτέκνων. Και όπως είναι λογικό γίνεται μάχη για εξομοίωση των δύο κατηγοριών. Και βέβαια λόγω της οικονομικής κρίσης και των περικοπών (μείωση του αφορολόγητου ή των τεκμηρίων διαβίωσης) οι τρίτεκνοι είναι από τους μεγάλους αδικημένους του συστήματος. Στη συνέχεια έγινε συζήτηση όπου οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τις απορίες τους (αρκετοί είναι αυτοί που έχουν παιδιά που σπουδάζουν και ήθελαν να μάθουν για τα επιδόματα και την χρήση της φοιτητικής εστίας) ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο νεοσυσταθέν σύλλογος «Όσοι γονείς με τρία παιδιά επιθυμούν να εγγραφούν στο νέο σύλλογο μπορούν να επικοινωνούν με τα μέλη της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής: Γεωργία Λεγάκη (τηλ 2285025215), Δανάη Παπανικολάου (τηλ 2285062684), Ευαγγελία Κάβουρα (τηλ 6945856249), Ελπίδα Βαρελά (τηλ 6976235343), Γιάννης Κρητικός (τηλ 2285062407), Μαρία Λεγάκη (τηλ 2285062061) και Μαρία Κεραμιώτη (τηλ 6973362162). Παράλληλα με τον ορισμό της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής έχουμε τη σύσταση του καταστατικού και τη προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου.
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου