Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

«Μας τρώτε τα λεφτά μας»


Η ατάκα που κυριαρχούσε στο Βερολίνο έστω κι εάν είναι υπερβολική σύμφωνα με τον ξενοδόχο Βαγγέλη Κάβουρα χαρακτηρίζει το κλίμα που υπάρχει στους Γερμανούς ως προς την Ελλάδα με την αγωνία για τον τουρισμό να κορυφώνεται – Γιατί δεν πήγε η Νάξο στην διεθνή Εκθεση Βερολίνου – Τι απαντάει ο Γιάννης Μαργαρίτης από τη θέση του προέδρου της τουριστικής επιτροπής – ποιες κινήσεις είναι άμεσα προγραμματισμένες

Η κόντρα των Ελλήνων με τους Γερμανούς καλά κρατεί και μάλιστα δηλητηριάζει την βαριά μας βιομηχανία, τον τουρισμό, ο οποίος συγκαταλέγεται ήδη στους χαμένους της φετινής σεζόν καθώς παρουσιάζει μεγάλη μείωση στις κρατήσεις που προέρχονται από τη χώρα του Ρήνου. Παρά το γεγονός ότι η διάθεση των Γερμανών για διακοπές ενισχύεται λόγω της οικονομική ανάκαμψη της χώρας τους την περασμένη χρονιά, φαίνεται ότι ο προορισμός τους δεν θα είναι φέτος η Ελλάδα καθώς φοβούνται πως θα υποστούν τη μήνη των Ελλήνων για τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Οι πληροφορίες μιλούν για πτώση της τάξης ακόμη και του 40% έστω κι εάν όλοι περιμένουν ότι θα αντιστραφεί στο τέλος το κλίμα λόγω και της διάθεσης των Γερμανών πολιτών να επισκεφτούν μία χώρα που λατρεύουν με βάση τουλάχιστον την ιστορία της… Σχετικά με τον τουρισμό και τη νέα χρονιά έχουν μιλήσει πολλοί. Όμως, αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και ανάμεσα τα άλλα είπε : «Το 2011 ο τουριστικός τομέας είχε πολύ καλή ανάπτυξη. Φέτος τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά όσο πέρυσι. Ο αριθμός των Γερμανών τουριστών σημειώνει πτώση και έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική έχει εξομαλυνθεί»

Έκλεισαν πόρτες
Τι λένε όμως άνθρωποι που βρέθηκαν στο Βερολίνο με την ευκαιρία της 46ης Διεθνής τουριστικής έκθεσης του Βερολίνου (ΙΤΒ); Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους Βαγγέλη Κάβουρα και Νίκο Μαργαρίτη (μαζί με τον αδελφό του Αντώνη) οι οποίοι έχουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στον Άγιο Προκόπιο και ταξίδεψαν στο Βερολίνο (ήταν και πέρυσι ο Βαγγέλης Κάβουρας ως μέλος της αντιπροσωπείας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) αυτή τη φορά ως …ιδιώτες, καλεσμένοι του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Και η άποψή τους για το κλίμα που κυριάρχησε στην γερμανική πόλη αν μη τι άλλο είναι βαρύνουσα καθώς το έζησαν από κοντά «τι να πω όπου κι εάν λέγαμε ότι είμαστε Έλληνες μας κοίταζαν παράξενα. Θα σου έλεγα ότι μας έκλεισαν τις πόρτες αλλά είναι υπερβολικό. Όμως ήταν τέτοια η αίσθηση της αντιπαλότητας. Όταν θέλαμε να βγούμε το βράδυ μας εφιστούσαν την προσοχή, Μας προέτρεπαν να μείνουμε στο ξενοδοχείο. «ποτέ δεν ξέρεις ποιον μπορεί να συναντήσεις» μας έλεγαν. Η έκφραση «μας τρώτε τα λεφτά μας» ακούγεται πάρα πολύ στη Γερμανία… Κι αυτό μόνο καλό δεν είναι για τον τουρισμό. Όταν μάλιστα δεν πας καθόλου σε μία τόσο σημαντική έκθεση, τι μπορείς να περιμένεις» αναρωτιέται ο Βαγγέλης Κάβουρας που προσθέτει….

Ντροπή
«στο Βερολίνο από τις Κυκλάδες ήταν αρκετοί, από τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, την Ίο, την Τήνο, την Πάρο, την Μήλο. Εντάξει η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες είχαν παρουσία μόνο μέσα από ένα τεράστιο πανό (10 Χ5) για το οποίο είχαμε παραπονεθεί πέρυσι και μας το έβαλαν ετεροχρονισμένα, αλλά έως εκεί. Μας ρωτούσαν από τη Πάρο που είμαστε; Ο πρόεδρος του ΕΟΤ Γερμανίας, Αυστρίας και Ουγγαρίας ο κ. Σκορδάς που ξέρει τη Νάξο μας είπε «είναι ντροπή να μην δίνει το παρών στην έκθεση ένας δήμος που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αυτά του πολυνησιακού. Που προσφέρει παραλίες και πολλές άλλες ευκαιρίες στους γερμανούς πολίτες»…. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Κάβουρας έχει τα επιχειρήματά του λέγοντας ότι «ξέρουμε ότι ο Δήμος έχει την δική του λογική και θέλει μία προβολή μέσω του διαδικτύου. Αλλά θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε σ’ αυτές τις εκθέσεις. Το κάνουν οι Κρητικοί και ξεσηκώνουν τον κόσμο. Μοιράζουν φαγητό, δίνουν τα ντόπια προϊόντα τους, ακούγεται η μουσική τους. Εμείς τίποτα. Πρέπει να κινήσουμε το ενδιαφέρον στους άλλους, στους επισκέπτες, Να τους δείξουμε τι είναι η Νάξος τι μπορούν να κάνουν όταν έρθουν, τι να φάνε, τι μουσική να ακούσουν. Αυτό ζητάμε κι αυτό θέλαμε να δούμε. Το κλίμα είναι δύσκολο για την Ελλάδα. Είδαμε ότι τα περίπτερα των αφρικανικών χωρών στην Βόρεια Αφρική αυτή τη φορά ήταν γεμάτα. Είδαμε την Τουρκία να έχει κυρίαρχο ρόλο. Σε κάθε γωνία, σε κάθε βήμα ακούγαμε για την Τουρκία. Εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε δύο και τρεις φορές περισσότερο, να έχουμε ανθρώπους που πονάνε τον τουρισμό που θέλουν το νησί να βελτιωθεί σε όλο του το επίπεδο και όχι μόνο δύο τρεις να είναι ευτυχισμένοι και οι άλλοι τίποτα»

Ζητιάνοι
Αναφέρει με την αρωγή και του Μαργαρίτη ότι «διαβάζαμε στις εφημερίδες ότι η «Ελλάδα ζητιανεύει τον τουρισμό» Όμως δεν είμαστε μόνο εμείς σε δύσκολη θέση. Είναι και η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Η Νότια Ευρώπη έχει προβλήματα και οφείλονται στη κρίση, αυτό σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Πρέπει να κερδίσουμε εκ νέου τις αγορές, να τους δείξουμε ότι είμαστε ασφαλείς, ότι είμαστε οργανωμένοι, αλλά πρέπει να πάμε στις εκθέσεις και να τους δελεάσουμε με προσφορές χειροπιαστές, όπως κάνουν οι τούρκοι που δίνουν εκατομμύρια αυτή τη στιγμή στον τουρισμό. Όπως μας είπε και κάποιος εκεί στην έκθεση «εκτός από την Σαντορίνη που παίζει μόνη της λόγω της ιδιορρυθμίας της και εσείς στη Νάξο είστε τυχεροί. Αλλά πρέπει να πάτε και εσείς προς τον τουρισμό. Μην τα περιμένετε όλα από το νησί. Δεν αρκεί»

Αργήσαμε
Και όπως είναι λογικό ζητήσαμε τη γνώμη του Γιάννη Μαργαρίτη, του προέδρου της τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ο οποίος δεν κρύφτηκε λέγοντας «η αλήθεια είναι ότι έχουμε αργήσει. Κι αυτό έχει ως βάση το γεγονός ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα ψηφίστηκε ο σχετικός προϋπολογισμός ύψους 300.000 (299.000 για την ακρίβεια) ευρώ για το 2012 όσον αφορά τον τουρισμό. Και θα τρέξουμε και μάλιστα σε πολύ γρήγορους ρυθμούς ώστε να καλύψουμε τα όποια κενά και να είμαστε πανέτοιμοι ουσιαστικά για το 2013 και την έκθεση του Λονδίνου, που θεωρούμε όλοι (με πρώτο και καλύτερο τον Ρέμο Μασάλα, ο οποίος έχει αναλάβει αφιλοκερδώς να τρέχει την υπόθεση προώθηση τουρισμός στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) ότι αυτή αποτελεί το σημείο αναφοράς όσον αφορά τον τουρισμό καθώς απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε επαγγελματίες, tour operators. Δεν λέω ότι οι εκθέσεις δεν είναι καλές, πόσο μάλλον του Βερολίνου όπου πήγαμε πέρυσι. Όμως για να πας εκεί πρέπει να είσαι απόλυτα οργανωμένος, με υλικό, με προσφορές όπως έγινε πέρυσι αλλά τώρα σε πιο εντατικούς ρυθμούς, Πέρυσι είχαμε τη τύχη να πάμε σε Νέα Υόρκη και Γαλλία με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και αφήσαμε άριστες εντυπώσεις. Αποκομίσαμε κέρδη πολλά. Ειδικά στη Γαλλία το colpo grosso ήταν ότι διαθέσαμε τα προϊόντα της Νάξου (μαζί με αυτά της Ρόδου και της Κρήτης) μέσω του σιδηροδρομικού σταθμού. Τρένα που έφευγαν από το Παρίσι σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις (Λιόν. Μπορντό, Τουλούζ και Χάβρη) είχαν σε ένα βαγόνι προϊόντα αλλά και έντυπο υλικό από το Δήμο μας και όπως ήταν λογικό είχε απήχηση».

Κινήσεις
Κάτι ανάλογο όμως δεν έγινε φέτος. «Ναι δεν πήγαμε πουθενά γιατί αφενός δεν ήταν έτοιμα τα λογότυπα και όλα τα άλλα φυλλάδια λόγω της καθυστέρησης του προϋπολογισμού αλλά και γιατί ο Μασάλα θεωρεί ότι η καλύτερη διαφήμιση πλέον γίνεται μέσω του διαδικτύου. Τώρα που εγκρίθηκαν τα χρήματα και με πλήρη διαφάνεια προχωράμε σε διαγωνισμούς (ο καλύτερος κερδίζει) ώστε όλα να είναι έτοιμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, Και είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε και θα αντιστρέψουμε το κλίμα. Μάλιστα έχουμε ήδη συστήσει τριμελή επιτροπή (Αλέξης Φραντζέσκος, Νίκος Καραβίας και Γιώργος Λατίνας) οι οποίοι άμεσα ρίχνονται στη μάχη… Μέσω newsletter που θα στείλουμε σχεδόν σε όλη την Ευρώπη (σ.σ. θα γίνει αγορά ηλεκτρονικών διευθύνσεων από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες) και θα τους εξηγούμε τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα, ποια είναι η Νάξος τι μπορούν να κάνουν όταν έρθουν τι θα δουν πως θα διασκεδάσουν. Από εκεί και πέρα δημιουργείται άμεσα επίσης ένα slogan που θα μπει σε όλες τις σελίδες των ναξιωτών που θα μιλάει για τον τουρισμό θα προβάλει τις καλές στιγμές του νησιού και βέβαια θα γίνει άμεση κινητοποίηση προς τον εγχώριο τουρισμό γιατί θεωρούμε ότι οι Έλληνες παρά την κρίση θα κάνουν φέτος διακοπές και μάλιστα επιλέγοντας Ελλάδα και όχι προορισμούς στο εξωτερικό».

Αγορές
Επίσης πολύ κουβέντα γίνεται για άνοιγμα προς νέες αγορές. Ο Γιάννης Μαργαρίτης απαντάει λέγοντας «Ναι όλοι λένε για τη Ρωσία. Και να πάμε στην έκθεση εκεί. Όμως δεν είναι εύκολο. Οι Ρώσοι έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Θέλουν όπου κι εάν πάνε να μεταφέρονται με αεροπλάνο, με πτήσεις τσάρτερ όπως έγινε με τη Ζάκυνθο πριν από τρία χρόνια ή την Ρόδο τα τελευταία δύο. Εμείς δεν έχουμε, Επίσης θέλουν ανθρώπους που να μιλάνε στη γλώσσα τους και στη καρδιά τους. Ναι έχουμε ανθρώπους θα απευθυνθούμε προς εκεί αλλά όταν είμαστε απόλυτα έτοιμοι. Κάθε λάθος κίνηση στον τουρισμό κοστίζει και μάλιστα ακριβά. Δεν είναι ώρα για να πηγαίνουμε απλά και μόνο να μας βλέπουν. Πρέπει να τους προσφέρουμε ένα ικανοποιητικό πακέτο προσφορών και να τους αποδεικνύουμε ότι αυτά που βλέπουν μπορούν και να τα έχουν. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που επιλέγουμε να φέρνουμε εδώ πλέον ξένους δημοσιογράφους και να τους προσφέρουμε την δυνατότητα να δουν από κοντά όχι μόνο τη Νάξο αλλά και τις Μικρές Κυκλάδες. Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν αποστολές δημοσιογράφων από Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο (μαζί με Λουξεμβούργο) και Ισπανία. Θα περάσουμε εδώ μερικές ημέρες θα δουν τα μοναστήρια, τη φύση, θα γευτούν την γαστρονομία μας και θα μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους στην πατρίδα τους. Κάτι ανάλογο θα γίνει και με την Αμερική. Είναι πολύ πιο σωστή αυτή η κίνηση σήμερα σε σχέση με την ανταλλαγή ενός εντύπου που πολύ εύκολα θα πεταχτεί μερικές ημέρες αργότερα»

Εκδηλώσεις
Από εκεί και πέρα, όπως αναφέρει ο Γιάννης Μαργαρίτης είναι δεδομένο ότι θα γίνει προσπάθεια να επαναληφθεί το περσινό εγχείρημα με την Ελένη Μενεγάκη (όχι την ίδια καθώς η εκπομπή της είναι πλέον μεσημεριανή) με ανάλογο δηλαδή concept που θα διαφημίσει τηλεοπτικά τη Νάξο εντός …συνόρων ενώ για πρώτη φορά θα έχουν προγραμματιστεί έως το τέλος Απριλίου όλες οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού με την αρωγή και του ΝΟΠΠΠΑΠΠΑ ώστε όλοι να γνωρίζουν με ακρίβεια τι θα γίνει και πότε στη Νάξο και τα νησιά στις Μικρές Κυκλάδες. Ανάμεσα στα event που προωθούνται είναι ένα φεστιβάλ μαγειρικής με τη παρουσία του γνωστού έλληνα σεφ Σκαρμούτσου αλλά και ενός γάλλου πολύ γνωστού αλλά και το συνέδριο της ΣΑΣ (Ακτοπλόοι) που είναι προγραμματισμό για τις αρχές Απριλίου. Είναι το 3ο φέτος μετά αυτά σε Μυτιλήνη (βόρειο Αιγαίο), Ρόδο (Δωδεκάνησα) και τώρα είναι η σειρά των Κυκλάδων αν και ο κ. Μαχαιρίδης θέλει αυτό να γίνει στην Ερμούπολη μαζί με το συνέδριο για τις ανάγκες της Ακτοπλοΐας στις Κυκλάδες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου