Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Μπρρρρ… παγώσαμε

Μετράμε τις πρώτες δέκα ημέρες του Μαρτίου και τα συναισθήματα είναι παράξενα με δεδομένο ότι μπορεί χθες να είχε ήλιο και υψηλή θερμοκρασία όμως για το Σαββατοκύριακο οι προβλέψεις μιλάμε ακόμη και για απαγορευτικό λόγω κακών καιρικών συνθηκών με πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και κατά 10 βαθμούς (!!!)
Όχι δεν είναι όμως παράξενο. Όχι γιατί «Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης» αλλά γιατί πλέον στην Ελλάδα συνηθίσαμε από τον περασμένο Νοέμβριο να βιώνουμε έναν παρατεταμένο χειμώνα. Και ο Φεβρουάριος που μας άφησε, δυστυχώς μας κρύωσε για τα καλά. Όχι μόνο στη Νάξο αλλά και σε όλη την Ελλάδα… Μένοντας στη Νάξο πάντως οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η θερμοκρασία έγραψε αρνητικό ρεκόρ πενταετίας καθώς η μέση τιμή της ήταν στους 11,2 βαθμούς κάτι που έχει χρόνια να συμβεί. Η χαμηλότερη που σημειώθηκε κατά μ.ο πάντως ήταν στους 8.7 ενώ η υψηλότερη στους 13,4 αλλά είναι η αλήθεια ότι τις ημέρες που το χιόνι έκανε την εμφάνιση του η θερμοκρασία άγγιξε πάντα σε επίπεδο θαλάσσης τους 2 βαθμούς. Και όπως είναι γνωστό ανά 300 μέτρα έχουμε μείωση θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς άρα μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν σε Κόρωνο, Κωμιακή ή Σκαδό τις κρύες ημέρες του Φεβρουαρίου… Πρέπει να σημειώσουμε ότι πέρυσι η μέση τιμή της θερμοκρασίας ήταν στους 13,1 βαθμούς Κελσίου ενώ το 2010 η κατάσταση ήταν ακόμη καλύτερη καθώς η θερμοκρασία ήταν στους 14,2 βαθμούς. Άρα μιλάμε για πτώση θερμοκρασίας τα δύο τελευταία χρόνια κατά τρεις ολόκληρους βαθμούς (!!!)
Βροχή
Κι ενώ οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν στα τζάκια ή τις σόμπες για να ζεσταθούμε, οι γεωργοί αν μη τι άλλο χαμογελούσαν ευτυχισμένοι. Κι αυτό γιατί ο Φεβρουάριος με την βροχόπτωσή του κάλυψε με τον καλύτερο τρόπο το κενό του Νοεμβρίου καθώς η ποσότητα που έπεσε ήταν της τάξης των 104,7 χιλιοστών όπως μας έδωσε ο Μετεωρολογικός σταθμός της Νάξου… Και ο Μάρτιος πάντως δεν ξεκίνησε άσχημα καθώς είχε έως και την 6η Μαρτίου 11,4 χιλιοστά… Και έως τώρα το σύνολο του υδρολογικού έτους (από Σεπτέμβριο έως Αύγουστο) μιλάει για 295,7 χιλιοστά, άρα βαδίζουμε με σταθερούς ρυθμούς στην πορεία του μ.ο. που έχει η Νάξος… Πρέπει να σημειώσουμε ότι πέρυσι είχαμε 129,9 χιλιοστά και το 2010 μόλις 85,8 χιλιοστά ενώ ο μ.ο. βροχής για τον Φεβρουάριο την τελευταία πεντηκονταετία είναι στα 54 χιλιοστά και χειρότερη χρονιά αυτή του 1995 όπου έβρεξε μόλις 2 χιλιοστά όπως και το 1988. Αντίστοιχα καλύτερη χρονιά ήταν αυτή του 2003 και του 1982 με σύνολο 148 χιλιοστά και βέβαια πάντα με την υποσημείωση ότι στα ορεινά τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα…
Ρεκόρ
Και από τη Νάξο περνάμε στην υπόλοιπη Ελλάδα που στην κυριολεξία φέτος έχει νιώσει για τα καλά τι σημαίνει «Κρύος χειμώνας»… Με σημείο αναφοράς το γεγονός ότι η απόλυτη ελάχιστη θερμοκρασία της τελευταίας πεντηκονταετίας καταγράφηκε τον φετινό Ιανουάριο στη Φλώρινα. Το θερμόμετρο του τοπικού σταθμού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στις 17 και 18 Ιανουαρίου έδειξε 25,1 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν (!!) .  Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή που έχει δείξει ο υδράργυρος σε κατοικημένη περιοχή της χώρας από το 1961 (από τότε υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία της ΕΜΥ) έως σήμερα. Λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες (δύο με τρεις βαθμούς) έχουν καταγραφεί από ερευνητικά προγράμματα σε βουνά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.  Ρεκόρ καταγράφηκε τον φετινό χειμώνα και στην Αθήνα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΜΥ κ. Θοδωρή Κολυδά. Στον σταθμό της ΕΜΥ στο Ελληνικό η μέση ελάχιστη θερμοκρασία τον φετινό Ιανουάριο ήταν 4 βαθμοί Κελσίου. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από το 1955.  Αντίστοιχα και στην Κοζάνη η μέση ελάχιστη θερμοκρασία Ιανουαρίου (-4,2 βαθμούς Κελσίου) ήταν η χαμηλότερη από το 1955. Ειδικά για τη Βορειοδυτική Ελλάδα, ο φετινός χειμώνας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο βαρύτερος όλων των εποχών και όχι μόνο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και λόγω της χιονόστρωσης η οποία έφτασε τις 70 ημέρες. «Με τον όρο «βαρύτερος χειμώνας» δεν αναφερόμαστε μόνο στα ακρότατα κάποιων τιμών αλλά ταυτόχρονα στη διάρκεια, τον τύπο του ψύχους, τη συνέχειά και την εμμονή του», επισημαίνει ο κ. Κολυδάς.
Φλώρινα
Τα δύο πρώτα δεκαήμερα του Δεκεμβρίου δεν παρουσίασαν κάποιες σημαντικές αποκλίσεις από τις φυσιολογικές τιμές.  Ωστόσο από την ημέρα των Χριστουγέννων ξεκίνησε η πρώτη έντονη ψυχρή εισβολή με τον υδράργυρο να πέφτει στη Φλώρινα στους -18,6 βαθμούς Κελσίου και την ίδια μέρα να μην ξεπερνά τους -5,6 βαθμούς. Κάτω από τους -10 βαθμούς έδειξε επίσης το θερμόμετρο στις 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου.  Πάντως σε γενικές γραμμές «οι μέσες αλλά και οι ακραίες τιμές που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο δεν απείχαν πολύ από τις μέσες φυσιολογικές τιμές», τονίζει ο κ. Κολυδάς. Και οι 60 ημέρες των δύο πρώτων μηνών του 2012 χαρακτηρίζονται από τον κ. Κολυδά ως οι πιο κρύες τουλάχιστον των τελευταίων πενήντα ετών. Η μέση ελάχιστη θερμοκρασία ήταν -8,39 βαθμοί Κελσίου, τιμή που ξεπερνά σημαντικά τους κρύους χειμώνες του 1965 και 1975. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία κατά το ίδιο διάστημα ήταν 1,09 βαθμοί Κελσίου. Τα αμέσως πιο κρύα δίμηνα ήταν του 1966 με 2,56 βαθμούς και του 1975 με 2,98 βαθμούς Κελσίου. Φέτος στις 17 και 18 Ιανουαρίου καταγράφηκε ελάχιστη θερμοκρασία -25,1 η οποία ξεπερνούσε κατά πολύ τους 21,4 βαθμούς που είχαν παρατηρηθεί στις 9 Ιανουαρίου του 1990. Μάλιστα, στις 17 Ιανουαρίου η «μέγιστη» τιμή άγγιξε μόλις τους -11,6 βαθμούς.
Παγετός
Και όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος: «Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο μέσος όρος των ελαχίστων θερμοκρασιών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με μέση τιμή τους -10,41 βαθμούς Κελσίου». Από τις 31 ημέρες του Ιανουαρίου οι 29 κύλησαν με μερικό παγετό. Μάλιστα 13 ημέρες σημειώθηκε ολικός παγετός, δηλαδή καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας ο υδράργυρος ήταν «κολλημένος» κάτω από το μηδέν. Το 1990 παρατηρήθηκαν 17 ημέρες ολικού παγετού, το 2000 συνολικά 16 ημέρες, το 1975 και το 1980 15 μέρες και τέλος το 1963 καταγράφηκαν 14 ημέρες ολικού παγετού. Για 12 ημέρες μέσα στον Ιανουάριο ο υδράργυρος ήταν «κολλημένος» κάτω από τους -10 βαθμούς. Αντίστοιχα, 17 ημέρες με -10 βαθμούς είχαν παρατηρηθεί το 1975, 14 ημέρες το 1967 και 13 ημέρες το 1963.
 Ακόμη πίσω
Ακραίες ήταν και οι καταγραφές σε ότι αφορά στις μέσες τιμές της μέγιστης θερμοκρασίας για όλο τον Ιανουάριο. Φέτος για την Φλώρινα ήταν 0 βαθμοί Κελσίου με συνέπεια να καταρριφθεί το ρεκόρ του 1990 που ήταν οι 0,28 βαθμοί. «Στα μέσα Ιανουαρίου εμφανίστηκαν τιμές ρεκόρ όλων των εποχών. Αργότερα οι ελάχιστες άρχισαν κάπως να ανεβαίνουν αλλά οι μέγιστες θερμοκρασίες παρουσίασαν πτωτική πορεία κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παραμείνει η αίσθηση του πολικού χειμώνα που βίωσε η περιοχή της Φλώρινας», επισημαίνει ο κ. Κολυδάς. Όσον αφορά τον Φλεβάρη, τα σκήπτρα του πιο κρύου από το 1961 έως σήμερα διεκδικεί ακόμη ο Φεβρουάριος του 1965. Ο φετινός είναι δεύτερος στη κατάταξη με -6,36 βαθμούς μέση ελάχιστη θερμοκρασία.  Σε ότι αφορά τη μέση μέγιστη τιμή ο φετινός έρχεται τρίτος μετά από εκείνον του 1965 και του 2003. Οι ημέρες ολικού παγετού ήταν 10 ενώ το ρεκόρ κατέχει ο Φεβρουάριος του 1965 με 15 ημέρες.
Αυτό όμως που φοβίζει περισσότερο είναι αυτό που αναφέρει ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός «Ο χειμώνας αυτός θα συνεχιστεί και φαίνεται ότι προς το τέλος του Μαρτίου μας περιμένει και άλλο ένα κύμα ψυχρό την ένταση και την έκταση του οποίου δεν μπορούμε ακόμη να την εκτιμήσουμε. Πάντως ο χειμώνας ακόμη είναι πίσω".
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου