Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Κατάσχεση για χρέη προς τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ; Μέτρο πίεσης για να βρεθεί λύση

Η είδηση και μόνο προκάλεσε ερωτηματικά σχετικά με το timing. Το Σάββατο το μεσημέρι στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου η Δημοτική αρχή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλούσε τους Δημότες να προσέλθουν στο Δήμο για να βρουν νομική υποστήριξη στα αιτήματά του και την ίδια ώρα αρκετοί εκ των Δημοτών βρίσκονταν απέναντι σε δικαστικό κλητήρα που τους παρέδιδε κατασχετήρια ακίνητης ή και κινητής περιουσίας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Είτε αυτές έχουν σχέση με τα τέλη ύδρευσης είτε με άλλες υποθέσεις που έχουν σχέση με τον Δήμο. Και τα ερωτήματα πολλά και ουσιαστικά χωρίς απάντηση με δεδομένο ότι κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένας Δήμος λειτουργεί ως Dr Jekyll and Mr Hyde…
Χάνει το σπίτι
Θέλετε παράδειγμα; Κάτοικος Χώρας Νάξου το βράδυ της Τετάρτης περιφέρονταν στο δρόμο κρατώντας μία «έκθεση Αναγκαστικής Κατασχέσεων Ακίνητης Περιουσίας» (αυτός είναι ο ακριβής όρος του κατασχετηρίου) για οφειλή 581,94 ευρώ (κεφάλαιο 443,46€ και προσαυξήσεις 138,48€) από τέλη ύδρευσης προηγούμενων ετών. Και τώρα με βάση αυτό το κατασχετήριο κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του 90 τ.μ. εντός της πόλης. Ένα ακίνητο που εκτιμήθηκε από τον δικαστικό επιμελητή για 30.000 ευρώ ή 333 ευρώ το τμ. (!!!) Που να το πει και να τον πιστέψουν. Κι όμως είναι αλήθεια. Το κατασχετήριο είναι πλέον στο διαδίκτυο (από το πρωί της Πέμπτης) και όλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι έγινε. Πως από μία οφειλή 600 ευρώ φτάσαμε στο κατασχετήριο… Το πιο εντυπωσιακό; Ο συγκεκριμένος κάτοικος έχει καταθέσει εδώ και μήνες (χρόνια για την ακρίβεια) αίτηση για αλλαγή τετραγωνικών στο διαμέρισμά του το οποίο για τη ΔΕΗ είναι κοντά στα 200 τετραγωνικά (ας όψονται οι αλλαγές των προηγούμενων δημοτικών αρχών), έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει λάθος και ουσιαστικά έχει και λαμβάνειν από τον Δήμο… Συν τοις άλλοις αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι το ποσοστό της μηνιαίας προσαύξησης καθώς ισούται με 1% (ή 12% το έτος), ενώ οι προσαυξήσεις μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 200% της κύριας οφειλής!!!
Ενεργοποίηση
Όπως είναι λογικό ο λόγος στον πολιτικό αρμόδιο της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου που δεν είναι άλλος από τον κ. Αργύρη Ανεβλαβή, αντιδήμαρχο του Δήμου Νάξου που έχει όλη τη καλή διάθεση για να δώσει απαντήσεις. Άλλωστε, λόγω της πρότερης επαγγελματικής του προϋπηρεσίας (στην ΔΟΥ) ξέρει καλύτερα από τον καθένα πως λειτουργεί το… σύστημα. Αρχικά πληροφορούμαστε ότι έχει ενεργοποιηθεί εδώ και μήνες η ταμειακή υπηρεσία του Δήμου (υπολειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια) και έχει ως στόχο την είσπραξη των Δημοτικών τελών μέσω της δικαστικής οδού και βάση πάντα τους κανόνες που διέπονται από τον Δημοτικό Κώδικα και το άρθρο 167 σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται σ΄ αυτή τη περίπτωση.  Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες τα χρέη προς το Δήμο αγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ αλλά ένα σημαντικό μέρος παραγράφεται καθώς έχει περάσει η πενταετία όπου πρέπει ο δήμος να τα διεκδικήσει με κάθε νόμιμο τρόπο. Αυτή τη στιγμή είναι στο όριο να χαθούν και τα χρέη του 2006 κι αυτός είναι ο λόγος που ώθησε την ταμειακή υπηρεσία να φτάσει έως το σημείο αυτό. Η μήπως το έχει ήδη ξεπεράσει;
Σκληρός
Όπως αναφέρει ο κ. Ανεβλαβής «η κατάσχεση είναι ένα δύσκολο μέτρο αλλά αναγκαίο ώστε να πείσουμε τον οφειλέτη για να έρθει και να βρούμε λύση στα οφειλόμενά του. Να κάνουμε ένα διακανονισμό, να μιλήσουμε. Να δούμε τι μπορεί να πληρώσει για τα χρωστούμενα που έχει. Και δεν πήγαμε στην κατάσχεση αμέσως. Άλλωστε δεν γίνεται και νομικά. Η υπηρεσία ξεκίνησε με απλές ειδοποιήσεις και στη συνέχεια όταν δεν υπήρξε ανταπόκριση με αυστηρές που επίσης επιδίδονται με δικαστικό επιμελητή και θέτει αυστηρό χρονοδιάγραμμά συνεργασίας. Εάν δεν επικοινωνήσει και στη δεύτερη περίπτωση, τότε προχωράει στην διαδικασία της κατάσχεσης. Που ουσιαστικά είναι ένας τρόπος να υπενθυμίσει ο Δήμος με λίγο πιο αυστηρό μήνυμα ότι πρέπει να βρει λύση άμεσα. Από εκεί και πέρα χρειάζεται χρόνος αρκετός συνήθως ώστε να προχωρήσει στη διαδικασία του πλειστηριασμού. Αυτή τη στιγμή τα χρέη είναι αρκετά. Αλλά έχουμε όλη τη καλή διάθεση να βοηθήσουμε. Αρκεί να το θέλουν και οι ίδιοι. Είναι ένα σκληρό αλλά αναγκαίο μέτρο πίεσης και τίποτα περισσότερο. Δεν θα πάρουμε και τα σπίτια. Είναι καλύτερο δηλαδή να τους κόψουμε το νερό; ΝΑ το στερήσουμε από τα παιδιά τους; Όμως, πρέπει να έρθουν. Και σίγουρα για 600 ευρώ δεν μπορούμε να κινηθούμε για πλειστηριασμό ακινήτου»
Συμβιβασμός
Όμως υπάρχουν και συνέχεια και ουσιαστικά αναφερόμαστε στους μεγαλο- οφειλέτες του Δήμου. «Αυτή τη στιγμή όπως ανέφερα και στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε 4 οφειλέτες με χρέη άνω των 100.000 και 20 που χρωστούν από 20 έως 50 χιλιάδες. Αρκετοί απ΄’ αυτούς είναι κάτοικοι της Νάξου. Τους ξέρουμε και τους καλούμε να έρθουν για να βρούμε λύσεις. Σε άλλους που ήρθαν άνοιξαν μία επιχείρηση και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν υπάρχουν άλλες κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ακόμη και ποινική δίωξη μπορούμε να ζητήσουμε και να έρθουν εδώ στη Νάξο να δικαστούν. Αλλά το ζητούμενο είναι να βρούμε συμβιβαστικές λύσεις και να προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις. Και να είναι σίγουροι ότι σε περίπτωση που υπάρχει υπουργική απόφαση για ευνοϊκότερη ρύθμιση δεν έχουμε καμία αντίρρηση και το θέλουμε κι εμείς ώστε να υπαχθούν σ΄αυτές… Γιατί επιμένω ώστε να έρθουν; Γιατί πολύ απλά αυτά τα χρέη παραγράφονται και τα βρίσκουμε μπροστά μας όταν έρχεται η ώρα της ΣΑΤΑ από το Υπουργείο προς την τοπική Αυτοδιοίκηση. Πάλι σε εμάς θα γυρίσει αυτή η ιστορία».
Και εγγραφές
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα κατασχετήρια είναι περισσότερα από 50 έως και την Δευτέρα και τα οποία έχουν επιδοθεί στους παραλήπτες ενώ υπάρχουν ακόμη και αγωγές για χρέη προς τον Δήμο αλά και παραγγελίες πλειστηριασμών και βέβαια εγγραφές στο υποθηκοφυλακείο. Κάτι που σημαίνει ότι ο Δήμος έχει πάρει πολύ σοβαρά την υπόθεση «νοικοκυριό» στα οικονομικά και ο αντιδήμαρχος δεν διστάζει να δηλώσει «δεν θα γίνει ότι έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Είπα στους υπαλλήλους της υπηρεσίας ότι εάν δεχτούν οποιαδήποτε πίεση ή παρέμβαση από αιρετό, εγώ θα παραιτηθώ άμεσα. Τους έχω δώσει το ελεύθερο να κάνουν ότι είναι νόμιμο ώστε να διεκδικήσει ο Δήμος αυτά που του οφείλουν. Αλλά παρεμβάσεις δεν ανέχομαι. Οι περισσότερες υποθέσεις ήταν έτοιμες από πέρυσι τον Αύγουστο. Αλλά σταμάτησαν με άνωθεν εντολή. Ποιου δεν ξέρω. Αλλά σταμάτησαν. Ζητάμε βεβαιωμένα χρέη από τα χωριά και μας απαντούν «μα ο Δήμαρχος μας είχε πει ότι αυτά δεν πληρώνονται. Αυτά δεν υπάρχουν πλέον. Με κάθε κόστος θα μπει τάξη και θα πληρώσουν αυτοί που οφείλουν. Γιατί να πληρώνουν όλοι επειδή κάποιοι δεν θέλουν να πληρώσουν; Είναι δίκαιο αυτό;»
Πληρωμή
Από εκεί και πέρα, ο Δήμος σε επίπεδο οικονομικών θεμάτων τρέχει και δεν προλαβαίνει…  Αρχικά ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου για την μη ανάρτηση των ΧΕΠ στη «Διαύγεια» Επίσης από χθες και πάλι στο διαδίκτυο υπάρχει η κίνηση του Δήμου (εισπράξεις – πληρωμές) χωρίς όμως τα ΧΕΠ. Έχει προγραμματιστεί τις επόμενες ημέρες η δημιουργία επιτροπής που θα αξιολογήσει αιτήσεις και θα μοιράσει οικονομική βοήθεια στους απόρους ενώ τέλη Δεκεμβρίου θα πληρώσει μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών στους οκταμηνίτες το μισθό Σεπτεμβρίου ενώ για τον Οκτώβριο τα δικαιολογητικά είναι καθοδόν προς την επιτροπή Ελέγχου ενώ στη συνέχεια θα δοθεί η εντολή για την πληρωμή. Και βέβαια συνεχίζονται οι έλεγχοι για τα τυχόν λάθη που υπάρχουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και αφορούν είτε τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων είτε την αντικειμενική ζώνη που βρίσκεται. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 100 αιτήσεις αλλαγών κυρίως στην τιμή της ζώνης είναι υπό εξέταση και για να δείτε την διαφορά που κάνει η αλλαγή ζώνης αρκεί να πούμε ότι τα ακίνητα στην παραλιακή έχουν τιμή 2400 ευρώ ενώ τα περισσότερα που βρίσκονται στα στενά του κάστρου, στον πρώτο παράλληλο της παραλιακής η τιμή μειώνεται κατά 600 ή και 850 ευρώ (!!!) 
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου