Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Σχοινούσα: "Εχει προσόντα αλλά χρειάζεται βοήθειες..."

Ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα του νησιού ετούτη την εποχή είναι αυτό που αφορά στο ελικοδρόμιο. Οι υποδομές του σχεδόν ανύπαρκτες. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος Γιώργος Γρίσπος εκφράζει (και) για το ελικοδρόμιο του νησιού του όπου βρεθεί και όπου σταθεί τα παράπονά του. Και δεν έχει άδικο, αφού όπως είναι γνωστόν, είναι ένας αυτοδιοικητικός παράγοντας υπεύθυνος και σοβαρός. Έχει δε την επιθυμία να προσφέρει στο νησί του όσο πιο πολλά γίνεται.
Σε πρόσφατη συνάντησή μας δήλωσε «πεισματάρης». Μας είπε πολλά. Σταχυολογήσαμε τα σημαντικότερα που δημοσιοποιούμε σήμερα: «Θα τα παλέψω τα προβλήματα. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε με την λήξη της θητείας  μου να έχουν δοθεί λύσεις στα πιο πολλά από αυτά. Εκείνο όμως που με προβληματίζει είναι ο … ‘’Καλλικράτης’’. Δεν βοηθάει η νέα μεταρρύθμιση τα νησιά μας. Ξεχασμένους μας έχει ο … ‘’Καλλικράτης’’ όλους εμάς τους κατοίκους των Μικρών Κυκλάδων. Δεν έπρεπε να γίνει τόσο βιαστικά αυτή η μεταρρύθμιση. Όλα είναι στον αέρα. Και τα οικονομικά των δημοτικών μας κοινοτήτων δεν είναι καλά. Και γίνονται κάθε μέρα που περνά όλο και πιο άσχημα τα πράγματα. Όλο για περικοπές ακούμε… και τις διαπιστώνουμε, καθημερινά, αυτές τις διακοπές. Δύσκολα τα πράγματα. Γι’ αυτό και αν και είμαι πεισματάρης, δεν μπορώ να δηλώσω και αισιόδοξος. Όμως θα πρέπει να παλέψουμε. Δεν θα το βάλουμε εύκολα κάτω. Είναι άδικο να έχουν την αντιμετώπιση που έχουν τα νησιά μας και ειδικότερα η δική μου δημοτική κοινότητα. Μπορεί τα λεφτά που έρχονται στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να μην είναι αυτά που ήταν παλαιότερα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να μην έχουμε την αντιμετώπιση που αξίζουμε. Και εμείς πληρώνουμε, Γιάννη, στον καινούργιο δήμο, όπως και όσο πληρώνεται και εσείς στο νησί της Νάξου. Γιατί λοιπόν να μην απολαμβάνουμε και εμείς τις ίδιες παροχές; Το νησί μας τα τελευταία χρόνια έχει δείξει πως μπορεί να προχωρήσει με αξιώσεις στον τουρισμό, ας πούμε… Όμως πως είναι δυνατόν ένα νησί όπως η Σχοινούσα με τις ελάχιστες υποδομές σε δρόμους π.χ. και ελικοδρόμιο να πάει προς τα μπροστά; Και το λιμάνι μας έχει πρόβλημα. Αν και το Μερσίνι είναι ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε ολόκληρο το Αιγαίο, χρειάζεται αναβάθμιση. Τα μεγάλα πλοία της γραμμής δεν έχουν πολλά περιθώρια ελιγμών. Το άνοιγμα του όρμου είναι σχετικά μικρό. Γι’ αυτό και δεν βολεύει τους καπετάνιους για ελιγμούς. Πρέπει ο καπετάνιος να είναι μαγκιόρος για να ‘’πιάσει’’ με ασφάλεια στο Μερσίνι όταν ο καιρός είναι άστατος. Ευτυχώς που το ‘’Σκοπελίτης’’ υπάρχει! Ο ‘’Σκοπελίτης’’ στα δύσκολα είναι πάντοτε κοντά μας. Για όλα τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων μοχθεί. Καλύπτει όσο πιο καλά μπορεί τις ακτοπλοϊκές ανάγκες μας. Του χρωστάμε πολλά.
…Τώρα με τα μνημόνια τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πιο πολύ. Για έργα μεγάλα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα. Δεν βλέπω να γίνονται όπου πρέπει μεγάλες παρεμβάσεις. Αυτές οι παρεμβάσεις χρειάζονται λεφτά Και λεφτά απ’ ό,τι αντιλαμβανόμαστε και μας λένε κιόλας, δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό και τα νέα παιδιά προβληματίζονται πολύ για το μέλλον τους στο νησί μας. Τα περισσότερα από αυτά που ζουν μόνιμα στο νησί μας ακολουθούν τους γονείς τους στο μεροκάματο, όπως στην οικοδομή παραδείγματος χάριν…».
Κλείνοντας την συνομιλία μας ο κ. Γρίσπος μας εξέφρασε την επιθυμία του να κάνει η «Κ» ένα «πέρασμα» από την Σχοινούσα για να δει και να καταγράψει τα προβλήματα και τις ανάγκες της, αλλά και για να δείτε τις αναξιοποίητες δυνατότητες που έχει…».
ΣΤΗΝ Σχοινούσα η γεωργία περιορίζεται κυρίως στην καλλιέργεια για παραγωγή τροφής για τα ζώα και την παραγωγή κάποιων αγροτικών προϊόντων για την κάλυψη των τοπικών αναγκών. Τέτοια είναι κάποια όσπρια, όπως η φάβα και τα φασόλια, ενώ από τα αμπέλια του νησιού παράγεται κρασί και από τους λίγους ελαιώνες περιορισμένη ποσότητα ελαιόλαδου.
Η επιφάνεια της Σχοινούσας είναι ως επί το πλείστον καλλιεργήσιμη. Η βασικότερη καλλιέργεια είναι το κριθάρι, ενώ καλλιεργούνται επίσης αμπέλια, ελιές και πρώιμα κηπευτικά.
Το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού καταλαμβάνεται από καλλιέργειες, οι οποίες αναπτύσσονται σε πεζούλες (αναβαθμίδες).Καλλιεργήσιμες εκτάσεις υπάρχουν στα βόρεια και νοτιοανατολικά του νησιού.
Σε ό,τι αφορά στην κτηνοτροφία, τώρα: Η κτηνοτροφία καταλαμβάνει μεγάλο μερίδιο των δραστηριοτήτων στο νησί με την εκτροφή σχετικά μεγάλου αριθμού αιγοπροβάτων και βοοειδών.
Οι Σχοινουσιώτες διοχετεύουν το κρέας των ζώων τόσο στην τοπική αγορά όσο και σε άλλες, εκτός Σχοινούσας, αγορές. Όπως π.χ. αυτή των Αθηνών.
Δεν ασχολείται πολύς κόσμος με την αλιεία στο νησί. Ελάχιστοι οι επαγγελματίες αλιείς. Οι πολλοί ασχολούνται με τις οικοδομικές εργασίες.
Σε ό,τι αφορά στις τουριστικές δραστηριότητες, τώρα: Σε … «ελεγχόμενους», θα λέγαμε, ρυθμούς η τουριστική ανάπτυξη. Οι τουριστικές εγκαταστάσεις της είναι μικρής κλίμακας. Υπάρχουν ξενοδοχεία μερικά εκ των οποίων είναι πάρα πολύ καλά. Όπως υπάρχουν και καταλύματα.
Γ.ΒΛΑΧ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου