Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Χαμόγελα για τους καλλιεργητές

Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου έκλεισε με τους καλύτερους οιωνούς καθώς οι πρώτες σταγόνες που έπεσαν το βράδυ του Σαββάτου 08 Οκτωβρίου στην ορεινή αρχικά Νάξο και στη συνέχεια κορυφώθηκαν το επόμενο διήμερο έκαναν κυρίως τους καλλιεργητές να χαμογελάσουν. Άλλωστε οι τελευταίες βροχές που έπεσαν στη Νάξο ήταν τον περασμένο Μάιο κάτι που σημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια επί τέσσερις μήνες ούτε σταγόνα δεν έπεσε στο νησί… Πόσο όμως καλό μας έκανε αυτή η βροχή και πόσο σημαντική ήταν, Οι περισσότεροι γεωπόνοι θα πουν ότι ήταν ιδανική κυρίως για τις ελιές λίγο πριν μπούμε στην τελική ευθεία της συλλογής τους αλλά και για τις χειμωνιάτικες πατάτες που έχουν μπει κυρίως στην πεδινή Νάξο.
Όπως κι εάν έχει όμως το ζητούμενο είναι και η επόμενη ημέρα καθώς οι προβλέψεις θέλουν τον Οκτώβριο να είναι βροχερός καθώς όπως παρατήρησαν οι γεωργοί είχαμε πανσέληνο τις ημέρες των βροχών. Άρα όλο το φεγγάρι θα έχει περίπου τον ίδιο ρυθμό. Σε επίπεδο ποσότητας που έπεσε στη Νάξο το τριήμερο σε επίσκεψη που κάναμε στον Μετεωρολογικό σταθμό μας ενημέρωσαν ότι άγγιξε τα 60 χιλιοστά περίπου όσο και πέρυσι όσον αφορά το σύνολο του Οκτωβρίου και οι προοπτικές για ακόμη πιο βροχερές ημέρες κάνει τους μετεωρολόγους να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση.
Κυριακή
Η πιο βροχερή ημέρα ήταν σίγουρα αυτή της Κυριακής 9 Οκτωβρίου με δεδομένο ότι έπεσαν περίπου 30 χιλιοστά κάτι που έδειξαν και οι σταθμοί που έχει τοποθετήσει ο Δήμος Νάξου τόσο στο Δημαρχείο (29,4) όσο και στον Κυνίδαρο (28,4) ενώ στη Μικρή Βίγλα η ποσότητα νερού ήταν εμφανώς λιγότερη (15,8). Όπως κι εάν έχει κανένας από τους οκτώ συνολικά σταθμούς μέτρησης δεδομένων που υπάρχουν στο νησί δεν έπεσε κάτω από τα 55 χιλιοστά καθώς τόσο στον Κυνίδαρο όσο και στη Μικρή Βίγλα και τα Αγγίδια η ενημέρωση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί…
Οι πλημμύρες του 2006
Το υδρολογικό έτος πάντως (Σεπτέμβριος – Αύγουστος) ξεκίνησε έστω και με καθυστέρηση καλή ενώ το προηγούμενο έκλεισε στα 498 χιλιοστά και με νεκρούς τους τρεις τελευταίους μήνες. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Οκτώβριος έως τώρα με βάση τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού Νάξου έχει συγκεντρώσει 60 χιλιοστά νερού ενώ ενδιαφέρον έχει να δούμε τα προηγούμενα χρόνια την αντίδραση: το 2010 είχαμε 81,8 χιλιοστά, το 2009 είχαμε 46, το 2008 πιάσαμε 36, το 2007 είχαμε 58 ενώ το 2006 ήταν το απόλυτο ρεκόρ με 216,1 λόγω των πλημμύρων που σημειώθηκαν. Το 2005 και το 2004 ήταν οι χειρότερες χρονιές εδώ και πολλές δεκαετίες καθώς είχαμε με το ζόρι… σταγόνες συγκεντρώνοντας συνολικά μόλις 20,2 χιλιοστά, με ναδίρ στον σχετικό πίνακα το 2004 με 9,8 (!!!)
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου