Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ «καρφώνει» τους «ημέτερους» στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

«Η εποχή των “κουμπάρων”, «οι απευθείας αναθέσεις έργων», «οι απευθείας προμήθειες», «οι πληρωμές ημετέρων εργολάβων, κατά προτεραιότητα», αλλά και «τα πρακτικά των επιτροπών αξιολόγησης προσφορών πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων για την εξυπηρέτηση ημετέρων», είναι στο στόχαστρο τής Δημοτικής Κινήσεως «Συμπαράταξη Νάξου και Μικρών Κυκλάδων», που πριν μπει για τα καλά το φθινόπωρο περνάει στην «κατά μέτωπον επίθεση», στρέφοντας τα βέλη της εναντίον τής οικονομικής πολιτικής τού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Προ δύο εικοσιτετραώρων, η «Συμπαράταξη» τού τ. δημάρχου (τού καταργηθέντος «καποδιστριακού» Δήμου Νάξου) Νίκου Μαράκη, εξέδωσε καυστική ανακοίνωση υπό τον γενικό τίτλο «Δήμος Κουμπάρων, Συγγενών και Φίλων». Και σημειώνει:
«Ενάμιση μήνα μετά το άνοιγμα του προϋπολογισμού του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, φαίνεται ότι η εποχή των “κουμπάρων” αναβιώνει στα Νησιά μας. Οι αποφάσεις απευθείας αναθέσεων έργων και προμηθειών είναι καθημερινές, οι πληρωμές ημετέρων εργολάβων γίνονται κατά προτεραιότητα, ενώ και τα πρακτικά των επιτροπών αξιολόγησης προσφορών πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων για την εξυπηρέτηση ημετέρων.
Συγκεκριμένα:
1. Μόνο τον μήνα Αύγουστο δημοσιεύτηκαν στην Δι@ύγεια, από την Δημοτική Αρχή, 31 αποφάσεις απευθείας αναθέσεων έργων και εργασιών συνολικής αξίας 90.316,16€. Αποκορύφωμα της αξιοκρατίας είναι η απόφαση δημάρχου 550 (που συνοδεύεται από το ανάλογο ιδιωτικό συμφωνητικό) όπου ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης αναθέτει στον κουμπάρο του δημοτικό σύμβουλο, αντιπρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και Πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής κ. Ιωάννη Μιχ. Μαργαρίτη την φιλοξενία συμμετεχόντων στη διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Beach Volley, ύψους 2020,03€, στο ξενοδοχείο του “Barbouni Hotel”.
2. Μετά το άνοιγμα του προϋπολογισμού (15/7/2011) και ενώ οι πληρωμές στους προμηθευτές του Δήμου έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ, έχουν εκδοθεί 7 εντάλματα πληρωμής επ’ ονόματι του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Αποστόλου Ψαρρά και στενών συγγενικών του προσώπων (υιού και γαμπρού) αξίας 224.988,5€. Τα εντάλματα αυτά αφορούν 5 έργα των πρώην Δήμων Δρυμαλίας και Νάξου, τα οποία, προφανώς, οι επιτροπές παρακολούθησης και παραλαβής έργων (των οποίων προΐσταται ο κ. Απ. Ψαρράς) έκριναν ότι προχωρούν ή ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και επίσπευσαν τις ενταλματοποιήσεις των πληρωμών. Για το καλό του Δήμου μας, ελπίζουμε η ποιότητα αυτών των έργων να είναι ανώτερη από αυτή της Λιμνοδεξαμενής Αριοβέσας Φιλωτίου, η οποία δεν συγκρατεί νερό.
3. Με την 116/2011 απόφασή της, η Οικονομική Επιτροπή δεν αποδέχεται το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης προσφορών και προχωρά στην απευθείας ανάθεση της μεταφοράς λυματολάσπης και λυμάτων από τον ΒΙΟΚΑ του Απόλλωνα σε αυτόν της Νάξου, προσπαθώντας να μετατρέψει τις επιτροπές αξιολόγησης και την Οικονομική Επιτροπή σε όργανα κατοχύρωσης διαγωνισμών σε ημετέρους.
Το «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», που «καρφώνει»
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι σύμφωνα με τον Νόμο 3861/ΦΕΚ 26/13.7.2010, τ. Α', οι δημόσιοι οργανισμοί υποχρεούνται να αναρτούν αποφάσεις και πράξεις τους στο διαδίκτυο, μέσω του προγράμματος «Δι@ύγεια», το οποίο συντονίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥπΕσΑΗΔ).
ΣΥΜΦΩΝΑ με το Υπουργείο Εσωτερικών, το Πρόγραμμα Δι@ύγεια (νόμος 3861/2010) στοχεύει στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δραστηριότητας, τη διασφάλιση της διαφάνειας και την εμπέδωση της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας.
Μέσω τού προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ:
-ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ για πρώτη φορά στην Ελλάδα η υποχρέωση ανάρτησης των αποφάσεων των κυβερνητικών οργάνων και της διοίκησης στο Διαδίκτυο
-Ο ΠΟΛΙΤΗΣ μπορεί να έχει πρόσβαση, από ένα σημείο, στο σύνολο των νόμων και αποφάσεων που εκδίδουν τα κυβερνητικά όργανα, οι φορείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι Ανεξάρτητες Αρχές. Από 15/3/2011 θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δι@ύγεια και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού
ΟΛΕΣ οι αποφάσεις δεν εκτελούνται αν δεν αναρτηθούν στον δικτυακό τόπο et.diavgeia.gov.gr. Mε την ολοκλήρωση της ανάρτησης η κάθε απόφαση αποκτά έναν μοναδικό αριθμό Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ), ο οποίος την πιστοποιεί.
Οι λειτουργίες προβολής και αναζήτησης αποφάσεων ανά δημόσιο φορέα παρέχονται μέσω του κεντρικού δικτυακού τόπου του Εθνικού Τυπογραφείου που λειτουργεί στην διεύθυνση et.diavgeia.gov.gr.
«Σιγή ιχθύος»
ΣΤΟΝ αντίποδα όλων όσα ο συνδυασμός Μαράκη με την ανακοίνωση του - που δημοσιεύουμε σήμερα - επιχειρεί να αναδείξει, η νυν δημοτική αρχή, επιλέγει την «τακτική τής σιωπής». Ουδέν σχόλιο και από κανέναν τής Πλειοψηφίας.
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να αιτιολογήσει τις παραπάνω «επιλογές» της η νυν υπό τον κ. Μαργαρίτη διοίκηση τού οικείου δήμου. Και πρέπει να το κάνει αυτό, αν μη τι άλλο, για να ενισχύσει όλα όσα περί διαφάνειας προεκλογικά διατυμπάνιζε.  
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου