Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Κερδίσαμε έναν …Απρίλιο


Την ώρα που στην Πάρο έχασαν έναν… Ιούνιο (-15%)  σε σχέση με το 2010, εμείς πανηγυρί-
ζουμε για την … Ωραία Ελένη και το γεγονός ότι είχαμε αύξηση περίπου 18.000 επισκέπτες σε σχέση με την περσινή χρονιά – Πτώση ύψους 13% σε σχέση με το 2007 που είχε τα σπάσει θετικά τα ρεκόρ

Για τους κυβερνώντες και δη τους υπεύθυνους για την τουριστική προβολή της Ελλάδας (βλ Υπουργός Τουρισμός κ. Γερουλάνος και υφυπουργός κ. Νικητιάδης) η χρονιά που διανύουμε είναι καταπληκτική και αρέσκονται να απολαμβάνουν τους αριθμούς μιλώντας για αύξηση της τάξης του 10 ή του 12% σε σχέση με την περσινή περίοδο. Περιφέρονται από κανάλι σε κανάλι ή άλλο Μέσο Επικοινωνίας και διαλαλούν την πραμάτεια τους… Μιλάνε βέβαια και για την απόφασή τους για άρση του καμποτάζ που τόνωσε την αγορά της κρουαζιέρας δίνοντας παραδείγματα όπως η Σαντορίνη ή η Ρόδος που ακόμη και τον Οκτώβριο έχουν προγραμματισμένες τουλάχιστον 100 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων…. Και βέβαια ρόλο έπαιξαν και οι αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους που ειδικά σε νησιά όπως η Ρόδος και η Κω γέμισαν από επισκέπτες αλλά και αυτή η οδός έκλεισε καθώς για την χειμερινή περίοδο τα δρομολόγια ακυρώθηκαν. Για το ποιος φταίει είναι αλλού παπά ευαγγέλιο.

Ναδίρ
Το ζητούμενο όμως στην Ιστορία είναι τι κάνουμε εδώ στην Νάξο… Οι … απέναντι και δη οι Παριανοί κλαίνε. Κι αυτό γιατί με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν για τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο) η πτώση των επισκεπτών σε σχέση με το 2010 ήταν της τάξης περίπου του 15%. Και πως μεταφράζεται αυτό σε απόλυτους αριθμούς; Το περσινό καλοκαίρι είχαν 328.002 επισκέπτες ενώ φέτος έκλεισαν με 279.906, ήτοι μείωση 48.096 (!!!!) και αυτό για τους Παριανούς (και τους κατοίκους της Αντιπάρου) αυτό σημαίνει ότι έχουν χάσει έναν … Ιούνιο, κάτι που σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο για την εικόνα ενός νησιού που θεωρείται ως ένας από τους Top προορισμούς στην Ελλάδα. Που αποδίδουν την πτώση για τον χαμένο … Ιούνιο; Μα στην έλλειψη τουριστικής προβολής από τον Δήμο και την έλλειψη υποδομών όπως μαρίνες και διεθνές αεροδρόμιο που φέρνει σε μειονεκτική θέση την Πάρο απέναντι σε Μύκονο, Σαντορίνη αλλά και τα Δωδεκάνησα που ήταν οι κερδισμένοι της φετινής χρονιάς. Και βέβαια όταν ένα νησί χάνει την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι κερδίζουν, η χασούρα είναι διπλή. Πρέπει εδώ να συνυπολογίσουμε ότι οι Παριανοί επιχειρηματίες επιμένουν ότι οικονομικά η σεζόν ήταν κάκιστη με δεδομένο ότι μειώθηκε και η διάθεση των επισκεπτών να αφήσουν χρήματα στο νησί είτε πηγαίνοντας σε εστιατόρια είτε σε κλαμπ ή και αγοράζοντας σουβενίρ από τα εποχικά καταστήματα.

Διαφορές
Τι γίνεται όμως στην Νάξο; Εάν κοιτάξουμε μόνο τους αριθμούς και δη την αντίδραση των Παριανών μάλλον θα πρέπει να θεωρηθούμε Βασιλιάδες. Κι αυτό γιατί πρέπει να είμαστε από τα νησιά που είχαν θετικό πρόσημο στην κίνηση του τουρισμού την φετινή σεζόν. Σε σχέση με την Πάρο είχαμε λιγότερα δρομολόγια πλοίων (ας είναι καλά η μη έγκαιρη έλευση του «Δήλος») και σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι υπάρχει απευθείας σύνθεση με Αθήνα (σε λιγότερο από 3 ώρες) κάτι που επιτρέπει την αύξηση του τουρισμού για το Σαββατοκύριακο. Δηλαδή πολύ εύκολα ένα ζευγάρι παίρνει το πλοίο για να πάει στην Πάρο σε σχέση με την Νάξο, κάτι που ανεβάζει τους αριθμούς…

Αύξηση
Μένουμε όμως στα της Νάξου. Για πρώτη φορά μετά από το 2007 (η κορύφωση της δεκαετίας όσον αφορά την τουριστική κίνηση) είχαμε αύξηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2007 κάθε χρόνο χάνουμε τουλάχιστον 4 έως 6% ενώ χειρότερη όλων ήταν η περσινή χρονιά όταν η μείωση ήταν της τάξης του 10% (-25.000 επισκέπτες) σε σχέση πάντα μ’ αυτούς του 2009. Και μάλιστα τελικά δεν ήταν άσχημη, καθώς περάσαμε το ψυχολογικό όριο των 250.000 επισκεπτών τους τέσσερις μήνες του καλοκαιριού, ήτοι από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, ενώ δεν αποκλείεται και ο Σεπτέμβριος να κυμανθεί ακόμη καλύτερα καθώς οι ενδείξεις έως τώρα είναι πολύ θετικές…. Ποια είναι η αύξηση σε σχέση με πέρυσι; Είναι της τάξης του 8% ήταν περισσότεροι από 17.000 επισκέπτες καθώς στις σχετικές λίστες δεν αναφέρονται οι επιβάτες που μετακινήθηκαν μέσω του Super Jet και οι οποίοι υπολογίζονται περίπου στους 3.000 για τον μήνα Αύγουστο.

Ραφήνα
Μπορεί η Πάρος λοιπόν να έχασε έναν Ιούνιο σε σχέση με την περσινή χρονιά αλλά η Νάξος κέρδισε έναν ακόμη… Απρίλιο. Καθώς με βάση τις αφίξεις που έχει ανακοινώσει το Λιμεναρχείο Νάξου περίπου 18.000 είναι οι επισκέπτες που ήρθαν στη Νάξο το τετράμηνο Μάιος – Αύγουστος σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010. Και οι 18.000 αυτοί είναι κατά διαβολική σύμπτωση όσοι ήρθαν φέτος τον Μάρτιο και τον Φεβρουάριο ή κάτι λιγότερο σε σχέση με αυτούς που ήρθαν τον Απρίλιο… Οπότε έχουμε κερδίσει έναν μήνα. Γιατί κερδίσαμε αυτό το μήνα τη στιγμή που στη Πάρο έχασαν τα … αυγά και τα καλάθια; Σίγουρα όχι γιατί έχουμε καλύτερη σύνδεση με τον Πειραιά ή την Ραφήνα ή γιατί έχουμε διεθνές αεροδρόμιο. Σχεδόν δεν έχουμε λιμάνι και σχεδόν δεν έχουμε αεροδρόμιο με δεδομένο ότι αυτό το τετράμηνο (Μάιο – Αύγουστο) δεν υπάρχουν αεροπορικά εισιτήρια. Πλοία επίσης σε σχέση με την περσινή σεζόν είχαμε λιγότερα αλλά μεγάλη βοήθεια έδωσε το SuperFerry που έστω κι εάν ήρθε με καθυστέρηση στην γραμμή (από Ραφήνα έως Μύκονο και στη συνέχεια έφτασε έως τη Νάξο) άνοιξε μία δίοδο που ήταν κλειστή τα προηγούμενα χρόνια.

Για κάθε τσέπη
Από εκεί και πέρα κατά γενική ομολογία έπαιξε ρόλο η … Ωραία Ελένη. Η παρουσία της Μενεγάκη έπαιξε καταλυτικό ρόλο όπως αναφέρουν ουκ ολίγοι τουριστικοί πράκτορες (έστω κι εάν θέλουν με τον τρόπο αυτό να καυτηριάσουν τις ατέλειες του νησιού) αλλά και οι δημοτικοί άρχοντες. Ναι είναι αλήθεια ότι για περίπου 15 ημέρες τον Ιούνιο όλοι μιλούσαν την Νάξο στους τηλεοπτικούς δέκτες και το οποίο μεταφράστηκε σε απίστευτο άνοδο τον Ιούλιο, ο οποίος φαίνεται και από το γεγονός ότι έσπασε το φράγμα των 90.000 για πρώτη φορά από το 2007 (!!!)  Από εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η Νάξος διατήρησε για μία ακόμη χρονιά χαμηλές τις τιμές σε επίπεδο δωματίων αλλά και τιμών σε επίπεδο εστίασης, κάτι που έδωσε έναυσμα για τους επισκέπτες ώστε να έρθουν στο νησί. Και βέβαια η Νάξος έχει διαφημιστεί ως ένα νησί για κάθε βαλάντιο και κυρίως είναι προσιτό στους οικογενειάρχες και στην μέση ελληνική οικογένεια που μπορεί να περάσει μία εβδομάδα με τα λιγότερα δυνατά έξοδα.

Γκρίζα σελίδα
Από εκεί και πέρα, οι επιχειρηματίες επιμένουν ότι δεν κέρδισαν τίποτα και είχαν χασούρα (στον τζίρο), καθώς μπορεί να υπήρχε αύξηση στην επισκεψιμότητα του νησιού που δεν μεταφράστηκε σε αγοραστική κίνηση στην τοπική οικονομία. Και βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι αρκετοί ήταν φέτος οι Ναξιώτες που μένουν εκτός νησιού να επιστρέψουν στα πατρικά τους σπίτια (αρκετά ήταν τα οικήματα που άνοιξαν σε χωριά μετά από χρόνια) ώστε να μειώσουν τα έξοδά τους αντί να μεταβούν σε άλλο τουριστικό προορισμό. Από τις …γκρίζες σελίδες πάντως του τουρισμού στη Νάξο είναι και τα σπίτια που ενοικιάζονται σε ξένους μέσα από ξένα πρακτορεία και κυρίως στην Νότια Νάξο. Πολλοί είναι αυτοί που μιλάνε για οικονομική αιμορραγία καθώς οικήματα ενοικιάζονται σε αλλοδαπούς μέσω βρετανικών κυρίως πρακτορείων με αποτέλεσμα η Νάξος και η Ελλάδα (κατ επέκταση) να μην κερδίζει τίποτα ουσιαστικά…. 

Ομοφωνία
Ποιο είναι το συμπέρασμα όσον αφορά την Νάξο; Φέτος, η Νάξος κέρδισε το στοίχημα του τουρισμού (έστω κι εάν έβαλε το χεράκι της η Ωραία Ελένη) και οφείλει να διατηρήσει τα κεκτημένα του φετινού καλοκαιριού. Οφείλει όλο το χειμώνα να προχωρήσει σε εντατική διαφήμιση κυρίως μέσω διαδικτύου να αποκτήσει ταυτότητα ώστε να βγάλει προς τα έξω μία σταθερή εικόνα και βέβαια να λύσει προβλήματα εντός, όπως αυτά του κυκλοφοριακού και της καθαριότητας που αμαυρώνουν την εικόνα στους επισκέπτες. Όσο για λιμάνι και αεροδρόμιο; Καλύτερα να τα αφήσουμε για άλλη φορά. Αντίθετα, η πρόταση για συνεργασία με την Πάρο και η ναύλωση μεγάλου πλοίου για την Σαντορίνη και Μύκονο ίσως να είναι οι καλύτερες που έχουν πέσει στο τραπέζι τα τελευταία χρόνια. Αλλά για να γίνουν πραγματικότητα καλό θα είναι να υπάρξει ομοφωνία ως προς την λήψη των αποφάσεων και να κοιτάξουμε όχι ποιος κάνει την πρόταση αλλά το εάν είναι συμφέρουσα προς το νησί…. Αυτή θα πρέπει να είναι και η βασική προϋπόθεση και όχι το ατομικό συμφέρον…  
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου