Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

ΚΑΙ τα «τσιμέντα» τού ιστορικού κτηρίου τής σχολής Ουρσουλινών Νάξου, στο κάστρο (Χώρας Νάξου), «εισέπραξαν» το ομόθυμο, ομόφωνο «θέλω» των Ναξίων ως προς το θέμα τής συγχωνεύσεως τού Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου με το Βαρδάκειο και Πρώιο τής Σύρου, που ήταν άλλο από ένα ηχηρό «όχι, στην συγχώνευση».
Αρκετοί συμπολίτες-συνδημότες μας διαμαρτυρήθηκαν εντονότατα εχθές το πρωί και πριν την έναρξη τής συνεδριάσεως τού Περιφερειακού Συμβουλίου στην σχολή Ουρσουλινών στον γ.γ. τής οικείας Περιφέρειας Γιάννη Μαχαιρίδη και τον πρόεδρο τού Π.Σ. συντοπίτη μας Γιώργο Γκούφα. Τα φραστικά επεισόδια, τα πρώτα, έλαβαν χώρα στην πλατεία Πραντούνα γύρω στις 9:30 για να συνεχιστούν εντός τής αιθούσης συνεδριάσεως τού Π.Σ.
Το υπ’ αρ. 2 θέμα τής χθεσινής συνεδριάσεως ήταν «Θέματα Υγείας τής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», όμως ήταν αυτό που «μπήκε» πρώτο στην «ημερήσια διάταξη», υπό το βάρος τής πιέσεως που άσκησαν συμπολίτες μας – μέλη τής «Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην συγχώνευση» στο προεδρείο τού Περιφερειακού Συμβουλίου.
«Χωρίς νοσοκομεία…»
«Χωρίς σχολεία, χωρίς νοσοκομεία, να ο “Καλλικράτης” και οι δήμοι Κυβερνεία!». Αυτό ήταν το πρώτο σύνθημα που κυριάρχησε στο ξεκίνημα τής χθεσινής συνεδριάσεως. Οι τής Ε.Α. δεν έπαψαν ούτε λεπτό να διαμαρτύρονται φωνάζοντας διάφορα συνθήματα, όπως: «Ντροπή! Ντροπή σας!..», «Πρώτα ο λαός!.. Πρώτα, εμείς!..», «Τί έχετε να μας πει εσείς;», «Αυτή είναι η δημοκρατία σας! Ντροπή σας … λαμόγια!»
Την έναρξη τής συνεδριάσεως τού Π.Σ. κήρυξε ο πρόεδρος του Γιώργος Γκούφας, για να δώσει τον λόγο αμέσως μετά στον δήμαρχο Νάξου κα Μικρών Κυκλάδων Μανώλη Μαργαρίτη, ο οποίος χωρίς περιστροφές ετάχθη ενάντια στην συγχώνευση. Στην συνέχεια «βήμα» δόθηκε στον βουλευτή Κυκλάδων τής Ν.Δ. Γιάννη Βρούτση και ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αρκούντως ηλεκτρισμένη. Μέλη τής Επιτροπής Αγώνα και άλλοι έστρεψαν τα φραστικά βέλη τους και εναντίον τού κ. Βρούτση, ο οποίος παρατήρησε: «Είναι δικαίωμα του καθενός να εκφράζεται σε αυτή την αίθουσα. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα τού καθενός…»• όμως το θερμόμετρο τής εντάσεως είχε ήδη «χτυπήσει κόκκινο», γι’ αυτό και ο κ. Γκούφας διέκοψε την συνεδρίαση για μερικά λεπτά. Ο κ. Βρούτσης ξαναπήρε τον λόγο για να ολοκληρώσει την γενική αναφορά του σε θέματα δημόσιας υγείας και την ειδική σε αυτό τής συγχωνεύσεως. Ήταν δε επικριτικός όσες φορές αναφέρθηκε στους κυβερνητικούς χειρισμούς, ο κ. Βρούτσης.
Παρέμβαση έκανε και ο οδοντίατρος τού Γ.Ν.-Κ,Υ, Νάξου και μέλος τής Επιτροπής Αγώνα Πλάτων Τομπάς, ο οποίος ανέγνωσε το υπόμνημα, που την προηγούμενη Παρασκευή συνυπεγράφη από δεκάδες εκπροσώπους αυτοδιοικητικών, επιστημονικών και άλλων φορέων τού νησιού μας – μέλη τής Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην «συγχώνευση»…
Τα χαρακτηριστικότερα αποσπάσματα τού εν λόγω υπομνήματος, έχουν ως εξής:
Εκπρόσωποι Νάξου: «Είμαστε λοιπόν αντίθετοι…»
«Εμείς οι υπογράφοντες εκπρόσωποι φορέων, σωματείων και τοπικών κοινοτήτων, δημοτικών παρατάξεων, κινήσεων συλλόγων, απλοί πολίτες της Νάξου, θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη κάθε απόπειρα οποιασδήποτε συνένωσης – συγχώνευσης του ΓΝ-ΚΥ Νάξου με το «Βαρδάκειο» τής Σύρου, γιατί εκτός από την διαφαινόμενη υγειονομική υποβάθμιση θα πλήξει καίρια την τουριστική, παραγωγική, επιχειρηματική και δημογραφική ανάπτυξη του νησιού μας.
Η πολυνησιωτικότητα τής περιοχής αυτής των Κυκλάδων (Αμοργός-Μικρές Κυκλάδες) με την προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου –Σύρου και τις δυσκολίες που προκύπτουν  από τις απαγορεύσεις τού απόπλου λόγω καιρού, το πλούσιο πληθυσμιακό στοιχείο του νησιού με τους πολλούς αποχικά εργαζόμενους, η αναπτυγμένη αγροτική δομή του με τα πολλά ορεινά χωριά και τα περιφερειακά ιατρεία, η μεγάλη δημοσιοοικονομική ζημιά; Από τις διακομιδές και η αυξημένη ζήτηση των ασθενών σε σχέση με την υγειονομική προσφορά, όσον αφορά τη λειτουργία του ΓΝ-ΚΥ., αποτελούν στοιχεία που συνηγορούν ακράδαντα υπέρ τής αναβάθμισης του και όχι συγχώνευσης-υποβάθμισής του.
Οι μέχρι πρότινος διαβεβαιώσεις τού Υπουργείου και τη Β’ ΔΥΠΕ για το αντίθετο, οι διαδικασίες εξπρές (σύντομες διαβουλεύσεις, βιαστικές υπουργικές αποφάσεις και έλλειψη σοβαρού διαλόγου στη Βουλή) αλλά και η ασήμαντη εξοικονόμηση δημοσίου χρήματος, που προβάλλεται δήθεν σαν επιχείρημα, δημιουργούν εύλογη ανησυχία σε όλους τους κατοίκους για τη σκοπιμότητα του μέτρου και εγείρουν την αντίδρασή μας με ανάλογες κινητοποιήσεις.
Είμαστε λοιπόν αντίθετοι:
-στη συγχώνευση του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου
-στο νομοσχέδιο που οδηγεί στην κατεδάφιση τού Ε.Σ.Υ.
Αντίθετα, απαιτούμε:
-ανάπτυξη - αναβάθμιση με τις απαιτούμενες υποδομές και προσωπικό των Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, Κ.Υ. Αμοργού και περιφερειακών ιατρείων.
-πλήρη αναβάθμιση τού Ε.Σ.Υ. για δωρεάν ποιοτικό σύστημα παροχών Υγείας με την απαιτούμενη χρηματοδότηση που θα εξασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση πολιτών σ’ αυτό
-καθολικά δημόσιο σύστημα Υγείας».
Από Σεπτέμβριο το «μικρό» ΕΣΥ για Νότιο Αιγαίο
Με βασικό θέμα συζήτησης την Υγεία στα νησιά, συνεδρίασε σήμερα (Δευτέρα) στη Νάξο το Περιφερειακό Συμβούλιο, παρουσία του γενικού γραμματέα υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νίκου Πολύζου, των βουλευτών Κυκλάδων, Παναγιώτη Ρήγα και Ιωάννη Βρούτση, τού διοικητού τού ΕΚΑΒ Γιάννη Ροτζιώκου, των δημάρχων Νάξου και Αμοργού, εκπροσώπων φορέων και πολιτών.
Ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες τού νησιωτικού χώρου και εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ανάγκη δημιουργίας ειδικού συστήματος υγείας για το Νότιο Αιγαίο.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα πρόταση τού Περιφερειάρχη σύμφωνα με το οποίο αποφασίστηκε η διεκδίκηση περιφερειακού συστήματος υγείας προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες τού Νοτίου Αιγαίου.
Η πρόταση προβλέπει:
Ένα νησιωτικό ΕΣΥ με προσαρμογή των δομών υγείας στις ανάγκες των νησιών με πλήρη στελέχωση των δυο νοσοκομείων Ρόδου και Σύρου, με ανάπτυξη νέων κλινικών, όπως εντατικές μονάδες θεραπείας και μονάδες εμφραγμάτων, ακτινοθεραπείας που θα αντιμετωπίζουν παθήσεις που οδηγούν σήμερα τους νησιώτες στην Αθήνα.
Τη στελέχωση των μικρών νοσοκομείων με ανάπτυξη των κλινικών που θα καλύπτουν τις βασικές ειδικότητες λαμβάνοντας υπόψη, κυρίως στα τουριστικά νησιά, την αύξηση τού πληθυσμού το καλοκαίρι.
Μικρά νοσοκομεία που θα λειτουργούν ως μονάδες υποδοχής περιστατικών που δεν  αντιμετωπίζουν τα κέντρα υγείας και τα πολυδύναμα ιατρεία.
Πλήρη ανάπτυξη τής τηλεϊατρικής και σύνδεση των μικρών νησιών με κέντρο αναφοράς τα μικρά νοσοκομεία (όπου υπάρχει τέτοια αξιολόγηση), των δυο νοσοκομείων Ρόδου και Σύρου, και με βασικό κέντρο αναφοράς το 401 στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Αντικατάσταση των αγροτικών ιατρών με γιατρούς ειδικότητας στα πολυδύναμα ιατρεία των μικρών νησιών.
Επιστημονική στήριξη των δομών υγείας στο Νότιο Αιγαίο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης.
Δημιουργία δυο πλωτών κέντρων υγείας Δωδεκανήσου και  Κυκλάδων για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στα μικρά νησιά, όπως το πλωτό Πολυιατρείο “Δελφίνι τής ζωής και τής ελπίδας”.
Μοριοδότηση με ποσοστό που θα φτάνει το 50% για πρόσληψη στο ΕΣΥ, γιατρών ειδικότητας που θα έχουν υπηρετήσει για τρία χρόνια σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.
Προγραμματισμός για τελειόφοιτους ιατρικών σχολών που θα δεσμεύονται να υπηρετήσουν στα νησιά, να ενταχθούν άμεσα στα προγράμματα εκπαιδεύσεως για απόκτηση ειδικότητας.
Δημιουργία συστήματος αεροδιακομιδών ασθενών, πλωτά και εναέρια μέσα Νοτίου Αιγαίου, υγειονομικό ελικόπτερο super puma και πλωτά υγειονομικά μέσα.
Επικαιροποίηση των Οργανισμών των δομών υγείας.
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε πως “πρέπει να καταλάβει το υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ότι το Νότιο Αιγαίο στηρίζει την εθνική οικονομία και από την πλευρά του οφείλει η κεντρική εξουσία να ανταποκριθεί στα προβλήματα υγείας των νησιών”.
Η εισήγηση Πουσσαίου
Ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος, στην εισήγησή του με θέμα “Παροχή υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου” παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα υγείας και τα προβλήματα στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας ανά νησί, επισημαίνοντας τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και μη προσωπικό.
Ο κ. Πουσσαίος έθεσε ως κεντρικό στόχο τη βελτίωση τής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγειονομικής περιθάλψεως προς τους πολίτες και τους επισκέπτες τού νησιωτικού συμπλέγματος τής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ στους επιμέρους στόχους ενέταξε την ελαχιστοποίηση των περιφερειακών ανισοτήτων στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας καθώς και την αναδιάρθρωση των μηχανισμών διοικήσεως.
“Έχουμε ευθύνη για ένα γόνιμο διάλογο”, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε πως ”με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δρομολογήσουμε λύσεις στο θέμα της υγείας”.
Έγινε πληρέστατη παρουσίαση των ζητημάτων που άπτονται των διακομιδών αναφέροντας το υπέρογκο κόστος που μόνο το 2009 στοίχισαν στο ελληνικό δημόσιο 17.869.965 €, ενώ μέσα σε τρία χρόνια από το 2007 έως το 2010 το κόστος διπλασιάστηκε.
Ο κ. Πουσσαίος έκανε λόγο για την ανάγκη νέου σχεδιασμού τού ΕΚΑΒ και πρότεινε την δημιουργία πλωτών μέσων πλήρως εξοπλισμένων για την εξυπηρέτηση των περισσότερων ασθενών, ενώ τόνισε πως μπορεί να υπάρξει συνεργασία και διακομιδή ασθενών στο νοσοκομείο Ηρακλείου.
Ο αντιπεριφερειάρχης, παρουσίασε τις προτάσεις τής Περιφέρειας για τον τομέα τής υγείας ζητώντας άμεσα την κάλυψη των αναγκών, λαμβάνοντας νομοθετικά μέτρα για το θέμα των άγονων διαγωνισμών για την πλήρωση των θέσεων ιατρικού προσωπικού. Επίσης, προτάθηκε μεταξύ άλλων παροχή κινήτρων προσέλκυσης ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.
Επίσης, ανάμεσα στις προτάσεις ανέφερε την διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για διακομιδές από υδροπλάνα, καθώς επίσης και ανάληψη τής τηλεϊατρικής και αξιοποίηση των υποδομών.
“Απαιτείται”, τόνισε ο κ. Πουσσαίος, “η δημιουργία εθνικής βάσεως δεδομένων και στατιστικών αναλύσεων για το σύνολο των θεμάτων υγείας και η υιοθέτηση δράσεων προλήψεως και προαγωγής τής υγείας, στοχευμένες σε ειδικές ομάδες”.
Ο γ.γ. τού «Υγείας»
Στην τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας τού υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νίκος Πολύζος, δεσμεύτηκε πως η εισήγηση τού αντιπεριφερειάρχη κ. Πουσσαίου θα αποτελέσει το πρόπλασμα επιχειρησιακού σχεδίου τού υπουργείου Υγείας για το Νότιο Αιγαίο.
Αναφέρθηκε στην πρόταση τού περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη για την δημιουργία άμεσα ενός μικρού εθνικού συστήματος για το Νότιο Αιγαίο, λαμβάνοντας υπόψη την νησιωτικότητα, με στόχο να μπει μπροστά από τον Σεπτέμβριο.
Κόκκινος: «Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας;»
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ. Χαράλαμπος Κόκκινος υπογράμμισε προκαλώντας αίσθηση στο ακροατήριο ότι «οι κυβερνητικοί παράγοντες είναι εκτός τόπου και χρόνου…» και παρουσίασε τα μεγάλα προβλήματα υγείας τής Περιφέρειας στον γ.γ. τού Υπουργείου Υγείας κ. Πολύζου (ο οποίος κατά την τοποθέτησή του χαρακτήρισε τις παροχές υγείας στο Νότιο Αιγαίο αντίστοιχες τής... Ελβετίας!!!) θέτοντας τα ακόλουθα ερωτήματα, που έμειναν αναπάντητα:
-Ποιός είναι ο προγραμματισμός για στελέχωση των μονάδων υγείας στο Νότιο Αιγαίο;
-Γιατί δεν προχωρούν τα έργα της υγείας (Νοσοκομείο Πάρου, Θήρας, Κω, Καρπάθου κ.ά.);
-Γιατί δεν δίνονται κίνητρα για την τοποθέτηση και παραμονή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νησιά μας;
-Γιατί δεν εφαρμόζεται η τηλεϊατρική στα νησιά μας;
-Πώς θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ για τις διακομιδές ασθενών στο Νότιο Αιγαίο;
-Γιατί παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων και υγειονομικού υλικού στις μονάδες υγείας των νησιών μας;
-Πότε σκοπεύει το Υπουργείο Υγείας να επικαιροποιήσει και να εγκρίνει τους  Οργανισμούς Λειτουργίας των μονάδων υγείας;
Ο κ. Κόκκινος ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα, το "πλωτό πολυιατρείο" που παρέχει υπηρεσίες υγείας στα Δωδεκάνησα, να μετακινείται και να παρέχει υπηρεσίες και στις Κυκλάδες, μέχρι η Περιφέρεια να αξιοποιήσει πόρους από το ΕΣΠΑ για την απόκτηση πλωτών υγειονομικών μέσων.
Επίσης, απαίτησε να μην γίνει καμία ενσωμάτωση - συγχώνευση μονάδων υγείας στο Νότιο Αιγαίο, όπως αυτή που φημολογήθηκε για το Νοσοκομείο Νάξου, ενώ κατέθεσε την διαφωνία του στην πρακτική καταβολής εισιτηρίου στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας
Τέλος, ζήτησε από την περιφερειακή αρχή να λειτουργήσει διεκδικητικά και όχι παθητικά απέναντι στις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές.
ΚΑΙ η πρόεδρος τού Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων και το Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου Παρασκευή Βιτζηλαίου ετάχθη ενάντια στην «συγχώνευση», όπως και η κυτταρολόγος τού Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, επικεφαλής τής δημοτικής παρατάξεως «Πολίτες γα τα νησιά μας» και μέλος τής Ε.Α. Θέκλα Κίζη.
Το «παρών», με καθυστέρηση - και μετά την αποχώρηση, πάντως, τού κ. Βρούτση από την αίθουσα - έδωσε ο βουλευτής Κυκλάδων τού ΠαΣοΚ Παναγιώτης Ρήγας.           
Αποφάσεις
ΤΟ Περιφερειακό ενέκρινε κατά πλειοψηφία την 2η τροποποίηση προϋπολογισμού τού 2011 τής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την τροποποίηση τού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τής Περιφέρειας για το ίδιο έτος. 
ΤΟ θέμα τού Κανονισμού Λειτουργίας τού Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα στην επόμενη συνεδρίαση τού Συμβουλίου.
ΑΚΟΜΗ, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία:
-η πρόταση στο ΕΣΠΑ για την “Προμήθεια ειδών εξοπλισμού Σχολικών Μονάδων που εκπαιδεύουν άτομα με αναπηρίες στο Νότιο Αιγαίο”.
-υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων και υποβολής προτάσεων για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” των έργων για “Παρέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενα δημόσια σχολικά κτήρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
-επιδότηση αγοράς κατοικίας σε προβληματική περιοχή με βάση τις διατάξεις τού άρθρου 9 του Ν.2085/1992.
*Η επόμενη συνεδρίαση τού Περιφερειακού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου στην Ρόδο.
Γ.ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου