Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΞΟΥ…

Ποιος μπορεί να «μιλήσει» για καλό εργασιακό, διοικητικό κλίμα στο νοσοκομείο Νάξου;

Η «Κ» που συνεχίζει να ρίχνει φως στα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο ημέτερο νοσοκομείο, φέρνει σήμερα στο προσκήνιο τής τοπικής επικαιρότητας το έγγραφο παραιτήσεως των τριών (3) τακτικών μελών επί συνόλου τεσσάρων (4) και των δύο (2) αναπληρωματικών τού Επιστημονικού Συμβουλίου.Η ρήξη στις σχέσεις τού διοικητού κ. Λάμπου (ο οποίος αναχώρησε εχθές, για την Αθήνα) με την μεγάλη πλειονότητα του επιστημονικού προσωπικού τού οικείου νοσοκομείου είναι δεδομένη. Ούτε και αυτός ο ίδιος ο κ. Λάμπου μπορεί να διαψεύσει το παραπάνω γεγονός, αφού όλα όσα δηλώνει «δεξιά και αριστερά» δεν πείθουν πλέον κανέναν…

Το «αγκάθι» των εφημεριών, έφερε τα «πάνω κάτω» στο νοσοκομείο Νάξου, τους τελευταίους δύο μήνες, που άνοιξαν «στόματα», που εκδόθηκαν επιστολές διαμαρτυρίας, καταγγελτικές επιστολές, που ακόμη και αυτή η ίδια η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών ιατρών δια τού προέδρου της Δημήτρη Βαρνάβα μας «έπιασε στο στόμα της», που πολλές από τις γραπτές καταγγελίες βρίσκονται στα χέρια της Εισαγγελικής Αρχής Νάξου, που…, που…, που…
Οι 5 παραιτήσεις
Στο με ημερομηνία 06/07/2011 έγγραφο πέντε (5) μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου, τρία (3) τακτικά και δύο (2) αναπληρωματικά, πλην τού προέδρου κ. Η. Καραμπάτσου, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον διοικητή Θ. Λάμπου.
Στο με τον υπό τον γενικό τίτλο «Παραίτηση Επιστημονικού Συμβουλίου Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου» αυτό έγγραφο, οι παραιτηθέντες σημειώνουν: «Δηλώνουμε την παραίτησή μας από μέλη του ως άνω συμβουλίου, λόγω: 1) της πλήρους απαξίωσης του Επιστημονικού Συμβουλίου εκ μέρους του διοικητού, και 2) του απαράδεκτου προγράμματος εφημεριών, Ιουλίου 2011, που έκρινε και κοινοποίησε με αποκλειστική ευθύνη του ο διοικητής»
Παραιτήθηκαν, οι: Τομπάς Πλάτων, Στυλιάνα Κουφοπούλου, Λιουντμίλα Πουτιλίνα, Μαρία Δούρου, Λιουντμίλα Μησιάρη.
«Πάμε» για συνεδρίαση τού Δημοτικού Συμβουλίου, στις 19/7
Στο μεταξύ, και ενώ η προγραμματισθείσα (για προχθές Τρίτη, 12/7), για την έκδοση ψηφίσματος υπέρ τής «μη συγχωνεύσεως» τού ημέτερου νοσοκομείου με αυτό τής Σύρου, συνεδρίαση τού Δημοτικού Συμβουλίου τού οικείου δήμου (που αναβλήθηκε λόγω απουσίας στην Αθήνα τού δημάρχου κ. Μαργαρίτη) -, πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, 19/7 (σ.σ.: «τακτική συνεδρίαση», θα είναι αυτή), ο δημοτικός συνδυασμός «Πολίτες για τα νησιά μας» «ζητεί την άμεση σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου…».
ΟΙ «Πολίτες»…
Η Δημοτική Εναλλακτική Κίνηση «Πολίτες για τα νησιά μας» εξέδωσε χθες την παρακάτω ανακοίνωση, που υπογράφεται από την επικεφαλής τής εν λόγω «Εναλλακτικής», δημ. σύμβουλο, κυτταρολόγο τού οικείου νοσοκομείου Θέκλα Κίζη
«Όχι, στην υποβάθμιση τού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου
Όχι, στην λειτουργική συγχώνευση
Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό
Η Δημοτική Εναλλακτική Κίνηση "Πολίτες για τα νησιά μας ", αντιτίθεται στην εφαρμογή του Καλλικράτη στην Υγεία και στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου-ΚΥ Νάξου. Το σοβαρότατο αυτό ζήτημα, που είναι θεμέλιο για την όποια ανάπτυξη του νησιού μας αποτελεί κοινό αίτημα, πάνδημο αίτημα. Ζητάμε την άμεση σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου με το θέμα αυτό, με την συμμετοχή και των κοινωνικών φορέων του νησιού, για την οργάνωση του αγώνα της προάσπισης του χαρακτήρα του Νοσοκομείου και της θωράκισης της υγείας στο νησί».
Αντιδρούν οι "πράσινοι" βουλευτές
ΑΣ αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι τις αντιδράσεις πολλών βουλευτών τού ΠΑΣΟΚ συναντά το νομοσχέδιο τού υπουργείου Υγείας για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων με αιχμή τις αλλαγές που προωθούνται στα νοσηλευτικά ιδρύματα τής περιφέρειας. Στον ΚΤΕ Υγείας τού ΠΑΣΟΚ στην Βουλή δεν έλειψαν η κριτική αλλά και τα παράπονα για τις δρομολογούμενες αλλαγές, που εστιάστηκαν πρωτίστως στον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε και παρουσιάστηκε η μελέτη για τις συγχωνεύσεις από το υπουργείο.
Διάψευση
Ιατρός τού Νοσοκομείου σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε χθες ο υπογράφων μαζί του, δήλωσε ότι «από τους γιατρούς έγινε πρόταση στον διοικητή για επιπλέον εφημερίες ώστε να αποζημιωθούν» και ότι «ψεύδεται ο διοικητής που ισχυρίζεται το αντίθετο». Ο ιατρός, είναι ένας εκ των παραιτηθέντων μελών τού Επιστημονικού Συμβουλίου…
Για το παραπάνω θέμα, ο κ. Λάμπου προ εικοσιτετραώρων δήλωσε στην «Κ»:
«Για να καταθέσω ένα τέτοιο αίτημα πρέπει να υπάρχει κι από τους γιατρούς ένα ανάλογο αίτημα. Και θα πρέπει να (σου) πω ότι ποτέ δεν μου έγινε πρόταση από τους γιατρούς για επιπλέον εφημερίες ώστε να αποζημιωθούν. Ποιοι είναι οι λόγοι; Τους γνωρίζουν καλύτερα από εμένα οι ίδιοι οι γιατροί. Πάντως όποιος θέλει είναι ελεύθερος να καταθέσει πρόταση κάτι που είχε γίνει στο παρελθόν, αλλά τότε δεν είχε εγκριθεί… Όμως προτάσεις μπορούν να καταθέσουν όσοι γιατροί επιθυμούν και εάν περάσουν από τα αρμόδια όργανα εγώ είμαι υποχρεωμένος να την καταθέσω προς τα ανώτατα κλιμάκια».
Το Κ.Κ.Ε. Κωμιακής
Στο μεταξύ, η Κ.Ο. Κ.Κ.Ε. Κωμιακής, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό. Πρέπει να προσφέρεται δωρεάν σε όλους από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, να υπάρχει πλήρης κρατική χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας με βάση τις ανάγκες, να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Η υγεία όμως και η ζωή μας σήμερα περισσότερο από ποτέ βρίσκονται σε κίνδυνο, προκειμένου να σωθούν τα κέρδη των μονοπωλίων. Με την άγρια εκμετάλλευση στους τόπους δουλειάς, τη φτώχεια, την ανεργία, τη δουλειά ως τα 70, τα λουκέτα, την ιδιωτικοποίηση του νερού κ.ά., κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ και τα κόμματα που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, δεν υπολογίζουν ούτε την υγεία μας.
Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής που πιστότατα εφαρμόζει ο Διοικητής του ΚΥ-Νοσοκομείου Νάξου είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις εφημερίες τόσο στο ίδιο το νοσοκομείο όσο και στα περιφερειακά ιατρεία.
Η ανυπαρξία στελέχωσης και η υποστελέχωση των περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικά μέτρα και με το μοίρασμα εφημεριών στους αγροτικούς γιατρούς, όταν μάλιστα δεν φτάνουν για τις ίδιες περιοχές που υπηρετούν, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι.
Ο αγροτικός γιατρός της Κωμιακής έχει την ευθύνη να καλύπτει τα χωριά της Μέσης και της Κωμιακής με τους πολλούς οικισμούς της (με μεγάλη έκταση) και την τουριστική περιοχή του Απόλλωνα. Πώς θα καλύψει ανάγκες και σε άλλο χωριό;
Στηρίζουμε την απόφαση του αγροτικού γιατρού της Κωμιακής να αρνηθεί να καλύψει ανάγκες σε άλλα χωριά εκτός της περιφέρειας που ήδη καλύπτει.
Καλούμε τους Συλλόγους, τα σωματεία, τα τοπικά συμβούλια να πάρουν θέση και να παλέψουν για την ουσιαστική υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων των χωριών μας κόντρα σ’ αυτές τις πρακτικές , τα «μέτρα» ή τις «λύσεις ανάγκης» που όχι μόνο διαιωνίζουν αλλά οξύνουν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα».
Οι «20» τού Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου
Για λογαριασμό τού Νοσοκομείου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων υπηρετούν συνολικά είκοσι (20) ιατροί. Και συγκεκριμένα: Τρεις (3) παθολόγοι, δύο (2) χειρουργοί, δύο (2) ορθοπαιδικοί, δύο (2) μικροβιολόγοι, δύο (2) καρδιολόγοι, ένας (1) γενικής ιατρικής, ένας (1) οφθαλμίατρος, ένας (1) οδοντίατρος, ένας (1) παιδίατρος, ένας (1) κυτταρολόγος, ένας (1) αναισθησιολόγος, ένας (1) ακτινοδιαγνώστης, ένας (1) οδοντίατρος (στην Αμοργό) και ένας (1) παθολόγος στην Σχοινούσα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου