Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

«Πνιγμένοι», τάφοι στο νερό στο νέο νεκροταφείο...Τυχαίο γεγονός ή επιβεβαίωση όλων όσα ακόυγονταν προ ετών, για... "μπρατσάκια"

Από τον περασμένο Μάρτιο, υπάρχει κανονισμός λειτουργίας του Νέου Δημοτικού Κοιμητηρίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Δύο μήνες αργότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τον σχετικό κανονισμό και ανακοίνωσε ότι από την 15η Ιουνίου σταματά η λειτουργία του παλιού νεκροταφείου στη πόλη Νάξου και αρχίζει η λειτουργία του νέου, που βρίσκεται στην περιοχή «Τίμιος Σταυρός» και ουσιαστικά βάζει τέλος σε μία παραφιλολογία σχετικά με την λειτουργία του που είχε κρατήσει εδώ και 20 περίπου χρόνια.
Ουκ ολίγα προβλήματα το συνόδευσαν όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως η θέση του, καθώς βρίσκεται σε περιοχή βραχώδη και με έδαφος που δεν είναι κατάλληλο για τη συγκεκριμένη χρήση. Όμως, τα χρόνια πέρασαν. Όπως ανέφεραν οι ειδικοί έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε όλες οι αδυναμίες να καλυφθούν και πλέον το νέο νεκροταφείο από την 15η Ιουνίου είναι έτοιμο για λειτουργία.


Προσωπική εμπειρία
Όμως, με το καλημέρα προέκυψε ένα παράδοξο πρόβλημα που προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά, ενώ έφερε στη μνήμη των παλαιοτέρων μία απίστευτη αναφορά που είχε κάνει εκλιπών δημοτικός σύμβουλος για «μπρατσάκια». Όταν έγινε το πρώτο άνοιγμα μνήματος, ώστε να γίνει η ταφή, διαπιστώθηκε ότι το σύνολο των τάφων ήταν γεμάτο νερό. Μάλιστα, σε κάποιους από τους 207 τάφους το ύψος του νερού είχε φτάσει ακόμη και στους 50 πόντους (!!!) και το ερώτημα «που βρέθηκε τόσο νερό» αναζητούσε απαντήσεις… Ο γαμπρός της πρώτης γυναίκας που ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο Νάξου, Δημήτρης Καρύδης, μετέφερε μέσω της εφημερίδας την εμπειρία του, αλλά και τις επαφές που είχε με τους δημοτικούς παράγοντες ώστε να βρει απαντήσεις… Όπως μας είπε, εργάζεται ως οικοδόμος οπότε γνωρίζει πως αντιδρά το μπετόν με το οποίο είναι κατασκευασμένοι όλοι οι τάφοι στο νέο νεκροταφείο και κρατάει τις επιφυλάξεις του… «Να πω την αλήθεια την ώρα της ταφής δεν δώσαμε μεγάλη σημασία λόγω της όλης συναισθηματικής φόρτισης. Όμως, την επόμενη ημέρα με συγγενείς μου πήγαμε και πάλι στο νεκροταφείο. Είχαμε δει ότι στο τάφο της πεθεράς μου υπήρχε υγρασία και είχα την περιέργεια να δω πως είναι οι άλλοι τάφοι. Άλλωστε είναι ένα καινούργιο νεκροταφείο και η περιέργεια ήταν μεγάλη για το πώς έχει κατασκευαστεί. Θέλω να τονίσω ότι δεν σκάψαμε και βέβαια δεν παραβιάσαμε κανένα τάφο. Όπου υπήρχε η δυνατότητα να τραβήξουμε την πλάκα από πάνω το κάναμε. Στον διπλανό τάφο υπήρχε μία πιθαμή νερό (σ.σ. το πλάτος μίας παλάμης) και θεωρήσαμε ότι ήταν τυχαίο γεγονός. Ανοίξαμε κι έναν δεύτερο και το νερό έφτασε στις τρεις πιθαμές. Να πω την αλήθεια ανησύχησα, γιατί μου φάνηκε παράξενο συνεχίσαμε όμως να πηγαίνουμε και τις επόμενες ημέρες. Να δούμε τον άνθρωπο μας. Κοίταξα και άλλους τάφους στο ίδιο επίπεδο (σ.σ. ο τάφος της πεθεράς του βρίσκεται στο ψηλότερο επίπεδο) αλλά από την άλλη πλευρά παρατήρησα αφενός ότι οι περισσότεροι πλέον ήταν ανοιχτοί αλλά νερό υπήρχε και μάλιστα σε κάποιους έφτανε και στο μισό μέτρο. Να αναφέρω επίσης ότι κάποιοι ήταν καλά σφραγισμένοι ενώ κάποιοι άλλοι ήταν πιο χαλαροί και είχαν σκασίματα στην πλάκα που τους σκέπαζε»

Επίσκεψη στο Δήμο
Ο κ. Καρύδης συνεχίζει την αναφορά του και μιλάει για τις απαντήσεις που πήρε από τους αρμόδιους φορείς (βλ αντιδήμαρχο κ. Πρωτονοτάριο) αλλά και τον Δήμαρχο. «Συγγενής μου επισκέφθηκε τον Δήμαρχο αμέσως μετά τις πρώτες επισκέψεις μας του ανέφερε τι είχε συμβεί, τις ανησυχίες του και ο κ. Μαργαρίτης του απάντησε ευγενικά «θα το κοιτάξουμε και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση». Στο μνημόσυνο (σ.σ. μετά από εννέα ημέρες) όλοι πλέον οι τάφοι ήταν ανοιχτοί μετά από εντολή του Δήμου, όπως μας είπαν και ήθελαν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο. Πάντως, υπάρχουν τρεις κατηγορίες τάφων: αυτοί που δεν έχουν καθόλου νερό, αυτοί που είχαν και έφυγε το νερό με κάποιοι μηχάνημα και αυτοί που είχαν νερό, αλλά αυτό εξατμίστηκε πολύ γρήγορα. Επισκέφτηκα σήμερα (σ.σ. χθες το πρωί) τον κ. Πρωτονοτάριο που είναι υπεύθυνος και μιλήσαμε για το θέμα. Μου είπε ότι παρακολουθεί την αντίδραση του νερού και πιστεύει ότι είναι βρόχινο νερό. Παράλληλα με καθησύχασε όσον αφορά θέματα υγιεινής λέγοντας ότι μιλάει με ιατροδικαστές στην Αθήνα και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σχετικά με την σωρό της πεθεράς μου και δεν θα υπάρξει κάποια αλλοίωση, αλλά όλα θα κυλήσουν ομαλά. Δεν έχω λόγο να μην τον πιστέψω. Βασίζομαι άλλωστε στα λόγια του. Και μου υποσχέθηκε ότι εάν υπάρχει πρόβλημα θα μεταφέρει αλλού τη σωρό της πεθεράς μου. Επίσης μου είπε ότι το νερό προέρχεται από την έντονη βροχόπτωση και ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα με την αρμολόγηση στις πλάκες που επέτρεψαν στο νερό να περάσει το μπετόν και να μπει στον τάφο».

Η δική του άποψη
Υπάρχει όμως και η δική του άποψη. Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Καρύδης είναι οικοδόμος και έχει σχηματίσει την δική του γνώμη για ότι συμβαίνει στο νεκροταφείο και την υποστηρίζει με θέρμη. «Δέχομαι την άποψη του κ. Πρωτονοτάριου, αλλά είμαι άνθρωπος που καθημερινά ασχολούμαι με το μπετόν. Θεωρώ απίθανο μέσα από μία σχισμή που δεν είναι μεγαλύτερη από ένα εκατοστό να έχει περάσει σε ένα τάφο μισό μέτρο νερό. Για να πιάσει τόσο νερό θα έπρεπε να βρέχει ένα μήνα μέρα και νύχτα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Επίσης, το τσιμέντο έχει την ιδιότητα να ρουφάει το νερό και η αίσθησή μου είναι ότι από κάπου αναβλύζει νερό. Άλλωστε όλοι ξέρουν ότι τα κτήματα στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν χώματα (σ.σ. πάσπαρος) που τραβάνε το νερό προς τα πάνω. Το πιο πιθανό λοιπόν είναι ότι υπάρχει κατασκευαστικό πρόβλημα, κακοτεχνία. Δεν κατακρίνω, δεν ρίχνω ευθύνες σε κανέναν από την Δημοτική Αρχή, είτε την προηγούμενη, είτε την τωρινή που ουσιαστικά παρέλαβε το έργο. Αλλά θα πρέπει εφόσον μιλάμε για κακοτεχνία να υπάρχει ευθύνη προς τον εργολάβο ή όποιον άλλο υπεύθυνο. Δεν πιστεύω ότι τα βρόχινα νερά δημιούργησαν αυτό το «φαινόμενο». Είπα στον κ. Πρωτονοτάριο ότι το χειμώνα θα υπάρξουν προβλήματα σοβαρά εάν δεν μεριμνήσουν άμεσα, τώρα που είναι καλοκαίρι. Να φτιάξουν ένα πρόχωμα προς το βουνό και να δημιουργήσουν τάφρους δεξιά και αριστερά για να φεύγει το νερό. Το χειμώνα εάν βρέξει, το νερό θα περάσει μέσα από το νεκροταφείο και θα καταλήξει στα χωράφια που είναι αρδευτικά. Μου είπε ότι θα ακούσει την πρότασή μου. Αλλά είναι δυνατόν; Εμένα περίμεναν; Δεν θα έπρεπε να τα είχαν σκεφτεί; Όπως κι εάν έχει το χειμώνα όλοι θα κριθούν και τότε δεν θα διστάσω να κινήσω όλα τα νόμιμα μέσα για να είμαστε καλυμμένοι οικογενειακά»

Όλα υπό έλεγχο
Από την υπηρεσία του Δήμου μας ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, έχουν γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για την προστασία του νεκροταφείου και η κατασκευή είναι μονομπλοκ. Επίσης, τα νερά στους τάφους μπήκαν μέσα από τους αρμούς που ήταν χαλαροί και πλέον μέσω της άντλησης των υδάτων όλα θα είναι υπό έλεγχο και αντικρούουν τους όποιους ισχυρισμούς για το έδαφος λέγοντας ότι έχει η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η ενδεδειγμένη. Επίσης, οι Ιερείς της Μητρόπολης Παροναξίας αναφέρουν ότι όλα θα κριθούν τον χειμώνα με τις πρώτες βροχές ελπίζουν όμως ότι δεν τίθεται θέμα, διατηρούν όμως τις επιφυλάξεις τους λόγω του ότι παλαιότερα είχαν ακουστεί αρκετές φήμες σχετικά με την απορροφητικότητα και την ικανότητα του εδάφους στην περιοχή.
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου