Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Λαμπρότητα στα εγκαίνια

Για κάθε Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδας δεν είναι τίποτα περισσότερο από το απαραίτητο εργαλείο για την φύλαξη και ανάδειξη των εκκλησιαστικών θησαυρών που υπάρχουν στα όρια της δικαιοδοσίας της… Ένα Μουσείο πολλές φορές λειτουργεί και ως «κράχτης» όχι μόνο για τους επισκέπτες αλλά και για τα μέλη της οικείας Μητροπόλεως καθώς έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά και στις καλύτερες δυνατές συνθήκες τα μοναδικά εκθέματα που έχουν διασωθεί στο πέρασμα του χρόνου.

 Και προχθές το βράδυ, την 12η Ιουλίου η Ιερά Μητρόπολης Παροναξίας άνοιξε τις πύλες της στο κοινό εγκαινιάζοντας το Εκκλησιαστικό Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης, παραπλεύρως του Μητροπολιτικού Ναού. Τα εγκαίνια του μουσείου πραγματοποίησαν ο Μητροπολίτης Παροναξίας, κ. Καλλίνικος, ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδίας, κ. Γεώργιος και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης, οι οποίοι και έκαναν τα αποκαλυπτήρια της σχετικής πλάκας ενώ έκοψαν και την αναμνηστική ταινία των εγκαινίων σε μία συμβολική κίνηση ότι Εκκλησία και Δήμος Νάξου είναι ενωμένοι σε μία κοινή πορεία προς την ανάπτυξη της Νάξου…
 Πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια των εγκαινίων το παρών έδωσε το σύνολο των εφημερίων της Μητρόπολης, ο Ιεροκήρυκας του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αθηνών, Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, από την Δημοτική Αρχή το παρών ανάμεσα στους άλλους έδωσαν οι κ. Αντιδήμαρχοι Πρωτονοτάριος, Ψαρράς, Μανιός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαυρομάτης, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ κ. Ναυπλιώτης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Μαμουζέλος και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου κ. Συμεώνογλου. Και βέβαια εκατοντάδες πιστοί που ήθελαν να έχουν την χαρά της πρώτης επίσκεψης στο Μουσείου.
 Κατά την ομιλία του ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή πάνω στην επιθυμία των προκατόχων του Σεβασμιώτατων Επιφανίου και Αμβροσίου και τόνισε ότι «τώρα ήρθε η στιγμή να γίνει πραγματικότητα η σκέψη και η επιθυμία τους» Ζήτησε τη βοήθεια των φορέων για την βελτίωσή του ει δυνατόν στο μέλλον και εξήγησε ότι «δεν υπήρξε καμία επιχορήγηση για την ολοκλήρωση αυτού του μοναδικού έργου στη Μητρόπολη». Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος (άξιο τέκνο της Νάξου) που ευχήθηκε χρόνια πολλά στον κ. Καλλίνικο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών ετών από την ενθρόνισή του και αναφέρθηκε στην αξιόλογη προσπάθεια που έγινε για την ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου.
 Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτης τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης σε ένα νησί, όπως η Νάξος, με τόσα βυζαντινά μνημεία και εκκλησιαστικά κειμήλια και εξήρε την πρωτοβουλία της Μητρόπολης, που προάγει το θρησκευτικό αίσθημα και τον πολιτισμό του τόπου μας.
 Ο τελευταίος που πήρε το λόγο ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Κύλης ο οποίος έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή και εξήγησε τι υπάρχει εντός του Μουσείου που άνοιξε τις πύλες.
 Στη συνέχεια κόπηκε η ταινία και ο Πατήρ Κωνσταντίνος Κύλης ανέλαβε ρόλο ξεναγού των επισκεπτών στις αίθουσες του Μουσείου…
 Πρέπει να σημειώσουμε ότι το Εκκλησιαστικό Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης ιδρύθηκε το 1992, αλλά έκτοτε δεν είχε λειτουργήσει. 19 χρόνια μετά, φτάσαμε στο σημείο να υλοποιηθεί το έργο, που στεγάζει ανεκτίμητης αξίας βυζαντινά βιβλία, χειρόγραφα και εικόνες από τις εκκλησίες της Νάξου.
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου