Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Μαίνεται «πόλεμος» στο Νοσοκομείο Νάξου

Σε «κατάσταση διάλυσης» - κατά δήλωση ιατρών που υπηρετούν σε αυτό -, το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου…

 Δέκα ιατροί περνούν στην αντεπίθεση και απειλούν με «ομαδική παραίτηση»…
 Αιτία και αφορμή το πρόγραμμα εφημεριών τού μηνός Ιουλίου (τον προγραμματισμό των εφημεριών τον εκπόνησε ο διοικητής Θεοχάρης Λάμπου)…
 Η σχετική επιστολή-καταγγελία τους βρίσκεται ήδη στο Γραφείο τού κ. Λάμπου, αλλά και: στα μέλη του Δ.Σ., στο υπουργείο Υγείας & κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην 2η ΔΥΠΕ, στον Εισαγγελέα Νάξου, στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων και στην ΟΕΓΝΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας)…
 Χαρακτηρίζεται το «Πρόγραμμα Λάμπου» (Πρόγραμμα Εφημεριών) παράνομο, παράλογο, εκδικητικό, αντιεπιστημονικό και αντιιατρικό, ενώ επισημαίνουν ότι «περικλείει δυνητικά μεγάλους κινδύνους για την δημόσια υγεία…».
 Η συνταρακτική εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τα τελευταία νέα που θέλουν το Νοσοκομείο Νάξου να υπάγεται διοικητικά και οικονομικά στο Βαρδάκειο και Πρώιο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, κάνει πλέον πολύ βαριά την ατμόσφαιρα στο νοσοκομείο τού νησιού μας, σε μία χρονική στιγμή μάλιστα που ο διοικητής κ. Λάμπου έχει χάσει και τα τελευταία του «στηρίγματα» στο ΔΣ…

"Να κοιταχτούμε στα μάτια..."
 ΤΕΡΑΣΤΙΟ το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ετούτη την εποχή του Μνημονίου το ημέτερο νοσοκομείο. Είναι το πρόβλημα αυτό: διοικητικό και λειτουργικό.
 Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου – σχεδόν όλα – έχουν κόψει εδώ και κάμποσο καιρό κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τον διοικητή κ. Λάμπου. Οι τελευταίοι που – κατά το κοινώς λεγόμενο – «τά’σπασαν» με τον διοικητή είναι (σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντος) οι κ. Μαράκης Μανώλης και Καπίρης Σταμάτης. Τούτο σημαίνει ότι απώλεσε ο κ. Λάμπου και τα τελευταία «στηρίγματά» του στο Δ.Σ. του ημέτερου νοσοκομείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
 Οι εντάσεις και ο … θόρυβος είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των τελευταίων συνεδριάσεων του Δ.Σ. Οι φωνές μελών του Δ.Σ. ακούγονται ακόμη και στους διαδρόμους του νοσοκομείου. «Χοντρές» κουβέντες ακούγονται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις από χείλη μελών του Δ.Σ. Μία από τις συνεδριάσεις αυτές, αναβλήθηκε αφού ακούσθηκε και αυτό (το απίστευτο και μοναδικό!): «Ας κοιταχτούμε στα μάτια … για να δούμε ποιος μεταφέρει όλα όσα λέγονται εδώ μέσα στον Βλαχάκη και στην Κυκλαδική!..».

Οι "10" και η καταγγελία τους...
 Μαίνεται «πόλεμος» στο Νοσοκομείο Νάξου, φίλοι αναγνώστες. Και είναι τούτο λυπηρό. Ουδείς δύναται στην παρούσα φάση να προδιαγράψει εξελίξεις… Το «αντάρτικο» των 10, με «σημαία» τις Εφημερίες, έχει σηκώσει «στο πόδι» το Νοσοκομείο Νάξου.
 Να, πώς έχει η καταγγελία των «δέκα»:
 «Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι ιατροί του ΕΣΥ του Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου έχοντας από καιρό επισημάνει τη συσσώρευση και μη επίλυση πάρα πολλών προβλημάτων, όπως:
 -Πρόβλημα εφημεριών όπου με τρόπο παράνομο, εξοντωτικό και εξαναγκαστικό ο Διοικητής έφτασε τους γιατρούς σε κατάσταση απόγνωσης,
 -Τριτοκοσμικές συνθήκες στα θέματα καθαριότητας νοσηλευομένων ασθενών και χώρων του Νοσοκομείου,
 -Σημαντικές ελλείψεις σε βασική τεχνολογική υποδομή, παραϊατρικό προσωπικό, τραυματιοφορείς, φύλαξη και πολλά άλλα,
 Δηλώνουν ότι:
 -Το πρόγραμμα εφημεριών Ιουλίου 2011 που εκδόθηκε με αποκλειστική ευθύνη του Διοικητή είναι παράνομο, παράλογο, εκδικητικό και αντιεπιστημονικό-αντιιατρικό διότι βάζοντας στους περισσότερους γιατρούς από 14 έως 17 εφημερίες, τις περισσότερες ετοιμότητας, τους εξοντώνει ψυχικά και σωματικά και σε άλλους μόνο 11 ετοιμότητας τους εξοντώνει οικονομικά.
 -Συμπεριφερόμενος με ανάλογο τρόπο με τις εφημερίες των αγροτικών ιατρών πιθανόν να τους αναγκάσει σε μαζική παραίτηση.
 -Όλες οι παραπάνω ενέργειες και πρακτικές του Διοικητή έχουν φτάσει το Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου σε κατάσταση διάλυσης.
 -Αυτό το πρόγραμμα εφημεριών, με όσα συνεπάγεται, περικλείει δυνητικά μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
 Και ζητούν:
 -Την άμεση αλλαγή του προγράμματος εφημεριών Ιουλίου, δηλαδή έως 5 ενεργές εφημερίες και έως 2 ετοιμότητας για τους διευθυντές, και έως 7 ενεργές, και 4 ετοιμότητας για τους επιμελητές Α’ και Β’, αλλιώς οδηγούμαστε στο μονόδρομο της υποβολής ομαδικής παραίτησης».
 Την παραπάνω επιστολή υπογράφουν οι ιατροί κ. Ιωάννης Γεωργίου, Μαρία Δούρου, Ιωάννης Οργανόπουλος, Λιουντμίλα Πουτιλίνα, Ιγκόρ Στεφανίδης, Λιουντμίλα Μησιάρη, Φραγκίσκος Βενιέρης, Βασίλειος Ραπτάκης, Απόστολος Δούλης, Πλάτων Τομπάς.

Αλλαγές / «Μας πάνε στην Σύρο»
 Η Πρόταση Λειτουργικών Αναδιατάξεων Μονάδων υγείας ΕΣΥ φέρνει τα πάνω κάτω στην Δημόσια Υγεία στα νησιά μας (Νάξο & Μικρές Κυκλάδες).
 Θα έχουμε υπαγωγή του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου σε αυτό της Σύρου. Διοικητική και οικονομική υπαγωγή. Συνεπώς υποβάθμιση… Τεράστιο το θέμα… Επιβάλλεται οι βουλευτές του νομού μας να κάνουν τις παρεμβάσεις τους υπέρ της Νάξου & των Μικρών Κυκλάδων.
 Να, πώς έχουν οι σημαντικότερες παράγραφοι της παραπάνω «προτάσεως»:
 -Απώτερος σκοπός του όλου εγχειρήματος είναι στο μέλλον η διοικητική ενοποίηση των συνδιοικούμενων ή διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, σε ένα ΝΠΔΔ, με στόχο την ενοποίηση των ξενοδοχειακών, διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών.
 -Προτάσεις για κοινό Διοικητή και Δ.Σ.
 Με βάση την ανωτέρω επεξεργασία του πληροφοριακού μας υλικού, καταλήξαμε αρχικά στην παρακάτω πρόταση (Πίνακας 3) συν-διοίκησης Νοσοκομείων (Συγκροτημάτων) με κοινό Διοικητή και Διοικητικό Συμβούλιο.
Πίνακας 3 : Πρόταση διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ΕΣΥ με βάση τις  τωρινές λειτουργούσες κλίνες
2η Δ.Υ.Πε.
44 9 Γ.Ν. Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο» 96
45 Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου 20 116
-Κλίνες Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Διοικητής
Αναπληρωτής
Διοικητής
2η Δ.Υ.Πε.
Γ.Ν. Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο» 220
Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου 22
-Η ανωτέρω τελική σημερινή πρόταση μειώνει τα Διοικητικά Συμβούλια από133 σε 83 και τους Διοικητές σε 78 (2 έχουν Πρόεδρο – Αντιπρόεδρο, και 2 έχουν Πρόεδρο – Γενικό Διευθυντή, πλέον Αιγινητείου – Αρεταίειο - Ευγενίδειο). Παρά το γεγονός ότι δημιουργεί 23 νέες θέσεις Αναπληρωτών Διοικητών για τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία, το σύνολο των Διοικητών και των Αναπληρωτών Διοικητών ανέρχεται πια σε 145 αντί 175 (+2 Γενικοί Διευθυντές) που είναι σήμερα.
-Περαιτέρω, στις τροποποιήσεις οργανισμών θα εξετασθούν:
1. Διοικητικές συνενώσεις ΝΠΔΔ, έτσι ώστε να υπάρχει όχι μόνο ενιαία διοίκηση, αλλά και ενιαίος προϋπολογισμός, ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών, ενιαίος οργανισμός (που διευκολύνει την κινητικότητα του προσωπικού) και αυτόματη ενοποίηση διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών.
2. Εσωτερικές συνενώσεις τμημάτων, ανά τομέα στα Νοσοκομεία, με σκοπό τη δημιουργία μεγάλων τμημάτων (δύναμης 25 - 45 κλινών), έτσι ώστε η συνένωση δυνάμεων να είναι πραγματική, καθώς και στα επαρχιακά Νοσοκομεία (π.χ. μικτό χειρουργικό τμήμα, στο οποίο θα συνεργάζονται χειρουργοί, ουρολόγοι και ορθοπεδικοί ή ΩΡΛ-λόγοι, οφθαλμίατροι).
Οι εσωτερικές αυτές συνενώσεις θα εξασφαλίσουν τα εξής:
- Μείωση αναγκών εφημερίας γιατρών και απαιτήσεων για επικουρικούς γιατρούς, ιδίως στις περιπτώσεις όπου γίνονται προσλήψεις για να καλυφθεί το πρόγραμμα εφημεριών.
- Μείωση της κατάτμησης του νοσηλευτικού προσωπικού σε πολλά μικρά νοσηλευτικά τμήματα, που οδηγεί σε αδυναμία να διεκπεραιωθούν οι βάρδιες του νοσηλευτικού προσωπικού και κατά συνέπεια αύξηση των αναγκών.
- Μείωση των απαιτήσεων σε αποθέματα – ανάγκες φαρμάκων και υγειονομικού υλικού που βρίσκεται στα φαρμακεία των τμημάτων, λόγω μείωσης του αριθμού των τμημάτων και άρα και των αντίστοιχων φαρμακείων και διαχειρίσεων – προμηθειών.
- Μείωση του διοικητικού κόστους συντονισμού και τροφοδοσίας των νοσηλευτικών τμημάτων και παράλληλα μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, συνεπώς και λειτουργικώνδαπανών.
Για να επιτευχθούν οι εσωτερικές αυτές συνενώσεις, εξετάζεται στο μέλλον:
1. Ενιαίο μικτό παθολογικό τμήμα - τομέα, στον οποίο θα ανήκουν όλες οι παθολογικές υποειδικότητες, πλην π.χ. καρδιολόγων και παιδιάτρων.
2. Ένα ή δύο ενιαία μικτά χειρουργικά τμήματα - τομείς ανά επαρχιακό νοσοκομείο (αναλόγως του μεγέθους) πλην π.χ. μαιευτικής γυναικολογίας ή ορθοπεδικής.
3. Ενιαίο μικτό τμήμα απεικονιστικών εργαστηρίων.
4. Ενιαίο μικτό τμήμα βιοπαθολογικών εργαστηρίων.
5. Εξειδικευμένα εργαστηριακά τμήματα (π.χ. ανοσολογικό, κυτταρολογικό, κ.λπ.) στο κύριο Νοσοκομείο, που θα εξυπηρετούν και τα διασυνδεόμενα κοντινά Νοσοκομεία.
Σχετικά με την πρόταση (λειτουργικής) αναδιάταξης των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών του ΕΣΥ, φαίνεται ότι επιτυγχάνονται οι βασικοί στόχοι του σχεδιασμού του ΥΥΚΑ, δηλαδή της:
διαμόρφωσης μιας νέας βιώσιμης αρχιτεκτονικής των Μονάδων -βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων του συστήματος -αποδοτικότερης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας των Μονάδων αυτών.
Στο πλαίσιο αυτών των στόχων γίνονται συγκεκριμένες προτάσεις για:
*συν-διοίκηση Νοσοκομείων, με 83 Διοικήσεις αντί των 131 (+2) και σύνολο Διοικητών και Αναπληρωτών διοικητών 143 αντί 175 (+2).
*συνένωση άνω των 300 ομοειδών κλινικών/εργαστηρίων/μονάδων, με 33.000 προτεινόμενες λειτουργούσες κλίνες κάλυψης 75 - 80% (και 35.000 οργανικές κλίνες), με δυνατότητα διάθεσης μέχρι και 600 κλινών ως «ειδικές θέσεις» και περιορισμό των κλινικών τμημάτων και λοιπών μονάδων σε κάτω των 1.700 (από τα 2.000).
*Μετατροπή χρήσης Μονάδων Υγείας, με 8 Νοσοκομεία – Κ.Υ. να μετατρέπονται σε Κ.Υ. Αστικού ή μη Αστικού Τύπου, με παράλληλη ανάπτυξη νοσοκομείων ή μονάδων βραχείας νοσηλείας, μονάδων ημερήσιας νοσηλείας, υποστήριξης ασθενών με νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα, μονάδων αποκατάστασης, καθώς και ενός πλήρους Κέντρου Αίματος στην Θεσσαλονίκη (εξέταση ανάλογης ανάπτυξης και άλλων).
*Ορθολογική κατανομή προσωπικού, με ανακατανομή περίπου 600 ιατρών για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και αναγκών του συστήματος, καθώς και στοχευμένη κάλυψη ελλείψεων 80 ιατρών σε υποστελεχωμένες κλινικές, καθώς και νοσηλευτικού προσωπικού, μέσω της ανακατανομής των εγκεκριμένων προσλήψεων προσωπικού, έτσι ώστε να επιτευχθούν βέλτιστες αναλογίες ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού προς κλίνες ΕΣΥ.
Σχετικά με την πρόταση ανακατανομής Μονάδων ΠΦΥ του ΕΣΥ, προτείνεται όπως υποστηριχθεί με τις παρακάτω ενέργειες οργανωτικής και λειτουργικής ανασυγκρότησης του συστήματος ΠΦΥ, ενόψει και της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ:
*Ανάπτυξη ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ΠΦΥ, με βασικούς άξονες: α) την ολοκλήρωση της περιφερειακής διάρθρωσης του συστήματος ΠΦΥ σε επίπεδο Δ.Υ.Πε., με την ανάθεση αρμοδιοτήτων σε Υποδιοικητές Υ.Πε., τη συγκρότηση Επιστημονικών Συμβουλίων ΠΦΥ στις Δ.Υ.Πε. και τη διαμόρφωση ενός Ενιαίου Κανονισμού Λειτουργίας των Μονάδων ΠΦΥ του ΕΣΥ, β) την ολοκλήρωση της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (τουλάχιστον ασφαλισμένων ΟΓΑ) και την ανάπτυξη πρωτοκόλλων διαχείρισης χρονίων νοσημάτων & παραγόντων κινδύνου, και γ) υποστήριξη από τις Δ.Υ.Πε. της λειτουργίας του ESY.net και του Υγειονομικού Χάρτη, ως εργαλείων αξιολόγησης του παραγόμενου έργου και αποτελεσματικής αναδιάταξης Μονάδων ΠΦΥ, καθώς και λήψης αποφάσεων για δέσμες παρεχομένων υπηρεσιών ΠΦΥ, με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.
*Την εξέταση μετατροπής τηςχρήσης έως 9 ΚΥ από τύπου Α σε τύπου Β (ή ΠΠΙ), την ένταξη σε λειτουργία έως 6 νέων ΚΥ, τη δημιουργία έως 5 νέων ΚΥ, τη δημιουργία ενός δικτύου 11 ΠΠΙ/ΠΙ και 5 Ειδικών ΠΙ, τη μετατροπή 3 ΠΙ σε 2θέσια ΠΙ και 8 ΠΙ σε ΠΠΙ. Επίσης, προτείνεται η εξέταση μετακίνησης 70 περίπου ιατρών, 170 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού και 90 θέσεων λοιπού προσωπικού (σύνολο 330 περίπου θέσεις) μεταξύ των Μονάδων ΠΦΥ του ΕΣΥ, καθώς και την κάλυψη αναγκών σε περίπου 50 ιατρούς, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιώνπρος τους πολίτες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου