Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Η ΕΚΥΤ ΣΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ

Με θέμα: «Διαχρονική πορεία του Κυκλαδικού Πολιτισμού – Φολέγανδρος : Σημερινή πραγματικότητα», πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου και των Σχολείων, η 16η Συνάντηση – Ημερίδα των Μελών της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Φολεγάνδρου, το Σάββατο, 18 Ιουνίου.

Μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννη Λύδη, την εισαγωγική ομιλία της Προέδρου της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Χαρίκλειας Ζαμάνου και τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Κιμώλου κ. Θεόδωρου Μαγκανιώτη και του επικεφαλής της δημοτικής μειοψηφίας κ. Χρήστου Βενιανάκη, αναγνώσθηκαν τα μηνύματα του Βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γιώργου Παπαμανώλη, και του παλαίμαχου δημοσιογράφου κ. Χρήστου Δανασσή, εκδότη της εφημερίδας «Φολέγανδρος» που έχει αναστείλει, την έκδοσή της.
Στη συνέχεια ανέπτυξαν τις ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις τους ο Φολεγάνδριος ζωγράφος κ. Μάρκος Βενιός, με θέμα: « Γνωριμία με τη Φολέγανδρο», ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κ. Λεονάρδος Κόντος – Μάναλης, με θέμα : «Σύντομη εποπτεία στη διαχρονική παρουσία του Κυκλαδικού Πολιτισμού», ο Καθηγητής Φιλόλογος και μέλος του Δ.Σ. της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Αντώνης Τζιώτης, με θέμα : «Η κυκλαδική ιδιαιτερότητα ως πηγή διαρκούς ζωτικού – ποιοτικού πολιτισμού», ο Λαογράφος και Eρευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Παναγιώτης Καμηλάκης, με θέμα: «Ο Πολιτισμός σε σχέση με την Ανάπτυξη», ο Προϊστάμενος του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Τάσος Αναστασίου, με θέμα : « Οι κυκλαδικές κοινωνίες μπροστά στην πρόκληση της οικοανάπτυξης», ο πρώην Δήμαρχος – Έπαρχος Κέας κ. Στέφανος Λέπουρας, με θέμα: «Τζιά - Φολέγανδρος» και η Φολεγάνδρια Δημοσιογράφος και Πρόεδρος του Συλλόγου Ανωμεριτών Φολεγάνδρου κ. Κατερίνα Μαρινάκη, με θέμα : « Ήθη και έθιμα της Φολεγάνδρου».
Χαιρετισμούς, παρεμβάσεις και τοποθετήσεις έκαμαν ο Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κυκλάδων κ. Γιώργος Καλλώστος, οι Κυκλαδίτες δημοσιογράφοι κ. και κ. Κούλα Γελασάκη ( Σέριφος), Γιώργος Πούλιος (Πάρος), Βασίλης Φραγκουλόπουλος ( Νάξος), Αντώνης Χωριανόπουλος (Νάξος) και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Εφημέριος Χώρας Φολεγάνδρου.
Τα συμπεράσματα της Ημερίδας συνόψισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νάξου και Επίτιμος Πρόεδρος της Ε.ΚΥ.Τ κ. Λάζαρος Θεόφιλος. Τις εργασίες της Ημερίδας διηύθυνε ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Μανώλης Λιγνός ( Θήρα), τον οποίο πλαισίωναν η Πρόεδρος κ. Χαρίκλεια Ζαμάνου ( Ίος) και η Γραμματέας κ. Τατιανή Αναγνωστοπούλου ( Σέριφος).
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Φολέγανδρο, οι Σύνεδροι επισκέφθηκαν την Άνω Μερά, όπου και γευμάτισαν, το Οικομουσείο, Εκκλησίες με πρωτότυπες παλιές εικόνες και το Κάστρο της Χώρας, όπου ξεναγήθηκαν από το ζωγράφο κ. Μάρκο Βενιό, το αρχοντικό του αειμνήστου Δασκάλου Δημητρίου Λύδη, παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου και δοκίμασαν παραδοσιακά φαγητά και γλυκά.
Γεύμα στην Άνω Μερά και δείπνα στο πολυτελές ξενοδοχείο «Chora Resort» πρόσφερε η Περιφέρεια, τα δε ξενοδοχεία διέθεσαν οι ξενοδόχοι, με τη φροντίδα του Δήμου Φολεγάνδρου.
Την ευθύνη της άψογης οργάνωσης της Συνάντησης - Ημερίδας είχαν η Πρόεδρος της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Χαρίκλεια Ζαμάνου και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αντώνης Άγας.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμος Φολεγάνδρου τίμησε με δίπλωμα και συμβολικό δώρο το ζωγράφο κ. Μάρκο Βενιό για την πολύχρονη και πολύτροπη προσφορά του στη Φολέγανδρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου