Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

"Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο..."

ΕΠΕΛΕΞΕ τον δικό του δρόμο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, για να βγει στις 9:45 μ.μ. χθες και να δηλώσει μεταξύ άλλων στο τρίλεπτο διάγγελμά του πως θα συνεχίσει το έργο που έχει αναλάβει μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η χθεσινή ημέρα αποδείχθηκε «αιώνας» σε ό,τι αφορά στις (δραματικές) εξελίξεις σε πολιτικοκοινωνικό επίπεδο, που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα.
Ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωση που έκανε το βράδυ. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι χειρίσθηκε με εντελώς επικοινωνιακό τρόπο και όχι με όρους εθνικής ευθύνης το ζήτημα της συμφωνίας των κομμάτων για τον σχηματισμό μια κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής.
Τόνισε επίσης ότι στην απόφαση αυτή κατέληξε ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί εθνική συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και επισήμανε ότι αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η αντιμετώπιση της απειλής του χρέους.
Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:
"Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές.
Οφείλουμε να διασφαλίσουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης το μέλλον της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα την παρούσα πολύμορφη κρίση.
Ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας.
Πήραμε στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων.
Με αφοσίωση η Κυβέρνησή μας δίνει 20 μήνες τώρα τη μάχη για τη διάσωση της χώρας.
Και έχει μείνει η χώρα όρθια ανοίγοντας και προοπτικές μεγάλων αλλαγών.
Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κοινής, εθνικής προσπάθειας.
Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κομματικό.
Έκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σήμερα επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση.
Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα.
Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης.
Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.
Έχω μάθει στη ζωή μου να δίνω μάχες για την πατρίδα, για την οικονομία, για τους πολίτες, για αξίες.
Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες των πράξεών μας απέναντι στη χώρα.
Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, το δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον Ελληνικό λαό.
Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

"Είναι ώρα ευθύνης".
Ο Γιώργος Παπανδρέου υπό την πίεση των εξελίξεων πρόσφερε την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού και την στήριξη οικουμενικής κυβέρνησης με έναν εκ των Μολυβιάτη - Κουβέλη σε ρόλο μεταβατικού πρωθυπουργού – Οι «γνωστοί άγνωστοι» απέτυχαν να διαλύσουν τους «αγανακτισμένους» που έφτασαν που έφτασαν περίπου το 1 εκατομμύριο (!!!) - Ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πάρει κανονικά την 5η δόση ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου αλλάζει τα μέτρα
Η 15η Ιουνίου δεν μοιάζει με καμία άλλη εδώ και πολλά χρόνια. Ίσως είναι η πρώτη φορά που ο λαός πραγματικά μίλησε και εξέφρασε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο την άποψή του. Με την εντυπωσιακή του παρουσία – περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες- όχι μόνο διαδήλωσε ειρηνικά ζητώντας ουσιαστικά να ακουστεί η φωνή του αλλά κέρδισε και τους «γνωστούς άγνωστους» οι οποίοι υπό την ανοχή της Αστυνομίας (όπως φαίνεται σε ουκ ολίγα blog) επιχείρησαν να λειτουργήσουν ως προβοκάτορες για να διαλύσουν την συγκέντρωση. Έπαιξαν όμως και έχασαν. Οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι το μόνο που ζήτησαν ήταν να σεβαστούν οι «κάτοικοι» της βουλής τον ιδρώτα τους και να τους πάρουν για πρώτη φορά ίσως στα σοβαρά.

Παραίτηση και φαβορί
Από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου κατάλαβε ότι δεν μπορεί να έχει συναίνεση στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που επιζητούσε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απλά δεν του έδωσε άλλη λύση προχώρησε στο επόμενο σχόλιο που είναι οικουμενική κυβέρνηση αύριο. Όμως κι εδώ βρήκε την αντίθεση των κομμάτων ως προς το δικό του πρόσωπο και έτσι μετά από τηλεφωνικές συζητήσεις με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά οδηγούμαστε προς μία Οικουμενική κυβέρνηση προσωπικοτήτων χωρίς κανείς εκ των δύο (Παπανδρέου – Σαμαρά) να είναι στη καρέκλα του πρωθυπουργού. Τα ονόματα που έπεσαν ουκ ολίγα: Μαρκεζίνης. Παπαδήμος αλλά τελικά Μολυβιάτης και Κουβέλης μοιάζουν να είναι οι επικρατέστεροι… Η οικουμενική αυτή κυβέρνηση θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα ζωής και θα ασχοληθεί με συγκεκριμένη ατζέντα, τα οποία θα συμφωνήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Αυτό σημαίνει στην ουσία ότι τα θέματα αυτά της ατζέντας της οικουμενικής είναι το κλειδί για ένα τέτοιο πολιτικό εγχείρημα και θα κριθούν από τις ενέργειες για εκσυγχρονισμό της χώρας εάν θα είναι επιτυχημένη η Οικουμενική.

Επαναδιαπραγμάτευση
Πάντως, σύμφωνα με το αρχικό σενάριο που ήθελε την πρόταση να την κάνει ο κ. Σαμαράς, φέρεται να αντιπρότεινε στον πρωθυπουργό πως για τη σωτηρία της χώρας είναι απαραίτητη μία Οικουμενική Κυβέρνηση αλλά όχι με τον ίδιο πρωθυπουργό, αλλά όχι και τον εαυτό του. Αντίθετα, του πρότεινε να αναλάβει πρωθυπουργός ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής και φυσικά τα μέλη της κυβέρνησης να είναι πρόσωπα από όλους τους πολιτικούς χώρους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς είπε στον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στη θέση αυτή, γιατί έχει χάσει τόσο την εμπιστοσύνη των αγορών όσο και των πολιτών. Ο Α. Σαμαράς του έθεσε ως απαράβατο όρο ότι η νέα κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευθεί εκ νέου τους όρους του Μεσοπρόθεσμου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παπανδρέου άκουσε όλες τις προτάσεις του κ. Σαμαρά και δεν σχολίασε τίποτα.

Και ο Άγιος φοβέρα θέλει
Και μέσα σε όλα ο κ. Παπακωνσταντίνου κατάλαβε ότι μπορεί να ασκήσει «δίκαιη» πολιτική όσον αφορά την φορολόγηση… Άφησε στην άκρη τα απίστευτα μέτρα και προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές: Το αφορολόγητο αναφορικά με τον κεφαλικό φόρο παραμένει στις 12.000 ευρώ κι από κει και πέρα κλιμακώνεται ως εξής:
- Για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 η έκτακτη εισφορά θα είναι 1%.
- Για εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 η έκτακτη εισφορά θα είναι 2%
- Για εισοδήματα από 50.000 και πάνω η έκτακτη εισφορά θα είναι 3%
Ακόμη διατηρείται το αφορολόγητο για κατοικία έως 200.000 ευρώ ανά άτομο. Επίσης, αναστέλλεται χωρίς συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, η εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Καθιερώνεται έλεγχος πόθεν έσχες για όλους όσοι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα και άρση τραπεζικού απορρήτου Τέλος, θα φορολογηθούν όλα τα χρήματα που έχουν φύγει στο εξωτερικό τα τελευταία 5 – 10 χρόνια. Η ουσία είναι ότι η φοβέρα έφτασε έως τις Βρυξέλες καθώς ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν τόνισε ότι η 5η δόση του δανείου θα εκταμιευτεί κανονικά. Αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά ότι όλα έγιναν για τους κερδοσκόπους…

Το χρονικό της ημέρας…
Από το βράδυ της Τρίτης και με δεδομένη την πρόθεση των «αγανακτισμένων» να μπλοκάρουν την είσοδο των βουλευτών στη Βουλή η αστυνομία πήρε πρωτόγνωρο μέτρα ασφαλείας. Έστησαν ατσαλένιο τείχος έξω από το προαύλιο της Βουλής, περίπου 5.000 αστυνομικοί και 32 διμοιρίες των ΜΑΤ τέθηκαν σε ετοιμότητα και ακόμη 12 ήρθαν από την επαρχία (!!!) Κι όλα αυτά ώστε οι βουλευτές και δη ο πρωθυπουργός να μπορέσει να πάει στο προεδρικό μέγαρο το μεσημέρι για να συνομιλήσει με τον κ. Παπούλια. Μάλιστα, ανθρώπινη αλυσίδα περίπου 500 μέτρων είχε δημιουργηθεί στην Βασιλίσσης Σοφίας ώστε να κυκλοφορήσει με άνεση το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο… Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα ξημερώματα της Τετάρτης οι δρόμοι κλείνουν η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσκολία καθώς είναι κλειστή η οδός Ακαδημίας από το ύψος της Κανάρη, η Αμαλίας από τη Συγγρού και η Βασιλίσσης Σοφίας από το Χίλτον. Με την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ να έρχεται και αυτή στο Σύνταγμα γύρω στις 11.30 το πρωί η ένταση ανεβαίνει καθώς εμφανίζεται η αυτοκινητοπομπή του πρωθυπουργού με τους διαδηλωτές να πετούν εναντίον της μπουκάλια και νεράντζια. Ανάλογο σκηνικό επαναλήφθηκε και με οχήματα τα οποία μετέφεραν βουλευτές, οχήματα τα οποία μπήκαν στην Βουλή από την οδό Ζαλοκώστα με τον κ. Λομβέρδο να αναφέρει ότι του έσπασαν τους καθρέπτες του αυτοκινήτου του…
Από εκεί και πέρα οι πιο σημαντικές εξελίξεις χρονικά…
12:15 Οι διαδηλωτές άνοιξαν κερκόπορτα στον μεταλλικό φράχτη επί της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας και οι αστυνομικές δυνάμεις κάνουν χρήση χημικών
12:49 Μεγάλη ένταση στη συμβολή των οδών Ρηγίλλης και Βασιλίσσης Σοφίας, όπου οι διαδηλωτές «έσπασαν» τον αστυνομικό κλοιό και αυτή την ώρα συγκρούονται με άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι κάνουν χρήση δακρυγόνων για να τους απομακρύνουν.
13:13 Περίπου 30 - 50 κουκουλοφόροι έχουν ανοίξει "διάλογο" με τις αστυνομικές δυνάμεις, εκτόξευση αντικειμένων από την πλευρά των διαδηλωτών και χρήση χημικών από πλευράς αστυνομίας . Ο κόσμος απώθησε βιαίως τους κουκουλοφόρους, συμπλοκές στην Αμαλίας
14:02 Άνδρας των ΜΑΤ τραυματίστηκε, πιθανότατα από αντικείμενο, που πέταξαν οι κουκουλοφόροι και δέκα λεπτά αργότερα αναφέρεται ότι υπάρχει τραυματίας από μαχαίρι που έχει μεταφερθεί ήδη στο Γενικό Κρατικό. Οι συμπλοκές μεταξύ ακροδεξιών και αναρχικών στην πλατεία Συντάγματος καλά κρατούν.
14:56. Επεισόδια στην Καραγιώργη Σερβίας . Οι κουκουλοφόροι πετούν πέτρες και έχουν βάλει φωτιά σε μηχανάκια, άγνωστοι πέταξαν μολότοφ στο υπουργείο Οικονομικών ενώ οι κουκουλοφόροι στήνουν οδοφράγματα στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος
15:53 Οκτώ τραυματίες διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό από τα επεισόδια, που σημειώνονται από νωρίς το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, στο περιθώριο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των Αγανακτισμένων πολιτών.
16:10 Δεκαοκτώ προσαγωγές και δύο συλλήψεις έχουν γίνει μέχρι τώρα από την αστυνομία με την πλατεία Συντάγματος να είναι πλέον στην κατοχή των κουκουλοφόρων
16:56 Επιδρομή στο ξενοδοχείο «King George», στη πλατεία Συντάγματος. Οι άγνωστοι κουκουλοφόροι έσπασαν την τζαμαρία του ξενοδοχείου, εισέβαλαν στο εσωτερικό του και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στον χώρο υποδοχής. Όπως έγινε γνωστό, ομάδες ακραίων στοιχείων «κατέβασαν» τζαμαρίες και προκάλεσαν ζημιές και σε άλλα ξενοδοχεία του Συντάγματος.
17:23 Τα πράγματα στο Σύνταγμα έχουν ηρεμήσει. Οι Αγανακτισμένοι επέστρεψαν στην Πλατεία Συντάγματος
17:36 Χορεύουν στην Πλατεία Συντάγματος οι Αγανακτισμένοι... Απίστευτες σκηνές στο κέντρο της Αθήνας!
17:44 Λίγα λεπτά μετά τις 17:00 το απόγευμα οι κουκουλοφόροι έσπασαν τις βιτρίνες κεντρικού ξενοδοχείου. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δεκάδες προσαγωγές. Δύο αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες τραυματίες.
18:35 Ηρεμία αυτή την ώρα στο Σύνταγμα. Οι Αγανακτισμένοι καλούν τον κόσμο να προχωρήσει σε καθαρισμό της πλατείας από τα δακρυγόνα.
18:47 Η αστυνομία έχει οπισθοχωρήσει. Μία κοινή ημέρα Αγανακτισμένων θυμίζει τώρα το Σύνταγμα. Οι πολίτες καθαρίζουν την πλατεία με ότι διαθέτουν.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΓΑΔΑ, 36 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για αστυνομικούς οι οποίοι έχουν ακρωτηριασμένα δάχτυλα. Τριάντα (29 άνδρες και μία γυναίκα) είναι οι τραυματίες, οι οποίοι που διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, οκτώ από τους τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν. Οι υπόλοιποι, που παραμένουν στο νοσοκομείο αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, φέρουν ελαφρά χτυπήματα και δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου