Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Τι θεωρούμε, αλήθεια, πολιτισμό;

Χρειάστηκε να περάσουν κοντά στους έξι μήνες κι ενώ η καλοκαιρινή περίοδος έχει ξεκινήσει ώστε να συνεδριάσουν έστω και άτυπα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Νομικού Προσώπου δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον Πολιτισμό – Αθλητισμό – Παιδεία και το Περιβάλλον. Η πρόσκληση έγινε από τον πρόεδρο της κ. Ιάκωβο Ναυπλιώτη και ο μοναδικός απών ήταν ο αναπληρωτής προέδρου κ. Σπανουδάκης (αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με τη μέση του και δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα) ενώ στη θέση του Ελευθερίου που έχει παραιτηθεί, εμφανίστηκε ο κ. Φωτάκογλου. Από εκεί και πέρα όπως μας ανέφερε η κυρία Κατερίνα Σιδερή «η συνάντηση ήταν καθαρά ενημερωτική. Να δούμε ποιοι είμαστε. Κάποιοι γνωρίζονται μεταξύ τους, κάποιοι άλλοι όχι. Κάποιοι έχουμε συνεργαστεί και κάποιοι απλά έχουμε ανταλλάξει μία καλημέρα. Ήταν μία καλή ευκαιρία να πάρουμε μία γεύση του ποιοι είμαστε, να αναρωτηθούμε τι θεωρούμε πολιτισμό, πως θα τον προωθήσουμε και βέβαια να αναρωτηθούμε πως θα γίνει κάτι τέτοιο»

Αρμονική συνεργασία
Τα προβλήματα ή πιο σωστά τα ερωτηματικά είναι αρκετά καθώς για πρώτη φορά έξι διαφορετικές λογικές, νοοτροπίες και κουλτούρες έρχονται σε συνάντηση και όπως προσθέτει η κ. Σιδερή «δεν είναι εύκολο να ενταχθεί η μονάδα στο σύνολο. Όλα τα χρόνια όλοι λειτουργούσαμε διαφορετικά, τώρα όλοι πρέπει να μάθουμε να ζούμε κάτω από την …ίδια στέγη. Μπορεί να μην είναι εύκολο αλλά η πρώτη μου αίσθηση είναι ότι όλα κύλισαν όμορφα και σε καλό κλίμα». Το ίδιο λίγο πολύ βλέπει και ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Ναυπλιώτης που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα ώστε να μπορέσει να τρέξει υποθέσεις που έχουν σχέση με το Νομικό Πρόσωπο. «Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι όλοι έδειξαν ενδιαφέρον και έχουν τη διάθεση να προσφέρουν ώστε να υπάρχει αρμονική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και να λειτουργήσουμε για το κοινό καλό του νησιού. Είμαι ευχαριστημένος από τις προτάσεις που κατατέθηκαν, υπάρχουν σκέψεις και ενδιαφέρουσες απόψεις και ανυπομονώ να δω το Νομικό Πρόσωπο σε δράση». Επί της ουσίας αυτό που ζητάει ο πρόεδρος είναι εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να δημιουργηθεί ο κανονισμός λειτουργίας και σε τρεις μήνες να είναι έτοιμος ώστε το Νομικό Πρόσωπο να είναι σε θέση να φέρεις εις πέρας την αποστολή του..
Οι επιτροπές
Με δεδομένο ότι εκκρεμεί η δημοσίευση σύστασής του σε ΦΕΚ η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται ως ενημερωτική και τα μέλη του (περίπου τριάντα μαζί με τα αναπληρωματικά) είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε γενικές γραμμές για τις αρμοδιότητες και το αντικείμενο των δραστηριοτήτων που μπορεί να έχει το νεοσύστατο Νομικό Πρόσωπο. Από τις πρώτες κινήσεις επισημάνθηκε η ανάγκη για σύσταση ομάδων εργασίας αλλά ουσιαστικά μόνο ο τομέας του αθλητισμού φάνηκε έτοιμος καθώς θα αποτελείται από τους Βελώνη, Βουτσίνο και Σαντοριναίο (ως τακτικά μέλη) ενώ δεν αποκλείεται να δούμε ουκ ολίγες υποεπιτροπές οι οποίες θα έχουν ως στόχο να …λειτουργούν πρώιμα σε επίπεδο προετοιμασίας πριν από την τελική πρόταση που θα πέφτει και στο τραπέζι των συζητήσεων…
«Διαβασμένοι»
Από εκεί και πέρα, υπήρξε μία μικρή ανταλλαγή εμπειριών με βάση τις προηγούμενες παραστάσεις των μελών και εκεί ενδεχομένως να υπήρξε μία μικρή παρεξήγηση που όμως εν τη γενέσει της εξαφανίστηκε. Κι αυτό γιατί; Πολύ απλά οι παράγοντες του πρώην Δήμου Δρυμαλίας εμφανίστηκαν «διαβασμένοι» και κατέθεσαν προτάσεις για εκδηλώσεις που είτε έχουν προγραμματιστεί είτε είναι στο στάδιο της προεργασίας. Κι αυτό ενδεχομένως να αιφνιδίασε τα υπόλοιπα μέλη που είχαν μπει στη συνεδρίαση κυρίως για…. Κουβεντούλα και γνωριμία. Και εδώ συνίσταται το πρόβλημα όπως ενδεχομένως να σκέφτηκαν αρκετοί. Όπως αναφέρει η κ. Σιδερή «εμείς τόσα χρόνια στον πρώην Δήμο Δρυμαλίας έχουμε μάθει να δουλεύουμε έχοντας ως όπλο τον εθελοντισμό και τη διάθεση για προσωπική εργασία ενώ διαλέγουμε τις εκδηλώσεις καθώς ο προϋπολογισμός είναι μικρός, ελάχιστος μ’ αυτόν του πρώην Δήμου Νάξου. Περίπου 10 φορές μικρότερος. Και ελπίζω ότι η δήλωσή μου ότι «ξέρω τα προβλήματα των χωριών της ορεινής Νάξου να μην παρερμηνεύτηκε γιατί τόσο ξέρω γνωρίζω πως λειτουργούν οι κάτοικοι στα ορεινά χωριά και όχι στο Αγερσανί ή στις Τρίποδες. Άρα δεν ήθελα να προχωρήσω σε κάποιο διαχωρισμό των προσώπων. Αλλά όπως είπα και πιο πάνω όλα πρέπει από σήμερα να λειτουργούν για το σύνολο διατηρώντας όμως την ανεξαρτησία και την αυθεντικότητα των χωριών ή των μικρότερων νησιών»
Προϋπολογισμός
Ένα από τα αγκάθια του Νομικού Προσώπου είναι τα έσοδα και ο τρόπος διαχείρισης των οικονομικών με δεδομένο ότι εμπλέκονται αρκετοί φορείς που έως σήμερα ήταν ανεξάρτητοι. Επί της ουσίας για την τρέχουσα χρονιά στο ταμείο του Νομικού Προσώπου θα μπουν χρήματα από το Δήμο, από το ΔΑΚ και από τους δύο παιδικούς (βρεφονηπιακούς) σταθμούς με το ύψος να φτάνει στις 800.000 ευρώ όμως αρκετοί ήταν αυτοί που ζήτησαν να υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο διάθεσης (φόβος ότι θα δοθούν είτε στον αθλητισμό είτε στις εκδηλώσεις) ενώ τονίστηκε ότι οι άνθρωποι που τρέχουν για τους παιδικούς σταθμούς προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξοικονομήσουν χρήματα. Όπως ακούστηκε τα μηνιαία έξοδα των σταθμών είναι στα 12.000 ευρώ ενώ τα χρήματα που λαμβάνουν είναι στα 16.000 άρα εξοικονομούν περίπου το ¼ των χρημάτων… Επίσης, για πρώτη φορά τέθηκε θέμα καταγραφής των μητρώων των συλλόγων που υπάρχουν στην Νάξο (σε όλα τα επίπεδα) ενώ υπήρξε και πρόταση για καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων που θα διαχειριστεί το νέο Νομικό Πρόσωπο….
Εκδηλώσεις
Όσο για τις εκδηλώσεις που θα δούμε το καλοκαίρι; Από τις δεδομένες είναι αυτή που θα διοργανωθεί στις 24 -26 Ιουνίου και έχει σχέση με τον αθλητισμό και δη τις πολεμικές τέχνες. Το 4ο τουρνουά Kick Boxing που πραγματοποιείται στην Παραλία της Νάξου. Θέμα τέθηκε πάντως με την διοργάνωση «Βυζαντινοί δρόμοι στην αιγαιοπελαγίτικη μουσική παράδοση» υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ) και είναι προγραμματισμένη για τις 9 Αυγούστου στην Δαμνιώτισσα στην ευρύτερη περιοχή του Βυζαντινού πάρκου της Τραγαίας. Κι αυτό γιατί το Νομικό Πρόσωπο θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την εκδήλωση με 12.000 ευρώ (το κόστος φτάνει στα 20.000). Επίσης θέμα χρηματοδότησης (περίπου 12.000 ευρώ) τέθηκε για την έκδοση των πρακτικών του Πανναξιακού Συνεδρίου (είχε γίνει την περσινή χρονιά στη Κωμιακή) ενώ το επόμενο μετά από πρόταση του προέδρου κ. Ναυπλιώτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Απείρανθο.
Από εκεί και πέρα, η πρόταση για εκδήλωση υπέρ των Γεράσιμου Πολυκρέτη (καραγκιοζοπαίχτης) και Νικολάου Σφυρόερα (λογοτέχνης) τέθηκε στο τραπέζι ενώ μία μικρή κόντρα σημειώθηκε όταν προτάθηκε η εκδήλωση για τον Νικό Κεφαλληνιάδη στη Νάξο για να υπάρξει αντιπρόταση για εκδήλωση στη Τραγαία με αποτέλεσμα να παίξουμε το παιχνίδι της «Μαργαρίτας». «Γιατί στη Νάξο κι όχι στη Τραγαία;» για να υπάρξει η απάντηση «Γιατί στη Τραγαία γεννήθηκε πολύ απλά»… Αναζητείται ημερομηνία για την ημερίδα «οικογένεια , παιδεία και Αθλητισμός» κάτι που αποτελεί από τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Νομικού Προσώπου ενώ από τις προτάσεις που προκάλεσαν σχόλια ήταν αυτή για την δημιουργία αγώνα μεγάλων αποστάσεων σε ετήσια μορφή, για περιοδεία στα χωριά και στις νησιά των Μικρών Κυκλάδων με θέμα το μπάσκετ (αγώνες επίδειξης 3 on 3) ενώ στην ερώτηση μέλους «ποιος πλήρωσε, πόσο και τι έγιναν τα λεφτά από την εκδήλωση της ξανθιάς» απάντηση δεν πήρε και ίσως να μην είναι σε θέση να πάρει. Αλήθεια ποια είναι η ξανθιά;
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου