Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Εργολαβίες ...ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Δύο εξαιρετικής σημασίας «ναι», τής Βουλής (χθες), κατά την ψήφιση τού νομοσχεδίου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Το πρώτο, αφορά στο θέμα το πολυσυζητημένο των Εργολαβιών Καθαριότητας (ή άλλως, «θέμα συμβασιούχων) και το δεύτερο, στο θέμα των αντιδημάρχων, το οποίο στην περίπτωση του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, προβλέπει για τα τέσσερα νησιά των Μικρών Κυκλάδων, ισάριθμους αντιδημάρχους. Η συζήτηση του προαναφερθέντος ν/σ (που ήταν πολύωρη) ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα χθες…

Ο Ι. Βρούτσης
Αργά το απόγευμα χθες, ο βουλευτής Γιάννης Βρούτσης δήλωσε στην «Κ»: «Όταν επί κυβερνήσεως ΝΔ εμείς λέγαμε «ναι» στις Εργολαβίες, το ΠΑΣΟΚ δεν τις ψήφισε… Τότε, λυσσαλέα η ΠΟΕ ΟΤΑ πολέμησε το συγκεκριμένο θέμα και τις θέσεις της ΝΔ. Τώρα, που το ΠΑΣΟΚ τις ψήφισε, εμείς βάζοντας πάνω απ’ όλα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των Δήμων αναφορικά με το κεφάλαιο «Καθαριότητα», συναινέσαμε. Για την Ν.Δ. οι Εργολαβίες είναι ένα σχήμα ευέλικτο που θα δώσει άμεσες λύσεις στα προβλήματα με την καθαριότητα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα νησιά του νομού μας.
Στο θέμα των αντιδημάρχων, τώρα: Δεν ευθυγραμμίστηκε η κυβέρνηση με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, η οποία ήταν ταυτόσημη με την σχετική θέση και άποψη των Μικρών Κυκλάδων, σε ό,τι αφορά το θέμα των αντιδημάρχων… ».
Η ΠΟΕ Ο.Τ.Α. στην τελευταία αναφορικά με το εν λόγω θέμα ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων επισημαίνει και τα εξής:
«Συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη την ολομέτωπη επίθεσή της στα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και την κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα την Παρασκευή, 13 Μαΐου κατέθεσε δύο νέες τροπολογίες στο σχέδιο Νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση που προβλέπουν:
1. Υποχρεωτικές μετατάξεις για το «πλεονάζον» προσωπικό των Δήμων… σε άλλους Ο.Τ.Α. ή υπηρεσίες του Δημοσίου.
2. Οι Ο.Τ.Α. να χρησιμοποιούν και ιδιώτες για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς Στερεών Αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και Δημοτικών κτιρίων.
Οι νέες αποφάσεις της κυβέρνησης ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνδυασμό με την πολιτική του μνημονίου οδηγούν σε νέα αφαίρεση δικαιωμάτων αλλά και την εκχώρηση όλων των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο μεγάλο κεφάλαιο…
…Αυτή την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη ταξική πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας που πλέον θέτει καθημερινά σε αμφισβήτηση την ίδια μας την εργασιακή υπόσταση αλλά και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μόνο με τη δυναμική, αγωνιστική και ενωτική παρέμβασή μας θα την ανατρέψουμε».
Η ΔΑΚΕ Ι.Τ.
“Στήριξη και αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων για τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της καθαριότητας...
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποκύπτοντας στις πιέσεις των εργολάβων, που κυριολεκτικά λυμαίνονται τον κλάδο της καθαριότητας, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών δημόσιου χαρακτήρα στους Ο.Τ.Α. Με πρόσχημα δήθεν τεχνολογικές εξελίξεις, νομιμοποιεί και μονιμοποιεί μία από τις πιο ακραίες μορφές του σύγχρονου «δουλεμπορίου» στους Δήμους.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί ξεκάθαρα μια πολιτική δίωξη σε βάρος των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα διεκδίκησαν σθεναρά το αυτονόητο: δουλειά και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ως μοναδικό στόχο την έμμεση κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας με τη δημιουργία ενός φθηνού απεργοσπαστικού μηχανισμού…
… Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. στηρίζει απόλυτα τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ και βρίσκεται στο πλευρό όλων των εργαζόμενων, μονίμων και συμβασιούχων, που δίνουν έναν καθημερινό αγώνα, κάτω από αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να διατηρηθούν καθαρές οι πόλεις μας».
«ΝΑΙ» στην αύξηση αντιδημάρχων
«Πέρασε», στο πλαίσιο της ψηφίσεως του «Σχεδίου Νόμου για Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Λοιπές Διατάξεις» - του υπ. Εσωτερικών -, η τροπολογία που αφορά στο άρθρο 44, παράγραφος 1.
Η παραπάνω παράγραφος ορίζει ότι για τους νησιωτικούς δήμους ο αριθμός των αντιδημάρχων που προκύπτει βάσει του πληθυσμιακού κριτηρίου - «τέσσερις» στην περίπτωσή του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων -, προσαυξάνεται ισάριθμα με τον αριθμό των Δημοτικών Νησιωτικών Κοινοτήτων.
Η ψήφιση της παραπάνω τροπολογίας σημαίνει ότι εφεξής ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων θα έχει «+4» αντιδημάρχους από τις Μικρές Κυκλάδες (Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσι, Ηρακλειά). Οι τέσσερις αντιδήμαρχοι αυτοί, θα ασκούν καθήκοντα προέδρου τής Νησιωτικής κοινότητας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου