Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Τουρκικό ενδιαφέρον για τα αρνιά μας!

Ένα σχεδον μήνα πριν από το Πάσχα παρατηρείται αξιόλογη κινητικότητα στις τιμές του αρνίσιου και του κατσικίσιου κρέατος. Φαίνεται πως καταλυτικό ρόλο στην παραπάνω εξέλιξη έχει παίξει η μεγάλη ζήτηση για ελληνικά αρνιά και κατσίκια από την Τουρκία. Έτσι, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να δούμε άνοδο των τιμών παραγωγού του αρνίσιου και του κατσικίσιου κρέατος τις επόμενες εβδομάδες.
Στις αρχές του χρόνου, οι τιμές του αρνίσιου και του κατσικίσιου κρέατος παρουσίασαν καθίζηση, η οποία οφειλόταν στην έλλειψη ζήτησης στην ελληνική αγορά αλλά και στις χαμηλές τιμές που πωλούνταν τα αρνιά και τα κατσίκια όταν εξάγονταν στην Ιταλία και την Ισπανία.
Σιγά-σιγά αυτή η εικόνα αρχίζει να αλλάζει.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για ελληνικά αρνιά και κατσίκια από την Τουρκία, με συνέπεια οι τιμές παραγωγού στους Νομούς της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Συγκεκριμένα οι πληροφορίες μας λένε ότι οι τιμές παραγωγού έχουν φθάσει έως και τα τρία ευρώ ανά κιλό αρνιού (η τιμή αφορά ζωντανά αρνιά). Δηλαδή η τιμή παραγωγού για τα σφάγια κυμαίνεται περί τα 5,60 ευρώ το κιλό. Τα ζώα οι Τούρκοι έμποροι τα αγοράζουν και τα μεταφέρουν στην Τουρκία για σφαγή.
Ζήτηση για αρνίσιο κρέας από την Τουρκία έχει παρουσιαστεί και στη Λέσβο, ωστόσο δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη εμπορικές πράξεις. Μέχρι τώρα έχουν επισκεφθεί τη Λέσβο πέντε Τούρκοι έμποροι από τα απέναντι τουρκικά παράλια και αρκετοί Έλληνες έμποροι κρέατος από τη βόρεια Ελλάδα, που συνεργάζονται με Τούρκους συναδέλφους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου