Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Οι δικηγόροι στο…. εδώλιο

Δικηγόροι εναντίον δημοσιογράφων. Ένα ζευγάρι που για τους περισσότερους είναι εις το πυρ το εξώτερον. Ποιος άλλωστε τους θέλει στα πόδια του; Κι όμως όταν συνεργάζονται κάτι καλό μπορεί να βγει.

Όπως η συνάντηση με την Μαρία Μάρκου, την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου και με τους δύο πρωταγωνιστές καθισμένους στην αίθουσα του πρωτοδικείου Νάξου στο διάλειμμα της πολύκροτης δίκης για την πτώση του στεγάστρου στην Σαντορίνη πριν από μερικά χρόνια….
Όχι και επιχειρηματίες
Με την κ. Μάρκου είχαμε μία σύντομη αν μη τι άλλου κουβέντα πάνω σε ένα πολύ καυτό ζήτημα που η ίδια το οριοθέτησε ως «Δικηγόροι – Κοινωνικό σύνολο – Νέα μέτρα» με δεδομένο ότι για αρκετό καιρό οι δικηγόροι ήταν σε αποχή από τα καθήκοντά τους ακόμη και έως τις 22 Μαρτίου και με αφορμή την επιβολή του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες από τον Ιούλιο του 2010 σε συνδυασμό πάντα με αναπροσαρμογές σε οτιδήποτε είχε να κάνει με τα παρελκόμενα μία δικηγορικής πράξης. Κινήσεις από την κυβέρνηση που μπορεί να είχαν ως στόχο την αύξηση των εσόδων στον κρατικό κορβανά, όμως ώθησαν τους δικηγόρους να αισθανθούν όπως αναφέρει η κ. Μάρκου «ότι πλέον δεν είμαστε λειτουργοί αλλά επιχειρηματίες»….
Είδος πολυτελείας
Αφήνουμε την κ. Μάρκου σε μία γοητευτική και άκρως διαφωτιστική αγόρευση όπου αναλύει τον τίτλο που έθεσε στην κουβέντας. Και πρέπει να παραδεχτώ ότι θα μπορούσε με λίγη καλή προσπάθεια να ακολουθήσει το επάγγελμα του δημοσιογράφου « Είναι γεγονός ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που επιφέρουν αλλοίωση στον χαρακτήρα της κοινωνικής διάστασης του δικηγορικού λειτουργήματος, πλήττουν όχι μόνο τους δικηγόρους αλλά και τους πολίτες που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για την προστασία των κοινωνικών τους δικαιωμάτων με τη βοήθεια του νομικού συμπαραστάτη τους – δικηγόρου. Αναμφισβήτητα θα πρέπει να πούμε ότι μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχύουν στο δικηγορικό κλάδο αίρεται ο λειτουργηματικός χαρακτήρας του δικηγόρου. Ειδικότερα, η επιβολή του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες από τον Ιούλιο του 2010 μετέτρεψε τον δικηγόρο από Δημόσιο Λειτουργό σε επιχειρηματία και έπληξε κυρίως τους πολίτες αφού τους επιβάρυνε υποχρεώνοντας τους να καταβάλλουν επιπλέον φόρο στο δικηγόρο για την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη
Συν τοις άλλοις η υπέρογκη αναπροσαρμογή των παραβόλων, της μήνυσης του τέλους πολιτικής αγωγής, της εξαγοράς των ποινών και των εξόδων της ποινικής διαδικασίας που επιβλήθηκαν και ισχύουν δυνάμει της υπ αριθμό 123827/23.12.2010 ΚΥΑ υπουργών Οικονομικών – Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και της διοικητικής Δικαιοσύνης κατέστησαν ακόμη πιο ακριβή την προσφυγή στη «Θέμιδα» μετατρέποντάς την σε είδος πολυτελείας
Συνέπειες
Το υψηλός κόστος των ανωτέρω περιπτώσεων που ουσιαστικά εμποδίζει τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες να προσφύγουν στην δικαιοσύνη για την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, δημιουργεί ανισότητες παραβιάζοντας την αρχή της αναλογικότητας και του κράτους δικαίου. Ουσιαστικά δηλαδή η επιβολή των μέτρων αυτών στους δικηγόρους, αφενός πλήττει κυρίως τους πολίτες που λόγω των υψηλών δικαστικών εξόδων θα δυσκολεύονται να προσφύγουν σε δικηγόρο, η συνδρομή του οποίου είναι επιβεβλημένη λόγω των διεθνών συναλλαγών, της ανταγωνιστικότητας αφετέρου δε αλλοιώνει το χαρακτήρα του δικηγορικού λειτουργήματος αφού τον μετατρέπει σε επιχείρηση. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο δικηγόρος σύμφωνα με το νόμο είναι άμισθος δημόσιος λειτουργός ασκεί λειτούργημα και όχι κάποια μορφής επιχειρηματική δραστηριότητα. Λόγω δε της ειδικής φύσης του λειτουργήματος, που συνδέεται άμεσα με την οργάνωση και απονομή της δικαιοσύνης δεδομένο ότι ο δικηγόρος αποτελεί συλλειτουργό της, συντρέχουν λόγοι κοινωνικοί και δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την ύπαρξη ειδικών ρυθμίσεων όπως αυτές ισχύουν για τις παραστάσεις στα δικαστήρια, την ύπαρξη κατώτατων αμοιβών και την πρόβλεψη τοπικών περιορισμών στην άσκηση του λειτουργήματος.
Χέρι - χέρι
Οι ειδικές αυτές ρυθμίσεις δεν θεσπίστηκαν τυχαία αλλά για να διαφυλάξουν τον χαρακτήρα του δικηγορικού λειτουργήματος, την αξιοπρεπή άσκηση της δικηγορίας και να προστατεύσουν τον δικηγόρο που ασκεί μόνος του το λειτούργημα σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας από τον ανταγωνισμό που επιχειρείται με κάθε μορφής δραστηριότητα. Το λειτούργημα του δικηγόρου δεν μπορεί να είναι αποκομμένο και άσχετο από την κοινωνία. Και οι πολίτες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η κάθε μορφής προστασία του δεν προστατεύει τα συντεχνιακά δικαιώματά τους αλλά είναι προς όφελος τους. Η δε προστασία του αποβαίνει σε όφελος του πολίτη και γενικότητα του κοινωνικού συνόλου αφού αγωνίζεται για την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων του. Έχουμε τέλος να διαφυλάξουμε το θεσμικό μας ρόλο ως δικηγόροι, να παραμείνουμε λειτουργικά ανεξάρτητοι και να αμυνθούμε μαζί με τους πολίτες ως υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών που βάλλονται από τον καταιγισμό των αρνητικών εξελίξεων και πλήττουν την ποιότητα της δημοκρατίας».
Χάνει το κράτος
Δεν μπορώ να πω, η αγόρευση πήγε μία χαρά και μου δημιούργησε το αίσθημα του δικαίου στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και την συνεργασία που οφείλει να υπάρχει καθώς οι δικηγόροι είναι μέλη της κοινωνίας. Η απεργία βέβαια που δημιουργήθηκε έφερε πίσω στοίβες δικαστικών υποθέσεων αλλά όπως αναφέρει η κ. Μαύρου « η αποχή είναι μία μορφή άμυνας απέναντι στα προβλήματά μας. δεν χάνουν μόνο οι πολίτες από μία τέτοια ενέργεια. Κυρίως χαμένος είναι το κράτος και τα ταμεία του με δεδομένο ότι δεν διεξάγονται δίκες, δεν επιβάλλονται ποινές άρα η μείωση των εσόδων είναι αισθητή. Και σίγουρα δεν το κάνουμε μόνο για τους εαυτούς μας με δεδομένο ότι οι πολίτες δεν αντέχουν να σηκώσουν μία ακόμη πέτρα στους ώμους του»
Η 3η Εξουσία και το σπίτι της
Στη συνέχεια η κουβέντα μεταφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις που έχουν σχέση με την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου και του ρόλου που θα παίξει στο νησί. Και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ήταν αφοπλιστική «έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει γίνει αυτό το κτήριο. Οφείλει η 3η Εξουσία να έχει το δικό της σπίτι. Από το 1988 το Πρωτοδικείο βρίσκεται σ’ αυτό το κτήριο όπου δεν μπορεί να αντέξει το βάρος όλων των υποθέσεων που τρέχουν και σίγουρα δεν μπορεί να συστεγάσει τις υπηρεσίες της Εισαγγελίας και των δικαστών. Συν τοις άλλοις οι υπάλληλοι εργάζονται σε μικρά δωμάτια, η αίθουσα δεν είναι αρκετή ώστε να καλύψει τις ανάγκες μίας δίκης ενώ μία δεύτερη αίθουσα και μεγαλύτεροι χώροι σίγουρα θα λειτουργούσαν θετικά στην εύρυθμη λειτουργία της 3ης Εξουσίας. Συν τοις άλλοις αναβαθμίζεται και ενισχύεται οικονομικά και το νησί καθώς ένα νέο κτήριο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο, μεγαλύτερο που θα καθιστά τη Νάξο ως το κέντρο του Νοτίου Αιγαίου. Το νέο μέγαρο όταν είναι έτοιμο θα δώσει και την απαιτούμενη αίγλη στο θεσμό της δικαιοσύνης, που θα έχει βρει επιτέλους το σπίτι της»
Επιστημονικός φορέας
Η τελευταία πράξη έχει σχέση με τα προβλήματα του Δικηγορικού Συλλόγου. Η κ. Μάρκου μοιάζει να είναι έτοιμη για όλα. «Ο δικηγορικός σύλλογος της Νάξου αριθμεί 44 δικηγόρους ενώ έχει και αρκετούς ασκούμενους που είναι ένα βήμα πριν την ορκωμοσία τους. Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε πολλοί, ούτε και λίγοι αυτό όμως που μετράει είναι ότι έχει ποιοτικό δυναμικό, επιστημονικά κατηρτισμένο και με άριστους δικηγόρους ως χαρακτήρες. Από τους παλαιότερους έως τους νεώτερους λειτουργούν αρμονικά και προσπαθούν να αποτελέσουν ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας στο νησί μας. προβλήματα υπάρχουν εντός και εκτός του συλλόγου, θα τα λύσουμε όμως και στοχεύουμε στην ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση του συλλόγου και την εμφάνισή του ως επιστημονικού φορέα που θα έχει λόγο στα τεκταινόμενα του νησιού»
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου