Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Αντώνης Μανιός: "Μία προχειρότητα ο «Καλλικράτης"


Ο Αντιδήμαρχος για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και με αρμόδιος για την ενότητα της Δρυμαλίας Αντώνης Μανιός κάνει απολογισμό των πρώτων 100 ημερών της θητείας του, εκφράζει την άποψη ότι η συγχώνευση των σχολείων θα παγώσει, μετράει προβλήματα που μαστίζουν το Δήμο και δηλώνει «οι πολιτικοί έχουν ημερομηνία λήξεως»

Εάν ήταν πρωταγωνιστής ταινίας στη δεκαετία του 60 όταν και μεσουρανούσε ο Ελληνικός κινηματογράφος κάλλιστα θα ήταν το αγαπημένο παιδί όλων των μανάδων. Ο ήρωας που κάθε μητέρα θα ήθελε ως γαμπρό για τη κόρη της. Χαμογελαστός, πάντα έτοιμος να βοηθήσει όποιον τον χρειαστεί, με την πόρτα του γραφείου του ορθάνοιχτη (έστω κι εάν ακόμη γράφει Δήμαρχος) και με τη πένα στο χέρι για να υπογράφει σωρηδόν αιτήσεις και χαρτιά. Πρώτη φορά στη ζωή μου είδα αντιδήμαρχο (όχι ότι έχω δει και πολλούς) να υπογράφουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα τόσα πολλά χαρτιά και με διαφορετικές αρμοδιότητες…
Ημερομηνία λήξης
Ο λόγος για τον Αντώνη Μανιό. Τον αντιδήμαρχο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που έχει εγκατασταθεί στο Δημοτικό κτήριο του πρώην Δήμου Δρυμαλίας και από εκεί προσπαθεί να κατευθύνει σχεδόν τη μισή Νάξο αλλά και να λύσει προβλήματα που έχει σχέση με την Παιδεία, τον πολιτισμό και τον εθελοντισμό. Ο χρόνος του μάλλον μοιάζει λίγος ώστε να καλύψει τις ανάγκες της καθημερινότητας όμως η αλήθεια είναι ότι δεν χάνει το χαμόγελό του. Παλεύει και πετυχαίνει να φέρει εις πέρας ακόμη και τις πιο δύσκολες αποστολές. Και τα προβλήματα που έχει ο Δήμος στους συγκεκριμένους τομείς δεν είναι και λίγα. Έχοντας ήδη δύο χρόνια προϋπηρεσία ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Δρυμαλίας γνώριζε πολύ καλά τι είχε στα χέρια του κι έτσι δεν χρειάστηκε να κολυμπήσει στα βαθιά όπως οι υπόλοιποι συνάδελφοί του. Ανάμεσα σε μία στοίβα χαρτιά και με μία βιβλιοθήκη που θυμίζει κάτι από αρχείο εφορίας (ξέρετε εκείνες που παθαίνεις σοκ όταν τις βλέπεις παραφουσκωμένες με φακέλους) απαντά στα τηλεφωνήματα και στέλνει ακόμη και email, παραγγελιές των συντοπιτών του. Αυτός είναι άλλος και ο λόγος που δηλώνει ότι «οι πολιτικοί έχουν ημερομηνία λήξεως. Πρέπει να τους ευχαριστεί αυτό που κάνουν. Κι εγώ θα συνεχίσω να το κάνω έως τη στιγμή που θα νιώθω ότι μπορώ να προσφέρω στους συνανθρώπους μου. Όταν σταματήσω να νιώθω καλά, τότε θα δώσω τη θέση μου στους νεώτερους. Άλλωστε πρέπει να ανανεωνόμαστε….»
Προχειρότητα
Με …κληρονομικό το …σαράκι για τη πολιτική (ας είναι καλά ο θείος του) ο Αντώνης Μανιός από το Γυμνάσιο πρωτοστατεί σε θέματα συνδικαλισμού με την έννοια ότι παίρνει μέρος σε όλες τις επιτροπές ή συμβούλια είτε ως μαθητής, είτε ως φοιτητής αργότερα στην Ανωτέρα, την Θεολογική ή την Παιδαγωγική Ακαδημία. Πάντα μέσα σε όλα. Και όπως ήταν φυσικό όταν επέστρεψε στην γενέτειρά του δεν θα μπορούσε να πει όχι στην συστράτευση που έγινε μέσα από το τοπικό σύλλογο και έφτασε έως τη θέση του πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και τώρα αντιδήμαρχος. Τι μπορεί να πει για τις πρώτες 100 μέρες του «Καλλικράτη»; «εάν ψάξω να βρω μία λέξη, τότε αυτή είναι προχειρότητα. Από την αρχή ήξερα ότι αυτό το κατασκεύασμα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει καθώς δεν είχε δοκιμαστεί. Με βάση την εμπειρία όλων από τον «Καποδίστρια» θα έπρεπε να υπάρχει ένας χρόνος προσαρμογής ίσως και από το προηγούμενο καλοκαίρι ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2011 οι πολίτες να έχουν πλήρη κάλυψη σε ότι ζητούσαν αλλά και οι Δημοτικοί άρχοντες να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Το ευχάριστο είναι για τον πρώην Δήμο Δρυμαλίας ότι οι πολίτες σε επίπεδο 95% είναι απόλυτα προσαρμοσμένοι στα νέα δεδομένα και δεν υπάρχουν προβλήματα ούτε στις πληρωμές ούτε στις υποχρεώσεις του Δήμου προς τρίτους»
Κόλλησαν στο Σκαδό
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην Ενότητα ευθύνης του; «Μα ποιο άλλο από την καθημερινότητα που είναι σκληρή και απαιτεί συνεχώς απαντήσεις. Και έως τη στιγμή που θα διοριστούν οι άνθρωποι της καθαριότητας θα είναι αυτός ο μεγαλύτερος πονοκέφαλός μας. ναι υπάρχουν μελέτες που τρέχουν για διάφορα έργα και θέλουμε να υπάρχει ζωή στα χωριά μας μέσα από σχέδιο αναβάθμισης που ελπίζουμε ότι θα τα πραγματοποιήσουμε. Υπάρχουν όμως και άλλα που είναι πέρα από τα δικά μας όρια. Όπως ο δρόμος στο Σκαδό και την Κωμιακή που έχει κόψει στη μέση την επικοινωνία. Πριν από μερικές ημέρες ήρθε νέο έγγραφο που μιλάει για επικινδυνότητα πεζών και οχημάτων στην εν λόγω περιοχή, ενώ προέκυψαν από το πουθενά και θέματα ιδιοκτησίας. Δύσκολα θα βρούμε εκεί άκρη. Ακόμη και στον δρόμο που οδηγεί από το Χαλκί έως το Φιλώτι και υπήρχαν προβλήματα, σιγά σιγά τα λύσαμε. Και ο φωτισμός έχει βελτιωθεί σημαντικά και τα «μάτια της γάτας» μπήκαν από την μία πλευρά (αναμένεται να μπουν κι από την άλλη) ενώ σύντομα θα τοποθετηθούν ανάλογα μάτια και έξω από τα σχολεία σε Χαλκί, Φιλώτι και Δαμαριώνα. Όσο για την καθαριότητα; Μέχρι να διοριστούν αυτοί που έχουμε ζητήσει, οι πρόεδροι όλων των δημοτικών διαμερισμάτων θα βρίσκονται στο δρόμο και μαζί με εθελοντές θα καλύπτουν αυτό το κενό και τους ευχαριστώ για την προσπάθεια που κάνουν»
Εν κρυπτω
Όμως ο Μανιός με το καλημέρα έπεσε στα βαθιά και βρέθηκε να αντιμετωπίζει ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα που ακούει στο όνομα «συγχώνευση σχολείων»… «εάν ο Καλλικράτης είναι μία φορά πρόχειρος, αυτή η πολιτική είναι τουλάχιστον 20 φορές χειρότερη. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι προσπάθησαν όλα να τα περάσουν στα κρυφά. Αφού το ήξεραν και το είχαν στο μυαλό τους από το περασμένο καλοκαίρι, γιατί έπρεπε να το ξεκινήσουν στα μέσα της χρονιάς; Το περασμένο καλοκαίρι ήρθαν …ινκόγκνιτο και έκαναν περιοδεία στα σχολεία που ήθελαν να κλείσουν. Δεν ενημέρωσαν κανέναν. Τι πιο σωστό από το να μιλήσουν σε ανοιχτή διαβούλευση με συλλόγους, Δήμους, κοινότητες και στη συνέχεια ανάλογα με τις προτάσεις που θα είχαν να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα προσβλέπουν στην αναβάθμιση των σχολείων και όχι στην εξαφάνισή τους. πως μπορούν να μιλούν για αναβάθμιση στην παιδεία όταν το πολυθέσιο σχολείο στο Φιλώτι μόλις αρχές Μαρτίου απέκτησε καθηγήτρια Γαλλικών και δεν έχει ακόμη γυμναστή; Εάν θέλουν την αναβάθμιση της εκπαίδευσης τότε ας δώσουν τις επιχορηγήσεις νωρίς και στην ώρα τους, ας καλύψουν τα κενά που υπάρχουν, ας διορίσουν τους καθηγητές, δασκάλους και όποιους άλλους θεωρούν αναγκαίους και μετά ας μιλήσουμε για πολυθέσια ή ολιγοθέσια σχολεία».
Παγώνει
«Τα προβλήματα εδώ στη Νάξο δεν είναι και λίγα. Ναι ας συγχωνεύσουμε τα σχολεία; Κανένα πρόβλημα αλλά ποιος θα μου εγγυηθεί την ασφάλεια των μαθητών στις μετακινήσεις; Το ΚΤΕΛ έχει πολύ καλούς οδηγούς αλλά όχι οχήματα για να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις σε στενούς χώρους και σε ένα δίκτυο που δεν είναι επαρκές. Ποιος θα μεταφέρει με ασφάλεια παιδιά που μένουν στη Χίλια Βρύση, στο Πυργάκι ή την Αγιασό και το Καστράκι στα χωριά που θεωρούν ότι πρέπει να ιδρυθούν πολυθέσια σχολεία; Σκέψεις για λύσεις πάνω στην συντήρηση των κτηρίων υπάρχουν. Αρκεί να έχει διάθεση κανείς να τις λύσεις. Θέλεις ένα παράδειγμα; Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Αμέσως το σχολείο θα έχει και ενέργεια ώστε να αποφεύγει να γεμίζει τέσσερις ή πέντε φορές με πετρέλαιο αλλά και θα εξοικονομεί χρήματα μέσω από την πώληση της ενέργειας… Γιατί να δίνω τα χρήματα αυτά στο πετρέλαιο ενώ θα μπορώ να τα δώσω σε γραφική ύλη. Και βέβαια πως μιλάμε για αναβάθμιση όταν οι καθαρίστριες πληρώθηκαν φέτος για την δουλειά που έκαναν πέρυσι ενώ φέτος ούτε ένσημα δεν έχουν και το κυριότερο δεν πληρώνονται; Το κράτος τα θέλει όλα δικά του…. Ποια είναι η προσωπική μου άποψη για το θέμα της παιδείας; Νομίζω ότι για φέτος θα παγώσει και το ερχόμενο καλοκαίρι θα ψηφίσει νομοθετικό διάταγμα με το οποίο κάτω από ένα όριο κατοίκων δεν θα διορίζει δασκάλους». Κάτι που σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι θα εξαναγκάζει τους Δήμους να κλείνουν τα σχολεία γιατί δεν θα διορίζονται δάσκαλοι. Είναι κι αυτός ένας τρόπος για να πετύχει αυτό που θέλει…
Διάθεση από όλους
Ποια προβλήματα αντιμετώπισε όταν ανέλαβε τον τομέα της παιδείας; «Από την προηγούμενη θητεία του είχαμε ξεκινήσει μία καταγραφή μέσω της τεχνικής υπηρεσίας όλων των προβλημάτων που υπήρχαν στα κτήρια που στεγάζουν σχολεία στη Νάξο. Και προσπαθήσαμε μέσα από την ιεράρχηση αναγκών να δώσουμε λύσεις. Δεν προλάβαμε να την ολοκληρώσουμε εξού και οι ελλείψεις στο Γυμνάσιο του Σκαδού και τους σχολείου στη Μονή (κουφώματα) ενώ και στο ΤΕΕ Φιλωτίου δεν ολοκληρώθηκε ο ελαιοχρωματισμός. Όταν έγινε η επίσκεψη από το κυβερνητικό κλιμάκιο βρήκε αρκετά καλά στοιχεία και πλέον περιμένουμε την ψήφιση του προϋπολογισμού ώστε να λύσουμε τα υπόλοιπα. Και μην ξεχνάμε ότι η καθαριότητα, η υγεία και η εκπαίδευση αποτελούν τον καθρέπτη ενός Δήμου».
Υπάρχει όμως και ο τομέας του πολιτισμού; «Εκεί περιμένουμε τον…. ΠΑΠΑΠΑ ξέρεις το Νομικό πρόσωπο να ιδρυθεί. Έχει μπλέξει στο ΦΕΚ και σε όλα αυτά και θα καθυστερήσει. Όμως αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι υπάρχουν κοντά άτομα με διάθεση για δουλειά, με όρεξη, με ενέργεια και κυρίως με ιδέες όπως τα παιδιά της συν+αξία. Στη Δρυμαλία εδώ γίνεται καταπληκτική δουλειά, πιστεύω ότι όλοι μαζί θα πετύχουμε ενωμένοι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κι αυτό έχει να κάνει με ένα καλύτερο σήμερα, αύριο της Νάξου. Αλλά είπαμε πώς να κάνεις δουλειά όταν για θέματα που πρέπει να διευθετηθούν σήμερα πρέπει να πάρεις την υπογραφή των ανθρώπων που το 2010, πέρυσι δηλαδή είχαν την ευθύνη είτε για τον πολιτισμό, είτε για όλες τις άλλες καίριες θέσεις;
«Αχ αυτή η Αριάδνη»
Για το τέλος αυτής της κουβέντας, της πρώτης με θέμα της 100 ημέρες της θητείας του Μανιού στον θώκο του αντιδημάρχου, η φημολογία που έχει σχέση με την οικονομική τρύπα του πρώην Δήμου Δρυμαλίας. Και ότι αυτή η τρύπα ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν έχει ψηφιστεί ακόμη ο προϋπολογισμός του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Ο Αντώνης Μανιός είναι απόλυτος και κατηγορηματικός. «δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Για να ψηφιστεί ένας προϋπολογισμός πρέπει να καταθέσουν όλες οι δημοτικές αρχές τεχνικό πρόγραμμα. Μόνο τότε μπορεί να ψηφιστεί προϋπολογισμός. Χωρίς αυτό (σ.σ. το τεχνικό πρόγραμμα) τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Και στο Δήμο με τα πέντε νησιά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Άρα που είναι το πρόβλημα με τον πρώην Δήμο Δρυμαλίας; Όσο για την μαύρη τρύπα; Ο Δήμος έχει ένα έλλειμμα περίπου 700.000 ευρώ που όμως καλύπτεται μέσα από τα έσοδα που έχει λαμβάνειν και ενδεχομένως να έχει και πλεόνασμα. Όσο για το Αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αριάδνη»; Ο πρώην Δήμος πληρώνει το γεγονός ότι είναι μέτοχος σ’ αυτό το πρόγραμμα αλλά δεν έχει σχέση με την οικονομική του διαχείριση. Το άνοιγμα του ενδεχομένως να φτάνει στα 700.000 ευρώ ή και κάτι περισσότερο όμως δεν ακουμπάει τα ταμεία του πρώην Δήμου Δρυμαλίας. Σ’ αυτό είμαι κάθετος. Και βέβαια όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι ελέω της αλλαγής με την έλευση του Καλλικράτη δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα κυρίως με τις μελέτες έργων που έπρεπε να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και να πληρωθούν ώστε να μην χαθούν έργα που ήταν αναγκαία για το νησί. Και με δεδομένο ότι η Νομοθεσία δεν είναι βγαλμένη από χαμηλά, αλλά από …ψηλά, από πολιτικούς που δεν έχουν επαφή με την καθημερινότητα το μόνο που καταφέρνουν είναι να μεγαλώνουν την γραφειοκρατία. Και να μην λύνουν κανένα πρόβλημα. Εκεί μπορούμε να κάνουμε κάποια παρατυπία ώστε να λυθεί πιο γρήγορα ένα πρόβλημα, Όχι όμως παρανομία. Ποτέ. Μία μικρή παρατυπία που θα βοηθήσει να κινηθεί το γρανάζι του κράτους είναι χρήσιμη αλλά μέχρι εκεί…»
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου