Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Οι μηχανικοί για το Σχέδιο Πόλης

ΓΙΑ …λογαριασμό τού Συλλόγου Μηχανικών Νάξου υπογράφει εδώ και μερικούς μήνες όλες τις ανακοινώσεις του, που διανέμονται προς τα τοπικά Μ.Μ.Ε. και όχι μόνο, ο γνωστός πολιτικός μηχανικός Νίκος Σεχρεμέλης (που για πολλές δεκαετίες ζει και εργάζεται μόνιμα στο νησί μας – και νιώθει και δηλώνει Ναξιώτης, αφού η σύζυγός του, άλλωστε, είναι Ναξιώτισσα• Ελευθερίου, γράφεται…)…
Ο Νίκος Σεχρεμέλης είναι από εκείνους τους μηχανικούς που τιμούν το επάγγελμα τού μηχανικού. Με την εκτέλεση Δημοσίων Έργων καταγίνεται χρόνια τώρα ο κ. Σεχρεμέλης. (παρενθετικά να αναφέρω ότι προ πολλών ετών είχε «στρώσει» με γρασίδι το ποδοσφαιρικό γήπεδο των Πατεράδων (σ.σ.: την εποχή που μεσουρανούσε η ποδοσφαιρική ομάδα του «Αγερσανιού»), για να εισπράξει τον κόπο του όμως με καθυστέρηση δέκα τουλάχιστον ετών, ενώ, στο μεταξύ, είχε πληρώσει από την τσέπη του τα συνεργεία που δούλεψαν για το γήπεδο)
Ο κ. Σεχρεμέλης, λοιπόν, προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό σε συνεργασία με κάποιους συναδέλφους του να συμμαζέψει την κατάσταση στον επιστημονικό σύλλογο των Μηχανικών. Μάλιστα, οι προσπάθειές τους βρίσκονται σε καλό δρόμο, αφού όπως πληροφορηθήκαμε, την προσεχή Τετάρτη οι μηχανικοί της Νάξου θα βρεθούν (σύσκεψη θα έχουν), προκειμένου να δρομολογήσουν τις εξελίξεις για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου τού συλλόγου τους.
Ο Σύλλογος Μηχανικών, κατά τα τελευταία χρόνια , όπως είναι γνωστό, μόνο «σφραγίδα» διέθετε (;)… Μια σφραγίδα όμως, που το ειδικό της βάρος ήταν … επουσιώδες...
Νωθρός ήταν κατά τα τελευταία χρόνια ο εν λόγω σύλλογος. Νωθρός, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση στα τοπικά πολεοδομικά και άλλα συναφή δρώμενα…
Τώρα, που στο προσκήνιο έρχεται και πάλι το θέμα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, οι μηχανικοί αφυπνίστηκαν.• και αφυπνίστηκαν για να προλάβουν-ελέγξουν εξελίξεις. Γι’ αυτό και «καίγονται», εδώ και περίπου ένα τρίμηνο, για να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα του συλλόγου τους και να τον καταστήσουν «σύλλογο με ισχυρή ταυτότητα».
Οι μηχανικοί δεν είναι … «άγιοι». «Άγιοι» σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν, είναι όμως ελάχιστοι. Ξηγημένα πράγματα…
ΕΑΝ η εικόνα τού νησιού μας δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι, αυτό, εν πολλοίς, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ τής Νάξου δεν κάνουν καλά (ΣΩΣΤΑ) τη δουλειά τους, όπως καλά (ΣΩΣΤΑ) τη δουλειά τους δεν την κάνουν τα προϊστάμενα κλιμάκιά τους με την κάλυψη/ανοχή -επιτρέψτε μου να πω- των πολιτικών προϊσταμένων τους, στο νησί μας, αλλά και εκτός αυτού…
ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ στον Νίκο και στους συναδέλφους του (που προσπαθούν -παρά τα ζιζάνια που τους περιτριγυρίζουν- να εφαρμόζουν την κείμενη περί τα πολεοδομικά νομοθεσία) να καταφέρουν να ξαναδώσουν στο σύλλογο των Μηχανικών την αξία, τη δυναμική και την αίγλη που του πρέπει. Και τούτο, διότι έναν ΣΩΣΤΟ Σύλλογο Μηχανικών τον έχει ανάγκη το νησί μας και τα υπαγόμενα σ’ αυτό νησιά…
ΣΤΗΝ από 28 Μαρτίου τελευταία ανακοίνωση του προαναφερθέντος επιστημονικού συλλόγου, διαβάζουμε τα εξής:
«Σε συνέχεια της συζήτησης που έχει ξεκινήσει για το ΓΠΣ και ΣΧΟΑΑΠ του τέως Δήμου Νάξου, οι μηχανικοί της Νάξου ύστερα από συνάντηση τους κατέληξαν στα παρακάτω συμπεράσματα και προτάσεις:
1. Η όποια μελέτη ΓΠΣ και ΣΧΟΑΑΠ. δεν μπορεί πλέον να αφορά μόνο την περιορισμένη περιοχή του τέως Δήμου Νάξου, αλλά να είναι ενιαία για όλο το νέο Δήμο Νάξου και μικρών Κυκλάδων.
Πρέπει λοιπόν άμεσα ο Δήμος να αναθέσει τη νέα αυτή μελέτη που θα βασίζεται στην ανάλυση και τα στοιχεία της μελέτης (για τη Β’ Φάση) «Τσεκούρα» για τον τέως Δήμο Νάξου και στην ανάλυση και τα στοιχεία της μελέτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τον τέως Δήμο Δρυμαλίας.
2. Πρέπει όμως ταυτόχρονα και μέχρι την ολοκλήρωση της παραπάνω μελέτης, ο Δήμος, άμεσα να κινήσει τις διαδικασίες έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για: «Καθορισμό χρήσεων γης και περιορισμών δόμησης των εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχών όλης της νήσου Νάξου», στα πρότυπα του Π.Δ. Πάρου – Αντιπάρου (ΦΕΚ 732 / Δ’ 7-7-1993).
Έτσι με τη λιγότερο χρονοβόρα αυτή διαδικασία θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε το φυσικό μας τοπίο, από τις αλληλοσυγκρουόμενες χρήσεις γης, τη μορφολογία και αισθητική των νέων κτισμάτων.
3. Για την ήδη κατατεθειμένη μελέτη Τσεκούρα, ο σύλλογος μας θα συστήσει άμεσα επιτροπή συναδέλφων που θα εξειδικεύσουν τις προτάσεις μας προς το Δήμο.
Η μέχρι τώρα όμως συζήτηση της μελέτης Τσεκούρα στο σύλλογό μας οδηγεί κατ’ αρχήν στο συμπέρασμα ότι περιέχει ακραίες προτάσεις (και σε πανελλήνιο επίπεδο) για την εκτός σχεδίου δόμηση στο νησί, την οποία ουσιαστικά καταργεί, χωρίς ταυτόχρονα να χωροθετεί άλλες ζώνες εντός ή εκτός οικισμού, που θα μπορούσε να προχωρήσει ή ανάπτυξη του νησιού. Μην ξεχνάμε ότι για να προχωρήσουν οι όποιες επεκτάσεις των οικισμών της Νάξου και να επιτραπεί εκεί η δόμηση απαιτούνται ξεχωριστές πολεοδομικές μελέτες για κάθε οικισμό ξεχωριστά με εισφορές σε γη και χρήμα των οικοπέδων που πολεοδομούνται.
Επίσης επισημαίνουμε ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι διάτρητη σε όποια προσφυγή εναντίον της, αφού δεν συνοδεύεται από Σ.Μ.Π.Ε., όπως όφειλε ύστερα από την τελευταία εγκύκλιο του ΥΠΕΚΚΑ (Νοέμβριος 2010). Επίσης παραβιάζει σε μεγάλο βαθμό την Ζ.Ο.Ε. της Νάξου που είναι θεσμοθετημένη από το 1988.
Για όλα τα παραπάνω καλούμε το Δήμο να παγώσει τις διαδικασίες παραλαβής της μελέτης Τσεκούρα και σε συνεργασία με όλους τους φορείς του Νησιού και το σύλλογο μας να προχωρήσει με κατεύθυνση τις παραπάνω προτάσεις μας». ΄
γ.βλαχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου