Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

"Κάρβουνο" το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Πορτάρας. Χρειάζεται αντικατάσταση!

ΔΕΝ πρέπει να μας εντυπωσιάζει το γεγονός• δεν πρέπει να μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι το «έμβλημα» του νησιού μας, η Πορτάρα (Ναός του Απόλλωνα) είναι βυθισμένη στο σκοτάδι. Υπάρχει πρόβλημα• ένα πρόβλημα που καλά κρατεί χρόνια τώρα.

Το δίκτυο ηλεκτροδοτήσεως του εν λόγω μνημείου έχει γίνει κάρβουνο! Αυτό πανθομολογείται από όλους όσοι ξέρουν• όλους όσοι γνωρίζουν «από πρώτο χέρι» τα πράγματα… Στους ανθρώπους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, αναφέρομαι. Ήξεραν και οι «προηγούμενοι», ξέρουν και οι «επόμενοι» (τωρινοί), το πρόβλημα που υπάρχει…
Θα έπρεπε εδώ και πάρα πολλά χρόνια να καταβληθεί μια γενναία προσπάθεια ώστε το καρβουνιασμένο δίκτυο ηλεκτροδοτήσεως του περί ου ο λόγος μνημείου θα έχει αντικατασταθεί. Όμως, ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο… Ουδείς νοιάστηκε όσο θα έπρεπε για την ανάδειξη του εν λόγω μνημείου.
Είναι και η ΔΕΗ που έχει άποψη γύρω από το εν λόγω θέμα-πρόβλημα… Και οπωσδήποτε θα πρέπει να συνεργαστεί η ΔΕΗ Νάξου με το (οικείο) Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, αλλά και με τον ημέτερο Δήμο φυσικά, προκειμένου να ηλεκτροδοτηθεί, όπως επιβάλλεται και πρέπει, ο εν λόγω -μοναδικός στο είδος του- αρχαιολογικός χώρος.
Η νέα διοίκηση του Δ.Λ.Τ.Ν. από την ημέρα που πήρε στα χέρια της τα ηνία του «ταμείου» έγινε αποδέκτης παραπόνων συνδημοτών μας, οι οποίοι στηλίτευσαν το γεγονός ότι «η Πορτάρα είναι σβηστή».
Έψαξαν οι της νυν διοικήσεως του Δ.Λ.Τ.Ν. να βρουν την άκρη του νήματος• και οδηγήθηκαν στη … διαπίστωση ότι «φταίει το καμένο δίκτυο ηλεκτροδοτήσεως». Το ίδιο πρόβλημα θέλει «τυφλή» και τη θαλασσινή εκκλησία της Παναγίας τής Μυρτιδιώτισσας.
Καταβάλλουν προσπάθειες τώρα οι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου ώστε έγκαιρα να κάνουν την παρέμβασή τους στο δίκτυο ηλεκτροδοτήσεως της Πορτάρας, επιλύοντας το … οφθαλμοφανές πρόβλημα.
Η Πορτάρα- ο στον Απόλλωνα αφιερωμένος ναός: το μνημείο που κάνει εντύπωση στον επισκέπτη του νησιού μας. Η Πορτάρα, στο νησάκι του Βάκχου, θεωρείται το «έμβλημα» του νησιού μας…
«Πορτάρα» τη λένε από παλιά οι ντόπιοι, για το μεγάλο της μέγεθος. Αυτό το μνημείο που ξέχασε εδώ ο χρόνος, είναι η γιγαντιαία, μαρμάρινη πύλη ναού, αφιερωμένου στον Απόλλωνα. Ο ναός κτίστηκε τον 6ο π.Χ. αι.
Σε ό,τι αφορά στον Γενικό Σχεδιασμό Φωτισμού στους Ενοποιημένους Αρχαιολογικούς Χώρους, θα πρέπει να αναφέρουμε τα εξής:
Ο Γενικός Σχεδιασμός Φωτισμού των ενοποιημένων χώρων έχει ως αφετηρία τις ακόλουθες βασικές αρχές: α) Να αποδώσει μια σφαιρική νυκτερινή ταυτότητα στους ενοποιημένους χώρους, β) Να αξιοποιήσει το τοπίο και την τοπογραφία του κέντρου της πόλης και γ) Να αναδείξει την ιστορική κληρονομιά.
Ο φωτισμός της ιστορικής κληρονομιάς είναι σπουδαίο πράγμα!..
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα έργα φωτισμού στους αρχαιολογικούς χώρους πρέπει οπωσδήποτε να αφήσουν μια σκοτεινή ζώνη μεταξύ των μνημείων και των χώρων πρασίνου που θα είναι λιτά φωτισμένοι για να συμβολίσουμε αυτή την τόσο ιδιαίτερη σχέση του αρχαιολογικού χώρου με την πόλη και το τοπίο. Τα μεγάλα μνημεία θα αναδύονται κατ αυτόν τον τρόπο δυναμικά από το σκοτάδι δεσπόζοντας στο περιβάλλον νυκτερινό τοπίο. Επισημαίνουν τέλος ότι η φωταγώγηση πρέπει να επιτρέπει τη διάκριση μεταξύ του φυσικού βράχου και των κτιστών τοίχων όχι μέσω τεχνητών χρωμάτων αλλά μέσω της σωστής τοποθέτησης των συσκευών φωτισμού.
Γ.ΒΛΑΧ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου