Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Σκαδό: Τι είδε ο γεωλόγος;


Ήλθε με καθυστέρηση ο γεωλόγος από τη Σύρο, είδε το πρόβλημα στο Σκαδό, είπε ότι είναι σοβαρό και θα επιστρέψει αύριο με προτάσεις – Εργασίες για καθαρισμό του βουνού κλειστός ο δρόμος για 10 ακόμη ημέρες – σκέψεις ακόμη και για χρήση φουρνέλων
Μία ανάσα από τη χρήση φουρνέλων στο βουνό πάνω από το Σκαδό έφτασαν οι κάτοικοι των χωριών της ορεινής Νάξου (ήτοι Κόρωνος, Σκαδό) σε μία προσπάθεια να βρουν λύση στο πρόβλημα που τους απασχολεί από το βράδυ της 19ης Μαρτίου όταν λόγω κατολίσθησης μεγάλων βράχων ο επαρχιακός δρόμος Σκαδού – Κορώνου κόπηκε στη μέση και κανείς υπεύθυνος δεν μπορούσε να δώσει λύση. Καλές οι επισκέψεις του προϊσταμένου του τεχνικού τμήματος της Περιφέρειας Θανάση Γρυλλάκη και μάλιστα σε καθημερινή βάση (ανέβηκε έως την κορυφή του βουνού με τα πόδια για να έχει ολοκληρωμένη εικόνα) ακόμη καλύτερη κι αυτή του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αλλά κανείς εκ των δύο δεν είναι σε θέση να δώσει λύση. Ο δρόμος είναι επαρχιακός άρα η περιφέρεια είναι αυτή που όφειλε από την πρώτη στιγμή να σκύψει πάνω στο πρόβλημα του κομμένου δρόμου που κρατάει αποκλεισμένα τέσσερα χωριά από την υπόλοιπη Νάξο και να βρει λύση. Όμως, ο χρόνος περνούσε. Μάζευαν βέβαια πληροφορίες μέσω τηλεφώνου αλλά εάν δεν υπάρχει η αυτοψία δεν μπορεί να στηριχτεί μελέτη…
Δέκα ημέρες
Και αίφνης εδέησε να φτάσει στο νησί ο γεωλόγος Ηλίας Νόκας, Διευθυντής Υδάτων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Γεωλόγος. Ανέβηκε στο βουνό, είδε την κατάσταση, σκέφτηκε αρκετά και οι πρώτες δηλώσεις του έχουν να κάνουν με την σοβαρότητα της κατάστασης και τους λεπτούς χειρισμούς καθώς υπάρχει στο τέλος της πλαγιάς ρέμα που σημαίνει ότι με τα βράχια να κρέμονται κάθε νέα βροχή ή ακόμη και περπάτημα κατσίκας όπως είχε πει γελώντας ένα βράδυ νωρίτερα ο κ. Γρυλάκης για να δείξει την επικινδυνότητα της κατάστασης μπορεί να προκαλέσει νέα κατολίσθηση. Αναχώρησε αμέσως για την Σύρο όπου και θα συνταχθεί η σχετική μελέτη, παράλληλα όμως γίνεται ο σχετικός καθαρισμός της περιοχής από ερπυστριοφόρο μηχάνημα που βρίσκεται από χθες το μεσημέρι στην περιοχή. Άμεσος στόχος είναι να καθαριστεί ο δρόμος και να υπάρχει μία σχετική προφύλαξη από απότομη μετακίνηση βράχων ώστε το αργότερο σε δέκα ημέρες να ανοίξει έστω και προσωρινά ο δρόμος από τη Κόρωνο έως το Σκαδό. Έως τότε οι μαθητές κυρίως πρέπει σε καθημερινή βάση να κάνουν τη διαδρομή Κόρωνο – Σκαδό (απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων ) με τα πόδια ώστε είτε να πάνε στο Γυμνάσιο Σκαδού (εάν μιλάμε για τα παιδιά της Κορώνου) είτε στο Λύκειο στο Φιλώτι (εάν μιλάμε για τα παιδιά των τεσσάρων χωριών, ήτοι Απόλλωνα, Μέσης, Κωμιακής και Σκαδού) με το λεωφορείο να τα περιμένει στην Κόρωνο.
Ξέρει το έργο
Όπως αναφέρει ο Νίκος Χουζούρης, πρόεδρος της Κορώνου η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή αλλά δεν παίρνουν στα σοβαρά τα προβλήματα των κατοίκων της ορεινής Νάξου. Όπως μας δήλωσε χαρακτηριστικά «η μελέτη, η σύνταξή της και κυρίως όσα έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό φοβάμαι ότι θα φρενάρουν την όλη εκτέλεση του έργου. Εάν η μελέτη μιλάει για έργο ύψους 200.000 ευρώ που θα δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα, νομίζω ότι θα μείνει στις καλένδες. Η αίσθησή μου είναι ότι θα συμβεί ότι έγινε και με τα άλλα προβλήματα εδώ στα χωριά της ορεινής Νάξου. Ακόμη άλλωστε έχουμε το ρέμα στο Σκαδό που χάσκει από το 2003 και ενώ η μελέτη είναι έτοιμη. Όπως άλλωστε και δρόμοι που πρέπει να πραγματοποιηθούν από την Κόρωνο. Όλα έμειναν στα χαρτιά. Ποια λύση θα δώσουν; Θα καθαρίσουν το δρόμο, θα φτιάξουν ένα ή δύο παρτέρια για να κρατήσουν τυχόν νέα κατολίσθηση και τελείωσε το πανηγύρι. Και εάν συμβεί κάτι ανάλογο θεός φυλάξει θα έρθουν εδώ πάλι οι πολιτικοί, θα δουν το έργο και θα μας πουν ότι έχουμε δίκιο. Και; Το ίδιο δεν γίνεται με το ρεύμα; Ξέρεις ότι σε κάθε βροχή σχεδόν τα χωριά μένουν χωρίς ηλεκτρικό; Εμείς δεν πληρώνουμε τη ΔΕΗ; Γιατί να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Μας αφήνουν εδώ στο έλεος του Θεού και μετά μας δίνουν χαρακτηρισμούς όταν προσπαθούμε να βρούμε το δίκιο μας. Είδατε τι έγινε με τα σχολεία και την συγχώνευση; Εμείς εδώ δεν μας πείραξε κανείς; Πολύ απλά είχαμε φροντίσει για το μέλλον μας την στιγμή που στην πεδινή Νάξο πίστευαν ότι τα δικά μας σχολεία θα κλείσουν. Το αναφέρω μόνο ως παράδειγμα ότι όλοι θεωρούν τους κατοίκους της ορεινής Νάξου ως πολίτης μίας άλλης εποχής ή κατηγορίας. Όσο για το δρόμο; Ναι όλοι δίκιο έχουν. Και τα παιδιά που κουράζονται για να πάνε σχολείο και οι γονείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν και η περιφέρεια που σου λέει ότι δεν έχει χρήματα για έργα, Ναι αλλά εμείς στο τέλος πληρώνουμε τη νύφη»
Οι κινήσεις
Επιστρέφοντας στο θέμα του δρόμου, οι μετακινήσεις προς κι από το Σκαδό γίνονται με ιδία ευθύνη όσον οδηγών μικτών οχημάτων ρισκάρουν να περάσουν, αντίθετα, ο δρόμος έχει κλείσει όσο η μπουλντόζα εργάζεται ψηλά στο βουνό. Από εκεί και πέρα, ο Θανάσης Γρυλλάκης με έγγραφό του (με την ένδειξη του επείγοντος) από τις 24 Μαρτίου προς τις σχετικές διευθύνσεις: ήτοι Περιβάλλοντος και Υποδομών, Τεχνικών Έργων Κυκλάδων και Πολιτικής Προστασίας, είχε εκφράσει την άποψή του ότι πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθούν οι εργασίες αφαίρεσης των όγκων που βρίσκονται έτοιμοι να πέσουν και βέβαια να απομακρυνθούν οι αποκολλημένοι βράχοι που βρίσκονται στην πλαγιά και στο ρέμα με τη βοήθεια ειδικών συνεργείων και όχι ιδιωτών καθώς υπήρχε πάντα ο φόβος ατυχήματος. Και βέβαια μιλάει για άμεση αποκατάσταση τόσο του δρόμου, όσο και των στηθαίων που έχουν πληγεί από την πρόσφατη κατολίσθηση. Αλλά είπαμε; όλα είναι θέμα χρημάτων και εάν η μελέτη είναι μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ τότε η πιο πιθανή λύση είναι η επικάλυψη, το σήκωμα του χαλιού ώστε να καλυφθούν γρήγορα οι όποιες άσχημες εικόνες και έχει ο …Θεός.
ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου