Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Περί «Παιδικού» και «Αποχετευτικού»…

Η επιλογή της νυν διοικήσεως του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων να εντάξει στο ΕΣΠΑ την κατασκευή του Παιδικού Σταθμού στον χώρο όπου προ ετών στεγάζονταν οι αποθηκευτικές ανάγκες των Δημοτικών Σφαγείων, στη Χώρα (περιφερειακός Χώρας) απέφερε όφελος € 2.000.000 για τον ημέτερο Δήμο.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή επεδίωξε να πάρει επάνω της την κατασκευή του εν λόγω έργου, η δαπάνη του οποίου ξεπερνά τα € 950.000. Αυτό σημαίνει ότι με τους χειρισμούς την νυν δημοτικής αρχής, ο οικείος Δήμος βγήκε κερδισμένος κατά περίπου € 2.000.000 Περίπου ένα (1) εκατομμύριο που θα έδινε για την κατασκευή του και ένα (1) που κερδίζει αντλώντας από το Ε.Σ.Π.Α. το (ουκ ευκαταφρόνητο) κονδύλι για την κατασκευή τού «Παιδικού».
ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ των νοτιοδυτικών παραλίων είναι θέμα τεράστιο• όσο τεράστιο είναι και το ποσό που θα πρέπει να επενδυθεί στις πλησίον των παραλιών Μικρής Βίγλας μέσω Πλάκας ίσαμε τον Βιολογικό Καθαρισμό (περιοχή Λιβαδιού) περιοχές.
€ 6.000.000 θα επενδύσει ο οικείος Δήμος στις προαναφερθείσες περιοχές, σύμφωνα με την τελευταία κατά πλειοψηφία απόφαση που έλαβε το ημέτερο Δημοτικό Συμβούλιο.
Από τις Δημόσιες Επενδύσεις προσπάθησε η προηγούμενη δημοτική αρχή να πάρει κονδύλι για την υλοποίηση – κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου των νοτιοδυτικών παραλίων του νησιού μας. Και όντως κατέβαλε η υπό τον κ. Μαράκη διοίκηση του Δήμου μας προσπάθειες για να «κλειδώσει» υπέρ του εν λόγω έργου κονδύλι από τις Δημόσιες Επενδύσεις. Όμως, η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων - με βάση την υφιστάμενη οικονομική κρίση και την κατάρρευση της εθνικής οικονομίας- μόνο ψίχουλα θα έβγαζε για την υλοποίηση του προαναφερθέντος ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας, μακρόπνοου αυτού έργου.
Αναζήτησαν άλλη οικονομική δεξαμενή οι αρμόδιοι του οικείου Δήμου, μαθαίνω• και την βρήκαν. Μπόρεσαν να το εντάξουν το προαναφερθέν έργο στο…., ευελπιστώντας ότι στο εγγύς μέλλον να βγει το κονδύλι των 6.000.000
ΣΤΗΝ ημερήσια διάταξη της τελευταίας έκτακτης και κατεπείγουσας συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου το παραπάνω έργο ανεγράφη ως εξής: «Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του έργου ‘’Δίκτυα αποχέτευσης παραλιακών οικισμών και εξωτερικά δίκτυα αποχέτευσης Δ.Δ. Δήμου Νάξου’’». Και εντάχθηκε στο Ε.Π.ΠΕΡ. Α.Α. του Υ.ΠΕ.ΚΑ. Στο Ε.Π.ΠΕΡ. εντάχθηκε και η σύνταξη των τευχών δημοπρατήσεως για την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου σε ό,τι αφορά στο έργο «Δίκτυα αποχετεύσεως παραλιακών οικισμών και εξωτερικά δίκτυα αποχετεύσεως Δ.Δ. Δήμου Νάξου».
ΓΙΑ να ευοδωθούν οι στόχοι και σκοποί ενός Δήμου σε ό,τι αφορά σε έργα -έργα που έχουν να κάνουν με τις λεγόμενες υποδομές κ.ά., έργα που καθορίζουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό τη συνολική επιτυχία της πορείας μιας δημοτικής αρχής- καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η Τεχνική του Υπηρεσία. Αυτή είναι ο μοχλός αναπτύξεως ενός Δήμου. Η εν λόγω Υπηρεσία είναι το «Α» και το «Ω» ενός Δήμου.
Ο πιο μεγάλος πολυνησιακός Δήμος της χώρας μας• ο οικείος Δήμος, «το παλεύει το πράγμα» που λένε… Δια της Τεχνικής του Υπηρεσίας, «το παλεύει»… Όμως, εδώ που πρέπει να αναφερθεί και τούτο: Η συμβολή του αντιδημάρχου, πολιτικού μηχανικού Απόστολου Ψαρρά, στις προσπάθειες που καταβάλλει η εν λόγω Υπηρεσία είναι ουσιαστική. Σημαντικές είναι, άλλωστε, οι παρεμβάσεις τού κ. Ψαρρά κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, όταν το τελευταίο καταγίνεται με τεχνικού περιεχομένου και χαρακτήρα θέματα-έργα…
γ.βλάχακης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου