Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΕΙΔΑΜΕ ...ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ

Μπορεί να έχουν τελειώσει οι Απόκριες και να διανύουμε την πρώτη εβδομάδα της Αγίας Σαρακοστής αλλά όταν κοιτάζει κανείς τον ορίζοντα και την θάλασσα (όσο μπορεί και αντέχει) έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται στο καταχείμωνο. Εάν μάλιστα προσθέσουμε και το σκηνικό που είδαμε στα ορεινά με το χιόνι να σκεπάζει τα πάντα (από το Φιλώτι και πάνω) τότε μιλάμε για ¨Χριστουγεννιάτικο σκηνικό» το οποίο είναι η αλήθεια πολύ μας αρέσει… Με δεδομένο πάντα ότι είμαστε στο σπίτι και μπροστά στο τζάκι κι όχι έξω στο δρόμο για να βγάλουμε το μεροκάματο, γιατί εκεί αλλάζουν τα δεδομένα…

Εντεκα μποφόρ

Όπως ήταν αναμενόμενο η χθεσινή ημέρα ήταν χειρότερη για τη Νάξο και τα νησιά των Κυκλάδων σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα που δοκιμάστηκε έντονα την Τρίτη και τα ξημερώματα της Τετάρτης, αποκορύφωμα όλων ο θάνατος τριών αστέγων στο κέντρο της Αθήνας (!!!) Είδηση σίγουρα που προκάλεσε πολύ πόνο σε όλους καθώς υποτίθεται ότι είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας και εν τέλει ζούμε σε μία εποχή όπου υπάρχει πρόνοια ακόμη και για τους άστεγους. Επιστροφή όμως στη Νάξο με τη θερμοκρασία να είναι σε χαμηλά επίπεδα και την ένταση των ανέμων να χαρακτηρίζεται ως Θυελλώδες έως πολύ θυελλώδες και με έκτακτα δελτία ανέμων κυρίως το βράδυ της Τρίτης και τα ξημερώματα της Τετάρτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον μετεωρολογικό του οίκου davis που έχει στηθεί στο δημαρχιακό μέγαρο το βράδυ της Τρίτης καταγράφηκε πορεία του ανέμου στα 108 χιλιόμετρα την ώρα, κίνηση που ισούται με 11 μποφόρ (!!!) ή 60 ναυτικά μίλια και ύψους κύματος το οποίο έφτανε στα 16 μέτρα (!!!)

Πτώση δέντρου

Αυτά για την Τρίτη το βράδυ, γιατί το θέαμα που αντίκρισαν όλοι την Τετάρτη ήταν περισσότερο ευχάριστο αν και η θερμοκρασία ήταν μόνιμα κάτω από τους 10 βαθμούς. Τα χιόνια είχαν ασπρίσει την περιοχή έως το Σαγκρί με αποτέλεσμα όπως μας αναφέρουν οι άνθρωποι των ΚΤΕΛ Νάξου η επικοινωνία να είναι αδύνατη προς τα κεντρικά χωριά μετά της 11 το πρωί. Επίσης, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία δεν αναφέρθηκε έως και το απόγευμα της Τετάρτης κανένα σοβαρό ατύχημα εκτός από μία πτώση δέντρου το βράδυ της Τρίτης στη πόλη της Νάξου και δη στην περιοχή όπου βρίσκεται ο θερινός κινηματογράφος στο δρόμο προς το αεροδρόμιο. Η ετοιμότητα στην οποία έχει τεθεί η πυροσβεστική αλλά και ο μηχανισμός του Δήμου Νάξου λειτούργησε σε ικανοποιητικό βαθμό.

Μάλιστα, τόσο οι υπεύθυνοι της πυροσβεστικής όσο και του Δήμου παρακαλούν τους οδηγούς ακόμη και σήμερα να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κυρίως προς τα χωριά εάν δεν έχουν αλυσίδες ή οδηγούν μεγάλα αυτοκίνητα με δεδομένο ότι ο παγετός είναι αυτός που σήμερα (μία ημέρα μετά την χιονόπτωση) θα έχει την τιμητική του. Κι αυτός είναι που προκαλεί και τα περισσότερα ατυχήματα…

Κλειστά και σήμερα

Σε επίπεδο σχολείων, μετά από συνεννόηση με τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτη, ο υπεύθυνος για θέματα παιδείας κ. Αντώνης Μανιός ανακοίνωσε τη μη λειτουργία των σχολικών μονάδων σε Απόλλωνα, Κορωνίδα, Κόρωνο, Σκαδό, Μονή, Κυνίδαρο, Απείρανθο, Δανακό, Χαλκί και Φιλώτι ενώ όπως μας είπε «δεν αποκλείεται και σήμερα να είναι κλειστά τα σχολεία λόγω του παγετού» Η συζήτηση έγινε το απόγευμα της Τετάρτης και όπως μας είπε θα μιλούσε λίγο αργότερα με τον Δήμαρχο κ. Μαργαρίτη σχετικά με το εάν θα παρέμεναν και σήμερα κλειστά τα σχολεία, κάτι που ήταν πρότασή του με δεδομένο ότι θα υπάρχει παγετός στο δρόμο και ουσιαστικά ο κίνδυνος ατυχήματος ακόμη και σε πεζοπορία είναι ορατός.

Εκχιονιστικά

Προβλήματα σχετικά με τον οδικό χάρτη της Νάξου δεν σημειώθηκαν, οι δρόμοι ήταν ανοιχτοί από το απόγευμα της Τετάρτης (ενδεχομένως κάποιοι να έκλεισαν κυρίως σε Κεραμωτή και πιο πάνω λόγω χιονόπτωσης) όμως δύο εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου είχαν πιάσει δουλειά από το απόγευμα για τον καθαρισμό των δρόμων στις περιοχές Κορώνου - Κωμιακής και Φιλωτίου - Απειράνθου – Δανακού. Το δυσάρεστο για τους φίλους του χιονιού είναι ότι λόγω των ανέμων δύσκολα θα μπορέσει να στρωθεί και στην πεδινή Νάξο κάτι που σημαίνει ότι οι λιλιπούτειοι δεν θα μπορέσουν να παίξουν… Σχετικά με την κατάσταση των δρόμων το μοναδικό πρόβλημα που μας ανέφερε ο κ. Πολυκρέτης, αντιδήμαρχος υπεύθυνος για την πολιτική προστασία, στη πεδινή Νάξο ήταν ένα μικρό τμήμα στο δρόμο πάνω από το Γαλανάδο, το οποίο είχε «πέσει» όμως άμεσα όχημα του δήμου είχε τοποθετήσει κώνους ώστε οι οδηγοί να προσέχουν πως μετακινούνται στο συγκεκριμένο σημείο.

Απαγόρευση απόπλου

Όσο για την επαφή με τον… εκτός Νάξου κόσμου; Το απαγορευτικό απόπλου ίσχυε τουλάχιστον έως τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης και υπήρχε η πρόβλεψη να αναχωρήσει από Πειραιά το Blue Star Naxos στις 9 το βράδυ για να εκτελέσει δρομολόγιο και της άγονης γραμμής και σήμερα το πρωί να είναι σε θέση να φύγει έστω και με 8 μποφόρ για την Αθήνα μετά από δύο ημέρες απουσίας από τη Νάξο. Επίσης, το αεροπλάνο της Olympic Air δεν πέταξε (αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι σηκώθηκε αλλά λόγω καιρού επέστρεψε στο «Ελ. Βενιζέλος» καθώς ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις της συγκεκριμένης εταιρίας προς τα νησιά του Αιγαίου.

Σαντορίνη

Τι έγινε στα άλλα νησιά των Κυκλάδων; Από το πρωί της Τετάρτης χιόνισε έντονα στα ορεινά της Σαντορίνης και δη στο βουνό το Προφήτη Ηλία και είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της Σαντορίνης βλέπουν τόσο πυκνό χιόνι από τον Φεβρουάριο του 2008. Προβλήματα αυτή τη φορά δεν αναφέρθηκαν όμως η ένταση των ανέμων ήταν ισχυρή με αποτέλεσμα το χιόνι να μην μπορεί να «καθίσει» περισσότερο από μερικά λεπτά της ώρας.

Πάρος – Αντίπαρος

Στην γειτονική Πάρο και Αντίπαρο, οι καιρικές συνθήκες ήταν οι ίδιες περίπου με της Νάξου. Χαμηλή θερμοκρασία (1 έως 6 βαθμοί και το βράδυ έως και μηδέν) οι άνεμοι πάντα από Βόρειοι – Βορειοανατολικοί έως και 10 μποφόρ κατά τόπους ενώ το πορθμείο Πούντας – Αντιπάρου άνοιξε από το απόγευμα και μετά έχοντας συμπληρώσει 24 ώρες εκτός λειτουργίας. Δεν αναφέρθηκε ούτε και στην Πάρο κάποιο πρόβλημα στα αγκυροβόλια λόγω κακοκαιρίας ενώ η μοναδική παραφωνία αποτέλεσε η άδεια από ένα οχηματαγωγό που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιά – Κω – Ρόδου να μείνει το βράδυ της Τρίτης σε κόλπο στην πίσω πλευρά από το Δεσποτικό Αντιπάρου. Όσο για το χιόνι; Από το ύψος του Μαραθιού προς τις Λεύκες ο δρόμος ήταν κλειστός ενώ η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα μικρό πρόβλημα στον επαρχιακό δρόμο Παροικιάς – Νάουσας. Τέλος, οι μαθητές στο σχολείο Κώστου Λευκών αποχώρησαν νωρίτερα χθες ώστε να αποφύγουν τυχόν ατυχήματα λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων.

Ανδρος

Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν πάντως στην Άνδρο όπου υπήρχε αδυναμία πρόσβασης στους ορεινούς οικισμούς ενώ υπήρξε έντονη χιονόπτωση τόσο το βράδυ της Τρίτης όσο και το πρωί της Τετάρτης. Συν τοις άλλοις οι κάτοικοι της Άνδρου είχαν να αντιμετωπίσουν και την πτώση της τάσης στους πυλώνες της ΔΕΗ με αποτέλεσμα κατά τακτά χρονικά διαστήματα (2 έως 5 ώρες) να μην υπάρχει ρεύμα στο νησί.

Τήνος

Στην Τήνο, οι γύρω λόφοι και οι κορφές των βουνών το πρωί της Τετάρτης ήταν χιονισμένες, τα σχολεία όλου του νησιού έμειναν κλειστά μετά από παρέμβαση του Δημάρχου Τήνου αλλά και εδώ οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος προσγείωσαν τους κατοίκους στην σκληρή ελληνική πραγματικότητα.

Μήλος

Όπως είναι τέλος λογικό, χιόνισε και στη Μύκονο και μάλιστα η χιονόπτωση κατά διαστήματα ήταν έντονη με αποτέλεσμα οικισμοί εκτός της πόλης να αντιμετωπίσουν πρόβλημα πρόσβασης ενώ και στη Μήλο χιόνισε τις πρωινές ώρες κυρίως στα ορεινά και δη στον Προφήτη Ηλία. Από τα χωριά μόνο η Πλάκα είδε χιόνι αλλά δεν το έστρωσε λόγω της μεγάλης έντασης του αέρα με την θερμοκρασία να μην περνάει χθες τους 5 βαθμούς κελσίου…

ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου